Slovenija

Korupcija: Erjavec bi lovil 'velike ribe', Cerar povečal odgovornost inšpektorjev, Bogovič zaplenil 'sumljivo' premoženje

Ljubljana, 07. 07. 2014 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
121

Čeprav je v raziskavi Eurobarometra le sedem odstotkov vprašanih menilo, da se je politika sposobna boriti proti korupciji, smo stranke pred volitvami vprašali, za kakšne ukrepe si bodo prizadevale na tem področju.

Korupcija
Korupcija FOTO: Thinkstock
V Sloveniji cveti korupcija. Tako vsaj kaže nekaj raziskav. Lani smo v raziskavi svetovalnega podjetja Ernst&Young, v kateri je sodelovalo več kot 3000 direktorjev, članov uprav in nadzornih svetov, postali neslavni svetovni prvaki v korupciji in podkupovanju v gospodarstvu.

Da je v državi na tem področju nekaj hudo narobe, ugotavljajo tudi "navadni" državljani. Eurobarometer je leta 2011 opravil raziskavo na temo notranje varnosti, ki je pokazala, da evropska javnost problem korupcije uvršča na peto mesto največjih groženj nacionalni varnosti. Slovenci pa smo korupcijo skupaj z Romuni postavili na prvo mesto.

Vprašani so takrat je ocenili, da je z „darilci“, najlažje urediti težave, ko pri uradnikih na primer potrebujemo gradbeno dovoljenje ali rešiti težave, ko pride na obisk inšpektor.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) medtem v svojem poročilu za leto 2012 ugotavlja, da samoocene prisotnosti korupcije niso nujno objektivne – gre tudi za vprašanje kriterijev in percepcije, da pa tudi statistike organov pregona ne razkrivajo prave slike. Resnica je torej nekje vmes.

Če torej na drugi strani pogledamo statistiko obsojenih zaradi korupcije, ta v primerjavi z drugimi kazalci korupcije kaže, da pri nas korupcije skoraj ni, na kar opozarja tudi KPK. Kot pravijo, je razkorak med prepričanjem javnosti o korupciji in uradnimi statistikami prisoten tudi v drugih državah, a manjši kot pri nas, obsodb za korupcijska dejanja pa je več kot pri nas celo v državah, za katere velja, da imajo veliko manj korupcije kot mi.

KPK za primer navaja, da so v letih od 2005 do 2010 policiji odstopili skoraj 1200 primerov suma korupcije, vrednih preiskave, policija je vložila skoraj 500 ovadb, tožilstvo je preganjalo manj kot 200 primerov, sodno obravnavo pa jih je doživelo le še 93.

Ocena stopnje korupcije v posamezni državi je po mnenju KPK v veliki meri odraz delovanja ali nedelovanja institucij pravne države, integritete javnega sektorja, kakovosti vladanja in kakovosti ter konkurenčnosti poslovnega okolja.

Dokler doma in v tujini velja mnenje, da je korupcija ena naših glavnih težav, bi moralo biti njeno izkoreninjanje vsekakor prednostna naloga politike. Navsezadnje tudi tuje študije pravijo, da sistemska korupcija, nizka kvaliteta vladanja in šibka pravna država predstavljajo eno poglavitnih ovir za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. KPK pa ocenjuje, da je pri nas področje, povezano z velikimi tveganji za pojav korupcije, področje javnih naročil, celo tisti, ki so takšna dogajanja prijavili, pa menijo, da so pri nas nadzorni sistemi za preverjanje porabe javnega denarja odpovedali.

Korupcija
Korupcija FOTO: Thinkstock

A da je izkoreninjanje korupcije naloga, ki ji je politika kos, večina državljanov ne verjame. V raziskavi Eurobarometra je namreč le 7 odstotkov vprašanih ocenilo, da so prizadevanja vlade za zmanjševanje korupcije učinkovita.

Vas bo politika prepričala tokrat? Politične stranke smo pred volitvami vprašali, kakšen boj napovedujejo korupciji, pa tudi, kakšna usodo bi namenile Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je za ene del rešitve, za druge pa vir zla.

V stranki Mira Cerarja menijo, da je nujno, da se na zakonodajni in še posebej operativni ravni organom odkrivanja, pregona in sojenja omogoči večje sodelovanje in učinkovitejše delo. Okrepili bi obseg, vlogo in odgovornost ter kompetentnost inšpekcijskih služb. Jasno bi opredelili merila za ocenjevanje ljudi in projektov ter potegnili jasno ločitveno črto med delovanjem javnega in zasebnega sektorja na vseh področjih.

KPK bi ohranili v takšni obliki kot je, preiskovalnih pooblastil komisije ne bi širili. "Poudarek je na preventivi, nadzoru nad premoženjem funkcionarjev, komisija je moralna avtoriteta, ki skozi načelna mnenja oblikuje nekoruptivne vzorce v družbi in opozarja na probleme korupcije," menijo v SMC.

V SDS menijo, da za boj proti korupciji ne zadostuje samo formalna oblika in ustvarjanja zunanjega videza. Kljub temu, da imamo KPK, smo od Bruslja v zadnjem mesecu prejeli priporočilo glede boja proti korupciji, pravijo in predlagajo, da bi se vse represivne naloge s področja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so tudi v domeni Komisije za preprečevanje korupcije, skoncentrirale v okviru policije in tožilstva. Zagovarjajo sprejem zakonodaje, ki bi nadzor nad premoženjem funkcionarjev prenesla na računsko sodišče, preventivne naloge s področja korupcije pa bi se lahko opravljale v samostojni organizacijski enoti, ki bi bila sestavni del notranjega ali pravosodnega ministrstva.

V stranki DeSUS menijo, da je čas, da pristojni organi povečajo svojo aktivnost in se iz "lovljenja malih rib preusmerijo k lovljenju velikih rib". Povečali bi tudi pristojnosti KPK. Izpostavljajo še, da je za boj proti sistemski korupciji potrebna prevetritev zakonodaje s področja javnega naročanja, ki sedaj korupcijo tudi omogoča. Prav tako bi z zakonom prepovedali kandidiranje za javne funkcije osebam, ki so storile kaznivo dejanje.

Korupcija
Korupcija FOTO: Thinkstock



Socialni demokrati se zavzemajo za vzpostavitev neodvisne javne preiskave zlorab v bankah in za pravico državljana za civilni pregon za zaseg nezakonito pridobljenega premoženja.

V NSi menijo, da mora v boju proti korupciji več dela opraviti sodstvo, ki mora delati hitreje in učinkoviteje, saj trenutno preveč zadev zastara. Predlagajo pa tudi spremembe za KPK. Menijo, da bi bilo treba bolj jasno doreči ali gre le za organ, ki daje priporočila in opozarja na nepravilnosti, ali pa je to organ, ki lahko preiskuje korupcijo in izreče ustrezne sankcije, kjer je zagotovljeno tudi pravno varstvo.

V SLS zagovarjajo vzpostavitev ničelne toleranco do korupcije in klientelizma. Njihov načrt je uskladitev delovanja organov pregona (NPU, Komisija za preprečevanje korupcije in finančna policija) ter njihovo boljše sodelovanje z državnim tožilstvom in sodišči.  Revidirali bi sistem javnih naročil in ga preoblikovali v smeri večje preglednosti in enostavnosti. Vzpostavili bi tudi učinkovit sistem za odvzem premoženja, pridobljenega s kaznivimi dejanji in sistem obveznega nadzora zakonitosti pridobitve premoženja posameznikov, ki presega uradno pridobljene prihodke.  Ustanovili bi tudi finančno policijo s pooblastili za ukrepanje v primerih sumov davčnih utaj, ugotavljanja izvora premoženja in preiskovanja finančnega kriminala, za kar bi delno preoblikovali DURS. Izpostavljajo pa tudi, da treba NPU okrepiti s finančnimi in pravnimi strokovnjaki.

V Pozitivni Sloveniji izpostavljajo, da je prav njihova stranka vodila vlado, ki je sprejela Program Vlade RS za preprečevanje korupcije, za katerega menijo, da je dobra osnova za pregon sistemske korupcije. "Vendar pa je potrebno za dobro delo pri pregonu koruptivnih dejanj sprejeti ukrepe, ki bi posameznikom omogočili tudi predložitev dokazov, sodišča pa bi morala odločati hitro," menijo. Da ne bi prihajalo do neupravičenih obsojanj pa bi tudi postavili jasne in nedvoumne kriterije, kdaj nastane korupcija.

V Zavezništvu Alenke Bratušek se zavzemajo za ohranitev KPK v takšni obliki kot je, spremenili pa bi Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

V stranki Verjamem menijo, da je boj proti korupciji učinkovit, ko pristojni organi strokovno in učinkovito opravljajo svoje delo. "Ob tem pa mora biti v sistemu vsakomur zagotovljena tudi pravna varnost," pravijo.

V Državljanski listi pravijo, da so se proti sistemski korupciji že borili z zagotavljanjem transparentnosti poslovanja podjetij v državni lasti, s čimer se pomembno zmanjšuje tveganje za koruptivna dejanja, saj nobena svetovalna ali sponzorska pogodba ni več tajna. S tem nameravajo nadaljevati.

V SNS bi ukinili KPK, ki ima po njihovem zgolj politični namen. Za boj proti korupciji pa ne bi ustanavljali novih organov. "V kolikor bosta policija in tožilstvo delovala v skladu z zakonodajo in nepristransko, sodstvo pa dokazane malverzacije dosledno kaznovalo, drugega ni potrebno," pravijo.

V Združeni levici pa menijo, da je za izkoreninjenje korupcije potrebna dosledna demokratizacija tako politike kot gospodarstva, kar bi dosegli z uvajanjem politike odprtih knjig v javnih podjetjih, soupravljanja zaposlenih in lokalne skupnosti in uvajanjem mehanizmov neposredne demokracije kot je participativni proračun ter možnost odpoklica političnega funkcionarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
09. 07. 2014 14.24
Kar se tiče korupcije, kraj in pokvarjenosti - DRAGI POLITIKI, saj veste, kako to gre. Pri odraščanju od otroka do odraslega je največji vpliv dednost, za ostalo pa je največji vpliv življenjskega okolja. Torej, če se je kradlo 23 let, so se tega naučili tudi državljani in vedno manj jih je, ki imajo vpliv dednosti. Torej, dragi politiki, očišenje potrebujemo na vrhu!
FrancoBeretta
09. 07. 2014 13.00
hehehe bogovič bi zaplenil sumljivo premoženje ? Odlično pa vendarle ima v svojih vrstah med neonacisti največ dela . A časar je že prišel sedet zaradi kraje 30 miljončkov ?
Ankholowsky
09. 07. 2014 10.31
+1
kdo pa bo sploh volil...karkoli bi volil, ne bo nič drugače! zgubte se usi politiki skup nekam! lažnivci!
mercola
08. 07. 2014 21.46
+1
Erjavec govori kar zelijo slisat ljudje! Res ica ga/jih politike ne zanima! Zavedajmo pa se ko bodo ti politiki pregnali se teh nekaj "velikih rib"ki imajo podjetja v Sloveniji bomo mi navadni drzavljani se bolj brez sluzb! Zavedajmo se da se bodo ti bogati ljudje vedno znasli in cez noc zaziveli v tujini! Kdo pa bo nam dal sluzbe? Erjavec,drzava!??? Se kdo to vprasa? NE samo gonjo nam prodajajo da bi zadovoljili kri zeline ljudi v bistvu pa jih za ima le oblast!!! Mi navadni drzavljani pa jim kupimo prav vse fore! ZALOSTNO
taklemamo01
08. 07. 2014 20.03
+3
Politika stranke uglajenega piflarčka je nadaljevanje politike LDS in njihovih botrov , ki so zapufali to državo! Volite Združeno levico ki ni obremenjena z interesi lobijev.
Brakedirt
08. 07. 2014 21.12
+1
PredsednikPepe
08. 07. 2014 15.33
+1
Ne samo več inšpektorjev, tudi manj birokracije mora biti.
-1
Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo
Transformerji
08. 07. 2014 13.51
+1
Spomnim se fotografije, na kateri sta bila par Senica - Kresalova in lastnik s krediti narejene stavbe, ki jo je notranje ministrstvo vzelo v najem - ministrica Kresalova. Najem je bil korupcijske narave, kaznovan pa nekdo, ki je izpolnjeval navodila ministrstva. Senica je m e n d a v kazenskem postopku, Kresalova ni za nič kriva........ Ko pogledam vse dolgoletne stranke - ne grem na volitve!
Transformerji
08. 07. 2014 13.59
... krediti za stavbo so pa padli v davkoplačevalsko banko..
milojknzi
08. 07. 2014 13.13
+1
Za Jankovičem bo nekaj ostalo, saj je naredil čuda za Ljubljano. Za ostalimi bodo ostale samo luknje v proračunu. Ne pravim, da je Janković čist, samo naredil je ČUDA.
Transformerji
08. 07. 2014 13.10
Vsak ima svojo vizijo, kaj je pošteno - VAM povem, tisti, ki si bo upal zapleniti premoženje vsem bančnikom, tajkunom, mengarjem itd. in narediti pravno državo, take stranke očitno nimamo. Tudi Jankovičevo POŠTENO tega ne zagotavlja - vsi bomo nosili oblačila MURA. Že več let se navadni ljudje ne oblačijo v njihova oblačila, ker so predraga. Torej, rešitev na vrhu glede korupcije in sodenga sistema, pa rešitev spodaj, če ne V murina oblačila, so pa tudi druga.
+2
Alenka bo zmagala,in to si tudi zasluži saj je vrnila Slovenijo na evropsko sceno .Po tem ko so razni Ropi in Janše pripeljale Slovenijo na rob bankrota,potem pa strahopetno pobegnili v svoj hlev. Sedaj pa bi hoteli nazaj h koritu.
+1
Jaz pravim ne,pustite jo da dela,ona noče vladati,hoče delati.Za Slovenijo.
Ankholowsky
09. 07. 2014 10.32
comment123
08. 07. 2014 07.28
+2
Slikale so se nianse, koga bi volila, a bolj, ko vas vse skupaj spremljam in poslušam, manj verjetnosti je, da sploh lahko koga, ljudem ne poveste resnice,igrate se eno svojo igro, obljubljate nemogoče, to kar si slikate v svojih glavah in tako zelo pritrjujete svojim blodnjam, da sami sebi res verjamete, da lahko kaj spremenite na bolje...žal.Nihče ne pove kako, kdaj, kako hitro,pa veste zakaj ne, ker ni izvedljivo, vsaj še nekaj 10-letij ne.....
bmoto
08. 07. 2014 06.47
"kako dobljeno tako izgubljeno" to Slovenijo smo prelahko dobili in sedaj ne vemo kaj bi z njo niti kaj bi z sabo.izvolimo lahko tudi samega papeža ,če želite, čez štirinajst dni v parlamentu bo tako kradel in lagal, da se bo kadilo . Dejstvo je, ko si z volkovi tuliš , če ne te požrejo"
Pa zato imamo predčasne volitve.Alenka ni ubagala ne levih ne desnil lobisto/strank/
lotko3
07. 07. 2014 22.18
+1
a je SMC slučajno sinica miro car
Peter Golob 1
07. 07. 2014 21.34
+2
Karl Erjavec bi lovil druge, morali pa bi loviti njega, zaradi korupcije in klientelizma (131., 257. in 258. člen KZ-1). Upam, da se bo NPU kmalu oglasil na MZZ in preiskal: - primer imenovanja dr. Rupla za generalnega konzula RS v Trstu, kljub izpolnjevanju pogojev po ZUJF za upokojitev, - primer oblikovanja delovnega mesta in izbire na to mesto za hčer predsednika ustavnega sodišča, - odpustitev 4 zaposlenih na MZZ in nato zaposlitev kadrov iz vrst DeSUS, - premeščanje kadrov DeSUS, ki so prišli v MZZ na 'zaupanje ministra', na druga delovna mesta, da bi ostali v MZZ, - ad personam prirejanje sistemizacije za izbor aktualnega generalnega sekretarja MZZ Tomaža Kunstlja na mesto vodje veleposlaništva, - množična kršitev človekove pravice iz 49. člena Ustave, ki določa, da je vsakomur pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto; tudi z vednostjo premierke Bratušek se ta človekova pravica grobo krši, delovna mesta pa delijo pod mizo, netransparentno in klientelistično, - idr. No, da vidimo naše vrle organe odkrivanja in pregona ter seveda raziskovalne novinarje...
širakelj
07. 07. 2014 20.16
-3
Čuj poznaš ono na UE,ki lahka prej zrihta lokacijsko informacijo,kot v 3 tednih?Svakinja dela na magnetni rezonanci,ji lahko neseš mojo napotnico,saj ne bo zastonj.Z računom popravim črpalko za 300 eur,brez računa za 180.Dokler pred svojim pragom ne pometemo,ne bo bolje.Goljufali bi povsod,davke čim manjše plačevali,imeli bi pa zastonj vrhunsko zdravstvo,šolstvo,pravosodje...Ne gre tako.In dokler se miselnost ne spremeni pri malih ljudeh,tudi pri velikih ne bo drugače
Ševednonaskradejo
08. 07. 2014 00.01
+2
Velja ravno obratno, širakelj. Riba začne smrdeti pri glavi...
širakelj
08. 07. 2014 08.23
Tudi politik je bil mali človek in če je že prej funkcioniral tako,tudi,ko pride na položaj tako funkcionira,samo,da so v igri večji denarji in večje usluge
johanca123
07. 07. 2014 19.32
+14
Umazana medijska kampanja, s katero nas skuša POP TV prepričati, da je Saibaba Cerar največji sin slovenskega naroda. To bo največji slovenski "reality show" vseh časov, ki presega Kmetijo in Bar, saj zahteva celotno mobilizacijo vseh resursev te televizije, kajti delati iz pisarniške miši heroja, je akcija največjih razmer
srebrnibreg
07. 07. 2014 16.50
-4
Enim pa ni jasno, da je Cerar svoj denar ZASLUŽIL. Pa zakaj je služil denar ne pa jemal provizije in pral denar kot njihov ljubljenček, da bi jim bilo jasno.
pkorosec
07. 07. 2014 17.51
-1
T3
07. 07. 2014 16.10
+9
Zdaj so vsi pametni,ko pa pridejo na oblast pa leva roka desni žep!! Požrešne s.inje!!!
Wurz
07. 07. 2014 15.27
+2
VSI NEKAJ BI... JAZ BI VOLIL NEKOGA, KI BO