Slovenija

'Kot država smo izjemno tolerantni do tistih, ki so zafurali firme'

Ljubljana, 02. 07. 2014 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Židan napoveduje, da bi lahko letos imeli dvo-, prihodnje leto pa triodstotno rast BDP. Govora je sicer bilo o tem, kako ohraniti delovna mesta in zagotoviti nova. Oster je bil Andrej Božič iz Steklarne Hrastnik. Direktorje, ki ne plačujejo plač, v Avstriji zaprejo, je poudaril razliko s Slovenijo.

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: Miro Majcen

Ohranjanje in ustvarjanje novih delovnih mest je najpomembnejša tema sedaj v Sloveniji, je na Vrhu za delovna mesta, ki ga je pripravil SD, izpostavil prvi mož stranke Dejan Židan. Prepričan je, da imamo lahko s pravo politiko letos dvoodstotno rast BDP, prihodnje leto pa triodstotno.

Židan je poudaril, da je bila rast BDP v prvih treh mesecih letos takšna, da spadamo med 10 najboljših držav v EU. Dotaknil se je tudi privatizacije, kjer je spomnil na netransparentnost in nestrokovnost pri Heliosu in Mercatorju.

"Te stvari se ne bi smele dogajati. Pri Mercatorju ne pristajamo na to, da država ni imela nič s tem, prodale so ga namreč državne banke. To je razlog, da bomo predlagali v četrtek na seji vladi ukrepe, da neumnosti, ki se dogajajo, pravočasno zaustavimo," je dejal Židan.

Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je poudarila, da je vsako delovno mesto pomembno, predvsem tisto, ki omogoča dostojno preživetje. "Zavedati se moramo, da je tu pomembna odgovorna politika, ki upravlja to državo za državljane," je dejala.

Sindikate zanima predvsem status dela in ali zaposlenemu omogoča, da živi normalno, je dejal Andrej Posedi iz Pergama. "Za kakovostna delovna mesta, ki propadajo, so krivi slabi lastniki. Od Nemčije in Avstrije imamo v povprečju za polovico nižje plače na uro," je opozoril in dodal, da bi morali delovna mesta ohranjati tudi v primarnem sektorju, zato je zanj pomembno, kaj se dogaja v rudarstvu v zadnjih dneh.

Andrej Zorko (ZSSS) je mnenja, da neplačan prevoz in malica ni ukrep, ki bo odprl nova delovna mesta. Dodal je, da sta se Helios in Mercator zgodila, da pa sedaj ne smemo ponoviti teh zgodb pri naslednjih podjetjih.

Da ni res, da so sindikati cokla, je povedal Andrej Božič iz Steklarne Hrastnik. Prepričan je, da mora biti transparentno, kaj vzameš in kaj daš. "Kot država smo izjemno tolerantni do tistih, ki so zafurali firme. Pravna država bi morala biti osnova, da se takoj ukrepa, ko neka firma ne plačuje plač. Take direktorje v Avstriji zaprejo," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
07. 07. 2014 14.12
Pri nas jih pa ne, zato, ker brez politične podpore ne bi prišli do premoženja, ker politika nastavlja inšpektorje, imenuje sodnike, kontrolira tožilce, nastavlja nadzorne svete, skratka ker brez politike ne gre. Politične stranke so krive za vse slabo v tej državi, predvsem pa njihovi avtokratični liderji. Kako presekati ta gordijski vozel ne vem, ve pa da še nobena baraba ni dala denarja nazaj na lepe oči.
Lublančan
03. 07. 2014 09.49
-1
Naslov članka je pravi, samo faca je napačna.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
03. 07. 2014 08.20
+4
Ministra ki ukrade od projekta in da svoji babi tudi zaprejo v avstriji pa tudi kje drugje.....
Prassek
02. 07. 2014 22.57
+1
A ni ravno Mrakova plačevala cistilko na roke brez racuna?
ONniON
02. 07. 2014 22.50
+0
takole bom reku ... za stanje so sokrivi vsi
galiot
02. 07. 2014 20.18
+9
Pri nas nimamo toliko zaporov,da bi zaprli vse kateri so zafurali podjetja....
Lublančan
03. 07. 2014 09.48
+1
Mamo pa dovolj šotorov, da bodo spali na travniku pred Dobom. Okrog pa napeljemo žico pa štrom.
luckyss..
02. 07. 2014 18.31
+8
"Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je poudarila, da je vsako delovno mesto pomembno, predvsem tisto, ki omogoča dostojno preživetje.".................Če prav razumem so torej delovna mesta, ki ne omogočajo dostojnega preživetja (torej tista na minimalcu) manj pomembna - torej "pogine naj pes", kot glasi znani stavek iz slovenske zgodovine...