Volitve

Mandate končujejo številni veleposlaniki, osem novih imen že potrjenih

Ljubljana, 29. 04. 2022 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
0

Z odhodom vlade Janeza Janše štiriletni mandat končujejo tudi številni veleposlaniki. Med kandidati za bodoče vodje predstavništev Republike Slovenije v tujini, ki jih je Državni zbor že potrdil, so tudi imena, ki so zbudila pozornost opozicije in neuradno tudi Roberta Goloba, ker naj bi bila tesno povezana z odhajajočo vlado, nekaterim pa opozicija očita tudi neizkušenost in nestrokovnost. Iz kabineta predsednika republike pa sporočajo, da Pahor v seznam imen ne bo posegal. 

Vlada je odpoklicala osem veleposlanikov, devetim mandat poteče letos. V Seulu in Rigi pa bosta šefa predstavništva imenovana prvič. Vlada Janeza Janše je, čeprav se poslavlja, izbrala nove kandidate za diplomate, očitek političnih nasprotnikov pa: imena so preveč povezana z oblastjo. Kar ocenjuje tudi dolgoletni diplomat Roman Kirn. "Videti je resnično kot en eksodus tesnih sodelavcev in zaupnikov aktualne vlade," pravi. 

Vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod na zunanjem ministrstvu odhaja v Abu Dabi, državni sekretar zunanjega ministra v Bratislavo, vodja kabineta istega ministra pa na Dansko. In tako naprej. "In to seveda bode v oči, to ni dobro za status, za ugled, za profesionalnost slovenske diplomacije," opozarja Kirn. Kot še pravi, si je težko predstavljati, da bi v svetovnih prestolnicah zunanjo politiko nove vlade izvajali izbranci stare.  

Večina Janševih imen ni političnih, pa je prepričan Dimitrij Rupel, saj da gre za karierne diplomate. "Tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve je karierni diplomat. Zdaj je trenutno državni sekretar, prej pa je bil že v diplomaciji," pravi.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Bobo

Osem kandidatov, ki so prestali tudi zaslišanje pred poslanci, je že prejelo soglasje države sprejemnice. Manjka jim samo še pečat predsednika republike Boruta Pahorja, ki lahko imenovanja zavrne.

"Po mojem prepričanju in po mnenju večine pravnikov predsednik republike nima pravice posegati v kadrovsko politiko na področju diplomacije," meni Rupel. Nasprotno je prepričan Kirn, čeprav tudi sam vpletanja Pahorja ne pričakuje. 

V kabinetu predsednika republike so sicer potrdili, da bo podpisal vse ukaze o imenovanju predlaganih kandidatov. Nova vlada ima sicer še eno možnost. "V zakonu o zunanjih zadevah piše, da mandat veleposlanikov in diplomatov traja do štiri leta. To pomeni, da je možen odpoklic ali premestitev kadar koli. Tudi po enem mesecu bivanja v določeni državi," pravi Kirn. 

Diplomacija končuje vojne, še dodaja Rupel, ki novo oblast opozarja, da mora biti pri izboru kandidatov skrbna in previdna. "Za politične kandidate oz. politične postavljence, da tako rečem, pa morda ne bi bilo slabo, da bi ob zamenjavi administracije ponudili vsaj svoj odstop."

Sistem, ki mu sledijo v ZDA. Medtem ko je strokovne kadre, sta prepričana oba, Kirn in Rupel, smiselno zadržati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja