Slovenija

Med burnim mandatom odšlo 12 ministrov

Ljubljana, 27. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
133

Borut Pahor je kot premier tarnal, da ne more preživeti s 3002 evroma. Dejal je, da mora biti vsaj on trezen v državnem zboru. Po zmagi je nogometašem očistil "kopačke" in z Alfijem Nipičem prepeval "Slovenija, od kod lepote tvoje". Kaj je še zaznamovalo njegov mandat?

Po nezaupnici v državnem zboru je Borut Pahor postal premier, ki opravlja le tekoče posle. Predčasno je končal mandat, ki ga je Pavel Gantar pred odhodom s predsedniškega stolčka v parlamentu opisal z besedami: "Živeli smo leta burnega življenja."

Res je bilo burno. Vlado so zapustili številni ministri, (ne)uspešno se je borila s krizo, pretresali so jo škandali, ni ji uspelo uveljaviti po njenih trditvah nujnih reform. Pestila je vse večja draginja, sprejemali so rebalanse proračunov, govorilo se je o ukinitvi regresov za javne uslužbence.

Delavci so bili na robu obupa: "Rešujejo Istrabenz, rešujejo Laško, nas pa puščajo na cedilu." Živci so popuščali. Dovolj so imeli tajkunskih zgodb. Na fotografiji je protest septembra 2009.
Delavci so bili na robu obupa: "Rešujejo Istrabenz, rešujejo Laško, nas pa puščajo na cedilu." Živci so popuščali. Dovolj so imeli tajkunskih zgodb. Na fotografiji je protest septembra 2009. FOTO: Dare Čekeliš
Prvo leto po volitvah v državnem zboru so zaznamovali finančna in gospodarska kriza, velika pričakovanja ljudi, ki so se odločili za spremembe, in slaba dediščina prejšnje vlade, ki jo je sedanja vlada podedovala in ki se je pokazala že v državnem proračunu za leto 2009, ki je bil osnovan na nerealnih temeljih, izračuni zanj pa so bili narejeni brez pokritja. Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič

Zaradi krize so propadla številna podjetja, med njimi nekoč paradni konji slovenskega gospodarstva Mura, Vegrad, SCT, Industrija usnja Vrhnika, Steklarska nova, Viator & Vektor. Mnogi delavci so šele "na cesti" izvedeli, da jim več let niso plačevali prispevkov. Bili so delavski in študentski protesti, stavke, brezposelnost je rasla. Motila je milijonska nagrada ob odhodu Marjana Kramarja iz Nove ljubljanske banke (NLB) in izplačevanje regresov v banki, ki je za dokapitalizacijo prejela državne milijone. Proračunski denar so dali tudi slovenskemu letalskemu prevozniku Adrii Airways, ki mu kljub temu ne kaže najbolje.

Končno so padli nekateri tajkuni, ki so pred krizo brez večjih težav dobivali posojila državnih bank za tihe prevzeme podjetij. Varčevanje v zdravstvu je šlo tako daleč, da so v zdravstvenih ustanovah opozarjali, da nimajo denarja za zdravila in operacije, zdravniki so grozili z umikom soglasij za dežurno delo. Obrtniki in mali podjetniki so med državljansko nepokorščino prosili za odlog plačil prispevkov in davkov, dvigovali so gotovino z bankomatov. Protestirali so neplačani podizvajalci, ki so gradili avtoceste. Medtem smo reševali države v evroobmočju, ki so se znašle pred bankrotom.

Sindikalisti so Borutu Pahorju, ki je dejal, da je bolje en brezposeln na kratki rok, kot dva na dolgi, odgovorili, da bo, če bo brezposeln sam premier, kar v redu.

Med aferami so bile vidnejše domnevne vpletenost državnih ustanov v tragično zgodbo z bulmastifi, korupcija pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), "pozabljivost" takratnega ministra Gregorja Golobiča o deležu v Ultri, ki je sklepala velike posle z državo. Slednjega se je zato prijel vzdevek "lažnivi kljukec", Pahor ga ni razrešil.

Čeprav je volivce za vladni (no, dejansko davkoplačevalski) denar za pokojninsko reformo prepričevala starleta Urška Čepin, je na referendumu padla, kampanja s Čepinovo pa je bila velika napaka vlade, ki med ljudstvom ni bila dobro sprejeta. Na superreferendumski nedelji, 5. junija, so volivci vladi trikrat rekli "ne", in sicer so glasovali proti pokojninski reformi, proti spremembam o delu na črno in proti zakonu o arhivih. Vinjete so nekatere razveselile, druge razjezile, uvedli so skupne počitnice.

"Irma, Katarina … Irma, Katarina ..."

Katarina Kresal in Irma Pavlinič Krebs
Katarina Kresal in Irma Pavlinič Krebs FOTO: Miro Majcen

Pahorju so večkrat očitali, da kot omahljiv šef ne zna udariti po mizi, o čemer priča posnetek seje vlade, na katerem se takratni ministrici Irma Pavlinič Krebs in Katarina Kresal pregovarjata o številu policistov. Njun nadrejeni in prvi v vladi medtem komajda pride do besede. Med spodrsljaji je drag projekt popisa nepremičnin. Davek na nepremičnine naj bi zdaj uvedli šele leta 2012 zaradi številnih napak. Na geodetski upravi so dobili nekaj tisoč pripomb lastnikov, čeprav je pri projektu popisa nepremičnin delalo okoli 2000 oseb, stal je skoraj 11 milijonov evrov.

V vodo je padel (vsaj na videz) dober posel. BMW je želel brezplačno posoditi limuzine serije pet, prihranjeni denar bi vlada namenila gradnji sončnih elektrarn. V vladni palači so takrat dejali, da drugih ponudnikov projekt ni zanimal, a na Toyoti so trdili drugače. Marca lani je Pahor uvedel semafor, po katerem naj bi bile vidne spremembe, ki jih uvaja vlada, zaradi varčevanja so ukinili nekatere policijske uprave.

Nespametno so se izražali nekateri ministri, med njimi je finančni "brcnil v temo" z izjavo o višjih davkih za tiste, ki nimajo otrok. Pahor ga je branil z besedami, da dela bolje, kot govori.

Nepremišljene so bile Pahorjeve izjave, na primer, da ne more preživeti s svojo plačo. Študentom je povedal, da "mesečno zasluži 3002 evra, da s svojo plačo ne more preživeti meseca in živi od tega, kar je zaslužil prej. Tako da boste vedeli, da niste edini, ki se borite iz meseca v mesec, ampak se tudi predsednik vlade." Sicer si je res sam plačeval reprezentanco, pri čemer mu (žal) niso sledili ostali člani ministrske ekipe. Skoraj vsi ministri so trdili, da so varčni, a niso želeli zagotoviti, da si bodo sami plačevali delovna kosila, raje so varčevali pri rožah in papirju.

Na Škisovi tržnici
Na Škisovi tržnici FOTO: Blaž Garbajs

"Moram biti trezen, ker grem v parlament. Tam mora biti vsaj en trezen,'' so besede, s katerimi je na Škisovi tržnici zavrnil ponudbo za 'eks'. Študentu, ki je kričal nanj, pa je "zagrozil" z aretacijo in seveda pozneje poudaril, da se je samo šalil. V javnost je prišel posnetek 'off the record' pogovora, ko je pred novinarji dajal neformalne izjave o izolaciji Madžarske, ki so odmevale tudi v mednarodnem prostoru. Madžarska je zahtevala odgovore, Pahor je madžarskemu veleposlaniku predal sporočilo za premierja Viktorja Orbana, da bi se z njim rad pogovoril na štiri oči.

Z javnostjo je delil tudi zasebno življenje, med drugim z izjavo, da je za novo leto izgubil nedolžnost. Prav tako ni tajil, da ni zvest. Na slovesnem sprejemu Slavka Avsenika, ki je slavil svojih 80 let, je v duetu z Alfijem Nipičem na veliko presenečenje navzočih veselo zapel 'Slovenija, od kod lepote tvoje'. Po zmagi slovenske reprezentance z Rusijo, s katero so se uvrstili na svetovno prvenstvo, je našim nogometašem očistil "kopačke" in njihov uspeh opisal z besedami, da gre za "novico par excellence". Večkrat je tudi vzkliknil "krucefiks", namesto slovenskih se je rad posluževal angleških besed, kot na primer "so what" (pa kaj zato) in "unbelievable" (neverjetno).

Sem predsednik vlade. Imam tri tisoč in dva evra. Jaz od svoje plače ne morem preživeti. Borut Pahor

Objave na Wikileaks niso bile laskave za Slovenijo. V depešah je pisalo, da naj bi Slovenija v zameno za obisk pri ameriškem predsedniku Baracku Obami sprejela ujetnika iz Guantanama. V Pahorjevem kabinetu so zanikali izsiljevanje za obisk, a zatem se je Pahor res srečal z njim in vlada je predlagala zakon o tujcih, ki bi omogočil sprejem zapornika. Jetnika iz Guantanama v Sloveniji sicer (še) ni.

Na slovenskem ozemlju so ujeli Hrvata Josipa Zagajskega, ki je želel izvesti atentat na slovenski politični vrh. Po obsodbi ga je Pahor obiskal v zaporu na Dobu, v stilu papeža Janeza Pavla II., ki je tudi obiskal obsojenca, ki ga je želel ubiti.

So bili ožji sodelavci res vredni zaupanja?

S Simono Dimic na seji vlade
S Simono Dimic na seji vlade FOTO: Dare Čekeliš

Pahor ni imel pretirane sreče z ožjimi sodelavci. Medtem ko je takratna vodja njegovega kabineta Simona Dimic trdila, da ni naredila nič nezakonitega, so prihajali na dan novi podatki, da naj bi obnovo na njeni hiši v Murglah opravljali Vegradovi delavci z materialom iz Celovških dvorov. Sporno naj bi bilo sodelovanje njenega strica z Darsom in posojilo, ki ga je dobila za obnovo hiše od NLB. Pod lupo naj bi bili posli državnega protokola z agencijo Escape, ki je v lasti njenega partnerja Romana Horvata.

Takrat je Pahor dejal: "Dimičevi zaupam. Je izobražena, inteligentna in lojalna, kar je na položaju pomembno. Z njo imam dobre izkušnje. Nisem človek, ki bi žrtvoval svoje sodelavce samo zato, da bi ostal na položaju. Če jih odslovim, moram vedeti, zakaj." Sčasoma je Dimičeva odstopila, čeprav ni nikoli priznala krivde, in pozneje vložila tožbo proti državi za tri plače.

Nosilec liste SD za Evropski parlament Zoran Thaler je bil vpleten v korupcijsko afero, Milan M. Cvikl naj bi prepisoval iz Wikipedie. Z generalnega sekretariata vlade je odšel na Evropsko računsko sodišče. Močno je bila na udaru notranja ministrica Katarina Kresal zaradi domnevnega vpliva ob aferi bulmastifi. Govorice, da je odvisnica, je ovrgla s testom za prisotnost mamil in psihoaktivnih zdravil, pri čemer ji sicer Pahor ni sledil.

Med "kiksi" je bilo imenovanje nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla za posebnega zunanjega odposlanca in nato še njegovo "ustoličenje" na zunanjem ministrstvu. Čeprav je kot uradnik večkrat javno kritiziral vlado, Pahorja in ministra Samuela Žbogarja, se še trdno drži na stolčku. Domnevne nepravilnosti so odkrili pri razporejanju milijonov za Pomurje, na koncu je zato le odstopil Andrej Horvat, ampak šele po preiskavi na protikorupcijski komisiji. Ministri v Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko so se verjetno tudi zato menjavali kot po tekočem traku.

Odšlo 12 ministrov

Pahorjevo mehko vladanje, ki ga je sam opisoval kot povezovalnega, se je kazalo navzven v številnih grožnjah o odhodu iz koalicije, ki so se na koncu uresničile. Mnogi so šušljali, da so ga želeli spodkopati tako v opoziciji kot podtalno v koaliciji, o čemer morda priča tudi podatek, da je vlado skupno zapustilo 12 ministrov. Za primerjavo: iz vlade Janeza Janše je vsega skupaj odšlo šest ministrov.

Henrik Gjerkeš je odšel z ministrskega mesta, ker so ga ustavili policisti, ko je vozil vladni avto pod vplivom alkohola.
Henrik Gjerkeš je odšel z ministrskega mesta, ker so ga ustavili policisti, ko je vozil vladni avto pod vplivom alkohola. FOTO: Damjan Žibert

Kot prva je odšla ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner, ki ji je zmanjkalo "fizične in politične moči". Nasledil jo je Henrik Gjerkeš. Brez ministrskega stolčka je po priporočilu računskega sodišča ostal predsednik DeSUS Karl Erjavec, po njegovih besedah so ga odnesle "kante za smeti". Na njegovo mesto na okoljskem ministrstvu je prišel Roko Žarnić. Sledila je zamenjava v kmetijskem resorju. Po aferi bulmastifi je mesto Milana Pogačnika zasedel Dejan Židan, vmes ga je začasno nadomeščal Henrik Gjerkeš, hkrati tudi minister za lokalno samoupravo. Zaradi afere bulmastifi je položaj zapustila tudi državna sekretarka na ministrstvu Sonja Bukovec.

Avgusta letos je Pahorjevo vlado kot neuspešno ocenilo plebiscitarnih 86,7 odstotka, so pokazale javnomnenjske raziskave.

Med pripravljanjem na nepriljubljeno zdravstveno reformo in po sklenitvi domnevno sporne pogodbe za nabavo cepiva proti novi gripi je sledil odstop zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča, ki je povedal, da je odšel zaradi zdravstvenih težav. Nasledil ga je Dorijan Marušič. Mateja Lahovnika je na gospodarskem ministrstvu zamenjala Darja Radić. Gjerkeš je zapustil vlado, ko so ga med vožnjo v službenem audiju ustavili policisti in ga zaradi vožnje pod vplivom alkohola odpeljali na streznitev. "Lokalno službo" je za kratek čas prevzela Duša Trobec Bučan, po njenem odstopu jo začasno vodi Boštjan Žekš, ki si težko zapomni vse resorje, ki naj bi bili pod njegovim nadzorom.

Skupinski odstop Zaresovih ministric
Skupinski odstop Zaresovih ministric FOTO: POP TV

Odstopili so Zaresovi ministri Gregor Golobič, Darja Radić, Irma Pavlinič Krebs in Majda Širca. Nasledili so jih začasni ministri. Kljub priporočilu računskega sodišča se je obdržal finančni minister Franc Križanič, Pahor ni želel razrešiti notranje ministrice Katarine Kresal. Na koncu je sama odstopila zaradi domnevnih nepravilnosti pri najemu prostorov za NPU. Bile so tudi interpelacije, ki so jih ministri uspešno prestali.

Kaj pa plusi?

Po izstopu DeSUS in Zares iz koalicije ter vse glasnejšim pozivom za predčasne volitve Pahor še vedno ni želel priznati, da je vlada v krizi. Dolgo je zatrjeval, da ni politične krize. Listo novih ministrov je vezal na zaupnico, ki pa mu je poslanci 20. septembra niso dali. V nedeljo, 4. decembra, bodo volitve, ki naj bi po napovedih poznavalcev močno premešale karte na političnem parketu.

A ni bilo vse slabo. Vlada se je zavezala k povečanju varnosti v prometu, za kar je sprejela štiri nove zakone. Spodrsljaj je bil le s predlogom, da bi morali vsi kolesarji nositi čelade, čemur se je ljudstvo uprlo s posmehom, zato je v državnem zboru prevladal razum in člen o obvezni čeladi je bil spremenjen z amandmajem.

Borut Pahor po izglasovani nezaupnici
Borut Pahor po izglasovani nezaupnici FOTO: Reuters

Dvignili so minimalno plačo, objavili so črno listo delodajalcev, končno dogovorili odškodnine za izbrisane, se tudi na račun izredno dobrega odnosa med Pahorjem in hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorili za arbitražo. Ministrom in državnim sekretarjem so znižali plače ter zamrznili plače direktorjem v javnem sektorju. Ukinili so regres za nekdanje ministre, saj so ugotovili, "ker ne delajo, tudi dopusta nimajo". Končno so uzakonili nezdružljivost poslanske in županske funkcije, Slovenija je postala polnopravna članica OECD.

Vsak vladar neha vladati z razlogom. Tako je tudi Janez Janša leta 2008 izgubil volitve z razlogom. Več jutri v rubriki Volitve na 24ur.com ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kirbi_Bundi
01. 11. 2011 09.03
bORUT SD STRANKA- KURE SE VAM SELIJO K BOLŠEMO PETELINO- SAMO MORETE BITI PAZLIVE DA GA NEBOSTE UNIČILE,ČE RAVNO GRE ZA STAREGA PETELINA,Z ZELO TRDIM KLUNOM NEVEM ČE DE VAM KOS.
ina5785
31. 10. 2011 13.40
+2
Dragi Borut zelo, zelo mi te je žal. Razen Drnovška si edini pošteni politik, pa tako naiven. Morda, ko ne bodo ti kondori imeli več kaj ukrasti, bo prišel končno čas za moralne vrednote in takrat lahko ti zavladaš. To bo zate že prepozno in seveda za nas. . . . . . .Nikogar od starih tatov nisem slišala karkoli povedati o tistih 99 %, obnašajo se kakor, da jih ni. Te mreže so drug svet. . . . . v katerega Borut ti na srečo ne spadaš
Tonček Balonček
31. 10. 2011 09.16
Janša jih je zamenjal pol manj, pa še to zaradi prtiskov!
Tona Majeri?
30. 10. 2011 08.34
+1
sanya12 28.10.2011, 09:05 Saj ni mogel kaj dosti narediti, opozicija mu je stalno metala polena pod noge. ŠE BOLJ PA SO MU POLENA METALI V KOALICIJI!!
Jeanus1
29. 10. 2011 17.22
Špela, dober članek, pohvalno!
vincester
29. 10. 2011 00.18
Na položaj so mu pomagali stari prebrisani politiki njegove stranke,tako,da bi zaščitili svoje riti.Vedeli so,da je Pahor nesposoben,prezelen in naiven za takšno funkcijo in tak jim je prišel prav .Računali pa so ,da bo delal po njihovi direktivi.To jim je delno uspelo,ne pa vse.Zaradi tega so ga LDS,ZARES in pomočjo opozicije onesposobili.S svojo nesposobnostjo,naivnostjo in malce domišljavosti pa si je svojo usodo zapečatil kar sam..
Jožajoža
28. 10. 2011 21.44
-1
največji uspeh pahorjeve vlade je bil, da je omogočil dostojno življenje pol miliona delavcem,našim in tujim, , ki so jih na ceste vrgli janševi tajkuni. ker je pa podedoval przne kašče, je žal moral za najeti kredite za nadomestila in socialne transferje. res , pahorja bi lahko predlagali za nobelovo nagrado za mir.
dusar
28. 10. 2011 13.32
24 kur Vam se ni kdo povedal , da je zivlenje vec kot radiranje komentarjev, Za nasmejckat ko vidim paranojo v dolini sentflorjanski,ki ljubi destrukt in veliko preverznosti izhajajoce ven z trdega kamenja nosenega v zgornjem delu shrambe clovekovega telesa -glave. Mazohizem , agresija je vas moto le pazite da vas ne bodo otrci pojedli , ker kar se Janezek nauci to zna. Pa se mimogrede kanabalizem je spet popularen tako da ta moda ima v sloveniji plodna tla. Skoda besed in casa. lep dan ,
tirolec
28. 10. 2011 13.20
Sam sebi je zgled in še kaj....
groseljcek
28. 10. 2011 11.42
@sanya12 Tako je, kar vse prevali na opozicijo!!
sanya12
28. 10. 2011 09.05
Saj ni mogel kaj dosti narediti, opozicija mu je stalno metala polena pod noge.
BigLebowski
28. 10. 2011 08.38
Srebrnibreg mi prosim poves za eno firmo pri nas, ki za obiranje jabolk ali grozdja placa 5 eur na uro?
BigLebowski
28. 10. 2011 08.34
+1
Naj se ves svet zoperstavi, narodu pravice davi, in kovati ga zeli... Slave zora bo svetila, zlob verige razdrobila, vecna bo Slovencev, bo Slovencev cast!
JayB
28. 10. 2011 00.20
-1
Desnicarji, torej se vedno podpirate: -navadnega bivsega reporterja mladine? -nekoga ki je ze bil v zaporu? -nekoga ki je obsojen na 3 sodiscih? -nekoga ki vzel 22 mio (se enkrat : 22 mio!) eur pri patrii? -nekoga ki vse kar zna, je trkanje po prsih kako NEuspesen je bil v svojem mandatu? -nekoga ki ze imel moznost pokazati kaj zna&velja in ce bi bil res za kaj, bi ga ze se 1x volili? -nekoga ki se vedno pogreva ne le leto 91, pac pa tudi 45 in je splosno znano da je belogardist, nacist in revansist? Jaz zase vem da bom volil Jankovića, ki je EDINI ki izpolnil VSE svoje obljube, ki ima 13 managerskih nagrad in ki prihaja iz realnega sveta ;) Lp
alfa133
27. 10. 2011 22.41
Če ne bi blo LDS-a,in ZAHECA letos ne bi bilo volitev,za vse to pa ima veliko zaslug tudi velik poštenjak Janković,in beloglavi palček iz Murgel!!!!
piton91
27. 10. 2011 22.22
lažnive noge,pretkanu telu-naš pahorček je tu!! v narečju
luckyss
27. 10. 2011 21.12
Predlagam tistim,ki bodo po volitvah zasedli stolčke v parlamentu in vladi, da več pozornosti posvetijo vlaganju v infrastrukturo še posebej v kanalizacijo...in to zaradi lastne varnosti ! Gadafi bi bil danes verjetno še živ, če bi omela Libija večjo in bolj razvejano kanalizacijo ...))
srebrnibreg
27. 10. 2011 19.55
Dokler imamo pri nas čez 50 tisoč tujih delavcev za navadna dela in dokler ljudje nočejo obirati jabolka in grozdja za 5 evrov na uro pri nas ne gre državljanom slabo. Seveda gledano v povprečju.
srebrnibreg
27. 10. 2011 19.52
polje66 27.10.2011, 14:40 Koliko so pokradli rdeči direktorji toliko bi radi pokradli sds tajkuni. Če bi bila to edina kraja bi pa res bili že druga Švica.
prehlad
27. 10. 2011 19.49
KAKŠNE DEKLINE .S TAKIMI JE PAHOR SANJAL. ZGODBO O USPEHU.