Volitve

Napačni izračuni poslanskih mandatov: kako se je napaka sploh lahko zgodila?

Ljubljana, 10. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z.
Komentarji
77

Bi morala predsednik in direktor državne volilne komisije zaradi napačnih izračunov poslanskih mandatov odstopiti, kot zahteva predsednik vlade Janez Janša? Bi morali imeti volivci večji vpliv na to, kdo od kandidatov bo prišel v parlament? "Odkrivanje in odpravljanje napak v računalniških programih je eden težjih problemov v računalništvu," opozarja profesor Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko. Doktor Ciril Ribičič pa predlaga uvedbo kombiniranega volilnega sistema, s katerim bi se ukinili okraji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ribičičem in Bauerjem
    09:54
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ribičičem in Bauerjem
  • Iz 24UR ZVEČER: Zmešnjava pri dodelitvi mandatov
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Zmešnjava pri dodelitvi mandatov

Po tem, ko je komisija sporočila, da se je zgodila napaka pri dodelitvi poslanskih mandatov, je nastala prava kolobocija pri poslancih, ki so že slavili uvrstitev v parlament, nekateri so že dali odpoved pri delodajalcih, potem pa so čez noč izvedeli, da se sploh niso uvrstili v parlament in da niso dobili poslanskega mandata. Spet drugi pa so odpirali šampanjce. Kljub temu je prva seja državnega zbora sklicana za 13. maj, prav tako se nadaljuje sestavljanje vlade oziroma ministrske ekipe. 

Predsednik vlade in SDS Janez Janša zahteva, da odstopita predsednik državne volilne komisije Peter Golob in direktor Dušan Vučko

Kako se je takšna napaka sploh lahko zgodila? Ali to pomeni, da se je d'Hondtov sistem izpel in bi morali volilni sistem spremeniti v kombiniranega, pri čemer bi imeli volivci neposreden vpliv na izvolitev poslancev? O tem sta v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila doktor Ciril Ribičič, avtor knjige Volitve v slepi ulici, in profesor Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko, ki je bil član skupine, ki je napako odkrila. 

"Napaka je bila storjena, priznana, obžalovana," je dejal Ribičič, ki se sicer ni želel opredeliti do tega, ali bi morala Golob in Vučko odstopiti, je pa kot olajševalno okoliščino navedel naš zelo zapleten volilni sistem. 

Bauer je na vprašanje, kako se je lahko zgodila takšna napaka, dejal, da je odkrivanje in odpravljanje napak v računalniških programih eden težjih problemov v računalništvu. "Če bi znali napake odpravljati, ne bi bilo vseh varnostnih vdorov in težav, ki jih imamo s programsko opremo." Kot je pojasnil, se je napaka zgodila zaradi starejšega sistema, ki so ga uporabljali. 

Ali to kaže na to, da se je d'Hondtov sistem pri volitvah, ki je nekakšen korektor strankarske moči pri tem, kdo od poslancev bo prišel v parlament, izpel? Ribičič je opomnil, da je proporcionalno načelo bistvo tega veljavnega sistema, ki ga določa tudi ustava. "Tudi v predlogih za spremembe ni predlogov, da bi ga opustili. Kar pa manjka v tem sistemu, je personalizacija, ki se jo da zagotoviti na način, da se ukinejo okraji in uvede prednostni glas."

Ciril Ribičič in Andrej Bauer v oddaji 24UR.
Ciril Ribičič in Andrej Bauer v oddaji 24UR. FOTO: POP TV

Ribičič v svoji knjigi predlaga uvedbo kombiniranega volilnega sistema. "Drugi glas bi bil zelo podoben sedanjim volitvam, s tem, da bi imel absolutni prednostni glas. Prešteli bi prednostne glasove in ti bi odločali, kateri poslanec posamezne stranke bi prišel na vrsto v situaciji, kot smo jo zdaj obravnavali." Takšen način bi tudi pretrgal to, da vrhovi strank kadrujejo tiste poslance oz. člane stranke, ki so jim lojalni na vrh kandidatne liste in potem so ti izvoljeni ne glede na to, kakšno zaupanje v volilni enoti imajo. 

Na vprašanje, kako takšne napake preprečiti v prihodnje, je Bauer dejal, da je letos prvič potekalo preverjanje pravilnosti z zunanjimi strokovnjaki, kar je pomemben korak v pravo smer. "Imeli smo trojno preverjanje s tremi programi. Ampak tukaj ne gre za to, da se samo zaupa programom, treba jih je jemati kot podporo in še vedo pregledati izračune, ki jih je progam naredil." 

Kaj pa naj naredimo v prihodnje, da bodo ljudje volitvam zaupali? "Če bi lahko ljudje sami zaznali, da je nekaj narobe, ne bi bili v tej situaciji. Eden od načinov je, da poskusimo v javnosti širiti znanje o tem, kako sistem deluje, kljub temu, da je zapleten, da bomo po principu ’več ljudi več ve’ to vse skupaj delali bolje," je še menil Bauer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky Luke2
10. 05. 2022 17.14
+0
A je odstop odgovornih po tem fiasku sploh vprašanje. Letet bi morali naslednji dan. Samo eno nalogo ima DVK. SAMO ENO! In še to so popolnoma zaribali. Odpovedali. Negativna selekcija v vsem sijaju. Ob vseh svetovalcih, zunanjih IT jevcih, pogodbah…. ONI NAPAČNO IZRAČUNAJO. Halo?
Jon Bacek
13. 05. 2022 08.45
Verjetno so napačno izračunali tudi na prejšnjih volitvah.
JApajaDAja
10. 05. 2022 16.32
+2
jurij toplak-you tube-izračun volitev-papir, svinčnik, kalkulator..rezultat v treh urah!
mijavci
10. 05. 2022 16.08
+3
Tukaj ne bi smelo biti vprašanje ali bo odstopil, temu je treba brez vprašanja razrešit funkcijo ga nagnat in mu še naložit stroške ponovitve referenduma, kaj se ima tukaj sploh kaj za spraševat.
Hanna74
10. 05. 2022 14.50
+3
joj še kar vlečejo razne Ribičiče iz naftalina..
jodr
10. 05. 2022 14.02
-2
Leva matematika!
trollolll
10. 05. 2022 14.27
+3
ti poznas samo osnovnosolsko... ke do 5. razreda, kolkr ti je ratalo zvozit.
Benjamin Tišler
10. 05. 2022 15.47
+2
09ZarMan10
10. 05. 2022 13.25
+2
Kaj pa to? Iz Naše dežele, predsednice ga. Pivec že izstopajo ustanovni člani, kateri so po volitvah užaljeno ugotovili, da so tokrat "stavili na napačnega konja..upppps, v tem primeru verjetno kobilo. Spodaj sem pripel izjavo g. Ujčiča, nekdaj velikega in bojda uspešnega novinarja in osebo, v bivši stranki DESUS nekaj časa zadolženo tudi za stike z javnostjo. "Žal mi je, da je do tega prišlo, vendar se je stranka oddaljila od programske zasnove, kot smo jo zastavili v začetku. Dogovorjeno je bilo, da skušamo pred volitvami pritegniti zlasti starejšo populacijo, upokojence, med katerimi smo na začetku, po ustanovitvi stranke, imeli zelo dobre odzive s terena. A se je pozneje vodstvo stranke od tega iz meni neznanih razlogov oddaljilo. Kljub temu da sem osebno, pa tudi moji kolegi, pred volitvami na to večkrat opozoril, smo ostali preslišani. Zato smo se mi, ki smo bili glavni pobudniki za imenovanje Pivčeve za predsednico stranke, odločili, da v stranki ne bomo več sodelovali," Izjava je citirana. Ko sem jo prebiral s vsemi svojimi slovničnimi napakami in napačno postavljenimi vejicami in glede na to, da gre v tem primeru za izjavo profesionalnega in v štejerskih krogih zelo cenjenega novinarja, mi je dvigovalo vse, kar še do tega trenutka nisem prebavil. Tako, kot so večkrat predstavniki t.i. desne slovenske politične opcije poudarjali, da njihovi nasprotniki iz leve opcije zaradi neljube situacije mečejo "puško v koruzo", so očitno "navado" tudi sami poosebili in umik podgan iz potapljajoče se ladje se je brščas začel...
Darko32
10. 05. 2022 13.23
+3
Tukaj se ne smemo delati francoze ampak je potrebno priti zadevi do dna. nekdo je naročil izdelavo takšne programske opreme. To je koristilo levim in desnim. Enim enkrat bolj drugič drugim bolj. Ko se spustiš v delo z sodobno tehnologijo vidiš, da v državni upravi izrabljajo to z 300 na uro. Vsi se pa potem sklicujejo, da je računalnik zamočil. A glej gas zlomka. MIKROPROCESOER je samo navaden element v katerega z ustrezno tehnologijo vpišejo navodila za delo. A sedaj je potrebno ugotoviti kdo je ta navodila za delo pisal. Tukaj je začetek zgodbe in nikjer drugje. Da ni slučajno to kakšen VUČKO imel prste zraven.
User2243757
10. 05. 2022 12.43
-2
Vsakič ko vidim tega Cirila Ribičiča mi zašraufa po želodcu. Ciril (sodnik ustavnega sodišča) je bil vnuk Josipa, kateri je oče Mitji (pobijal naj bi partizane in domobrance, sodišče je l.2005 zavrnilo zahtevo tožilstva po uvedbi preiskave, ker ni dokazov). Josip (pisatelj) pa je originalno Ribičić rojen na Krku kot Hrvat. Kdaj in zakaj so Ribičiči prešli iz ić na ič pa je neznanka.
pekoči paradižnik
10. 05. 2022 13.00
+1
Preklopi na nora24, tam so sami za oko prijetni modeli in z božajočim glasom.
metronom
10. 05. 2022 13.03
+1
Kopletna politicna smetana samo rabuta denar z sodstvom
User2243757
10. 05. 2022 14.58
-1
hehehe frenk, zakaj misliš da gledam poptv in novo. a nisi vedel da je to mogoče? 🤣🤣🤣
metronom
10. 05. 2022 12.38
-4
To samo dokazuje da je bilo zgulfano
pekoči paradižnik
10. 05. 2022 12.47
+6
metronom
10. 05. 2022 12.49
+4
Porazenci smo vsi ker imamo same lopove v politiki
User2231652
10. 05. 2022 12.10
+5
Je pa zanimivo, kako si objektivno odgovornost funkcionraji vedno in zmeraj različno razlagajo. Pa je vbistvu razlaga ena sama. Le sprijazniti se je potrebno s tem.
User2231652
10. 05. 2022 12.08
+9
Kakorkoli. Takšna blamaža ne prispeva nič dobrega/pozitivnega k zaupanju v volilne izzide, še manj pa v kredibilnost DVK.
JApajaDAja
10. 05. 2022 11.23
+2
če bi se ta "napaka" zgodila dvk,ki bi ji načeloval sds-ovec, bi bila lj že nekaj dni preplavljena z "aktivisti"-namesto bela-bi bila rdeča lj!
murinar
10. 05. 2022 11.14
+7
Važo ,da je ivan grozni odletel !
resslovenka
10. 05. 2022 11.10
+9
JJ nima več kaj zahtevati. Državljani smo tudi zahtevali, marsikaj. Pa se je požvižgal na naše zahteve. Kako dvolično! 😎
G8J
10. 05. 2022 11.08
-3
A nimate danes nič bolj resnega na repertoarju kot otročarije? Priporočam da greste na en partijo pokerja z medvedom in da malo pomulite jelena da vam povesta kako se dela prav in koga uloviti. Pa norih gob ne jesti, ampak si raje privoščite potratno potico in ledeni čaj
Novinec
10. 05. 2022 10.56
+5
Me zanima koliko je bilo napak pri štetju in seštevanju glasov…sam vprašam.
User2243757
10. 05. 2022 10.58
+3
Komedija bi bila da dajo še enkrat v obdelavo skozi ta program, sedaj ko je popravljen, če verjamemo medijem, da je bil hrošč, stare volitve. 🙃🙃🙃
Darko32
10. 05. 2022 10.50
+9
Tukaj se ne smemo delati francoze ampak je potrebno priti zadevi do dna. nekdo je naročil izdelavo takšne programske opreme. To je koristilo levim in desnim. Enim enkrat bolj drugič drugim bolj. Ko se spustiš v delo z sodobno tehnologijo vidiš, da v državni upravi izrabljajo to z 300 na uro. Vsi se pa potem sklicujejo, da je računalnik zamočil. A glej gas zlomka. MIKROPROCESOER je samo navaden element v katerega z ustrezno tehnologijo vpišejo navodila za delo. A sedaj je potrebno ugotoviti kdo je ta navodila za delo pisal. Tukaj je začetek zgodbe in nikjer drugje. Da ni slučajno to kakšen VUČKO imel prste zraven.
štrekeljc
10. 05. 2022 12.15
+6
To tudi mene zanima, kdaj in v času katere vlade je bil naročen ta SW. Kratko brskanje mi ni dalo rezultatov.
Enota NAprej
10. 05. 2022 10.46
+9
toliko o demokraciji
User2243757
10. 05. 2022 10.40
+1
Mediji sprašujejo nejasna vprašanja, na katere še nihče ne ve odgovora. Čez par tednov ali mesecev, pa objavijo članek kjer rečejo NAJ SPOMNIMO, namesto da se opravičijo za svoje laži, zato je Šarec imel taktiko kjer ni nikoli ničesar napovedal, program je imel prazen list, Golob se iz novinarjev norčuje, pa tudi iz nas, Janša pa, zaradi odnosa medijev, sploh ničesar ne pove več - razen če se ga lepo in kulturno vpraša.
sinhron
10. 05. 2022 10.39
+8
Janša , kljub veliko kratnim upravičenim pozivom k odstopu tega ni storil ! V Janševih vladah ni smel , oziroma Janša ni dovolil nobenemu ministru odstopiti kljub več kot upravičenim zahtevkom v interpelacijah ! Zahtevek Janše po odstopu državne volilne komisije samo dokazuje , da je to človek brez morale , srčne in politične kulture ! Človek , ki živi samo za sanje absolutnega vladarja v deželi enoumja , z enim liderjem in enim narodom !
User2243757
10. 05. 2022 10.43
-8
štrekeljc
10. 05. 2022 12.51
+8
Nekdo, ki niti kuverte z nepreklicnim odstopom ne odpre, nima nobene moralne pravice druge pozivati k odstopu. Saj vem, kaj te zdaj muči: kaj za vragca je MORALA?
matt82
15. 05. 2022 19.57
Sinhrom, Janša in TO so nas rešili absolutnega vladanja in enoumja! Levi pa so itak interpelirali vsakega, če je vstopil v parlament z desno nogo, namesto z levo.