Volitve

FOTO in VIDEO: Poraženci: Slovenija ni pripravljena, rezultat je ponarejen, prirejen in lažen

Ljubljana, 22. 10. 2017 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Poraženci predsedniških volitev so rezultate komentirali z mešanimi občutji. V taboru Novakove so pričakovali več, Makovec Brenčičeva priznava, da je zamudila s kampanjo. Popovič meni, da večina Slovencev ne verjame, da se da kaj spremeniti. "To niso volitve, to je bila farsa," je dejal Šiško.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novakova pričakoval boljši rezultat
    02:48
    Iz 24UR: Novakova pričakoval boljši rezultat
  • Iz 24UR: Makovec Brenčičeva želela predvsem podati sporočilo
    01:04
    Iz 24UR: Makovec Brenčičeva želela predvsem podati sporočilo
  • Iz 24UR: Novakova zadovoljna s kampanjo
    01:36
    Iz 24UR: Novakova zadovoljna s kampanjo
  • Iz 24UR: Šiško meni, da gre za prevaro
    00:38
    Iz 24UR: Šiško meni, da gre za prevaro
  • Iz 24UR: Popovič upal, da bo odstotek višji
    01:55
    Iz 24UR: Popovič upal, da bo odstotek višji
  • Iz 24UR: Likovičeva zadovoljna ne glede na rezultat
    01:36
    Iz 24UR: Likovičeva zadovoljna ne glede na rezultat
  • Iz 24UR: Pri Likovičevi potica ni manjkala
    02:57
    Iz 24UR: Pri Likovičevi potica ni manjkala
  • Iz 24UR: Šiško pred Popovičevem in Makovec Brenčičevo
    00:47
    Iz 24UR: Šiško pred Popovičevem in Makovec Brenčičevo
  • Iz 24UR: Cerar o porazu na predsedniških volitvah
    04:09
    Iz 24UR: Cerar o porazu na predsedniških volitvah
  • Suzana Lara Krause oddala svoj glas: Kampanja sploh ni bila tako stresna
    01:17
    Suzana Lara Krause oddala svoj glas: Kampanja sploh ni bila tako stresna
  • Boris Popovič oddal svoj glas: Pričakovanja so odlična
    00:57
    Boris Popovič oddal svoj glas: Pričakovanja so odlična

Borut Pahor, Marjan Šarec in Romana Tomc imajo na predsedniških volitvah po dosedanjih podatkih največjo podporo volivcev. Ostali imajo manjšo podporo, a je večina vesela, da so imeli priložnost sodelovati v predsedniški tekmi. Obljubljajo, da bodo nadaljevali svoje delo. Nekateri ob tem pravijo, da Slovenija očitno še ni pripravljena na spremembe, drugi so opozorili na pomanjkljivosti in težave, ki so jim bili priča v predvolilnem boju.

V štabu Ljudmile Novak
V štabu Ljudmile Novak FOTO: Irena Joveva
V štabu Novakove pričakovali boljši rezultat

Kandidatka za predsednico republike in predsednica NSi Ljudmila Novak je tekom dneva dejala, da meni, da bo na volitvah zmagala oziroma se uvrstila v drugi krog. Kasneje je optimistično napoved nekoliko omilila. "Zame je uspeh vse, kar je nad strankarsko podporo," je bila jasna Novakova. 

V taboru NSi so se zvečer zbrali vidnejši člani stranke, med drugim Matej Tonin, Iva Dimic, Zvonko Lah in Jernej Vrtovec. "Ne bom ovinkaril, pričakovali smo boljši rezultat, pa vendar, počakajmo do konca," je dejal vodja štaba Robert Ilc. Kot je dodal, nameravajo rezultat nadgraditi na državnozborskih volitvah.

 Ljudmili Novak rezultati pripisujejo 7,15 odstotka glasov.  

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Aljoša Kravanja

Šiško: Rezultat volitev je ponarejen, prirejen in lažen

Predsedniški kandidat stranke Gibanje Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je ocenil, da je bil rezultat volitev ponarejen, prirejen in lažen. "Volitev, ki smo jim bili danes priča, ne priznavamo. To niso volitve, to je bila farsa," je dejal Šiško.

Andrej Šiško ima po rezultatih DVK 2,22 odstotka glasov volivcev. 
Andrej Šiško
Andrej Šiško FOTO: Aljoša Kravanja

Volitve je ocenil kot nezakonite, protiustavne, nesvobodne in nepravične. "To ni podobno volitvam, gre za zrežirano dogajanje, ki so ga režirali mediji," je dejal. Izpostavil je, da ni imel možnosti nastopanja na nekaterih predvolilnih soočenjih, čeprav bi moral biti, glede na to, da mu delni izidi kažejo celo peto mesto.

Na predsedniških volitvah je sicer Šiško želel prebiti ravno medijsko blokado. "Vodim stranko, za katero nihče ni slišal. Vsi mediji so nas imeli na črni listi," je dodal.

Nizko volilno udeležbo Šiško razume kot upor: "Kot kaže, se je večina ljudi pri nas odločila za kramolo. To je naravna, temeljna in neodtujljiva človekova pravica do upora zoper oblast, ki deluje proti interesom ljudstva".

Vse prebivalce in državljane Slovenije je pozval k sodelovanju. "Gremo zedinjeni naprej. Samo tako bomo dosegli spremembe v tej državi, ki so nujno potrebne," je pozval.

Tako je napovedal udeležbo na državnozborskih volitvah, četudi že zdaj ve, da bodo tudi te protiustavne, saj to omogoča zakonodaja.

Popovič: Kampanja je bila medla

Dolgoletni župan Mestne občine Koper in predsedniški kandidat Boris Popovič je po zaprtju volišč in prvih neuradnih rezultatih dejal, da je sicer upal ,da bodo odstotki večji. "Res sem upal, da je že čas za spremembe, ampak očitno ljudje še ne zaupajo, ne vejamejo, da se da nekaj narediti," je dejal. 

Borisu Popoviču prvi rezultati pripisujejo podporo 1,79 odstotka volivcev. 

Ob tem je poudaril, da nizka udeležba "kaže, da so ljudje nezadovoljni in nimajo več niti upanja, da se bo kaj spremenilo, to je žalostno". Trenutni podatki namreč nakazujejo, da udeležba morda ne bo dosegla niti 50 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Velika večina Slovencev ni zadovoljna in ponosna na svojo državo," je ocenil Popovič in izpostavil revščino, prenizke pokojnine, plače ter slabe razmere v sodstvu. "Dokler udeležba ne bo vsaj 70 odstotkov, pomeni, da nismo na pravi poti," je še dejal.

Sicer kampanjo ocenjuje kot preveč medlo. "Na koncu je bilo malo bolje, smo imeli kandidati nekaj več priložnosti povedati svoja stališča," je dejal.

"Prebivalcem smo skušali povedati, kaj si želimo, kaj smo sposobni narediti in kaj bi bilo v naši državi treba narediti," je še dejal Popovič.

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: Aljoša Kravanja

Popovič dvomi v to, koliko so kandidati skozi javne nastope uspeli nagovoriti volivce. Po njegovem prepričanju bi ob nastopih v medijih potrebovali bistveno več časa, "ker v teh nekaj soočenjih s 30 sekundami časa za odgovore na vprašanja ne vem, koliko smo lahko bili prepričljivi", je dodal. Vprašal se je tudi, ali večina Slovencev sploh ve, v kakšnem stanju je država.

Vsi si želimo odločen predsedniški glas in to je bil tudi moj namen. Predsedniška kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič
Makovec Brenčičeva napovedala, da bo s svojim programom nadaljevala

Maja Makovec Brenčič, ki se je potegovala za predsednico republike kot kandidatka SMC, pravi, da nad rezultatom, ki ji ga kažejo volilne napovedi, ni razočarana, saj da so tudi razmeroma pozno vstopili v tekmo. Kot je dejala, bodo s sporočili iz kampanje tudi nadaljevali in verjame, da bo znova kmalu slišana.

Makovec Brenčičevi pripisujejo 1,72 odstotka glasov. 
Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič FOTO: Martin Tomažin

Makovec Brenčičeva je dejala, da je bil njen namen "predstaviti program, ki temelji na vsebini, jasnih sporočilih, predvsem pa je program, ki je namenjen v dobro vsakemu državljanu in državljanki". Kot je dodala, bodo s tem tudi nadaljevali. "Verjamem v vrednote, ki jih tudi delimo s stranko SMC in prav je, da stopamo po tej poti naprej," je povedala.

Povedala je tudi, da vsak volivec presodi sam, za koga bo glasoval. "Pomembno pa je, da verjamemo v to, kar Slovenija že zna in zmore. In to je bil moj glas. In če kateri glas, mora biti predsedniški najmočnejši v tem, da pove, kaj že znamo, kje smo dobri, kje smo inovativni, kje koraka gospodarstvo naprej in predvsem, da nas poveže takrat, ko je narod razdvojen. Vse to so moja sporočila in verjamem, da bodo kmalu znova slišana," je še dejala.

Makovec Brenčičeva je komentirala nizko volilno udeležbo, ki se nakazuje. Dejala je, da je treba "v dialogu vzpodbuditi državljane in državljanke, da postanejo aktivni tudi s sporočanjem svojega glasu, kaj si želijo za državo, koga si želijo, da jih zastopa in na kakšen način".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cerar s kritiko Pahorju

Predsednik SMC in premier Miro Cerar priznava, da so v volilno kampanjo za predsednika republike vstopili prepozno. Cerar je v štabu SMC na sedežu stranke opozoril, da je bila za SMC to prva predsedniška kampanja. Priznal je, da so vanjo vstopili prepozno, hkrati pa je prepričan, je to dobra izkušanj za SMC. "Smo pa zelo ponosni na našo kandidatko Majo, kajti uspela je predstaviti naše vrednote, bila je pogumna, odločna, prinesla je nov, svež veter v predsedniško kampanjo," je dejal.

Je pa ponovil kritiko do Pahorja. "Razumem, da politiki moramo nastopati tako, da je to vidno navzven, ampak to ne sme biti bistveno. Tisti, ki pretirava s pojavnostjo, zanemarja pa vsebino, ne more biti dober politik, ker ne dela dovolj redno za državljane," je dejal premier in dodal, da je to v kampanji izpostavila tudi Makovec Brenčičeva, to pa zagovarja tudi SMC.

Suzana Lara Krause pravi, da ostaja v politiki

Predsedniška kandidatka SLS Suzana Lara Krause je svoj glas malo pred deseto uro zjutraj oddala na Ptuju. Kot je ob tem povedala, je pred volilnim dnem preživela nekoliko bolj miren dan kot v zadnjih tednih, čeprav kampanja po njenem niti ni bila tako stresna, kot je pričakovala.

Suzana Lara Krause je po prvih podatkih prejela podporo 0,77 odstotka volivcev. 
Suzana Lara Krause
Suzana Lara Krause FOTO: Aljoša Kravanja

Glede rezultata pravi, da se Rim ni zgradil v enem samem dnevu in tudi spremembe ne bodo prišle v tako kratkem času. Želi pa si, da bi ljudje pokazali, da si vendarle sprememb želijo, zato je zanjo vsak rezultat nad enim odstotkom krasen, še posebej glede na to, da je pred volitvami praktično nihče ni poznal.

Vsakega izmed teh glasov sprejemam kot znak, ki mi kaže, da naj ostanem v politiki in naj vztrajam in delam naprej. Suzana Lara Krause
Tudi po teh volitvah namerava ostati v politiki ter v njej korakati pogumno, ponosno in vztrajno. Meni namreč, da je v naši državi čas za mlade, kar se je pokazalo že v nekaterih sosednjih državah, ki so uspešne, ob tem pa verjame, da bo uspešna tudi Slovenija.

V predvolilni kampanji so se po njenem kot vselej preveč ukvarjali s preteklostjo in stvarmi, ki so že za nami, premalo pa smo se ukvarjali s tem, kako bi lahko naredili kaj bolje za prihodnost.

Kandidatka SLS bi si sicer želela, da bi dobili predsednika, ki ne bi samo govoril, pač pa tudi trdo delal; ki se ne bi samo nastavil, pač pa tudi postavil na stališče, ter predsednika, ki misli vnaprej in stoji za ljudmi ter sliši glas tistih, katerih glas je prešibak, da bi se ga slišalo dovolj daleč.

Likovičeva: Vsak glas zame je bil glas za otroke

Predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič je na volišče v Grosuplju danes prišla dobre volje in v spremstvu moža. Z glasovi se ne obremenjuje, je pa dejala, da je vsak glas zanjo glas za otroke.

Angelci Likovič prvi delni rezultati pripisujejo 0,58 odstotka glasov. 
Angelca Likovič
Angelca Likovič FOTO: Aljoša Kravanja

Likovičeva na volišče ni prišla od maše, kot bi kdo menil, tokrat se je odločila za obisk popoldanske maše na Brezjah. Je pa še pred oddajo glasu že spekla potico. Na stranki, ki jo je predlagala, danes praznujejo, ne glede na to, koliko glasov ima. "Mi smo mlada stranka, smo na začetku," je poudarila. Ob tem pa je prepričana, da "bodo Slovenci spoznali, da moramo imeti več otrok in bo stranka le še rasla". Ponovila je namreč, da so stranka, ki se zavzema za otroke, za življenje od spočetja do naravne smrti in da je treba več delati na pomoči družinam in mladim mamicam, "da bomo Slovenci obstali v naši lepi Sloveniji".

Sicer pa je ocenila tudi, da je udeležba na volitvah pomembna. "Kdor se ne udeleži volitev, nima pravice, da kritizira," je menila in izpostavila, da imajo ljudje po ustavi pravico in dolžnost , da gredo na volitve in obkrožijo tistega, za katerega menijo, da bo zanje naredil največ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gripson
23. 10. 2017 11.24
+3
Zakaj diskriminacija kandidatov na POP tv? Če prav znam šteti, je bilo kandidatov 9, zakaj jih je bilo na soočenju samo 7?
dannyer
23. 10. 2017 12.35
+4
če ga niso spustili notri se je video o tem ki dokazuje in pove vse
Darko32
25. 10. 2017 09.11
+1
Tukaj je POP TV potrdil začetek propada, saj deluje pri friziranju volilnega rezultata v Sloveniji. Takšne mediske hiše pa ne sme biti PIKA.
murinar
23. 10. 2017 11.15
+0
Romana Tomc mi deluje zelo inteligentna dama in bi ji dal glas , če ne bi bila pri Janši !
AMINA76
23. 10. 2017 12.57
-1
Škoda le, da se ne spomni, koga je volila pred 5. leti.
Darko32
23. 10. 2017 11.12
-1
Šiško je lepo povedal, da so volitve bile farsa. To je potrdil sam POP tv, kateri je podpiral prirejene javno mnenske ankete. ALI SO SE ŽE OPRAVIČILI ŠIŠKOTU. POP TV gre po poti popolnega poroma in propada.
srebrnibreg
23. 10. 2017 15.12
+7
Šiško se mora nam volivcem opravičiti, ker se je pojavil na kandidatni listi.Nekdo s takšnim *pedigreem* nima kaj iskati na tej listi. Prav tako ne Popovič in Likovička
Darko32
25. 10. 2017 09.09
+1
Ne blefiraj SRBRNIRING. Pokaži zakaj je bil obtožen in kdo je pisal obtožbo. Mar nisi slišal, da nimajo dokazov za to obtožbo. PAHOR in morilci po 2 SV vojni pa so pošteni. Daj ne bodi smešen. Korupcija in kriminal v javni upravi je v domeni slednjih in to lahko vidiš na vsakem koraku.
murinar
23. 10. 2017 11.11
+2
Velepoštenjak in njegov vazal 2× g sta pa nenadomestljiva v Sloveniji ,saj tako si predstavljata ! Manj ju vidim bolj sem srečen
felix58
23. 10. 2017 11.03
+2
no četudi to niso bile volitve, ampak farsa (tako pravi šiško), je pa volja nas ljudi, ki jo boste kandidati morali pač spoštovati...vem, da boli, vem da je to sramota, nekateri ste se osmešili že s tem, ko ste sploh dali kandidaturo
Sniper77
23. 10. 2017 10.50
+8
Šiško ni za predsednika, ima pa veliko, veliko pravilnega razmišljanja.
sandi101
23. 10. 2017 10.07
+3
Nič se ne da spremeniti v tej državi kjer reda na vrhu ni in dela vsak kako se mu zahoče! Skorumpirana sodišča pa opravljajo svojo umazano delo naprej...
Uporabnik458403
23. 10. 2017 10.04
+12
Poptv zakaj ste dolocili, da sisko nima 1% podpore, zato ne more sodelovati na soocenju, prisotna pa je lahko bila Likovicka katera nima 1% podpore....... a ste se javno ze opravicili?
štrekeljc
23. 10. 2017 10.45
+1
Saj zato, ker je bila tam, je dobila manj kot en procent. Tudi Šišku želiš slabo?
Darko32
23. 10. 2017 11.13
+1
Kdaj bo POP tv pojasnil to sodelovanje pri friziranju volitev????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
štrekeljc
23. 10. 2017 09.49
-7
Presenečen sem, da je Šiško dobil samo 2,22% glasov. Mislil sem, da je procent popolnih trotljev v Sloveniji večji. Torej upanje še obstaja!
Svalbard
23. 10. 2017 11.24
+2
Borut Stari
23. 10. 2017 09.25
-10
Zmagovalec volitev sem jaz,ki se jih nisem udležil. Pa tudi spremljal jih nisem ne sodelujem v realističnih šovih, tudi kot gledalec ne, Navadno poneumljanje ljudi pod taktirko medijev.
Materi
23. 10. 2017 09.21
+2
Nov dan, pri meni pa vse po starem.
Materi
23. 10. 2017 09.27
+6
Imam pa obcutek, da se ljudje bolj obracajo v smer prvakov. Ce vidijo, da bo nekdo skoraj zagotovo dobil najvec glasov, se obrnejo v to smer. Morda credni nagon, ali pa zelja po osebnem zadovoljstvu, da je zmagal prav "njihov" kandidat, pa vseeno kaksen je. Zmaga je zmaga in ta dan je potem lepsi.
Morana7
23. 10. 2017 09.13
+2
Kakšna užaljenost...volitve so farsa? Seveda absolutno, komplet demokracija je farsa....iskreno gremo zgolj zato da zadostimo občutku nekega soodločanja, ki pa ne obstaja kajti vse kar je za nas pomembnega se zgodi za zaprtimi vrati brez da bi nas vprašali...in tokrat sem se prvič odrekla še temu lažnemu občutku.
indal
23. 10. 2017 09.03
+2
Zame je Šiško zmagovalec glede na medisko blokado kakršno ste izvajali proti njemu in njegovi stranki!
ronaldinho9
23. 10. 2017 09.01
-4
js nikoli nisem sel na volitve pa tudi nikoli ne bom sel...mi dol visi kdo bo predsednik..moj zep ne bo nic bolj poln ne glede koga izberejo za predsednika
orcus
23. 10. 2017 08.51
+18
Šiško zagotovo ni oseba, ki bi jo volil za predsedniško funkcijo, sem pa mu hvaležen, ker mi je odprl oči. Pa ne z njegovim nastopanjem, ampak kako so dejansko mediji, najbrž v dogovoru, preprečevali, da bi se opredelil do določenih tem. Sigurno bi Šiško kaj povedeal na temo odnosi z Hrvaško, pa so se bali to dat v eter. Tu ima Cerar zagotovo prste vmes!
Ricketts
23. 10. 2017 08.45
+7
Če je Dušan Kumer vodja volilnega štaba Boruta Pahorja, potem ni možnosti, da mu dam svoj glas. Drugi krog volitev bo potekal brez moje prisotnosti. Skrajni levičar in kučanist Kumer trdi, da je Pahor neodvisni kandidat. Cinizem brez primere!
bema1201
23. 10. 2017 08.39
+26
S Šiškom se vmarsičem strinjam, posebno v tem da mediji posebno RTV in POP tv ki so v službi leve politike režirajo ne samo volitve, ampak tudi splošno dogajanje v politiki in družbi vključno z vso lumparijo sodišč , zdravstva, športa itd.večina ljudi pa na žalost na vse te prevare naseda.
ejga
23. 10. 2017 09.27
-2
bema1201
23. 10. 2017 09.51
+0
Levica že desetletja dokazuje da je pokvarjena, že od leta 1939
ejga
23. 10. 2017 10.12
+3
Neutrino
23. 10. 2017 08.27
+1
Dobra uvrstitev Nikkija Laude...
sinhron
23. 10. 2017 08.22
+7
Poraz je boleč , zlasti če se precenjuješ in živiš nekje v oblakih , in ko pristaneš na trdnih realnih tleh je bolečina zelo močna in v tem primeru večina poražencev na volitvah pljuva po volivcih , kako smo nesposobni , nerazgledani in politično nezreli , to je samo dokaz , da smo ravnali prav , kajti take izjave samo dokazujejo , da jim je volivec samo orodje za dosego cilja in se nato zavrže , kot neuporabnega !
Maxx365
23. 10. 2017 08.30
+2
Uporabnik458403
22. 10. 2017 22.59
+0
Klovni so izvolii klovne, zato pa je slo, tam kjer je........ se par let, pa bo albanija pred nami, ne pa samo cehi, slovaki, poljaki, estonci, litovci, latvijci.......
supplement
22. 10. 2017 23.49
+1
ja pol pa izvoli rdečo kapico pa ti bo jasno vse,aja pardon tebi ne.
korintos23
23. 10. 2017 08.40
+0
Ti iz Svetinj itak ne hodiš na volišče v Kamenščak?
Uporabnik458403
23. 10. 2017 10.01
+0
Korintos je tipicni levi placanec, ki ljudem dolica kdo je in od kot....... ce se moti za njega ni pomembno, glavno, da doloca..... cuj zakaj imajo ljudje okrog tebe o tebi tako slabo mnenje