Volitve

FOTO in VIDEO: Pahor: Razumel sem kritike in upošteval jih bom. Moj glas bo bolj slišan

Ljubljana, 12. 11. 2017 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Borut Pahor je zmagovalec predsedniških volitev. Poudaril je, da se je v kampanji marsikaj naučil in da se bo ob kritičnih temah oglasil večkrat. ''Najpomembnejše sporočilo teh volitev je, da zmagujejo tiste politične sile, ki povezujejo,'' je dejal. Zahvalil se je vsem, ki so glasovali zanj. Po Milanu Kučanu je Pahor prvi, ki bo funkcijo predsednika republike opravljal dva mandata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pahor se bo oglašal pogosteje
    04:53
    Iz 24UR: Pahor se bo oglašal pogosteje
  • Iz 24UR: Pahor najprej stopil pred svoje najzvestejše podpornike
    02:35
    Iz 24UR: Pahor najprej stopil pred svoje najzvestejše podpornike
  • Pahor: Razumel sem kritike in jih bom tudi upošteval
    10:07
    Pahor: Razumel sem kritike in jih bom tudi upošteval
  • Borut Pahor ob oddaji glasu: Danes sem bolj miren kot v prvem krogu
    02:58
    Borut Pahor ob oddaji glasu: Danes sem bolj miren kot v prvem krogu
  • Iz 24UR: V Pahorjevem štabu nazdravljajo
    01:03
    Iz 24UR: V Pahorjevem štabu nazdravljajo
  • Iz 24UR: Kako Erjavec komentira rezultat?
    01:39
    Iz 24UR: Kako Erjavec komentira rezultat?
  • Iz 24UR: Analitika: Šarec ima izjemen potencial za parlamentarne volitve
    02:43
    Iz 24UR: Analitika: Šarec ima izjemen potencial za parlamentarne volitve

Borut Pahor je novi stari predsednik republike.

''Vsem, ki so šli na volitve, se zahvaljujem. Zahvaljujem se tistim, ki ste mi namenili glas. Potrudil se bom, da boste bolj verjeli v demokracijo,'' je dejal Pahor ob prihodu v štab. 

Za odličen rezultat je Pahor čestital nasprotniku Marjanu Šarcu. Upa, da bo Šarec s svojo ekipo sprejel njegovo vabilo, da se srečajo na "prijetnem in delovnem kosilu" in tudi na ta način nekako poslovijo od tega tekmovanja, ki je bilo po njegovih besedah pošteno in je minilo brez žaljivk in grdih opazk. Zahvalil se je tudi podpornikom iz vrst parlamentarnih strank SD, DeSUS in NSi.

Pahor se želi s Šarcem srečati na delovnem kosilu.
Pahor se želi s Šarcem srečati na delovnem kosilu. FOTO: Aljoša Kravanja

''Iz te kampanje sem se mnogo naučil. Predsednik bom vseh, se bom pa potrudil, da bo moj glas bolj slišan. Razumem, da ljudje v predsedniku vidijo osebo, ki so jo volili neposredno in od nje pričakujejo, da se večkrat oglasi. To ne pomeni, da bom povsem spremenil slog in da se bom vedno oglasil. Slovenski politiki bom pomagal reševati probleme in ne poglabljati razlike.'' 

Pahor je po telefonu že govoril s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, za srečanje pa se (za zdaj) še nista dogovorila. Če bosta ocenila, da bo to potrebno, pa se bosta verjetno srečala še v njegovem iztekajočem se mandatu, je dejal Pahor.

''Razumel sem kritike in upošteval jih bom,'' je še povedal. 

''Pred petimi leti jih je mnogo glasovalo zame, ker so bili proti tedanjemu predsedniku, letos so glasovali zame, ker so bili za aktualnega predsednika in našo politiko," je dejal. Podporo razume kot veliko odgovornost, kot je napovedal, bo upravičil vsa pričakovanja. Pomembno se mu zdi, da so ljudje glasovali za politiko povezovanja.

''Najpomembnejše sporočilo teh volitev je, da zmagujejo tiste politične sile, ki povezujejo,'' je dejal. ''Slovenija je šla skozi hudo krizo, ki je poglobila nezaupanje do vsega. Zdi se mi, da počasi, a zanesljivo Slovenci postajamo bolj samozavestni, bolj suvereni, smo bolj odprti, manj prepirljivi. Dokončno smo spoznali, da so med nami lahko številne razlike, ni pa nobene potrebe, da se sovražimo," je Pahor še izpostavil v nagovoru.

Nizko volilno udeležbo je vseeno ocenil kot "korak naprej", saj ni bistveno odstopala od prvega kroga pred tremi tedni. "Na volišča je prišlo več ljudi, kot smo pričakovali," je dejal. Prepričan je še, da bodo državnozborske volitve prihodnje leto bistveno bolj spremljane.

Kvalitetno ime za KPK

V nagovoru v medijskem središču je Pahor dejal, da bo verjetno ena od bolj pomembnih prvih obveznosti imenovanje novega namestnika v senatu protikorupcijske komisije. Od izbirne komisije, ki bo v teh tednih izbirala kandidatko ali kandidata, pričakuje transparentnost in najkvalitetnejše ime. Sam bo ime izbral po tehtnem premisleku in kandidata prosil, da se javnosti predstavi. Če bo prestal to zaslišanje, se bo tudi odločil za končno imenovanje, je napovedal.

Drugače pa bo s slovensko vlado sodeloval zlasti pri uveljavitvi arbitraže; s Slovensko vojsko pri pripravi načrtov, ki so v teku za njeno posodobitev; s parlamentom glede tistih vprašanj, ki jih moramo nasloviti tudi v luči prihodnjih državnozborskih volitev; z vsemi političnimi strankami pa namerava opraviti nek pogovor, da se dogovorijo o nekaterih bistvenih stvareh.

Nagovoril je tudi Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot je dejal, je z njimi posebej iskreno in rad sodeloval in tako bo tudi v prihodnje. Tudi z oblastmi držav, kjer živijo Slovenci, se bo trudil biti dober sogovornik, a zahteven v smislu izpolnitve pričakovanj naše narodne skupnosti.

Po tem mandatu napovedal slovo od politike

Sicer pa je Pahor ocenil, da ga je hoja po Sloveniji utrudila in je moral zmanjšati število prehojenih kilometrov. To mu je bilo žal zaradi ljudi, saj je bilo to vznemirljivo srečevanje z njimi, je dejal.

Zato se je osredotočil na soočenja, kar pa se je po njegovih besedah obrestovalo, "borili smo se do zadnjega metra". Pahor meni, da je na koncu zmagal argument. Do Cankarjevega doma v novinarsko središče je v tej kampanji prehodil zadnji kilometer. "Zadnji verjetno tudi sicer v politiki," je pristavil.

Prvi po Kučanu z dvema mandatoma

Po Milanu Kučanu je Pahor prvi, ki bo funkcijo predsednika republike opravljal dva mandata, ostaja pa edini, ki je okusil moč funkcij predsednika DZ, vlade in države. V drugi predsedniški mandat bo sicer stopil z nižjo podporo volivcev kot pred petimi leti. Kljub temu pa ne kritike izzivalcev ne nekdanjih zaveznikov niso odvrnile okoli 53 odstotkov volivcev, ki so mu namenili glas v drugem krogu. Ljudje ga imajo radi očitno prav zaradi lastnosti, ki mu jih politični tekmeci in analitiki očitajo: prijaznost, všečnost, neopredeljevanje za leve ali desne.

Pahorju je za zmago že čestital tudi njegov protikandidat Marjan Šarec

Čestitke so izrekli tudi že Cerar, Brglez, Janša ... 

Pahor in njegovi sodelavci vseskozi verjeli v zmago

Pahor je v svojo zmago vseskozi verjel. Tudi njegovi ožji sodelavci so bili vseskozi prepričani v zmago. Na vprašanje, kako se je lahko političnemu veteranu, kot je Pahor, približal lokalni politik, je predsednik SD Dejan Židan odgovoril, da gre za ''nezaupanje do trenutne politike kot celote''. ''Prepočasi je določene stvari naredila, kaj tudi prepočasi obravnavala,'' je dejal. 

Tanja Fajon in Dejan Židan
Tanja Fajon in Dejan Židan FOTO: Aljoša Kravanja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (728)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
13. 11. 2017 09.46
-2
Pirova zmaga in poraz podpornih strank Pahorja je kratek povzetek dogajanja po volitvah ! Šarec je brez podpore političnih strank dosegel odstotke , ki so ogrožali izvolitev Pahorja za predsednika , torej so deklarirane stranke SD , DESUS , NSI in ZL pogorele na teh volitvah , saj so skupaj zbrale le 6% več kot kandidat prostega sloga ! Kot pravi Pahor in tudi nekateri komentatorji , da je zmagal zaradi spravne politike ob tem se mora zavedati , da sprava ni enostransko dejanje ampak bodo morale sile kolaboracije ( SRKC in vse tri veje domobranstva ) stopiti pred javnost in se upravičiti Slovenskemu narodu !
wolfterier
13. 11. 2017 09.59
-3
Mrtvi se ne morejo opravičiti morilcem,a ne...
srebrnibreg
13. 11. 2017 14.04
+3
wolf- nažalost imaš prav. Tistih nekje sto obešenih na drevesih pri Stranicah, borci Pohorskega bataljona, pobiti v Dražgošah....se res ne morejo opravičiti morilcem, čeprav bi to radi tabeli pri nas.
slovenc59
13. 11. 2017 08.15
+8
Celo življenje je že v politiki, ubožec, in sedaj se je nekaj novega naučil ! Ne me basat ! Navaden hoštapler z vsemi drugimi vred ! Bod rajš tih, pa če ne veš, ljudje imajo klovnov tvoje sorte zadost ! Pejte se vi vsi skup politiko igrat za svoj denar, pa čim dalj od nas, navadnih državljanov, ki so z svojo neudeležbo jasno pokazal, kaj si mislijo o slovenskem političnem prostoru, s teboj in parlamentom vred !!!
vstajnik1941
13. 11. 2017 09.22
+4
Pa ste rekli da je bil TUerek večji hohštapler!
Karantanija
13. 11. 2017 17.27
macek_garfield
13. 11. 2017 08.06
+6
ce je afneguncar pahi pahi razumel, v kar sicer ne verjamem, bomo pa se videli pa to
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.56
+69
Sarec je prvi politik ki je javno povedal, da je nas politicni sistem popolnoma zanic, kar ze jaz vseskozi govorim. In situacija v zdravstvu, kjer se kradejo milijarde in ubijajo, dobesedno ubijajo ljudje in do sedaj se nihce ni odgovarjal, je slika in posledica tega zgresenega politicnega sistema.
biggbrader
12. 11. 2017 22.58
-25
To Janša trobi že 30 let. Tako da,....brez veze, dokler narava ne pobere Extra penzionistov - zajedalcev.
Dracul Va Domni DinNou
13. 11. 2017 00.40
+14
zakaj je sel za predsednika rs potem kandidirat ce zeli sprememb naj gre za mandatarja potem!
rolica
13. 11. 2017 05.49
+11
extradeluxe
13. 11. 2017 08.28
+1
Megusta, napihnjenček ni razumel na kaj se prijavlja.
Mali medo
12. 11. 2017 22.56
+22
šarec pa na parlamentarnih zmaga sds spet po.p.u.ši moj jajo ne sežeš ti kučanu do kolen
mrfairplay
12. 11. 2017 22.50
+2
Čestitke obema kandidatoma.
biggbrader
12. 11. 2017 22.47
-9
Sedaj se je že 2 x pokazalo, da kandidati, ki niso za spravo, niso deležni slovenske podpore !
lorraine
12. 11. 2017 22.46
+28
Funkcija predsednika države je nepomembna. Ne odloča o ničemer.
biggbrader
12. 11. 2017 22.47
+3
valjhunsinkajtimara
12. 11. 2017 22.41
+37
Mene bolj skrbi to, da Slovenci glasujemo enko, kot navijamo za nogometne klube. Ne glede na to ali naš klub zmaguje ali je poražen navijamo zanj. In enako počnemo s strankami. Ali delajo dobro za slovenstvo ali se gredo multikulti in uničujejo našo indentiteto, narod glasuje za svoje stranke. Zato me zelo skrbi, da bo na naslednjih volitvah na vrh priplavala kaka Tanja Fajon, katere poslanstvo je širiti multikulti (ker nima otrok in hoče na nek način pustiti svoj pečat na zemlji).
TITO 50
12. 11. 2017 22.41
+12
Saj kaj boljšega si ne zaslužimo.
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.39
+14
Vam povem da se bo za Sarca drugo leto se slisalo samo, da se ne speca s clani kaksne stare razpadle stranke (smc, zares, lds) in da se resi tega botarstva Kucana. Sicer pa je tudi Jansa posredno enako kot kucan, podrzal njega na volitvah.
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.45
+5
Saj je ze danes napovedal svojo stranko in udelezbo na volitvah 2018. Ce dobi vse te glasove ki jih je dobil danes, pride v parlament
fljfo
12. 11. 2017 22.46
+4
biggbrader
12. 11. 2017 22.49
+1
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.53
+7
Tocno to, pobral jih bo levici in tudi desnici, zato ga bodo eni in drugi poizkusali diskvalificirati, vsem se tresejo hlace zaradi njega.
komarec
12. 11. 2017 22.39
+23
Nekateri pač znajo si zrihtat še 5 let udoben stolček. Tudi to je sposobnost.
biggbrader
12. 11. 2017 22.39
+9
Joj, uni strici v ozadju Boratove kampanje me pa malo begajo. Upam, da se čim prej odkriža Židana, Kontiča, Korlna, Bevka,....ne vem kaj je Gantar tam delal ?
mrfairplay
12. 11. 2017 22.55
+5
Kaj pa strici iz ozadja pri drugem kandidatu? Tam je šele veliko sranje...
heello
12. 11. 2017 22.39
-1
DAEMONIUM, naši otroci imajo v šolah malico, kosilo.....zastonj, če so socialno ogroženi. Ne zlorabljaj otrok, za svoje nezadovoljstvo !
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.42
+4
Ma ti sploh ne razumes kaj sem napisal! Teh 50.000 otrok je sitih le takrat ko so v soli, za vikend pa so lacni in to je bilo uradno objavljeno, sicer pa pogooglaj malo, samo napisi 50.000 lacnih otrok pa dobis uradno objavljene podatke.
biggbrader
12. 11. 2017 22.43
+2
Otroci po šolah zavržejo toliko hrane, da ne moreš misliti.
JanZiska
12. 11. 2017 22.36
+2
Borut Bravo!!!
biggbrader
12. 11. 2017 22.40
+1
Bravo ti si naš dečko. Od Pionirčka do danes. Še knjižice ti ni bilo potrebno deponirati; kot je to storil tvoj nekdanji učitelj, dr. Milan.
fljfo
12. 11. 2017 22.35
+17
SMCju se že tresejo hlače...Vse kaže, da jih bo veliki mali vodja na nasledjih volitvah zamenjal s Šarcem
biggbrader
12. 11. 2017 22.22
-1
Borat je za spravo in prodal bo udbopartijsko banko. Kaj bi še radi ?
KROAT
12. 11. 2017 22.19
-10
Leon Rupnik eden in edin
fljfo
12. 11. 2017 22.19
+6
KROAT
12. 11. 2017 22.22
-7
biggbrader
12. 11. 2017 22.23
+1
KROAT
12. 11. 2017 22.24
-5
fljfo
12. 11. 2017 22.18
+3
Dokler bo ljudem vseeno za blagostanje in bodo volili na podlagi ideologije še dolgo ni pričakovati sprememb...
biggbrader
12. 11. 2017 22.27
+1
Volili smo Boratov program. Če proda valilnico Tykonov, kot je obljubil, je naredil vse. Aja, pa še IJJ- jev fen je, kar tudi ni slabo.
fljfo
12. 11. 2017 22.28
+2
biggbrader
12. 11. 2017 22.31
+1
Skunk Works
12. 11. 2017 22.18
-3
Jaz sem se imela prav fino danes
krtofl
12. 11. 2017 22.23
+9
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.34
+0
Raje navij uro in pripravi lopato, da zjutraj pravocasno skidas da ne bo zamujanja na delo!
Skunk Works
12. 11. 2017 22.41
+0
DAEMONIUM
12. 11. 2017 22.49
+1