Volitve

FOTO in VIDEO: Pahor: Vem, da je treba teči do zadnjega koraka, da se lahko zmagovalno prečka ciljno črto

Ljubljana, 22. 10. 2017 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Aktualni predsednik Borut Pahor se bo v drugem krogu predsedniških volitev pomeril z Marjanom Šarcem. Svoj volilni rezultat je Pahor ocenil za izjemnega in dejal, da bo te volitve zmagal. "To je izjemna spodbuda za naše delo naprej," je dejal in dodal: "Usmeril bom vse svoje moči v to, da prepričam volivce, da sem najboljši predsednik za naslednjih pet let."

Več videovsebin
  • Izjava Boruta Pahorja: Te volitve bom zmagal
    01:05
    Izjava Boruta Pahorja: Te volitve bom zmagal
  • Iz 24UR: Pahorjev nagovor v Cankarjevem domu
    07:25
    Iz 24UR: Pahorjev nagovor v Cankarjevem domu
  • Iz 24UR: Pahor z rezultatom zelo zadovoljen, še naprej se bo osredotočal na pristen stik z ljudmi
    03:24
    Iz 24UR: Pahor z rezultatom zelo zadovoljen, še naprej se bo osredotočal na pristen stik z ljudmi
  • Iz 24UR: Erjavec upal, da bo Pahor zmagal že v prvem krogu
    02:22
    Iz 24UR: Erjavec upal, da bo Pahor zmagal že v prvem krogu
  • Navdušenje nad Pahorjevo zmago v prvem krogu
    00:17
    Navdušenje nad Pahorjevo zmago v prvem krogu
  • Iz 24UR: Ob koncu glasovanja kaže na drugi krog
    01:46
    Iz 24UR: Ob koncu glasovanja kaže na drugi krog
  • Iz 24UR: Židan verjame, da bo Pahor zmagovalec
    02:09
    Iz 24UR: Židan verjame, da bo Pahor zmagovalec
  • Borut Pahor oddal svoj glas: Kampanja me je fizično izčrpala
    02:15
    Borut Pahor oddal svoj glas: Kampanja me je fizično izčrpala

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je podprlo okoli 47 odstotkov volivcev, in Marjan Šarec, za katerega je glasovalo okoli 25 odstotkov volilnih upravičencev. Šarec je z rezultatom seveda zelo zadovoljen.

Marjan Šarec in Borut Pahor se bosta pomerila v drugem krogu, ki bo 12. novembra.
Marjan Šarec in Borut Pahor se bosta pomerila v drugem krogu, ki bo 12. novembra. FOTO: Damjan Žibert

Pahor: To je izjemen rezultat

Kar smo skupaj dosegli, je izjemen rezultat, ki nam pravi, da je bilo delo dobro opravljeno, da pa bo treba v naslednjih treh tednih te rezultate še nekoliko bolj prepričljivo predstaviti. Pahor se je tudi na prejšnjih volitvah pomeril v drugem krogu

Aktualni predsednik Pahor se je zahvalil za podporo. "Rad bi se vam zahvalil, da ste se udeležili volitev. Želel bi si, da bi se jih udeležilo več, vendar je to vaša pravica. Vi presojate. Rad bi se posebej zahvalil tistim, ki so me podprli v prvem krogu," je dejal in dodal: "Menim, da bom zmagal te volitve. Vendar se bo potrebno truditi, tako kot je to običajno v življenju, vse do konca. Usmeril bom vse svoje moči v to, da prepričam volivce, da sem najboljši predsednik za naslednjih pet let."

Hkrati je ocenil, da je okoli 50-odstotna podpora predsedniku republike v okoliščinah, ko je nezaupanje do politike zelo veliko, zelo vzpodbuden rezultat. "In tako ga tudi jemljem," je dejal. "Rad bi, da tisti, ki so glasovali zame, to, da nisem zmagal v prvem krogu, ne razumejo kot poraz. To je izjemna spodbuda za naše delo naprej. Treba je delati. Nič v tej naši državi ni uspeh, dokler se ne prečka cilja," je dejal in dodal, da se bo trudil nagovoriti tudi tiste, ki v prvem krogu niso glasovali zanj. "Mislim, da bomo uspeli in čez tri tedne bomo skupaj praznovali uspeh."

Pahor v drugem krogu pričakuje bolj vsebinsko razpravo.
Pahor v drugem krogu pričakuje bolj vsebinsko razpravo. FOTO: Aljoša Kravanja

"Sem maratonec, tudi po značaju, tako da se bom v drugem krogu poskušal opredeliti tako, da bodo tisti, ki so zdaj glasovali zame, to zaupanje zadržali, tisti, ki so omahovali in se odločili za druge kandidate, pa zaupali, da je imeti državnika na čelu, čeprav je morda sem in tja malo bolj poreden in drugačen od drugih, vendarle za varno prihodnost naše države zelo pomembno," je napovedal.

'Stremim k povezovanju in preseganju razlik'

V nagovoru tistim, ki so glasovali za kandidate, ki se jim ni uspelo uvrstiti se v drugi krog, je dejal: "Pridite in razmislite, ali predsednik, ki je v zadnjih petih letih toliko investiral v povezovanje in sodelovanje, ne glede na to, da ga sem in tja zaradi kakšnega ukrepa ali izjave ne odobravate v celoti, pa vendarle zaradi izkušenj z mano veste, da res stremim za povezovanje, da gradimo na tistem, kar nam je skupno in da presegamo razlike, kolikor je to mogoče, ali živimo mirno v sožitju. Da sem bil politično nepristranski kot predsednik republike in da sem se trudil, da so bile strahovite spremembe od leta 2012, ko sem prevzel vodenje države. Sem sodeloval s tremi vladami in tremi političnimi večinami. To so bile zahtevne okoliščine, v katerih sem opravil vse naloge. Nič ne puščam v naslednji mandat." Tistim, ki ga danes niso volili, pa je dejal: "Bom storil vse, kar je v moji moči, da me boste v drugem krogu podprli."

O sebi je dejal: "Nisem sprinter, sem maratonec. Vem, da je treba teči do zadnjega koraka, da se lahko zmagovalno prečka ciljno črto." 

Pahor Šarcu: Mislim, da je naredil imeniten rezultat

Šarcu je čestital za odličen rezultat. "Mislim, da je naredil imeniten rezultat za nekoga, ki je bil v državni politiki manj znan. Z njim se bom pomeril kot z zelo resnim in odgovornim kandidatom. Upam, da bova v razpravah razčistila najine poglede, da se bodo ljudje lažje odločili. Tudi zato menim, da bo odločitev zato, da podelite mandat še enkrat nekomu, ki je pet let to že delal, toliko lažja."

Pahor upa, da se bo kampanja pred drugim krogom volitev, ki bodo 12. novembra, osredotočila bolj na prihodnost kot na preteklost.

Glede težkih udarcev, ki mu jih je v kampanji zadajala desnica, je Pahor dejal, da bo težko prepričati vsaj vrh političnih strank, da bodo spremenili svoja stališča. "Se bom pogovoril tudi z njimi in jih vprašal, koliko je mogoče, da bi v tej izbiri, ki jo imajo, videli, da so moje kvalitete boljše. Če stališč ne bodo spremenili, bom še najprej delal z ljudmi. Njih bom poskušal prepričati, ker sem njihov predsednik, da bom to ostal še naslednjih pet let."

Na vprašanje o morebitni podpori največje opozicijske stranke SDS v drugem krogu, je Pahor dejal, da se je ne bi branil. "Nikogar se ne bom branil. Predsednik republike je predsednik vseh in kdor je deležen podpore, jo mora vzeti skrajno resno in odgovorno," je dejal.

Pahor je minulo kampanjo ocenil za solidno. "Naslednji trije tedni bodo razburljivi in napovedujem, česar si doslej nisem upal, na teh volitvah bom zmagal," je dejal.

Pahor sicer pričakuje, da bo v drugem krogu več prostora za neposreden dialog in bolj vsebinsko razpravo kot v kampanji pred prvim krogom. Meni, da se bodo takrat toliko lažje pokazale tudi njegove odlike. Za morebiten nov mandat kot svoje prioritete napoveduje povezovanje, sodelovanje, politično stabilnost in zlasti varnost.

Kumer: Pahor v morebitnem drugem krogu ne bo spreminjal kampanje

V štabu Boruta Pahorja poudarjajo, da za morebiten drugi krog volitev ne bodo spreminjali kampanje. "Ostajamo pri povezovanju. Ne bomo gradili na temah, ki nas razdvajajo, ampak na temah, ki nas družijo," je povedal vodja štaba Dušan Kumer.

"Ta neposreden stik, ki ga je Pahor uveljavljal v preteklih petih letih, smo samo predrugačili v hojo po Sloveniji," je pojasnil Kumer. To je pristop, ki ga je na drug način gojil v predsedniški palači. "Mislim, da je to pravi pristop," je ocenil.

Pahor se je zahvalil svojim volivkam in volivcem.
Pahor se je zahvalil svojim volivkam in volivcem. FOTO: Aljoša Kravanja

Ocenjuje, da so imeli drugi kandidati srečo, da je kandidiral tudi Pahor. "Ker je bil njihov volilni program Borut Pahor. Ne vem, o čem bi govorili, če se Pahor ne bi odločil za kampanjo," je dodal.

V njegovem štabu nad rezultatom niso presenečeni, še manj razočarani. Kot pravijo, bi bilo pričakovati zmago že v prvem krogu nekoliko preveč ambiciozno.

Poudaril je tudi, da je aktualni predsednik edini neodvisen kandidat na teh volitvah. "Vsi ostali imajo za seboj stranke. Menim, da so volilne kampanje koncipirali za strankarske parlamentarne volitve za naslednje leto," je ocenil.

Predsednik SD Dejan Židan pa je po zaprtju volišč dejal: "Pahor bo v vsakem primeru zmagovalec, si pa želimo, da bi danes zmagal z zadostno količino glasov, da drugi krog ne bi bil potreben. S tem bi privarčevali denar, ki bi šel drugače za drugi krog." Pahor je po Židanovem mnenju ob vseh napadih, ki jih je doživljal, videl, da ima nekatere prijatelje, ki mu stojijo ob strani. "To smo Socialni demokrati, ki spoštujemo bivšega predsednika, ki je bil naš predsednik 15 let. Borut Pahor pa ima nekaj, kar tudi jaz osebno spoštujem," je poudaril. Ob tem, da ima svoje lastno stališče do zgodovine, se namreč zaveda, da se je treba več pogovarjati o naši prihodnosti in nekaj manj o preteklosti, pa čeprav imamo različna mnenja, je pojasnil. "Zaveda se, da nas je kljub vsemu samo dva milijona. Če želimo živeti v državi, ki je bolj prijazna do ljudi, moramo več sodelovati. Pa čeprav nimamo v vseh stvareh enakega stališča. To je mnenje, ki je tudi meni zelo blizu. Torej več sodelovati v korist vseh nas," je prepričan Židan.

Nizka volilna udeležba, ki spremlja tokratne volitve, je po mnenju Židana pogosto znak apatije in tudi upora. "Ljudje pričakujejo več," je dejal.

Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je osebno v predsedniški tekmi podprl aktualnega predsednika, obžaluje, da bo prišlo do drugega kroga. Na koncu bo Pahor zmagovalec, je pa pričakovati bolj resno in bolj ostro kampanjo ter več napadov na Pahorja, je dejal Erjavec, ki opozarja tudi na zaskrbljujočo nizko volilno udeležbo.

Kaj je Pahor dejal ob oddaji glasu?

Pahor je svoj glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici v spremstvu družine. Takrat je dejal, da ne pričakuje zmage v prvem krogu, saj bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bo vsak drugi volivec glasoval samo za enega izmed devetih kandidatov.

"Ko sva se s Tanjo decembra lani odločala o vložitvi ponovne kandidature, sva razmišljala, da bi po dvajsetih letih znova nekdo zmagal za drugi mandat. Dvajset let se to ni zgodilo in okoliščine se še niso tako spremenile na bolje, da bi se zaupanje v politiko tako poglobilo, da bi bil ta odgovor samoumeven," je dejal Pahor.

Že četrt stoletja je Borut Pahor na političnem parketu.
Že četrt stoletja je Borut Pahor na političnem parketu. FOTO: Aljoša Kravanja

Odločila sta se, da je bilo v preteklih petih narejenega toliko dobrega, da je vredno "tistim, ki zaupajo vame, dati možnost, da jo tudi izrazijo na volitvah". O zmagi v prvem krogu pa sploh ni razmišljal.

'Mogoče sem nekoliko precenil svoje fizične moči'

Predvolilno kampanjo ocenjuje kot dobro, vendar nekoliko drugačno kot pred petimi leti. V tem času se je odpravil na pot po Sloveniji in prehodil 702 kilometra. "Mogoče sem nekoliko precenil svoje fizične moči. Kampanja me je telesno izčrpala, a te izkušnje ne bi zamudil za nič na svetu. Hoja med ljudmi, njihova prijaznost, vljudnost in podpora so mi nekako zameglile realno sliko o resnični podpori," je dejal.

Pahor je dejal, da se je na volitve odpravil zato, da postane tudi v drugem mandatu predsednik.
Pahor je dejal, da se je na volitve odpravil zato, da postane tudi v drugem mandatu predsednik. FOTO: Aljoša Kravanja

Poudaril je še, da v petindvajsetletni politični poti še nikoli ni bil deležen tako prijaznih in toplih besed ljudi, ki jih je na poti po Sloveniji srečeval. To mu je dalo misliti, da mora biti zelo previden pri pričakovanjih v prvem krogu predsedniških volitev.

"Pošteno bom povedal, da sem se na volitve odpravil zato, da postanem tudi v drugem mandatu predsednik. Moje misli so usmerjene na uspeh, na to, da bi nadaljeval s politiko, ki sem jo začel, z nekaterimi novimi odtenki, ker se okoliščine spreminjajo," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (515)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
25. 10. 2017 12.01
Pahor fizično izčrpan? V službi bi bil , ne pa kolovratil po Sloveniji. Sicer pa kdaj je sploh v službi?
krtofl
23. 10. 2017 17.25
+5
hahahahahohohohohoh.....kako v nemoči in bedi iz jeze svečkarji talajo minuse.......hahahahahaha....
resslovenka
23. 10. 2017 10.21
+4
Jasno sporočilo državljanov je nizka udeležba. Ne verjamejo nikomur več. Rezultat volitev razumem kot nezaupnico politiki nasploh.
misterbin
23. 10. 2017 09.56
-2
Gobezdač samo všečen in nakladač Marš
krtofl
23. 10. 2017 17.26
+3
DAEMONIUM
22. 10. 2017 22.52
-12
Se enkrat, imeti volitve za nekoga, ki nima v politiki prav nobenih pravih pooblastil oz napihovanje tistih nekaj pooblastil ki pa nimajo na navadnega cloveka nobenega vpliva (kot je npr postavi predsednika kpk, predlaga ustavne sodnike, poveljuje vojski) ke cisto brezveze, zato bi moral predsednika drzave izbrati parlament. Pa se 3 milione eur bi usparali. Ampak ker je cel ta sistem le farsa demokracije, v bistvu pa sp nam drzavo ukradle elite-tokrat akademska elita, je potem tudi izbiranje predsednika sestavni del te farse kvazi demokracije na slovenski nacin!
Brakedirt
22. 10. 2017 22.54
+3
ker partija sds ne zmaga je to potem farsa...
BigBoss
22. 10. 2017 22.49
+25
Šarc je na teh volitvah samo, da se predstavi drugo leto pa bo zmagal na parlamentarnih volitvah. Cmerarju je padla podpora parlament rabi nov obraz je rekel Kučan.
Novorazodetje
22. 10. 2017 22.49
+22
Pahorja volijo predvsem ženske, ki so zaljubljene vanj
hotchilipoper
22. 10. 2017 22.47
-6
Naj zmaga Šarec,ki je nevtralen
BigBoss
22. 10. 2017 22.49
+16
Ne verjamem, da je nevtralen. Včasih je bil v lopovski stranki mislim rečti jankovičevi ta pa je delaveč Kučana
hotchilipoper
22. 10. 2017 22.39
+1
Pahorja volijo samo penzionisti
batom@pinkponk.com
22. 10. 2017 22.40
-1
Kollerik
22. 10. 2017 22.42
+0
heello
22. 10. 2017 22.35
+5
Spodnji desničarji, vam pač spet ni ratalo ......... in vam tudi ne bo !!!!!!!!!!!!!!
Skunk Works
22. 10. 2017 22.41
-1
?asjeza
22. 10. 2017 22.33
+1
če voilte pahorja volite janšo in kučana
HeroinHero
22. 10. 2017 22.44
+14
Tomaz1980
22. 10. 2017 22.33
+3
Ste sedaj veseli, ko je zmagal??? Ste to hoteli??? JOJ!!!!
BigBoss
22. 10. 2017 22.28
+5
Jaz bom rekel takole. Pahor mi ni naredil nič slabegha je bil dober predsednik ampak volil ga ne bom, ker kot kaže le ni neodvisni kandidat, ker SD tako suka okoli njega. Marjan Šarec me pa ni prepričal bom videl zdaj v teh dveh tednih ali se bo kaj spremenilo če se ne bo ne grem na volitve.
Ekomentator
22. 10. 2017 22.32
+14
Vsaj to ni nobena skrivnost da je Pahorja podprla bivša stranka SD sej to se ve je javno.Šarca je zagotovo podtaknil in nastavil Kučan pa je kao ne odvisni kandidat pa ni.
hotchilipoper
22. 10. 2017 22.27
+21
Pahor je že takrat naredi napako,ko je izjavil,da s 3000 evri na mesec ne preživi
resslovenka
23. 10. 2017 10.24
+1
Lol. Ja. Ampak predsednik bo pa vseeno. No... 99,99%.
Dinho8O
22. 10. 2017 22.27
+7
Kot je rekel jansa...kandidata istih barv z drugacnim odtenkom.
Ardus
22. 10. 2017 22.24
+13
zaradi teh dveh veseljakov, čez 14 dni , ne bo na volitve odšlo niti 20 proc. ljudi...
jmis
22. 10. 2017 22.13
+28
kako lahko ljudje vseskozi jamrajo, potem pa volijo isti drek?
Skunk Works
22. 10. 2017 22.20
-1
BUONcaffee
22. 10. 2017 22.11
+1
Kitarovička bo imela prijetno družbo.
misterbin
22. 10. 2017 22.10
+11
Pomilostil je osebo ,ki je naredila veliki družbeni kriminal .
M_teorija
22. 10. 2017 22.09
+4
Kakšen fantastičen dan. Uf kako fantastičen bo šele čez 3 tedne, ko bo pretirano zagorel pregorel!?
hotchilipoper
22. 10. 2017 22.14
-3