Slovenija

Pogrom desnice: ji je večji udarec zadal Cerar ali Janša? Tomšič: Desnica potrebuje nove igralce

Ljubljana, 16. 07. 2014 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1079

Volitve, ki so prinesle Mira Cerarja, so odnesle podporo tradicionalnim strankam. A najhujša je izguba na desnici, kjer je bila na koncu razlika med SDS in SMC zelo velika, NSi je rahlo popravila rezultat, SLS pa bo najbrž ostala pred vrati parlamenta. Kdo je kriv in kako naprej?

Janez Janša in Miro Cerar - 1
Janez Janša in Miro Cerar - 1 FOTO: Miro Majcen
Tri dni po volitvah na katerih je močno slavil Miro Cerar, so stranke večinoma še v globoki analizi volilnega rezultata, predvsem tiste, za katere se je tokratna volilna tekma klavrno končala.

A že v nedeljo – še pred kakšnimi globljimi analizami – je bilo jasno, da je desnica doživela pogrom. Slika je bila tokrat povsem drugačna kot ob evropskih volitvah mesec prej. Ker volivci enim in drugim volitvam pripisujejo različen pomen, desnica pa je na evropskih praviloma že prej dosegala dobre rezultate, je bilo sicer pričakovati, da rezultat ne bo enako dober, poleg tega se stranka Mira Cerarja za glasove na evropskih volitvah ni potegovala.

Visoko podporo dvema povsem novima strankama in upad podpore na desni politični opciji verjetno lahko pripišemo predvsem vsesplošnemu razočaranju nad etablirano slovensko politiko in upanju, da so spremembe, ki jih Slovenija v času gospodarske krize nujno potrebuje, sposobni izpeljati le povsem novi ljudje, ki prej v politiki niso sodelovali - ne glede na to, da (še) nimajo jasne agende sprememb in rešitev. NSi o rezultatu volitev
Pa vendar tako velika razlika v prid leve sredine ni bila ravno pričakovana. Še nekaj dni pred volitvami so nekatere raziskave javnega mnenja kazale, da se podpora SDS zelo približuje podpori, ki jo uživa Cerarjeva SMC.

Potem pa je nedelja na desnici po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev večinoma prinesla dolge, mrke obraze. Skoraj 35 odstotkov glasov za SMC, slabih 21 za SDS, 5,5 za NSi in manj kot je potrebno za vstop v parlament za SLS, ki jo sicer teoretično še lahko rešijo glasovi iz tujine.

Z okoli 28 odstotki so desno sredinske stranke postavile nov „rekord“ v slabem rezultatu – popravile so dosedanjega najslabšega iz leta 2000, ko so bile na 34 odstotkih.

Kdaj in kako se bo desnica lotila analize vzrokov poraza, kdaj se bo o njih sporazumela in kakšne rešitve bo začrtala – navsezadnje bi bila zdrava opozicija za državo vendarle dobra – še ni znano.

SDS na volitve s predsednikom v zaporu, v SLS opozarjajo na realnost, s katero se bodo morali soočiti tudi novinci

V SDS pravijo, da komentarja zaenkrat nimajo. Razen tistega, kar smo slišali po volitvah. Da so bile volitve – čeprav so zanje vložili listo kandidatov, pripravili kampanjo, plačali oglaševanje in se udeleževali soočenj – nelegitimne, da bo predsednik takšne vlade nelegitimen. Nekoliko so včeraj le omilili retoriko o nedelu v novem mandatu. A pod pogojem, da gremo, ko bo Janez Janša oproščen, spet na volitve.

Čeprav analiz strank torej še ni, pa ugibanj o vzrokih poraza ne manjka. SLS naj bi tako manjkal karizmatični predsednik, večja všečnost, celo starosta stranke Ivan Oman tokrat s kampanjo ni bil zadovoljen, niti s kandidati, ki so bili na listi SLS. Nekateri so predsedniku stranke Francu Bogoviču zamerili taktiziranje s kandidaturo na domačih volitvah, potem ko si je maja že zagotovil stolček v Bruslju.

V SLS medtem ocenjujejo, da bi morali za boljši uspeh svoj letošnji spomladanski zagon iz kampanje za EU volitve intenzivneje okrepiti in prenesti tudi v kampanjo za predčasne  volitve.

Sicer pa menijo, da so volivcem ponudili prave rešitve, a je stanje v državi tako slabo, da so ljudje razočarani, in to razočaranje pripisujejo večinoma tradicionalnim parlamentarnim strankam, do neke mere tudi upravičeno. "Na tokratnih volitvah so se še močneje kot doslej oklenili nekega novega upanja, tokrat stranke Mira Cerarja. Del upokojencev pa se oklepa stranke DeSUS, ki obljublja, da bo ohranila pravice upokojencem. Ljudje verjamejo, da jim novo prihodnost lahko dajo samo nove stranke. Ne moremo jim zameriti tega. Bo pa težko zmagovalcu volitev to zaupanje tudi obdržati, saj je realnost taka, da je denarja preprosto premalo in da gospodarstvo lahko zaženemo samo z nižjimi davki. To pa terja zmanjševanje državnega aparata, če nam je prav ali ne. Želimo veliko uspeha Miru Cerarju, smo pa prepričani, da bi se morali politiki soočiti z dejstvi in volivcem povedati, kakšna je realnost, da bo treba zategniti državni pas."

SDS naj bi se tokrat preveč ujela v dogajanje okoli Janeza Janše. Ta naj bi zdaj plačeval tudi račun za to, da si je s premikanjem iz sredine proti desni v zadnjih letih in gradnjo podpore na račun volivcev SLS in NSi, sam klestil volilno telo. Na količino volivcev so vplivale tudi obtožbe o spornih poslih in obsodba v zadevi Patria, za katero je še pred časom veljalo, da naj bi Janši celo pomagala, a marsikdo meni, da do pričakovane koncentracije glasov okoli vodje desnice ni prišlo, ker je SDS s to zgodbo že pretiravala oziroma se vleče predolgo. Voda na mlin SDS naj ne bi bila niti retorika stranke, ki zna biti izključujoča, pogosto obračunava s konkurenco in ne pušča prostora za dialog. Marsikdo tako ocenjuje, da je tokratni rezultat zgolj sporočilo politiki, da imajo volivci po 20 letih dovolj prerekanj na isto temo. Marsikdo je tako – tudi od volivcev desne sredine – glas raje zaupal Miru Cerarju, že zaradi njegove umirjene drže.

Vprašljivo pa je tudi, kaj je desnici tokrat s svojimi sporočili prinesla Cerkev. Nekateri njeni vidni predstavniki so bili videni na shodih v podporo Janezu Janši, nekateri njeni duhovniki so javno pozivali vernike „naj volijo stranko predsednika, ki je v zaporu“, kar je povzročilo javno jezo vidnih predstavnikov sorodnih strank.

NSi
NSi FOTO: Miro Majcen

SDS je bila zaradi prestajanja zaporne kazni njenega predsednika zelo hendikepirana. Janez Janša namreč ni mogel voditi njene kampanje in jo predstavljati v javnosti, poleg tega se je stranka zaradi takšnih razmer namesto na svoj program skoncentrirala na obrambo svojega voditelja. Matevž Tomšič o vzrokih za volilni rezultat SDS
NSi z boljšim rezultatom, a malo novimi volivci

SDS se je marsikomu zamerila tudi zaradi obračunavanja z drugače mislečimi sorodnimi strankami. Jeza je bila tako – še posebej v primeru arhivov – pogosto uperjena v NSi, ki se ji tokrat je uspelo prebiti čez parlamentarni prag, svoj rezultat je celo nekoliko izboljšala. „NSi je na volitvah stavila na jasen reformni program, izkušnje in dosedanje delo v parlamentu. Rezultat NSi in povečano število poslanskih mest kažejo na to, da so državljanke in državljani takšno usmeritev podprli in da je smer nadaljnjega razvoja stranke prava,“ pravijo v stranki, kjer so bili z rezultatom zadovoljni.

A na takšni lovoriki ne gre spati, meni analitik Matevž Tomšič. „Ta rezultat ne predstavlja posebno velikega uspeha. NSi ni kaj dosti pridobila, pa še to je šlo predvsem na račun padca podpore SLS,“ pravi. Opozarja, da stranka novih volivcev ni pridobila.

Tomšič sicer meni, da na tokratnih volitvah ne gre izključno za poraz desnice, ampak za slab volilni rezultat etabliranih strank na obeh polih, kar je izraz visoke stopnje nezaupanja ljudi v obstoječo politično elito kot celoto.

„Je pa res, da je pomladna opcija na teh volitvah izgubila precej glasov. Kar zadeva največjo stranko tega tabora SDS, je treba povedati, da je bila zaradi prestajanja zaporne kazni njenega predsednika zelo hendikepirana. Janez Janša namreč ni mogel voditi njene kampanje in jo predstavljati v javnosti, poleg tega se je stranka zaradi takšnih razmer namesto na svoj program skoncentrirala na obrambo svojega voditelja. In glede na to, da obsodba, na podlagi katere je moral Janez Janša v zapor, ni bila utemeljena na nekih resnih dokazih, te volitve težko označimo za poštene,“ meni Tomšič.

Projekt "slovenske pomladi" še ni mrtev

Ker so „pomladne stranke“ (SDS, NSi in SLS) doslej običajno ponujale podobno politiko, je seveda na mestu vprašanje, kakšno bo njihovo sodelovanje poslej. Tomšič meni, da je glede tega še veliko neznank. „Kakšna bo usoda glede Janševe obsodbe, kakšno držo bo pri tem zastopala SDS, kako bo reagirala NSi glede na verjetno ponudbo o sodelovanju v Cerarjevi vladi ... Če se bo izkazalo, da SLS dejansko izpade iz parlamenta, potem bo težko samostojno preživela kot politična sila. Z neizrazito kampanjo si je v bistvu sama zapečatila usodo. Vse je odvisno od tega, kdo bodo tisti, ki bodo narekovali politiko teh strank. Glede na njihovo programsko sorodnost pa bodo pri večini političnih vprašanj še vedno na isti valovni dolžini,“ meni analitik. Tomšič tako meni, da je usoda projekta „slovenske pomladi“ odvisna od ljudi, ki bodo v prihodnosti določali politiko teh strank. „Po moji oceni ta projekt še vedno ima perspektivo, se bodo pa vodilni ljudje v vseh pomladnih strankah morali temeljito zamisliti o tem, kako naprej.“

Franc Bogovič in Ljudmila Novak
Franc Bogovič in Ljudmila Novak FOTO: Miro Majcen

NSi v Cerarjevi vladi: prednost ali slabost?

Kakšno bo povezovanje in sodelovanje strank na desnici in širše tudi v NSi še ne vedo. „V vsakem primeru pa se bomo pri svojem delovanju in stališčih držali programa, ki smo ga predstavili pred volitvami. Smo demokratična in odprta stranka, zato ne vidimo ovir, da bi se s komerkoli pogovarjali o naših programskih izhodiščih in v primeru skupnih programskih točk morda tudi sodelovali,“ pravijo.

Morda torej tudi v vladi Mira Cerarja, čeprav so v prvih odzivih na rezultate volitev poudarjali, da sta si SMC in NSi programsko zelo različni. Glede na precej splošen program SMC in gospodarsko usmerjen predvolilni program NSi različnost sicer ni nujno gotovo dejstvo, prav tako se številni analitiki nagibajo k stališču, da bi bilo za Cerarjevo vlado dobro, če se ji pridruži NSi. Ne pa nujno tudi za stranko, meni Tomšič. „Če bi stranka sodelovala v sicer izrazito levi vladi, v kateri ne bi uspela uveljaviti vsaj dela svojih programskih ciljev, bi ji to lahko močno škodovalo,“ meni.

Vloga Janše odvisna od razpleta primera Patria, desnica potrebuje nove igralce

V vsakem primeru pa bo torej po slabem rezultatu desnica morala storiti nekaj korakov naprej, če želi ponujati alternativo tokratnim zmagovalcem. „Predvsem bi bila potrebna diverzifikacija politične ponudbe, s pomočjo katere bi zajeli tako tradicionalne, bolj konzervativno usmerjene ljudi kot tudi tiste bolj liberalne, sredinsko usmerjene,“ meni Tomšič.
Glede na dosedanje dogajanje pa je zagotovo marsikaj odvisno tudi od prihodnje vloge Janeza Janše tako na desnici kot v slovenski politiki nasploh. „To je precej odvisno od tega, kaj se bo dogajalo z njegovo obsodbo oziroma kdaj bo ta padla. Pa tudi od tega, ali se bo pojavil kakšen nov politični igralec na tem polu,“ meni Tomšič.

In kdo bi lahko bil ta „novi igralec“? „Tudi na tem polu bi bila potreba kadrovska osvežitev v smislu prodora novih ljudi, kompetentnih, zmernih, a z jasno vrednotno orientacijo, se pravi ljudi modernega evropskega formata. Na tem polu je kar nekaj takšnih ljudi, je pa seveda vprašanje, koliko bodo stranke znale izkoristiti njihov potencial,“ ocenjuje Tomšič.

Za priljubljenost SDS pa bodo zagotovo odločilne tudi reakcije stranke po volitvah. Prva reakcija na volilni rezultat je bila čustvena, jezna, obtožujoča, krivca za rezultat je iskala izključno zunaj stranke. Vprašanje je, ali bo pri tem ostalo. Stranka je namreč včeraj stopila korak nazaj. Zdaj bodo njeni izvoljeni predstavniki delali, a pod nekaj pogoji. Javnost nad odzivom večinoma ni bila navdušena. V veliki meri se je strinjala s komentarjem najverjetnejšega mandatarja, da poslancev volivci ne izvolijo za to, da ne delajo.

Ustavni pravnik Rajko Pirnat pojasnjuje, da bi DZ lahko deloval tudi ob nedelu poslancev SDS, ki jim za takšno početje niti ne bi grozila kakšna velika kazen, razen nekaj evrov plače manj, zakonodaja in pravilniki namreč hujših kazni ne predvidevajo, ker niti niso pisani za takšne primere.

Da nedelo ni dobra drža, meni tudi Tomšič: „Rezultati volitev bodo uradno priznani, Cerar pa bo lahko sestavil dovolj široko koalicijo, za delovanje svoje vlade ne bo potreboval podpore SDS. Razumeti je mogoče ogorčenje ljudi v SDS, saj ocenjujejo, da so bili z zaprtjem njihovega predsednika odločilno prikrajšani na volitvah. Vendar je po moji oceni potrebno, da se stranka aktivno vključi v parlamentarno delo, saj ji bo to omogočalo lažje in učinkovitejše sodelovanje pri nadzoru nad vlado, kar je ena od ključnih funkcij opozicije.“

KOMENTARJI (1079)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
30. 07. 2014 17.10
moram pa kot zaprisežena desničarka povedati, da Cerarjev osnutek ni slab, upam, da se ga bodo držali...vendar strici ga bodo popolnoma onemogočili, tako da se bojim, da bo čez kakšno leto ponižan in razžaljen, enako kot bratušek....ŠKODA, DA SE NI POVEZAL Z DESNICO, KER JANŠA MU NE BO TAKO ZELO ZAŠKODIL KOT MU BODO STRICI IZ OZADJA....
zdravapamet50
30. 07. 2014 16.50
pač je polovica slovencev desničarjev, sprijaznite se.....zdaj pa preden me spet blokirate, se moram pritožiti glede moderatorjev, ki vsiljujejo svojo politično prepričanje vsem v sloveniji....GROZNO JE, ker me stalno blokirate, če napišem podatke iz raziskav in statističnega urada, kjer se vidi pravzaprav, DA JE LEVICA KRIVA ZA PROPAD SLOVENIJE....postali ste drugorazredni časopis, ker dovolite komentarje, kjer praktično linčajo JANŠO, MED TEM KO resnice ne smeš napisati....PONAVLJA SE LETO 1945!
zdravapamet50
30. 07. 2014 16.44
NOBEN ji ni zadal udarca, ker je kljub temu da so vsi tolkli z težkimi topovi po janši, dosegla drugo mesto...povezali so se rdeči novinarji, pa sodniki, pa kučanisti...pa še vedno ga niste uničili, res je CAR proti vsem vam....
pesnitev
18. 07. 2014 12.01
+10
Poslanci SDS niso poslanci od boga, ampak jih plačuje ljudstvo, kako bodo torej upravičili svoje plačilo za nedelo? Če nismo pravna država zato, ker je pač Ivan Janez pravnomočno obsojen, kaj bomo potem s prestopniki? Vse oprostili, da bomo potem v očeh SDS pravna država? Dajte SDS že enkrat mir Ivanu Janezu, da odsedi ob lepem vedenju še kakih 11 mesecev, potem pa bo prost, opran krivde in kot feniks zopet delal nadaljnje razkol med Slovenci. Kako uboga je stranka, ki je brez svojega diktatorja izgubljena v vesolju....
zdravapamet50
30. 07. 2014 16.41
-1
na žalost so ga obsodili brez dokazov, za neznano kje in koliko in neznano ko...zato je tole lajanje v luno glede obsodbe jalovo...kaj bi radi sploh
zdravapamet50
30. 07. 2014 16.42
-1
+2
SDS dokler imate mlinski kamen okoli vrata, Matoza za odvetnika,vam ni pomoči.
šmajser1
17. 07. 2014 21.34
+9
NO,JANSA MI BOLJ KOT VITALEN ZGLEDA KOT NEKDO Z NERAVNO RAZVITO MOTORIKO,OVENELOST IN LETA PA SE KAZEJO RAVNO Z NJEGOVO POLITICNO FILOZOFIJO..TAKO DA,MENIM DA JE CAJT,DAJE ODSEL.SAM SI JE PA KRIV,DA NA TAK NACIN.
plasticman
17. 07. 2014 14.19
-22
V kolikor bi desnica popustila se rešila Janše in postala "mehkejša", bi bila odrinjena na politično obrobje in 95% pogače bi si odrezale leve stranke in t.i. novi obrazi, ki pa so itak tako ali drugače povezani z levico. Janša je star šele 56 in vitalen, ni ovenel starček v podobi Josipa Broza. Tisti, ki ga podpiramo, razumemo, da po vseh napadih pod pasom ne more biti prijazen in ustrežljiv, njegova pokončnost je tisto, kar še daje upanje! Take it or leave it!
SilverBullet
17. 07. 2014 16.16
+10
Se pravi, jih ima 56, kot Broz v svojih mladih letih, torej je dovolj vitalen, da vas vodi še kakih 30 let. Potem boste pa svečke prižigali pred UKC in mahali z zastavicami. Človek si ne more predstavljati večje romantike.
plasticman
17. 07. 2014 19.02
-8
Kaj bo čez 30 let ne vem ne jaz ne ti! In kaj je narobe z mahanjem zastavic? A so Angleži sprani ker mahajo svoji kraljici še po 60 letih vladanja? Al pa ko so mahal Diani ob pogrebu?+
plasticman
17. 07. 2014 19.05
-5
Nisem jest kriv če trenutno na levici ni človeka zarad katerga bi šli ljudje na ulice!
soba666
17. 07. 2014 22.09
+2
ravno poslušam Jazbeca, ki pravi da so novi davki nujni, tako da, ne se hvalit s Cerarjem&co., nič bat, vse bo isto oz. še huje, piši kuči propalo
flamengo
17. 07. 2014 13.50
-3
Bolj ko berem naslov tega članka bolj mi gre na smeh omejenost teh levih trobil. Levica je morala pripeljati "nov obraz", zaradi zgrešenih potez starih levakov. To je pogrom leve politike zadnjih 6 let.
soba666
17. 07. 2014 22.10
+0
ravno poslušam Jazbeca, ki pravi da so novi davki nujni, tako da, ne se hvalit s Cerarjem&co., nič bat, vse bo isto oz. še huje, piši kuči propalo
srebrnibreg
17. 07. 2014 12.53
+11
Enim janšistom pa še vedno ni jasno, da je Cerar že nešteto krat ponovil, da z njimi NE bo sodeloval. A oni se še vedno tolažijo.
flamengo
17. 07. 2014 13.48
-9
Saj je SDS prej rekla da ne bo šla v koalicijo s SMC. Da pa ne bodo sodelovali ni nihče rekel. Dobro da janšisti nismo omejeni kot komunisti.
SilverBullet
17. 07. 2014 16.18
+9
Janšisti ste po večini bivši komunisti, vsaj kar se najbolj dejavnih tiče. O omejenosti in nerešenih osebnih problemih pa lahko sodijo samo psihologi in psihiatri.
flamengo
17. 07. 2014 10.13
-7
SDS je dobila več glasov kot DESUS + SD + ZAAB. Volitve so bolj klofuta pretekli levi politiki kot desni. Tudi NSi je dobila več glasov kot na prejšnjih volitvah. Pač volilci so dali glas "novemu obrazu". Če ne bo izpolnil njihovih pričakovanj, bo smc končala isto kot lds, zares, ps in zaab. Desnica n epotrebuje novih obrazov, venomer jih potrebuje levica, ker kradejo. FREE JJ.
pesnitev
18. 07. 2014 12.06
+1
flamengo
17. 07. 2014 10.00
-7
SMC je tako za ene volitve,ker levica ne zna vladati. Sploh pa je rezultat desnice velik uspeh, ker levica ima skoraj vse medije, ki non stop hvalisajo svoje stranke, desne pa črnijo.
adadaa
30. 07. 2014 08.06
Flamengo, sem desni;ar, ampak reyultat desnice je najve;ja katastrofa doslej SDS minus 30%, SLS minus 30% Ndsi minus 10% volivcev, kaksen uspeh torej_.Vsi trije predsedniki strasnk bi morlain yaradi iyiod a#e v pol uire po objavi reyultstov objaviti odstop. Malose ygledujtye mpo Britancih, kako je odstopu iy mesta p[redsednika vlade in stranke iygledal< tega JJ.Ljuuidmila Novak in Franbc Bogovi;' niso sposaobnio, kler nih;e ne bi dobil nobene slu#be, rayen ;'e bi se prisesal na prora;unska srewdstva.,
Nagasaki
17. 07. 2014 10.00
+13
Slovenci so jasno pokazali, da niso za spreminjanje zgodovine in da se ve kdo je bil okupator in kdo osvoboditelj!
vstalaprimorska2
17. 07. 2014 13.44
+13
Ne razumem, kaj majo ti belcki toliko proti udbi. Pa saj je bila totalno nesposobna. Sam poglejte kolk vas je ostalo.
flamengo
17. 07. 2014 09.58
-4
Spet slaba matematika: levica je bolj izgubila kot desnica, ker cerar se še ni opredelil kam spada. Če se bo na levo se bo pridružil propadlim levim strankam.
SilverBullet
17. 07. 2014 16.29
+4
Je desnica in je Janša. Desnica je precej izgubila. Janša ima pa čredo lepo pošlihtano, oni ne rabijo volitev in odločanja vsaka štiri leta. Janša enkrat, Janša do smrti.
brank1
17. 07. 2014 09.00
+9
SDS je ustvarjen za opozicijo, prej ko se bodo s tem sprijaznili bolje za njih. Desničarjev in koloborantov pač Slovenija ne mara.
pesnitev
18. 07. 2014 12.17
+3
Slovenski janšistični EU poslanci pa bogato zaslužijo z blatenjem naše domovine in s širjenjem laži, da je JJ politični zapornik pa jih nič ni sram, da lažejo celemu svetu?
User620888
17. 07. 2014 08.47
+1
7 ojru na uro
donpedro
16. 07. 2014 22.16
-48
JANŠA USTVARILSI SLOVENIJOI N TO JIH PEČE IN RAZJEDA
pesnitev
18. 07. 2014 12.14
+3
Kakšno Slovenijo: razdvojeno, z 20 % opranoglavcev, diktaturo, ki pa mu k sreči ni uspela, sajje 80% naroda še sposobno pametno razmišljati
mukuzu
16. 07. 2014 22.05
-5
Ja res škvalova kristus ima posledice sovraštva
Klimova
16. 07. 2014 22.52
+11
kako prosim? a lahko napišeš kaj misliš s tem?
Klimova
16. 07. 2014 22.55
+11
v svoje packarije starši nikoli ne bi smeli vpletati svojih otrok in jih izrabljati za lastno promocijo
Wurz
16. 07. 2014 21.55
+19
Vpraša učiteljica Janezka, zakaj je zamudil, pa pravi da je bil 7 let v zaporu
deathbite
16. 07. 2014 21.15
+23
ivan ruši desnico in sds ker je nekompetenten, nazadnjaški politik vaškega formata brez vrednotne orientacije. Če prav razumem Tomšiča.
deathbite
16. 07. 2014 20.40
+32
Glede na (ne)moralo naših politikov je potrebno sprejeti zakon, po katerem se pravnomočno obsojeni ne smejo nikoli več aktivno ukvarjati s politiko. V tujini je to normalno in ne potrebujejo zakonske regulative. Tam poštenje nekaj šteje.
sarkon
16. 07. 2014 20.51
+7
deathbite
16. 07. 2014 21.13
+25
Pa preprodajalci orožja!...Kateri vojni zločinec je pa kandidiral?
deathbite
16. 07. 2014 21.23
+10
OneManBand.
17. 07. 2014 07.26
+10
Kandidiral ni noben, jih je pa kar nekaj glasovalo iz Argentine!