Slovenija

Pokojninska reforma - po volitvah se ji ne bomo izognili

Ljubljana, 21. 11. 2011 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
112

Parlamentarne, zunajparlamentarne in novoustanovljene stranke so si enotne: pokojninsko reformo je treba sprejeti. Zdi se torej, da bo reforma, ki ji volivci na referendumu niso bili naklonjeni, v kratkem času postala realnost. Vprašanje je le v kakšni obliki.

4. decembra gremo na predčasne volitve.
4. decembra gremo na predčasne volitve. FOTO: Reuters
Pokojninska reforma, ki jo volivci junija na referendumu niso podprli, je bila ena od osrednjih reform Pahorjeve vlade. Čeprav je Borut Pahor poudarjal, da volivci ne bodo odločali o usodi vlade, temveč o usodi države, je padec reforme vplival na njegovo nadaljnjo politično pot. Pred predčasnimi volitvami smo na stranke, ki si prizadevajo za glasove volivcev, naslovili vprašanje, kaj se bo dogajalo s pokojninsko reformo po volitvah. Sodeč po odgovorih je reforma neizogibna.

V SD še vedno menijo, da je pokojninska reforma ključna. Zavzemali se bodo za nadaljevanje socialnega dialoga glede vprašanja o povišanju starosti za upokojevanje. Pri tem poudarjajo, da bodo pri upokojitveni starosti upoštevali različnost položaja med zaposlenimi glede na delo, ki ga opravljajo in starost ob vstopu v delovno razmerje. V SD se bodo zavzemali za ohranitev dokladnega sistema kot osnove pokojninskega sistema. Postopno bodo tako uvajali preglednost pri razmerju med vplačanimi prispevki in pravico do višje pokojnine. Pravijo, da bodo ponovno preučili sistem bonusov in malusov. Sistem bodo gradili na trajnih bonusih ter ocenili finančne učinke prehodnih malusov. Obljubljajo še, da bodo zaustavili padanje začetnih pokojnin in njihovo usklajevanje polovico z inflacijo ter polovico z rastjo življenjskih stroškov. Zagotovili bodo tudi nove vire za finančno vzdržnost pokojninske blagajne s plačevanjem prispevkov od vseh prejemkov in s prepovedjo možnosti odloga plačevanja prispevkov.

LDS meni, da bi morala biti pokojninska reforma ena od prednostnih nalog stabilizacije javnih financ in da jo je treba sprejeti takoj po volitvah. Sicer pravijo, da reforma ne more biti bistveno drugačna od tiste, ki je padla na referendumu. Poudarjajo, da pozitivnih javnofinančnih učinkov ni možno doseči brez podaljšanja delovne dobe in dodajajo, da kdor to trdi, neodgovorno zavaja javnost. Brez soglasja zainteresirane javnosti, ki jo je treba povabiti k dialogu, pa bo po njihovem mnenju reforma spet obsojena na neuspeh.

V Zares so prepričani, da je reforma pokojninskega sistema zaradi staranja prebivalstva nujna. Ker je reforma letos padla, bo vsaka naslednja bolj radikalna, opozarjajo. Obenem pa dodajajo, da vsako odlaganje reforme pomeni zadolževanje za 300 milijonov evrov na leto. Povečanje prihodkov v pokojninsko blagajno bi sicer lahko rešili z višjimi prispevki zaposlenih in delodajalcev ali pa z znižanjem odhodkov pokojninske blagajne, a kot pravijo v Zares bi to pomenilo zniževanje vseh pokojnin. Zato kot edino rešitev, ki ne bi znižala standarda ljudi, predlagajo podaljšanje delovne aktivnosti. V primeru, da reforma spet pade, bo treba krčiti sredstva na drugih področjih, kot so sociala, šolstvo in zdravstvo. Hkrati pa bo ogrožena tudi medgeneracijska solidarnost, prepad med revnimi in bogatimi pa se bo samo še poglabljal, še menijo v Zares.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: iStockphoto

V SLS se zavzemajo za čimprejšnjo uveljavitev pokojninske reforme. Sprejetje reforme načrtujejo že v prvem letu vladnega mandata. Menijo, da je bil predlog, ki je padel na referendumu, dober osnutek, a ga je treba še enkrat temeljito pregledati in čim prej začeti pogajanja. Slovenija bo kljub nepriljubljenosti ukrepa morala slediti evropskim državam, ki so to reformo že izvedle, menijo v SLS. Zavzemajo se za postopen prehod na nove pogoje upokojevanja. Posebno pozornost je po njihovem mnenju treba usmeriti na tista delovna mesta, ki jih pri določeni starosti ni več mogoče enakovredno opravljati. Po njihovem mnenju je treba upoštevati tudi čas obveznega služenja vojaškega roka in priznati olajšave za starševstvo. Kot še menijo, je treba prenoviti tudi del zakona, ki se nanaša na invalidsko upokojevanje. Za pokojninsko osnovo bi morali uporabiti podatke, ki jih mesečno za vsakega zaposlenega zbira Durs. S tem bi prekinili prakso priznavanja pokojninske dobe ne glede na to, ali so bili prispevki plačani ali ne. Delodajalce, ki ne poravnajo prispevkov, bi ostro sankcionirali. V SLS bodo tudi zahtevali pregled izjemnih pokojnin ter določitev bolj jasnih meril za njihovo nadaljnje podeljevanje.

Kakšno reformo zagovarjajo stranke, ki so SPIZ-2 zavrnile?

V SDS pravijo, da se zavedajo, da bodo spremembe potrebne, a zagovarjajo celovit pristop, saj pokojninska reforma ni kratkoročen ukrep za izhod iz krize. Najprej je treba sprejeti ukrepe, ki bodo zagotovili nova delovna mesta, saj bo to pomenilo povečanje priliva v pokojninsko blagajno, pojasnjujejo v stranki. Ne zagovarjajo zaostrovanja pogojev in kaznovanja tistih, ki pogojev ne dosežejo. Kot pravijo, to ne moremo imenovati reforma. Po njihovem mnenju mora biti sistem pokojninskega zavarovanja urejen tako, da upošteva delovno dobo in obremenitev posameznika glede na specifiko delovnega mesta. Želijo si, da bi bila pokojninska reforma usklajena s sindikati, zagotavljajo pa, da bodo breme enakomerno razdelili na vse generacije. Le na ta način bo zagotovljena vzdržnost reforme in medgeneracijska solidarnost, so prepričani. V stranki se zavzemajo za uvedbo osebnega pokojninskega računa, kjer bodo zbrane vse pomembne informacije posameznika. Prepričani so, da bodo s tem tudi onemogočene zlorabe, da delodajalci ne vplačujejo prispevkov v blagajno.

Spomnimo, SPIZ-2 so med parlamentarnimi strankami podprle koalicijska SD, LDS in Zares in opozicijska SLS. Proti reformi so bile SDS, SNS in DeSUS ter zunajparlamentarna SMS – Zeleni in NSi.

V stranki DeSUS pravijo, da bi morali pokojninsko reformo usklajeno s socialnimi partnerji pod streho spraviti do konca leta 2012. Poudarjajo, da je potrebna korenita in celovita reforma. Najprej je treba popraviti napake reforme iz leta 2000 in zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva na novo definirati obvezno zavarovanje. Poleg tega pravijo, da je prva sistemska napaka, ki jo je treba odpraviti, vzporedni sistem prostovoljnega dodatnega zavarovanja. V DeSUS so odločeni, da ta steber ukinejo, saj menijo, da ni ekonomično in racionalno vzdrževati dva sistema pokojninskega zavarovanja. Sredstva, ki so bila vplačana v drugi steber, pa bi prenesli na individualne pokojninske račune zavarovancev. Komercialni tretji steber pa lahko ostane. Še posebej pa se zavzemajo za uvedbo individualnih računov, saj bo le na ta način možno vzpostaviti enostaven, pregleden, jasen in pošten sistem zavarovanja. Glede na demografska gibanja se stranki zdi starostna meja za upokojitev 65 let utemeljena. Kot še poudarjajo, podpirajo odpravo nepoštene ureditve pri usklajevanju pokojnin, ki jo je predvidela zavrnjena pokojninska reforma.

V SNS sicer menijo, da je izvedba ustrezne pokojninske reforme nujna, a pravijo, da je najprej treba dosledno izterjati vse neplačane socialne prispevke, ki jih je že skoraj za 130 milijonov evrov ter ustvariti nova delovna mesta. Sicer pa že vseskozi zagovarjajo stališče, da bi moralo biti merilo za polno upokojitev zgolj dopolnjena delovna doba 40 let, starost pa pri upokojitvi ne bi smela igrati nobene vloge. V primeru, da delavec ne izpolnjuje tega pogoja, pa je treba kot merilo upoštevati starost in skupno delovno dobo. Kot pravijo, bi moral idealen pokojninski sistem temeljiti na načelih pravičnosti, fleksibilnosti upokojevanja, fiskalni vzdržnosti, preglednosti in politični nevtralnosti. Zagovarjajo pa tudi uvedbo individualnih pokojninskih računov.

Pokojninska reforma na referendumu ni dobila podpore.
Pokojninska reforma na referendumu ni dobila podpore. FOTO: Reuters

Kaj pa zunajparlamentarne stranke?

Tudi v NSi so prepričani, da je pokojninska reforma nujno potrebna, zato se bodo zavzemali, da se izvede že na začetku vladnega mandata. Menijo, da vzdržnost pokojninskega sistema ni možno doseči samo z zaostrovanjem pogojev za upokojitev. Prepričani do, da je treba povečati število vplačnikov, torej zagotoviti več delovnih mest in zvišati upokojitveno starost. Obenem pa je po njihovem mnenju treba upoštevati posebnosti posameznih skupin zavarovancev, kot so zgodnja sklenitev delovnega razmerja in delo v težkih pogojih, saj te skupine ne bodo mogle delati do 65. leta ali dlje. V NSi se bodo še posebej zavzemali, da se pri izračunu pokojnine upošteva tudi število otrok v družini. Kot pravijo, je treba spoštovati načelo medgeneracijske solidarnosti.

V Stranki mladih – zeleni Evrope so prepričani, da je pokojninska reforma obvezna. Zavzemali se bodo za univerzalno pokojnino. In kako naj bi ta sistem deloval? Pravijo, da se bodo sredstva zajemala iz dohodkov po progresivni lestvici na način, da so finančni prihodki in odhodki pokojninske blagajne izenačeni. Dvig starostne meje podpirajo, a le če ta ukrep spremljajo tudi drugi, kot so prilagojena delovna mesta za starejše, skrajšan delovnik, podporni centri za starejše. Ob tem so prepričani, da je lahko tudi dodatna zaposlitev v starosti oblika druženja in socializacije, ki je lahko učinkovita rešitev za zmanjšanje odstotka samomorilnosti pri moških nad 65 let starosti.

Kaj o reformi menijo novi akterji na političnem prizorišču?

Matjaž Hanžek iz Stranke za trajnostni razvoj Slovenije pravi, da ne podpirajo reforme, ki je vsiljena od oblasti, čeprav se zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna. Še pred pripravo reforme je treba po njegovem mnenju poskrbeti za nova delovna mesta in povečanje prispevkov v pokojninsko blagajno s strani delodajalcev. Po tem, ko bodo sprejeti ti ukrepi, pa lahko pripravimo reformo v soglasju s socialnimi partnerji in na temelju strokovnih analiz, dodaja Hanžek.

Sodeč po odgovorih strank se pokojninski reformi ne bomo izognili.
Sodeč po odgovorih strank se pokojninski reformi ne bomo izognili. FOTO: Reuters

V stranki Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija menijo, da je potrebno reformo, ki je padla na referendumu obnoviti, saj so prepričani, da je bila dobra. Kot pravijo, je zavedanje, da so spremembe potrebne prisotno tako na strani sindikatov kot tudi upokojencev. Kakšna naj bo reforma, pa je po njihovem mnenju treba čim prej doseči čim širši konsenz.

V Listi Gregorja Viranta so prepričani, da je bila predlagana pokojninska reforma nedosledna. Menijo, da je bilo preveč poudarka na upokojitveni starosti, premalo pa na dejanski delovni dobi, ki bi morala biti ključni kriterij. Prav tako je reforma premalo poudarjala povezavo med vplačanimi prispevki in višino pokojnine. Menijo tudi, da ni bilo nič narejenega za spodbujanje drugega in tretjega stebra. Poleg tega pa je bila v določenih točkah tudi nepregledna, kot primer navajajo preveliko število različnih osnov za plačevanje prispevkov. Sami predlagajo, da se delodajalca in delojemalca z različnimi instrumenti spodbudi, da lahko prostovoljno podaljšata pogodbo o delovnem razmerju. Omejevanja, do kdaj lahko kdo dela, pa ne podpirajo.

V Demokratični stranki dela (DSD) pokojninsko reformo podpirajo in pravijo, da jo je treba sprejeti v prvi polovici prihodnjega leta. Dodajajo, da tisti, ki nasprotujejo predlagani reformi, niso povedali, kako rešiti pokojnine brez nadaljnjega zadolževanja. Reforma je po njihovem mnenju dobra rešitev, saj upokojencem zagotavlja izplačevanje pokojnin in njihovo nadinflacijsko realno rast. Zaposlenim pa se z reformo postopno in smiselno podaljšuje delovna doba, kar je edina smotrna rešitev in so jo uveljavile vse države EU, pojasnjujejo v stranki.

V Gibanju za Slovenijo menijo, da je treba s pokojninsko, zdravstveno in drugimi reformami nekoliko počakati. Pravijo, da je treba najprej najti izhod iz krize, zato so pripravili štiri glavne predloge, to so stabilen finančni in bančni sistem, inovativen razvoj gospodarstva, obrti, podjetništva in kmetijstva, učinkovit javni sektor ter finančni nadzor in finančno policijo. Prepričani so, da je treba v Sloveniji najprej zagotoviti nova delovna mesta ter dati ljudem kruh in socialni mir in šele nato izvajati reforme.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KARENTIP
28. 11. 2011 10.57
Kaj pa Dule pravi? A pol smo mi za?
tirolec
28. 11. 2011 08.30
+2
Kdor je pošten - nasrka....Večletno delo, odpovedovanje....v dobro drugih in zase za dostojno penzijo, so požrli prvoborci in njihovi potomci....,kar se ni pokradlo...., so delili tistim za 10-letno povprečje, ki lahko danes še preživijo....In kaj ostane-nam? Nič, ker pričakujejo, da bomo pomrli....tudi stečaje in brezposelnost gre načrtno, da uničijo človeško raso....To je danes realnost!
Aaron-Heydar
28. 11. 2011 06.48
+2
Ma kaka pokojninska reforma neki. Narod je ne bo nikoli sprejel. Glede na to, da smo slovenci čedalje bolj izpostavljeni stresu je vprašanje koliko nas bo sploh živelo 65 let, da o pokojnini sploh ne sanjamo. Jaz bom zelo srečen, če bom živel 60 let, ker moje življenje je eno samo trpljenje.
ochi
27. 11. 2011 23.47
+1
sds-ovci - vintage. dokler so bili opozicija, so se močno trudili nasprotovat vsakemu potrebnemu koraku, sedaj, bi jo v primeru oblasti sprejeli čimprej.
lopovscina
27. 11. 2011 22.29
+2
Jaz sem začel delati leta 76. skoz so govorili ,da mal zategnemo pasove in da bo bolje rezultata,pa ni bilo.Sedaj ko sem skoraj pred penzijo pa bi želeli da dela do groba ,da državi ne bo treba mi dati pokojnine. Za vse tiste ,ki pa tako pišete in ste mlajši od mene a mislite ,da boste dosegli toliko delovne dobe kakor jaz . Vsi ki smo pošteno odvajali v pokojninski sklad in sedaj tega denarja ni nikjer .Se sploh ve kateri heroji in pomoči so vse viseli na tem skladu in vlekli ta denar pa mislim, da ne opravičeno in naj mi pove gdo ,če to solidarnost.
ochi
27. 11. 2011 23.48
morali bi imeti skandinavski sistem, v katerem delavec dobi bruto nakazilo, potem si pa sam ureja pokojnino - ali pa ne, denar je pa vsekakor njegov. v obstoječem sistemu človek pol življenja daje denar v nek lonec, na koncu pa ne dobi nazaj niti glavnice tega, kaj šele obresti.
R57
27. 11. 2011 13.41
+1
Nakladanja s to pokojninsko reformo, ob tem, ko imamo doma 30 letnike, ki ne morejo dobiti redne zaposlitve. In če grem v penzijo pri 65 bom imel doma diplomirane 40 letnike brez zaposlitve. Rešitev je treba iskati drugje.
ivo55
27. 11. 2011 13.23
+4
Še pred reformo pa je potrebno goljufom zapleniti premoženje in povrniti izpuhteli denar iz državnih bank državljanom ( NLB, NKBM.. ) s katerim so se posvečeni obdarovali. Sodelujočim pa za vselej prepovedati delo v teh inštitucijah ( potem ko odslužijo zaporno kazen ..) Ko bo to narejeno bomo mogoče razumeli še kakšno reformo...!
cesar
27. 11. 2011 16.27
Tonček Balonček
27. 11. 2011 08.20
+0
Zakaj pa en, bomo pač spet šli an referendum, najmanjši problem.
JanezNovakJohn
27. 11. 2011 16.11
+3
Tudi Janez Janša, bog ne daj postane precednik vlade, bo moral speljati reforme, ki jih je z referendumi rušil. To dokazuje njegov apsolutizem in rek: "ni pomemben narod ne država. Važno da smo na oblasti. Na oblasti pa moramo biti, sicer bomo končali kot Sanader" !
Aljooo
26. 11. 2011 18.44
+4
logično da je reforma nujna, samo nekateri želijo oblast in talajo referendume, torej lastne cilje postavljajo pred narod. a take bi volili? jaz zagotovo ne....
Raztezje
28. 11. 2011 07.58
-1
Zakaj, po kakšni logiki je reforma nujna, ko je skoraj 100 let, še posebej pa zadnjh 20 let, sistem lepo eloval, omogočal celo nadstandarne pokojnine čealje večjega števila partizanskih borcev. A zato ker so Pahor in njegovi kvazi strokovnjaki, pa tudi vsi ostali naši dosmrtni otroci politike to rekli? Pokradeno je treba povrniti, ne reform, ker bi itak še tisto pokradli, sicer pa smo o tem že odločili državljani, lahko razpišemo kvečjemu še enkrat referendum, tako da so reforme nujne mogoče za neko drugo državo, pri nas jih ne bo.
igizims
26. 11. 2011 14.00
+2
Pokojninsko reformo pustite pri miru,dovolj je 40 let delovne dobe
Kilah1337
26. 11. 2011 20.03
-1
iz kje bomo pa denar za pokojnine dobivali potem če bo trikrat več upokojencev kot delavcev? pufali se bomo ja in potem bo spet vlada kriva ane? žal tut jst bi raj delal manj ampak če je situacija taka se ji je treba prilagoditi ne pa jamrat za boljšo rešitev ki je NI
minnaema@yahoo.com
26. 11. 2011 11.59
+7
V času vladanja Boruta Pahorja pokojninska reforma NI bila sprejeta in zakaj po volitvah bi naj bila sprejeta? Kdo je ustvarjal največji RAZKOL glede pokojninske reforme, da NI uspela - ali je bila to le SDS ali tudi kakšna druga stranka ? V bodoče z NOVO vlado bo potrebno delati v dobrobit državljanov RS NE - - da bo onim, ki imajo veliko denarja imeli še več, a iz nasprotne strani oni, ki so postali /tudi zaradi kršitev Ustave t.j. varstva dela skoraj reveži....pa se jih pusti, da svoje stiske rešujejo po vzoru "znajdi se" - takšna dejanja so nesprejemljiva !
hotchilipoper
26. 11. 2011 08.41
+4
Še dobro,da živim samo enkrat?!
Aljooo
26. 11. 2011 18.44
+1
enasmrklja
25. 11. 2011 21.55
+12
ne vem komu koristi daljšanje delovne dobe? zato da bodo mladi začeli delati po 30 ali 40 letu??
Aljooo
26. 11. 2011 18.45
+1
ja itak, sej že tko večina študira 10 let. ne vem a postajamo vedno bolj nesposobni?
Frane Šajn
25. 11. 2011 21.09
+6
Nič bat pa nov referendum! Samo dragi moji oči uprite v sosednjo Italijo, bojim se, da se bo moralo v svetu, ki se ima za "demokratičnega" (kako mije ta beseda obtičala v želodcu) precej spremenit!
tali?ni tom
25. 11. 2011 19.38
+12
najprej pobrat penzije policajem ki so šli v penzijo pri 42-45 letih pol železničarjem pa tako naprej ! tudi tistim ki so doma delal na črno do 50 leta pol šli za par let na šiht in sedaj vlečejo penzijo tolk kot delavec ki je garal za trakom 40 let in takih fakinov ni malo ! uredit tudi specifične poklice (recimo trgovec) ki dela petke in svetke in mnogi delajo skoraj vse dni v letu in to je mnogo več delovnih ur in dnevov kot delavec ki dela za trakom 8 ur (se strinjam da mu ni lahko ampak trgovcu tudi ne ) in ima mnogo prostih dni ,odmor za malico proste praznike kolektivni dopust in mnogi boljše in manj stresno delovno mesto kot trgovec , sploh živilec ! odprevit bonificirano dobo policajem ki si tega ne zaslužijo ! zagotovit slovenskim delavcem pogoje dela primerljive evropskim po kateri se naši politiki zgledujejo tako radi in ki je propadla čeprav so vsi tako hvalili sistem ! in nenazadnje ne zafrkavat ljudi na vsakem vogalu da bo narod srečen in bo rad delal in hodil v službo ! ač li pa nas vse ki bomo stari,bolni in ko ne bomo mogli več dela pospravit s tega sveta pa bo za prikoritnike takoj dovolj denarja ! denar pa mora biti tako za penziije kot za socialo in zdravstvo ker nam ga trgajo vsak mesec in tle ni debate ! če so ga dal pa za patrije,avtoceste,falcona pa to ni nač problem , to naj rešijo akterji zgrešenih naložb ! slovenci leta 91 nismo bili dolžni nikomur nič ,pokojninska blagajna je bila polna prav tako zdravstvena ! če so politiki (mniogi rovarijo še danes) državo spelal na kant za svoje izdatke jim je treba sodit na ljudskem sodišču in dodelit kazen ki bo v zadoščenje ljudem vsaj moralno in ostalim za opomin kaj sledi če zapravljaš tujo lastnino !
Frane Šajn
25. 11. 2011 21.11
+10
Ne kregaj revščine med seboj, to vladarjem paše, "skregaj in vladaj" jim je glavni moto!
bb38150
26. 11. 2011 08.53
+6
@waco to,to popolnoma se strinjam z teboj.Na UJV so upokojili tudi ženske ,ki so delale v pisarnah pred pedesetim letom.Par dni nazaj sem srečala bivšega soseda,ki je delav pri policiji tudi v pisarni in tudi on je kot "bik" ne mi zamirit besedi šel z pedesetimi leti v penzijo.Koliko let jo bo vlekel?Pred leti so podarili ogromno invalidskih penzij,sedaj ti ljudje veselo plešejo po vseh veselicah,nimajo nobene težave z dihanjem (astmo),nobene težave z hrbtenico,igrajo harmoniko po porokah,kaj jih nič ne boli križ?Na koncu mi reče ta gospa ,ki tako pleše,da dobi malo,pa niti dvajset let ni delala,pa kaj bi rada? Prevetrit invalidske penzijone,tako kakor v Italiji so našli človeka,ki je bil upokojen kot slepec,ne boste verjeli,da je vozil avto. Mogoče najdemo tudi kakšnega takega pri nas?
sanya12
22. 11. 2011 13.25
+22
Ma kakšna pokojninska reforma neki !? Saj so bili vsi politiki proti. Zaradi nje je bil referendum in ni bila sprejeta. To pa so hinavci!
tao3
25. 11. 2011 23.16
+14
Tipično za SDS politiko. Spodpij in sam predlagaj.
Niko Ivanuša
22. 11. 2011 11.28
-4
Nekateri se zatekajo k hitrem sprejemu reforme, kar je velika napaka, saj bi bilo že čez par let zopet potrebno spreminjat reformo!
Niko Ivanuša
22. 11. 2011 11.26
-9
Samo SDS, lista Gregorja Viranta in SNS imajo pravo pot za rešitev pokojninske reforme, vsi drugi bi pritisnili na delavca in upokojence!!!
Tonček Balonček
22. 11. 2011 18.02
-7
Kaj pa NSi? Ta iam gotovo najboljše rešitve!
Aljooo
26. 11. 2011 18.46
hehe pritisniti na vse!!!! zakaj bi bil delavec in upokojenec izvzet? Tako logiko imajo lahko le take stranke ja....
hakihak
22. 11. 2011 00.34
+3
ambek21.11.2011, 09:366 Tako naj bo 40 let delovne dobe dovolj ne glede na strost.Sam bom imel čez 18 let 40 let delovne dobe in bom star 60 let,to da opravljam fizično delo naših državnikov ne briga na samo jaz,dosti nas je takih.In normalno,da sem bil na referendumu proti,da naj delam do 65 leta starosti,kao bom pa lahk še 5 let delal,bom ja prej pod rušo. potem pa voli SNS, ima edina to stališče 40 let delovne dobe...
usi-glih
21. 11. 2011 18.52
+12
A bejžte no . Ma nemogoče , prej so pa naščuvali take kot je Šoba ki sedaj kandidira na listi SDS za padec reform.
tao3
25. 11. 2011 23.17
+3