Slovenija

Volilni molk: večina prijav kršitev se nanaša na prejeti sms s politično vsebino

Ljubljana, 12. 07. 2014 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je prejela 156 prijav o domnevni kršitvi volilnega molka pred parlamentarnimi volitvami. V devetih primerih so ugotovili, da ni šlo za kršitev. Večina klicev se je nanašala na prejeto sms sporočilo s politično vsebino.

Molk
Molk FOTO: Thinkstock

Natančno ob polnoči se je pred parlamentarnimi volitvami uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do jutri do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi.

Volilna kampanja, ki se je začela 13. junija, se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov.

Do 19. ure 156 prijav

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od polnoči do 19. ure prejela 156 prijav o domnevni kršitvi volilnega molka pred parlamentarnimi volitvami, pri čemer so v devetih primerih ugotovili, da ni šlo za kršitev volilnega molka. Večina klicev se je nanašala na prejeto sms sporočilo s politično vsebino, so sporočili z ministrstva. Kot so pojasnili na ministrstvu, so vsi prijavitelji prejeli sms sporočilo z enako vsebino, sporočila pa prihajajo z dveh telefonskih številk. Kdo je pošiljatelj, še ugotavljajo.

Ostale prijave so povezane z deljenjem volilnega gradiva v poštne nabiralnike, plakatiranjem in z objavami na družbenih omrežjih. Prejeli so tudi eno prijavo zaradi objave na televiziji.

Dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve je sicer do 19. ure prejela 178 klicev, a v 22 primerih ni šlo za prijavo kršitev volilnega molka.

Ob volitvah v Evropski parlament maja letos so na dežurni službi med sobotnim dežurstvom sprejeli 16 klicev, na volilni dan, v nedeljo, pa še 24 klicev. Pred parlamentarnimi volitvami decembra 2011 so sprejeli 179 prijav, od tega v soboto 57, v nedeljo pa 122.

Kam lahko sporočite domnevne kršitve volilnega molka?

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času sporočijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00, kjer bodo dosegljivi od 19. ure danes pa do 7. ure zjutraj.

Preko dneva, torej danes in jutri od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni