Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Ne more biti Slovenija edina država na svetu, kjer bi predsednik vlado vodil iz zapora'

Ljubljana, 19. 06. 2014 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V prvem predvolilnem soočenju so predsedniki strank spregovorili tudi o Janševem odhodu v zapor. Janša pravi, da bi nas moralo zanimati, kakšna je resnica. Treba je spoštovati odločitve sodišča, pravi večina, Erjavcu se zdi čudaško, da bi predsednik vlado vodil iz zapora, Bogovič pa pravi, da je primer Patria blamaža za naše sodstvo.

Na POP TV je nocoj potekalo prvo veliko soočenje predsednic in predsednikov strank, ki krojijo našo usodo in to, kako bomo živeli. Gostiteljica Petra Kerčmar je v studiu gostila Mira Cerarja, Dejana Židana, Alenko Bratušek, Karla Erjavca, Ljudmilo Novak, Franca Bogoviča, Zorana Jankovića in Janeza Janšo.

Vsi imajo v programih velikopotezne obljube. Pa gre samo za bonbončke? Ali imajo tudi časovnico, kdaj bodo konkretne ukrepe izvedli?

Kerčmarjeva je goste najprej povprašala o gospodarstvu. Kdaj in kako bodo znižali davke?

Cerar je odgovoril, da bodo gospodarstvo poskusili zagnati v prvi vrsti z uveljavitvijo pravne države. A to je dolgoročni cilj. Cerar ni želel obljubiti, kdaj in za koliko bodo znižali davke, je pa omenil energetsko sanacijo stavb, za kar naj bi država denar imela.

Janša je povedal, da je treba davke znižati takoj, in sicer za toliko, da bo Slovenija konkurenčna in primerljiva z ostalimi državami. Sami predlagajo dva ukrepa – omejitev prispevkov in spremembo dohodninske lestvice. Napovedal je Zakon za uravnoteženje javnih financ številka 2.

Vsaka politična stranka ima svojo zgodovino in mi je ne mislimo skrivati. Ti ljudje ne določajo usmeritve stranke, z njimi gremo kdaj na kavo. Ker zagovarjamo transparentnost, smo včasih komu trn v peti. Židan o svetu modrecev in Milanu Kučanu

Bratuškova pravi, da ne bi nikoli podprla niti Zujfa 1 niti Zujfa 2, ker "uničuje državo in državljane". Po njenem mnenju je treba ukiniti dohodnino. To je 22 milijonov, ki se jih da dobiti v devetih milijardah evrov.

Janković pravi, da prvi dve leti znižanje davkov sploh ne pride v poštev, ker ni od kje vzeti. "Kdor govori o znižanju davkov prvi dve leti, ne ve, koliko smo zares zadolženi," je dejal.

Židan je dejal, da v Sloveniji davki niso pretirani, problem je, da je povprečna plača prenizka in je v napačnem delu dohodninske lestvice. "Mi dajemo zavezo, da če bomo v vladi, ne bo zviševanja davkov," je dejal.

Novakova pravi, da želijo v NSi znižati trošarine na pogonska goriva. To je ukrep, ki bi imel hiter učinek. Predvidevajo pa spremembo dohodninske lestvice.

Erjavec pravi, da so že leta 1998 razbremenili plače na račun prispevkov za pokojninsko blagajno. Pravi, da je treba biti zelo previden, ker vse to pomeni poseg v socialne pravice, pokojninsko blagajno ... Pravi, da je treba ustvarjati nova delovna mesta preko povečanega izvoza, ker smo na tujih trgih premalo prisotni.

Bogovič pa se zavzema, da bi dohodnino znižali za 200 milijonov evrov. Tisti z najnižjimi prejemki bi plačevali manj. Kje dobiti denar? V šole je fiktivno vpisanih 18.000 študentov. Treba jih je usmeriti v delovna mesta, pravi.

Poglejte, kako so prvaki strank prišli na POP TV!

O prodaji Mercatorja ...

Bratuškova je glede prodaje Mercatorja dejala, da ga sama, če bi leta 2005 vodila vlado, ne bi prodala. Čeprav smo NLB dokapitalizirali z državnim denarjem, ni želela povedati, kako teče prodaja.

Židan pravi, da ne drži to, da je tuji lastnik boljši lastnik. Kot primer je navedel Helios. A na Mercator je vezano 10 tisoč delovnih mest. Vsaka vlada ima zato pravico izraziti interes, pravi.

Tudi v stranki DeSUS so proti prodaji Mercatorja. "Bojim se, da bodo trgovke ostale brez dela, slovenska prehrambena industrija, pa tudi kmetje," je dejal Erjavec."Mercator kupuje nekdo, ki sploh nima kapitala. Vsi podatki kažejo, da gre za špekulantski nakup," je še dodal.

O prodaji Telekoma ...

Kerčmarjeva je predsednike in predsednici strank nato vprašala glede prodaje Telekoma, in sicer, ali je še mogoče ustaviti prodajo.

Pred enim letom ni bilo junaka, ki bi bil pripravljen voditi to državo. Alenka Bratušek

Bratuškova pravi, da politika lahko spremeni odločitev, a v tem primeru bo pod vprašajem kredibilnost države. Cerar je dejal, da ni naklonjen prodaji Telekoma. Meni, da mora biti privatizacija nadzorovana. "Nismo proti privatizaciji, a za podjetja, ki so strateškega pomena, je prav, da jih zadržimo," je prepričan Cerar. "Prizadevali si bomo za ustavitev prodaje Telekoma," je še dodal.

Novakova meni, da mora država izstopiti iz lastništva, in sicer prodati Telekom lastniku, ki ima denar in ki podjetje ne bo uničevalo. "Najprej je treba ustvariti ugodne pogoje za gospodarstvo in potem bodo prišli tudi pravi lastniki," je prepričana.

Židan pravi, da ne drži, da se je država izkazala za slabega lastnika. "V SD smo prepričani, da država zna upravljati, so pa slabi in dobri primeri," je dejal.

"Mi Telekoma ne bomo prodali, prodajo bomo ustavili," pa je obljubil Janković.

"Ne vidim strateškega interesa pri prodaji Telekoma. Nismo se nič naučili, saj je bila prodaja Telekoma že enkrat ustavljena, ker sta si dve stranki v koaliciji premislili, kljub koalicijski pogodbi, je pojasnil Janša. "Mislim, da gre za to, da rabimo denar. Telekom bi se tudi sam lahko razvijal," je prepričan.

"Mi smo bili leta 2008 proti prodaji Telekoma. Trenutno podpiramo privatizacijo, s tem, da država ohrani kontrolni delež," je odgovoril Erjavec.

Bogovič pa je dejal, da v SLS podpirajo privatizacijo Telekoma.

Kako bodo zmanjšali javni dolg?

Nato je Kerčmarjeva vse pozvala, naj v 15 sekundah odgovorijo, kako bodo zmanjšali hitro rastoči javni dolg.

"V novi vladi javni dolg ne bo naraščal, plačevali ga bomo z gospodarsko rastjo," je dejal Židan. Tudi Janković je obljubil, da javni dolg ne bo naraščal, v nasprotnem primeru se bo umaknil. Cerar je pojasnil, da bodo dolg zmanjševali z zeleno davčno reformo, z zagonom gospodarstva in s fiskalnimi ukrepi. Janša je dejal, da so vsi njihovi ukrepi usmerjeni v to, da se porabi toliko, kot se ustvari. "Javni dolg je treba takoj stabilizirati in se je že, ko smo zaključili s sanacijo bank," je dejala Bratuškova. Novakova pa: "Naredili bomo vse za večji zagon gospodarstva, zmanjšali bomo javno porabo." Erjavec pa je dejal, da bodo to storili s podporo izvoznemu gospodarstvu. Ne bo pa obljubljal, kdaj. Jankoviću pa je zabrusil: "Ti si v Mercatorju ustvaril 300-milijonsko luknjo." Bogovič pa je poudaril, da je treba v dveh letih priti na nulo.

Janšev odhod v zapor

V tretjem delu oddaje so gostje spregovorili o Janševem odhodu v zapor.

Kerčmarjeva je Janšo vprašala, ali mu odhod na Dob politično škoduje. Janša ji je odvrnil, da se je treba vprašati, zakaj je do tega sploh prišlo. Pravi, da mediji o njem niso nikoli korektno poročali. Obsojen je za kaznivo dejanje, ki ga ni, trdi. "Kot državljane bi vas moralo zanimati, kaj je res," je še dodal.

Cerar je povedal, da moramo spoštovati odločitve sodišča, ker bo sicer konec pravosodnega sistema in države. Janša mu je odvrnil, da njegov sodni postopek traja že štiri leta. "Se vam ne zdi, da bi moral biti do zdaj že končan?" ga je vprašal. Cerar mu je odvrnil, da se politika do sodstva pogosto obnaša nekorektno.

Bratuškova pravi, da je sodbe sodišč treba spoštovati in če jih ne bodo politiki, kako jim bo narod potem zaupal? "Niti javni uslužbenec ne moreš biti, če si obsojen na več kot šest mesecev zaporne kazni in pričakovala bi, da to najprej velja za šefa teh javnih uslužbencev, to je predsednika vlade," je dejala.

Tudi Erjavec pravi, da predsednik vlade ne sme voditi iz zapora. "Tudi če stranka SDS zmaga na volitvah, mislim, da morajo nekoga drugega postaviti za mandatarja. Ne more biti Slovenija edina država na svetu, kjer bi predsednik vlado vodil iz zapora, to bi bilo čudaško!" je dejal.

Janša je vsem odvrnil, da so pismeni, naj si preberejo njegov primer in naj mu povejo, kakšno nagrado je v primeru nakupa Patrij prejel. Odvrnili so mu, da o tem odloča sodišče. "Jaz bi se namesto nekaterih kolegov tukaj neprijetno počutil, ker niti ne skrivajo svoje težnje, da političnega nasprotnika izločijo iz volilne tekme na način, ki je značilen za totalitarne sisteme," je še dejal Janša.

Bogovič se je zavzel zanj in dejal, da je primer Patria blamaža za sodstvo. "To, kar se dogaja v Sloveniji – da se tri kampanje zaznamujejo z istim sodnim primerom – je zagotovo blamaža za sodstvo, zagotovo je narobe, da ni sojenja v dostojnem roku in zaradi takšnih sodišč je v Sloveniji propadla cela vrsta podjetnikov, cela vrsta ljudi pa je bila ob osnovne človeške pravice."

Soočenje predsednikov strank 2014 - 9
Soočenje predsednikov strank 2014 - 9 FOTO: Miro Majcen

S kom v koalicijo?

Na vprašanje, s kom bi se povezovali, je Janković odgovoril, da gre s svojim programom na zmago. Če kdo hoče z njimi, je dobrodošel, pravi.

Cerar je dejal, da bo Janševa pravnomočna obsodba, če bo obstala, ovira za sodelovanje z SDS. Prvi, da je SMC nova stranka z novo energijo, želijo biti povezovalni in želijo povezati vse, ki so se do zdaj težje povezovali.

Janša je napol v šali povedal, da se bo pogovarjal tudi s Cerarjem, če ga bo ta obiskal na Dobu, kjer bo morda celo imel privilegije pri obiskih. Sicer pa vsebinsko z vsemi, ki bodo za razbremenitev gospodarstva, za to, da se vzpostavi vladavina prava, da se ne znižuje pokojnin, da se breme krize pravično porazdeli, da dobimo neodvisno sodstvo ...

Bogovič pravi, da v SLS znajo sodelovati, zato so vsem poslali v podpis zavezo k državniški drži, ki vključuje ključnih pet projektov. Dejal je, da so podobno v SLS naredili že pri pokojninskem zakonu in fiskalnem pravilu. Pripravljeni so se pogovarjati s tistimi, ki hočejo rešiti Slovenijo.

Erjavec je dejal, da želijo ohraniti socialno državo in da bodo še naprej branili pokojnine. Prepričan je, da je treba popraviti krivce z regresi, in sicer, da vsi upokojenci dobijo regres. "Če ne bi bilo stranke DeSUS, bi se standard upokojencev še nižal," je dodal.

"Mi vedno trdimo, da bomo šli v koalicijo s tistimi strankami, s katerimi bomo lahko izpolnili naš program," je poudarila Novakova.

"Želim povedati, da sem v enem letu dokazala, da se znam povezovati in sodelovati," je dejala Bratuškova. "Pred enim letom ni bilo junaka, ki bi bil pripravljen voditi to državo," je še dodala. Takrat je ponudila sodelovanje Cerarju.

Ta pravi, da takrat za projektno vlado ni bilo dovolj volje, zato je sodelovanje odklonil. A je tedaj ocenil, da obstaja v politiki problem ter da je čas za nove ljudi. "Vsi bodo morali narediti nekaj več za Slovenijo. Moramo dvigniti politično kulturo in uveljaviti pravno državo," je poudaril.

"To, kar je poslal Bogovič, bomo podpisali. Manjka pa pet ključnih stvari v gospodarstvu," pa je dejal Janković.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan Gorenc
26. 06. 2014 21.00
ja dober sosed........
Ninefingers
23. 06. 2014 09.23
+0
LoL, Janševi zombiji spet klikajo kot nori,...me res zanima kolk majo na uro,...
la?nislo
23. 06. 2014 15.38
+1
Zaradi tekšnih kot si ti slepec,,,,nas ja prehitela Srbija in Hrvaška....Zginiti trebajo ti yu priveski,in Slovenija bo zopet na prvem mestu,,,,,Naj delajo zgago tam dol če vsi upajo--Tukaj ste NEZAŽELJENI.......!
Slovenec007
22. 06. 2014 21.17
+2
hahahahah karl je legenda kva je zokiju prjavu :D
Voluhar7
20. 06. 2014 20.06
+7
Zakaj nikoli ni v anketi vprašanje : nikogar ne podpiram bi verjetno bilo največ odgovorov .... Hvala za sodelovanje lp.
pesnitev
20. 06. 2014 18.14
-5
Prepričala sta tudi Židan in Alenka. Bogovič pa je pričaral JJ nasmeh na ustnice s svojo izjavo, da je Patria sramota za Slovenijo, kako je bilo to mišljeno pa si lahko vsak po svoje razlaga
MICLA
20. 06. 2014 17.39
+2
on bo bolje vodil državo iz zapora kot ta šivilja iz fotelja,ker nima pojma o vladanju
pesnitev
20. 06. 2014 18.15
-6
pesnitev
20. 06. 2014 18.16
-7
Alenka se je v tem letu dobro držala, saj je pogumno vzela vladanje v svoje roke. Le z ministri pač ni imela srečne roke...
milzi
21. 06. 2014 14.08
+1
SAF1
21. 06. 2014 18.27
-1
Žal ampak nimaš prav, Bratuškova je vsaj odkrila kdo je kriv za tako krizo in to so bili vodilni od 2004 do 2008. Tako da je enih 2% pred Janšo.
Youneed
20. 06. 2014 16.11
+1
Vse bo OK. Kalimero naj gre sedet, državo naj prevzame strokovnjak, ki bo znal urediti pravni sistem. Država naj se skrči na najnujnejše, ne pa da politiki sanjajo o ustvarjanju novih delovnih mest, če še plačilne discipline ne morejo zagotoviti. Brez hitrega in učinkovitega pravnega sistema noben sistem ne more delovati dobro. Država ne potrebuje lepo napisanih "programov" in podobnih teorij. Za predsednika ne rabimo igralca, ki se bo pred javnostjo pretvarjal, da obvlada in da je mačo ali pa se cmera kako je žrtev. Cerar je čisto OK.
kemakol
20. 06. 2014 16.00
+8
janši ni nobeden do kolen ,bratovškova katastrofa še za šiviljo ni , cerar v slepi ilici ,jankovič groza , erjavec škoda besed, židanov jezik hitrejši od misli ......
?ernobil
28. 06. 2014 08.26
ja, v kraji mu nobeden od naštetih ne pride do kolen
Ost1234
20. 06. 2014 15.57
+3
Le kje je Janša izgubil svoj sarkastičen nasmeh ...
belaroza
20. 06. 2014 15.58
+7
Youneed
20. 06. 2014 16.13
+2
Game over, njegove politične kariere je konec.
User1098213
20. 06. 2014 15.31
+18
Še enkrat bom napisal,da je bila oddaja vodena katastrofalno.Je to sovražni govor?Morda ne prenesete kritike?
kupriv_a
20. 06. 2014 15.55
+4
gangsterist
20. 06. 2014 15.20
+12
smo pa edina država v eu, kjer je bil ubit kandidat za predsednika in šef opozicije poslan v zapor tik pred volitvami
pesnitev
20. 06. 2014 18.19
-1
Slučajno sovpadata oba datuma, kdo pa je vedel že leta vnaprej, kdaj bodo predsčasne volitve
Let it be ...
20. 06. 2014 15.05
+12
Zakaj tam v anketi ni opcije "Noben"?
Leonardo09
20. 06. 2014 14.59
+4
nič novega,erjavec se bo boril za regrese upokojencev,alenka in židan sta za davke,janša obljublja potem ne uresniči,ljudmila bi rada bila všečna,jankovič bluzi o 50tisoč delovnih mestih,cerar me z leporečjem niti malo ne prepriča,ena velika žalost, žal
levi5
20. 06. 2014 14.45
-1
Narko kralj Tošič na svobodi, Janša v zaporu. Bravo Slovenija. Glede na to, da nam itak že vsi govorijo, da smo mafijska država, zakaj pa potem ne bi mogel predsednik vodit države iz zapora. Capone jo je je tudi.
modelx
20. 06. 2014 14.19
+10
še par ur in slo bo osvobojena
papez46
20. 06. 2014 14.46
+10
en na dob, ostali na ogled bodočega domovanja
alina111
20. 06. 2014 14.59
+5
hahhaha janez janša bo prej ko se bo vročina povspela na 38 stopinj celzija že zunaj
modelx
20. 06. 2014 14.17
+5
pa to sploh ni vprašanje. sds bo dobila svojih 15-18% glede na udelelžbo in to je to. vlade sploh ne bo mogla sestaviti. torej, brez veze tako vprašanje
Paleozoik
20. 06. 2014 13.56
+3
Prej smo mislili, da bo šlo, pa ni šlo, zdaj pa bo.
dannyer
20. 06. 2014 13.43
+12
včeraj je židan naredil veliko napako lek preden je bil prevzet je imel prihodke okoli 690,720, 760 , 820 in je bil večji od krke sedaj ima lek okoli 720 milijonov prihodkov med tem ko jih ima krka med 1,200-1,400 mrd????? krka je sedaj 2 večja od leka . prej je pa bil lek 2 večji od krke . tujci so v času krize skoraj uničili vzhod . čiger so pridne državce prodale vse potem pa so ostale brez vsega . mi pa skoz napadamo domača podjetja oz državna in jim s tem načrtno zbijamo vrednost med tem ko je krizo zakuhal zasebni sektor slovenija je uvozila za 20% v nemčju takoj ko je prišla kriza pa samo 8% to da je kriza nastala je bila krivo politično obračunavanje namesto, da bi podjetjem omogočali znižanje kreditov na mesec iz 1,5 milijona na recimo 700,000 . smo jih rajši uničili . luknjo so ustanovili po večini . sami z načrtno oslabitev slovenijo so eurolojalisti zmagali na to na kar so nas opozarjali .sramota sramota sramota . prodali so nas v eu faš. ,ki je klon sovje eu vrednote pa so etično izpodrivanje evropejcev . super spet spomin na sovjete. .
dostmam2
20. 06. 2014 13.29
+13
Poglejte anketo na 24.ur. Ne vem, ce je ze kdo opazil manipulacijo pop-tv. Vedno odgovor, ki ga hocejo forsirat postavijo na prvo mesto
dannyer
20. 06. 2014 13.36
+7
Mungos2
20. 06. 2014 14.31
-1
CK-jevec
20. 06. 2014 13.23
+15
Kakorkoli, Krčmarjeva ima TOP GUZO! Prav tisto ghetto-booty :)
dannyer
20. 06. 2014 13.50
+7
belaroza
20. 06. 2014 16.15
+6
Še enkrat bom napisala ( to ni kršitev 297. člena!!) , ni nobena žalitev, sovražni govor, to so dejstva. Večji del oddaje je ga. Krčmar jemala besedo sogovornikom, tako ta sploh niso povedali do konca. Ves čas je izražala svoje mnenje in ga vsiljevala sogovornikom in nam gledalcem. Oddajo je vodila neprofesionalno. Dober novinar poroča, zastavlja vprašanja in podvprašanja, posluša sogovornika in ne komentira njegovih izjav. Resen premislek o zaposlitvi takega novinarja. Pred leti je vodila soočenje ga. Darja Zgonc res profesionalno
SAF1
21. 06. 2014 18.31
+1
lol, belaroza, tako je vedno na 24 ur. itak pa kdo pa se lahko zbere, ko Kerčmarjeva ma tako oprijeto kiklco isti hudič kot Jevšek ko ma kake kavbojke oblečene, sej jih itak noben ne posluša.