Volitve

Tonin ostaja na čelu NSi, s Šarcem ugotovila, da so vrata odprta

Ljubljana, 12. 06. 2018 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
704

Matej Tonin po glasovanju na svetu stranke ostaja na čelu NSi. Sicer pa sta se že pred glasovanjem na 'zapozneli kavi' sestala s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, kjer sta ugotovila nekaj skupnih programskih točk. Tonin je priznal, da bi bila NSi v levosredinski koaliciji 'malo posebna'.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šarec pri NSi
    03:41
    Iz SVETA: Šarec pri NSi
  • Iz 24UR: Srečanje Šarca in Tonina
    02:45
    Iz 24UR: Srečanje Šarca in Tonina
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom

Zaključila se je seja sveta NSi, na kateri so odločali o ponujenem odstopu predsednika NSi Mateja Tonina. Tonin po glasovanju na svetu stranke ostaja na čelu NSi. Toninov obstanek na funkciji je podprlo 51 članov sveta stranke, devet pa bi jih sprejelo njegov odstop, ki ga je ponudil, ker stranka na minulih državnozborskih volitvah ni dosegla želene 10-odstotne podpore. Je pa izboljšala volilni rezultat izpred štirih let.

Podporo mu je izrekla tudi Ljudmila Novak

Tonin je po tajnem glasovanju izrazil zadovoljstvo zaradi podpore. Ocenil je, da se je stranka danes odločila nadaljevati z začrtano smerjo in da na naslednjih volitvah poskušajo doseči še boljše rezultate, kot so jih tokrat, ko so izboljšali volilni rezultat izpred štirih let. Bistveno je, da je stranka ostala enotna, je dodal. Po njegovih besedah mu je sicer v razpravi podporo izrekla tudi njegova predhodnica Ljudmila Novak.

Na svetu stranke so spregovorili tudi o pogovorih o bodoči koaliciji. Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. Ob tem je opozoril, da bo pomembna uskladitev programov.

Tonin: NSi bi bila v levosredinski koaliciji "malo posebna"

Tonin je Šarcu na sestanku podaril program NSi in mu predlagal, naj ga pregleda in iz njega "črta, kar je zanje nesprejemljivega". Med pogoji za pristop h koaliciji na strani NSi ostajajo odprava čakalnih dob v zdravstvu, povečanje neto plač v javnem in zasebnem sektorju in pospešitev postopkov za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Tonin je priznal, da bi bila NSi v levosredinski koaliciji "malo posebna". Zato potrebujejo povratno informacijo o tem, koliko so se jim ostale stranke pripravljene približati. Če bo prvo preverjanje programov pokazalo, da je približanje možno, bodo šle v delo programske skupine po resorjih.

Marjan Šarec je glede njunega pogovora pojasnil, da se je predvsem "zakasnelo odzval vabilu na tisto kavo, ki je bilo že februarja". Takrat je predstavnike več strank na kavo vabil Tonin, a je Šarec napovedal, da se bodo vabilu odzvali, ko bo čas. "Zdaj je prišel ta čas in smo spili tisto zapoznelo kavo," je povedal Šarec in vsebine pogovorov ni želel razkriti.  

Tudi volilna programa obeh strank sta bila na mizi, a Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke.
Tudi volilna programa obeh strank sta bila na mizi, a Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke. FOTO: Miro Majcen

Pogovarjali se bodo naprej

Pojasnil je, da sta se pogovarjala marsikaj, tudi o kakšnih kamniških temah, saj sta stranki v tamkajšnjem občinskem svetu v koaliciji. Po besedah Šarca sta bila na mizi tudi volilna programa obeh strank. A Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke.

Glede tega, ali se v NSi strinjajo z izhodiščnimi točkami, ki jih je sam poslal v parlament izvoljenim strankam z izjemo SDS, je Šarec dejal, da so te takšne, da s tistim, ki bi imel kaj proti njim, ne bi bilo smisla govoriti naprej.

"Od Nove Slovenije smo slišali, da se bomo pogovarjali naprej - to je sestanek tudi prinesel," je dejal Šarec. V NSi so se pripravljeni pogovarjati dalje.

Tonin sicer meni, da bi bilo do ustanovne seje DZ pametno imeti vsaj obrise potencialne koalicije, "lahko pa se zgodi, da tudi teh ne bo in bomo dobili začasnega predsednika parlamenta", saj so stvari v tej sestavi tako kompleksne, da ga to ne bi začudilo. Dodal je še oceno, da nekateri podcenjujejo programsko usklajevanje.

Šarec: Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče

Na vprašanje, ali je NSi jeziček na tehtnici morebitne levosredinske vlade, je Šarec odgovoril, da ne morejo govoriti, kdo je jeziček na tehtnici, ker še niso opravili vseh pogovorov.

Šarec se je namreč v preteklih dneh že sestal s predsedniki nekaterih drugih v parlament izvoljenih strank, Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS). S predstavniki Levice in SNS pa termina za srečanje še niso dogovorili, je pojasnil.

Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sestala danes, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat.
Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sestala danes, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. FOTO: Miro Majcen

Zanikal je tudi, da bi s kom že govorili o kadrovskih vprašanjih. Kot je pojasnil, se je treba najprej uskladiti, ali bodo sploh sodelovali in kako bodo uskladili programe. Obenem je zatrdil, da njihova stranka pred ustanovno sejo DZ, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna, ne bo podala predloga za kandidata za predsednika DZ. "Mislim, da je prav, da smo tukaj konstruktivni. Verjamem pa, da bo do takrat prišlo do tega, da se bomo uskladili, kdo bo ta predsednik," je še dodal.

Poziva od SDS na srečanje Šarec, kot je dejal, še ni prejel in pravi, da tudi ne ve, če ga lahko pričakuje. "Če ga bodo dobili, se bodo pa odločili, ali se bodo nanj tudi odzvali," je dejal in dodal: "Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (704)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tantadruj1
15. 06. 2018 16.48
torej ni mislil resno s tistim, če ne dobimo 10 mest odstopim. :D
miamia22
13. 06. 2018 15.48
-1
Jaz upam, da bo Tonin toliko pameten in ne bo šel s Šarcem v koalicijo. Tonin ima izdelan program, medtem ko ima Šarec napisanih tistih par točk, ki so za smejat.
26277
13. 06. 2018 14.37
-2
Tonin - Šarec, naveza za Nepal.
kaktusar1
13. 06. 2018 15.48
+1
s kom pa naj pol po tvoje naredi koalicijo jansha, če vam noben ne paše....
01xxy
13. 06. 2018 11.56
-1
Tonin prodaja svojo bedno prodano dušo! Neverjetno, kakšnega mojstra so v Nsi ponovno potrdili za predsednika. Ta jih prek Janše vodi v propad in izginotje. No, saj to želi vreča zla, g. Janša.
sbštajerec
13. 06. 2018 08.59
+3
Kakšni klovni joj joj Slovenci usojeno nam je da nas bodo š.i.ptarji zažrli in klovni pokradli in nas spravili na beraško palico! Tonini in Šarci, Janezi in Mirkoti pojdite že enkrat nekaj delat da ne boste živeli na ramenih delavcev in čistilk, to je tisto kar še ostaja v Sloveniji ostalo žal odhaja ali razmišlja o odhodu!
vstajnik1941
13. 06. 2018 09.37
+1
Zate je očitno edina rešitev židana koalicija jugonostalgičnih strank
pravica5
13. 06. 2018 09.47
+7
25 let levakov na 70let podlage vladanja je naredilo nepopravljivo škodo v Sloveniji tako v gosspodarstvu,politiki in tudi se že kaže na DNK zapisu :))
sbštajerec
13. 06. 2018 10.19
+2
Ne zame je edina politika politika kot posel, kjer za dejanja odgovarjajo kot v vseh gospodrskih družbah, ne pa nobene koalicija temveč vsak ki pride v parlament da po kluču % deleža uspeha na volitvah % minsitrov in sestavo vlade,, ki se ne ukvarja kaj je njegov program ampak kej je treba v 4 letih narediti za Slovenijo ne pa da nekdo forsira svoj program, ki misli da je edini pravilen!Ampak potem je treba delat ne trajbat 2TDK in podobna parkirišča za odslužene politike, ki jih glede na sposobnost itak nihče noče razen podjetja ki isčejo posel v JS (Klima Petek in podobno)
KavčStrokovnjak
13. 06. 2018 08.50
+6
Kakšna ogabna francoska kuhinja je naša politika. Pohlepneži in profiterji vkup. To čemur pri nas rečejo "levica" so navadni vetrolovi desničarski. Pfej in pfuj vseskupaj. Ukinil bi ta sistem in uvedel direktno demokracijo, kjer bi narod dejansko imel moč da izrazi svojo voljo.
brabusednet
13. 06. 2018 08.50
+3
Sestava leve vlade je velik plus za Janšo in SDS.Ti ne bodo dolgo zdržali skupaj,se že kaže tako.Po tem bo pa SDS dobila pa res večino glasov.
SDS_je_poden
13. 06. 2018 09.14
-1
lesi10
13. 06. 2018 09.22
+4
nemoreš vrjet ampak te volitve je skasiral največ od vseh
SDS_je_poden
13. 06. 2018 09.29
+0
lesi10: Trditev je sicer točna, vendar pavšalna.... levica je imela ogromno strank, ki so si porazdelile glasove... zato je Jovan tako "močno" zmagal :D
pravica5
13. 06. 2018 09.48
-2
ProtiSDSu tebi pa procenti in števike glih ne ležijo !?
miamia22
13. 06. 2018 15.49
-1
Hahaahaha...ti to resno? Lepo te prosim, no. Pa saj nismo vsi tako laično naivni, da bi ti verjeli.
brabusednet
13. 06. 2018 08.46
+5
Mislim,da Tonino in stranki postaja jasno,kaj bi pomenilo za njih v vladi z 4-5 levičarskimi strankami.Naj se spomnijo,koliko njihovih predlogov so ti upoštevali v prejšnem mandatu.Torej ne bo enako,ampak slabše.Če pride do predčasnih volitev,kar je skoraj sto procentno bo NS ispadla iz parlamenta in to bo njen konec.Podobno bo z levimi strankami samo ti se bodo spet grupirali v neko novo stranko.
lesi10
13. 06. 2018 09.23
+1
čakam na nek spet nov obraz z staro podlago
Mich Diam
13. 06. 2018 08.39
-6
naj kofetkajo in naj modrujejo kolikor hočejo, edina rešitev je koalicija IJJ,LMŠ,SMC,LAB!
Ferdo Crni
13. 06. 2018 08.36
+7
Marjan Serpentinšek lepo nakazuje klasičen javnoupravni način dela - hodi na kufetke, program za slovenijo pa je nakracal na en A4 list in prepisal od zadnje Miss universe.
pravica5
13. 06. 2018 08.34
+12
predvolilna soočenja so eno sestavljanje vlade pa drugo ,treba je izbirat kompromise za kar pa Šarec ni sposoben.Govori eno dela drugo.Ne bom pozabil kako je rekel da ne bo levih desni...bla bla in kaj zdaj dokazuje ravno obratno.
pravica5
13. 06. 2018 08.40
+5
če bi naredili močno koalicijo bi na kratek rok določenim volilci zamerili, na daljši rok 4 leta pa če bi delali uspešno in dobrobit za državljane Slovenije in Slovence bi bili za to nagrajeni "beri z glasovi".So pa izjeme ,tudi tukaj forumu nekaj podobnega kod ProtiSDSu to so pa osebki ki gojijo neke zamere ki še sami ne vedo zakaj ,in bi tudi suh kruh in vodo jedli sam da SDS ne sestavi koalicije.SE MOTI ??
wolfterier
13. 06. 2018 09.30
+0
Luzerji bi mater prodali,samo da bi vladali !
Mich Diam
13. 06. 2018 08.32
+3
Da so odprta vrata. OK, naj pazita da ne bo prišlo do prepiha!
SDS_je_poden
13. 06. 2018 08.20
-3
Če bi Šarec dobil mandat za sestavo vlade in če gre Tonin z njim v vlado..... potem je Jovan pokadil tako, da se še 4 leta ne bo pobral...
pravica5
13. 06. 2018 08.36
+4
si en tipičen primer osebka ki ne bi delal za dobro državljanov ampak samo za korist v okviru svoje stranke.
SDS_je_poden
13. 06. 2018 09.03
-1
pravica5 meni je važno samo to, da se ti počutiš tako kompetentnega, da presojaš druge kaj oni so, čeprav jih sploh ne poznaš. Važno, da se sam sebi zdiš pameten.
wolfterier
13. 06. 2018 09.31
+0
Ta vlada bi bila kot lesen štedilnik.Lepo zagori,ampak celo hišo zažge !
miamia22
13. 06. 2018 15.50
+0
In potem naj vam levičarjem verjamemo, da bi delali v dobro države? Ne znate drugega kot spletkarit in lagat!!!
?AKAL
13. 06. 2018 08.00
+6
Treba se je zavedati da v NSI ne odloča Tonin ampak stranka in naj Šarc pozabi,da bi šla z njim v koalicijo
VSEZNALECno1
13. 06. 2018 07.45
+5
Vrata od skreta so odprta
01xxy
13. 06. 2018 07.18
+2
Zruši po nareku Janše Ljudmilo Novak da je lahko postal Janšev sluga pokorni. Lepo zamišljena kariera Tonina! Nejanševci si z njim ne bi smeli mazati rok.
Belibog
12. 06. 2018 22.56
+8
Panika na magistratu? Janković po skorajšnjem potopu stranke DeSUS ne upa napovedati rezultata lokalnih volitev!
wolfterier
13. 06. 2018 09.32
+3
pabo39
12. 06. 2018 22.42
+13
Ne maram JJ-a in nekaterih SDS-ovcev, ampak Šarca si pa tudi ne predstavljam v vlogi mandatarja.
Ka pa mislis
12. 06. 2018 22.41
+1
predlagam da ivek vodi drzavo sam. Vse naj pokriva in zakone sprejema.
mackintosh
12. 06. 2018 22.44
+0
pabo39
12. 06. 2018 22.53
+2
Ha ha ha. Pa še kako prav imaš. Sicer pa je to koncept njegovega vodenja.
toti mišek
12. 06. 2018 22.22
+8
Onadva sta ugotovila, da obstaja topla in hladna voda!!!