Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi česa bi politični veljaki odstopili?

Ljubljana, 10. 07. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

Na POP TV je potekalo zadnje soočenje predstavnikov strank. Ker smo v času volilne kampanje slišali ogromno volilnih obljub, so odgovarjali tudi na vprašanje, kateri od ukrepov je za njih tako pomemben, da bi, če ne bi bil uresničen, odstopili.

Na POP TV je potekalo zadnje veliko soočenje predstavnikov strank pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami, ki sta ga vodila Darja Zgonc in Edi Pucer.

V studiu so bili predsedniki oziroma predstavniki strank Miro Cerar (SMC), Zvone Černač (SDS), Dejan Židan (SD), Alenka Bratušek (ZaAB), Karl Erjavec (DeSUS), Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS), Zoran Janković (PS) in Luka Mesec (Združena levica).

Javnomnenjske raziskave še vedno kažejo, da bo mandatar postal Cerar. A ta je povedal, da se na javnomnenjske raziskave ne zanaša in da morajo ljudje oditi na volitve. Zanikal je, da ne daje konkretnih odgovorov na vprašanja in dodal, da so na spletni strani objavili svoj program.

Kdo bo mandatar, če zmaga SDS? Černač je odgovoril, da se bodo o tem pogovarjali po volitvah. Ponovil je, da je sodba, zaradi katere je Janez Janša v zaporu, krivična. "Že otroci vedo, da ne more nihče iz zapora voditi vlade. Pravo vprašanje je, zakaj je nekdo, ki je nedolžen, v zaporu," je povedal Černač.  

Erjavca sta voditelja Pucer in Zgončeva povprašala, ali bo tudi v naslednjem mandatu osebno hodil na policijsko postajo vlagat pritožbe za svojo hčerko. Erjavec je razložil, da je ta zgodba na dan prišla zaradi volitev in da v vsem tem ne vidi nič spornega. Zanimivo je, da mu je v bran stopil tudi Janković, ki je komentiral, da je Erjavec storil prav. "Kam bomo prišli, če niti oče ne bo smel zastopati hčerke," je povedal Janković.

Židan je povedal, da je stranka SD znana po tem, da marsikaj naredi, nekaj manj obljubi, ne zna pa se tako hvaliti kot vsi ostali, ki so tukaj prisotni.

Bratuškova je dejala, da je v enem letu vodenja vlade pokazala, kaj zna in to tudi naredila. "Edina sem pred enim letom imela pogum v najtežji situaciji prevzeti vodenje vlade," je povedala in dodala, da je morala sprejeti nekatere težke odločitve. "Ljudje vedo, kaj bodo z mano dobili," je povedala. "Ni treba, da me ljudje ocenjujejo po besedah, ampak me lahko po dejanjih tega enega leta," je dodala.

Bogovič je bil izbran za evropskega poslanca in povedal je, da je pripravljen, če bi volivci od njega zahtevali, da prevzame mesto predsednika vlade, postal premier in se evropskemu parlamentu odpovedal.

Novakova je povedala, da se je navadila sprejemati udarce. Na vprašanje, kateri je bil najhujši udarec, je odgovorila: "To je težko presoditi. Bilo je veliko majhnih, kakšen je bil pa malo hujši, ampak vse sem preživela".

Jankoviću javnomnenjske raziskave ne kažejo dobro, a s tem se očitno ne obremenjuje. "Državljani bodo odločili v nedeljo. Prava anketa bo v nedeljo," je dodal. Janković se je strinjal, da mu afere, o katerih poročajo mediji, niso pomagale.

Mesec je povedal, da je v Sloveniji celotno politično polje vsebinsko povsem izpraznjeno. "Med današnjo desnico in levico praktično ne obstaja razlik, obstajajo recimo samo razlike v odnosu do nepomembnih tem, kakršna je odnos do partizanstva," je dejal. Medtem ko sta denimo Bratuškova in Janković med njegovim govorom odkimavala, je Mesec dodal, da so Združeno levico ustanovili, da bo stranka predstavljala ekonomsko, socialno alternativo obstoječemu stanju, ki je nevzdržno.

Soočenje pred parlamentarnimi volitvami 2014 - 12
Soočenje pred parlamentarnimi volitvami 2014 - 12 FOTO: Miro Majcen

Spet o Janši

Cerar je ponovil, da se v koaliciji z Janšo ne vidi. Černač je izkoristil to priložnost in spomnil na izjavo, da vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje – izjava, ki je prišla iz družine Cerar, je dodal Černač. Cerar je odgovoril, da je šla ta pripomba na račun njegove pokojne mame. "Mislim, da ni primerno, da gremo na tak način v dialog. To se mi ne zdi vredno neke politične razprave," je povedal Cerar.

Černač je vprašal, če je normalno, da v zaporu sedijo nedolžni ljudje, Bratuškova pa je na to pripomnila, da je Janša obsojen zaradi korupcije. "Nepravično je, kar Černač govori in kar SDS dela," je povedala in dodala, da Janša ni edini iz stranke SDS, ki ima problem s korupcijo. "Takšni politiki je 13. julija treba reči ne," je povedala.

Glede shodov, ki potekajo zaradi Janše, je Erjavec komentiral, da "če nisi Janez Janša, protestov ne bo". "To vodi h kaosu," je povedal Erjavec.

Černač je vztrajal pri svojem, Cerar pa je pripomnil, da Janša večkrat ni prišel na sodišče in postopek zaradi tega tudi zavlačeval. Černač se s tem ni strinjal, dejal pa je, da so volitve po mnenju SDS nelegitimne. Takšne bodo za njih tudi, če sami zmagajo na volitvah. Bratuškova pa je pripomnila: "Janša sploh ni izkoristil vseh pravnih možnosti, zato je tam, kjer je."

Cerar se je vmešal v pogajanja v javnem sektorju

Vlada se je danes, na svoji zadnji seji, vendarle odločila za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja o zamrznitvi plač v prihodnjem letu. Dogovor je skoraj padel v vodo, ker je Miro Cerar vladi odsvetoval podpis, češ da bi to bolje storila prihodnja vlada.

Cerar je pojasnil, da ga je poklical minister Gregor Virant in ga povprašal za mnenje in da mu je le odsvetoval podpis, češ naj odločitev prepusti novi vladi, pri čemer pa je opozoril, da ni nujno, da bo njegova stranka v novi vladi. Bratuškova je odvrnila, da bi bilo 350 milijonov evrov veliko darilo novi vladi, če bi dogovor res podpisali.

Mesec meni, da to ni nikakršno darilo. ''Varčevanje je zelo škodljivo, to pomeni velik padec BDP,'' je opozoril predstavnik Združene levice. Židan meni, da je to, da je Virant komuniciral s Cerarjevimi, nedopustno. ''Vlada mora opraviti delo v korist države,'' je dejal Židan. Janković je nadaljeval, da lahko samovoljno delovanje posameznika ministra lahko nevarno.

Bogovič pa je povedal, da mora imeti vsaka država dober javni sektor in dodal, da Virant ni dober pogajalec, kar se je v preteklosti že pokazalo. ''Vlada mora opraviti delo do konca,'' je dejal Černač. ''Tudi tu se je pokazalo, da vlada deluje neusklajeno,'' je dejal Novakova in spomnila, da ni vseh ministrov. Bratuškova je ob koncu debate pojasnila lastne besede, češ da bi bilo veliko darilo to, da bi bil ta sporazum podpisan in se s tem ne bi bilo treba ukvarjati z njim.

Stop privatizaciji

Cerar ne bi prodajal.
Cerar ne bi prodajal. FOTO: Miro Majcen

Veliko prahu je dvignila odločitev vlade, da zamrzne privatizacijo, saj naj bi s tem odgnali tuje vlagatelje. Černač ocenjuje, da je ta odločitev škodljiva in Bratuškovo, ki je še aktualna premierka, vprašal, zakaj torej ni preprečila prodaje Mercatorja. Ta je odvrnila, da je slovenskega trgovca prodala še Janševa vlada.

Bratuškova je pojasnila, da s tem želijo novi vladi dati možnost sprememb pri prodaji državne srebrnine. Kot je znano, privatizaciji nasprotuje Cerar, ki je znova dejal, da Telekoma ne bi prodajal. Ni pa konkretno odgovoril, kako bi z neprodajo državnega premoženja zadostil zavezam, ki smo jih dali Bruslju.

Janković je dejal, da misli, da je samo ena tržna vrednost. Pravi, da bi vse razprodaje ustavil. "Treba je reči ne in državna podjetja obdržati," je poudaril.

Bogovič je dejal, da je nastala cela zmeda. "Strategija, načrt prodaje in dobimo lastnike, ki so dolgoročno dobri," je povedal.

Novakova je povedala, da je bila ravno v podjetjih v državni lasti največja možnost za korupcijo, Erjavec pa je dodal, da so dobili namige, da privatizacija ne poteka v skladu z zakonom. Židan pa je dodal, da je sklep vlade škodljiv za špekulante.

Černač je Bratuškovi očital, da je to v resnici Jankovićeva vlada, kar sta tako Bratuškova kot Janković zanikala.

Bomo imeli nove davke?

Janković je dejal, da se zavzema za nepremičninski davek, a prej je treba urediti evidence. Davek bi nato imeli v letu 2016.

Tudi Cerar pravi, da bi morali dobiti nepremičninski davek, a moramo pri njegovi uvedbi paziti na ranljive skupine, na primer kmete ali socialno ogrožene.

V strankah SDS, SLS in NSi davka na nepremičnine ne podpirajo. "Ta davek je bil napačen, krivičen," je povedal Bogovič. V tem trenutku je izkoristil priložnost in svojim protikandidatom in zbranim v studiu pokazal zabojček zelenjave. SLS se namreč med volilno kampanjo promovira tudi z zabojčki zelenjave in Bogovič je obljubil, da bodo vsi na soočenju na koncu dobili njihovo zelenjavo.

Tudi v Združeni levici nasprotujejo nepremičninskemu davku. Bolj bi obremenili bogate in kapital. Borili bi se proti davčnim oazam, Slovenija pa se po njihovem mnenju mora povezati z državami evropske periferije.

Vsi bi zaščitili delavce

Predstavniki strank so spregovorili tudi o delavcih in strinjali so se, da bi jih zaščitili, a vsak na svoj način. Židan je dejal, da so ubranili minimalno plačo, ko so jo vsi želeli ukiniti, spremenili so inšpekcijski nadzor, tako da zdaj učinkovito preganjajo tiste, ki delajo na črno in kradejo tistim, ki delajo zakonito. Pripomnil je, da si Slovenija ne more privoščiti, da se vsako leto vlada menja, ker potem se vsi projekti, kot je denimo poenostavitev nekaterih postopkov, ustavijo.

SLS v gospodarskem programu obljublja večjo fleksibilnost delovnopravne zakonodaje, kar pomeni tudi, da bi delodajalci lažje odpuščali. In kako bo ta fleksibilnost varna tudi za delavce? "Tako kot so naredili v Nemčiji," je odgovoril Bogovič. Država vstopi v ta sistem kot garant. "Velik problem je, da v Sloveniji nihče ne zaščiti tistega, ki dela," je povedal.

Janković je povedal, da je v podjetju najbolj pomemben socialni kapital. Delavce bi zaščitil na enak način kot v Mercatorju.

Velika težava v Sloveniji so prekerni delavci, ki nimajo pravic, Bratuškova pa se ni strinjala, da njena vlada glede tega ni nič naredila. Erjavec je povedal, da je izkoriščanja delavcev preveč, po njegovem mnenju pa bi morali ojačati inšpekcijo za delo. Moti ga, da nekateri imajo redno zaposlitev, potem pa so svetovalci pri enem državnem organu. Ker so pri tem vsi pogledali Cerarja, je Erjavec dejal, da to ne leti nanj. Kot primer je navedel zdravnike, ki imajo redno zaposlitev, potem pa dobijo še dodaten denar.

Novakova je povedala, da bi ustvarjali delovna mesta, kaznovali pa tiste, ki kršijo zakonodajo. Omenila je tudi, da se pri nas preveč vleče izdaja raznih dovoljenj, ki podjetnike ovirajo pri ustvarjanju delovnih mest. Janković ji je pri tem očital, da je bila v vladi, pa tega ni storila, nato pa sta se z Novakovo zapletla v razpravo o tem, koliko je zadolžena država in koliko je zadolžena Ljubljana ter se tako oddaljila od teme.

Mesec je dejal, da prekerno delo pomeni le, da so delavci brez socialnih pravic, ki jih imajo redno zaposleni, a počasi bomo vsi postali prekerni delavci. ''Predlagamo, da se obrne, da se bolj obdavči bogate in kapital,'' je povedal. Židan pa je dejal, da je rešitev ustvarjanje novih delovnih mest.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Kdo (ne)politično kadrovanje?

Vsaka vlada se je morala otepati očitkov, da politično kadruje. ''Napake, ki jih ne bi več ponovila, se nanašajo predvsem na kadrovanje. Največja napaka je bil Gašpar Gašpar Mišič,'' je voditeljica Zgončeva spomnila na besede Bratuškove in zbrane povprašala o imenih.

Bratuškova jih ni želela povedati, ker da jim tja (na mesta) ni uspelo priti. Nekaj pa jih je naštel Janković: Roman Jakič, Tina Komel, Stanko Stepišnik, (vsi so bili ministri). Po besedah Jankovića se je zapletlo pri direktorici SDH, kjer je Janković želel videti Zdenko Grozde. ''Ona pa je preveč tvoja,'' je Janković povzel takratne besede Bratuškove. Politika mora dati roke stran od podjetij, je poudaril Bogovič.

SDS ima pri političnem kadrovanju bogato zgodovino, je dejala Zgončeva. Černač je odgovoril, da bi morali biti na vodilnih mestih sposobni ljudje in da so v preteklosti tudi že zamenjali direktorja, ki je bil slab, čeprav je bil blizu stranki. Dejal je, da je za politično kadrovanje v državnih podjetjih najboljše zdravilo pametna privatizacija, lastniki pa bodo nato poskrbeli za najboljše vodje. Janković je pridal, da je TeTol vodil Blaž Košorok, ki prihaja iz vrst SDS in ker je bil uspešen, da na občini niso menjali.

Karl Erjavec in Rober Kojc
Karl Erjavec in Rober Kojc FOTO: Miro Majcen

Pucer je Erjavca spomnil, da je zaposlil enega od svojih kandidatov, Roberta Kojca, in ga postavili kar na najvišjo uradniško funkcijo, v.d. generalnega direktorja, čeprav za to ni usposobljen. Pucer je pojasnil, da je posebna natečajna komisija ugotovila neusposobljenost, potem ga je Erjavec zaposlil za namestnika generalnega direktorja. ''To je žalitev,'' je užaljeno odreagiral Erjavec. Pucerju je zabrusil, da je smešen, da je nepristojen in da ga s tem vprašanjem želi diskreditirati. ''Človek je strokovnjak,'' je dejal Erjavec.

Javno zdravstvo umira

V UKC Maribor kardiologi grozijo s stavko, tudi drugod v zdravstvu je kritično. Bratuškova je dejala, da so na vladi odobrili zaposlitev mladih zdravnikov.

Za slabo zdravstvo je krivo to, da so se ''vse pijavke prisesale nanj,'' je dejal Židan in omenil, predraga zdravila in predrag material. Cerar pa rešitev vidi tudi v izboljšanju vodenja zdravstvenih ustanov.

V SDS bi dopolnilno zavarovanje razdelili med javno in zasebno. To bi po njihovem mnenju odpravilo čakalne dobe. Černač je dejal, da imamo v Sloveniji premalo zdravnikov in tiste, ki so vrhunski strokovnjaki, primerno plačati.

Bogovič se je najprej zahvalil dobrim zdravnikom in medicinskim sestram. Ključen problem pa je pri upravljanju v zdravstvu. Novakova je povedala, da se v zdravstvu obrača veliko denarja, delavci pa so slabo plačani. Zato je potrebna racionalizacija. Zdravstveni pripomočki so po njenih besedah izjemno dragi.

Janković je dejal, da se igramo z zdravjem naših otrok. Ker je Bogovič okrcal UKC Ljubljana kot slab zavod, pa mu je Janković stopil v bran. Ob tem pa je dodal, da je bil Tomaž Gantar, ki prihaja iz vrst stranke DeSUS, najslabši minister.

Erjavec je Gantarju stopil v bran in povedal, da je Gantar posegel v Jankovićevo interesno polje. "On je vrhunski urolog, daj ga spoštuj, ker ne veš, kaj bo s tvojo prostato. Stopil ti je na žulj," je povedal.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Miro Majcen

Kateri ukrep je tako pomemben, da bi odstopili, če ne bi bil uresničen?

Ker smo v času kampanje slišali ogromno obljub, so kandidati na koncu soočenja odgovarjali na vprašanje, kateri od ukrepov je za njih tako pomemben, da bi, če bi bili v vladi in v dveh letih ukrep ne bi bil uresničen, odstopili.

Mesec je povedal, da bi šel iz politike, če ne bi ustavili privatizacije, če ne bi bilo boja proti davčnim oazam in če se ne bi omejilo plačnih razmerij v državi na ena proti pet.

Bogovič je dejal, da bi odstopil, če bi hoteli državo še naprej zadolževati. Delovnim mestom in delu bi dali prednost. "To je naš ključni ukrep," je dejal.

Židan je povedal, da je najbolj nujna gospodarska rast. Dodal je, da ne sme biti nobenega novega davka in nobenega višjega davka.

Janković bi odstopil, če ne bo infrastrukturnih projektov v rokih, ki so predvideni. "Takoj grem," je dejal.

Novakovi se zdi najbolj pomembna poenostavitev različnih postopkov, "ki nas dušijo, onemogočajo ustanovitev novih delovnih mest". Dodala je, da so za njih najbolj pomembni še nizki davki in gospodarstvo.

Bratuškova je dejala, da bi odstopila, če bi želeli posegati v socialno državo.

Erjavec je povedal, da bodo še naprej odpirali nove trge za gospodarstvo in obljubil regres za vse upokojence.

Černač je izpostavil 300 evrov plačanega pripravništva v dobi trajanja enega leta za vse mlade, ki bodo uspešno zaključili šolanje.

Cerar pa je dejal, da na ta način ne bo odgovoril, saj je po njegovih besedah vprašanje napačno. "Pomembno nam je vse," je dejal. "Najbolj pomemben nam je človek," je dodal. Nato pa je le povedal: "Ena najpomembnejših stvari je zanesljivo uveljavitev pravne države in predvsem zmanjšanje korupcije v družbi." Pucer ga je vprašal, kakšen je konkreten ukrep, s katerim bi to dosegli, Cerar pa je odgovoril: "Konkretnih ukrepov je veliko."

13. julij - DAN VOLITEV

Dogajanje bomo tako na POP TV kot naši spletni strani 24ur.com obsežno spremljali tudi na volilni dan 13. julija. Že čez dan bomo pripravljali novice in gledalcem posredovali najnovejši utrip na voliščih in sedežih političnih strank.

Ob 18.45 bodo v posebni volilni oddaji 24UR na POP TV izmerili politični utrip v štabih tistih političnih strank, ki imajo realne možnosti, da prestopijo prag parlamenta. Točno ob 19. uri pa bodo objavili rezultate vzporednih volitev, ki so najbolj natančen pokazatelj, kdo je zmagovalec in kdo poraženec najbolj eminentne politične tekme v državi.

Videli boste lahko tudi prve komentarje s terena, reportaže iz zmagovalnih štabov, spremljanje uradnih rezultatov iz tiskovnega središča v Cankarjevem domu in analize gostov v studiu. V studio bodo prišli nekdanji minister Matej Lahovnik, Gregor Virant, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj, uspešni podjetnik Franci Pliberšek, izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan in drugi. Oddajo bosta vodila Darja Zgonc in Edi Pucer.

Vsa predvolilna soočenja si lahko gledalci ogledajo tudi v videoteki VOYO in na spletni strani 24ur.com/volitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2730)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sten Krivec
13. 07. 2014 20.45
-1
Na volitvah v ŽETALAH tudi Josip Broz TITO
Biofanatik
12. 07. 2014 18.07
+1
Trenirkarji bojo ustoličili čoropana Jankovicha!
Teja133
11. 07. 2014 22.34
+1
Cerar ima težave s človekovimi pravicami, pri katerih zastopa "pravilo konsenza", kar je seveda enako kot če bi rekel, da jih ne podpira. Vemo, da je na referendumu padel družinsko zakonik. Podobno je pri pravici do svobobnega odločanja o rojstvih otrok, kjer bi uvajal neko "večjo strokovno pomoč", kar pa v bistvu pomeni oteževanje dostopa do te pravice in uvedbo komisij. Je neoliberalen in NI levičar.
johanca123
11. 07. 2014 22.10
+0
Napovedujejo 44% udeležbo. Ob taki bo ob teh napovedih rezultat ravno obraten 33% za SDS in 26 za SMC (če bo sploh 26%)
rambek
11. 07. 2014 21.25
+4
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.24
+4
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo!!!!
rambek
11. 07. 2014 21.24
+2
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.24
+0
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.24
+0
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.24
+0
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.24
+0
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.23
+2
Tisti kateri sos edaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti!
helvecijaner
11. 07. 2014 20.16
-4
Cerar ima LDS mačka v žaklju. AB nima pojma.Jankovič n-aklada in pošteno laže. Ljudmila ima prav a ni iz LDSa.Rjavec obljublja regres penzičem a v državi dela samo toliko ljudi,da se še za JU nakraca, naj gre raje kante praznit. Bogovič je na pol že vEU parlamentu plača zasigurana.Židan je največji in najtežji de-bil SD politike in ogldalo nesposobnosti socijalistične fabrike laži. Luka Mesec je mlad in napumpan FDVejevec ki gobezda socijalistične bajke prejšnjega stoletja. Edini z znanjem sposobno stranko s konkretnim programom in državotvornim pristopom k problematiki sedanje zafurane situacije je zastopnik SDS Zvone Černač .
srebrnibreg
11. 07. 2014 20.39
+5
Se pravi, da nam bi naj koruptivni pralci denarja, lažnivci in ponarejevalci spet vodili sdržavo in to iz Doba.
dho
02. 06. 2018 09.08
srebrnibreg, karkoli bodo nakladači, lažnjivci in pumpači storili in rekli, vse se jim bo pokazalo jutri 3. 6. 2018, po 19. uri,kaj narod misli in komu verjame.
Ope?enka
11. 07. 2014 18.38
+5
Če bi imel na levici izbiro, da iz DZ izselim SD, DESUS, PS IN ZAAB v zameno za ZL in SMC, bi to z veseljem storil, upokojenci se morate zavedat, da vaše pokojnine ščitijo nova delovna mesta, ne pa Erjavc in Židan ali A.B, ki pri 12M pufa niso ustvarili 1 del. mesta, tudi ni res, da Karel ščiti vaše pokojnine, pristal je na to, da so vam vzeli dodatek, vsem, ki presegate 622 EUR, medtem je vsem priviligirancem, ki imajo v povprečju 1500 EUR, vsem nazaj zrihtal 30% dodatka, tak je vaš Karel.
Ope?enka
11. 07. 2014 18.27
+2
Te volitve razglašam, kot ne legitimne, namesto, da bi vsi predsedniki strank javno pozvali VS naj o zadevi nemudoma odloči, vsak za sebe išče koristi. ker je en golman s ketno pripet za gol, da je položaj še bolj kočljiv, se eden od predsednikov nove stranke explicitno zavzema za pravno državo in to ni kar kdor si bodi, temveč dr. UP in podpredsednik sodniškega sveta, ki bi moral glede na njegovo deklarirano pravičnost, pozvati ostale predsednike strank naj to storijo, da bi bile te volitve legitimne, pa ni tega storil, le zakaj ne,...............
+0
Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo. Zvone Černač sramota vsega SDS ,da se spusti tako nizko ,da blati ime pokojne mame sogovornika, da bi povzdignil g. Janšo,se mi pa zdi skregano z vsemi minimalnimi moralnimi načeli. Prepričan sem da se g. Janša strinja z zgražanjem ki odmeva v Slovenski javnost o g. Zvonetu Černaču.
Ope?enka
11. 07. 2014 18.29
+3
V slovenski javnosti se zgražamo nad mednarodnim škandalom s pedofilom Omanom in našo vlado z Alenko na čelu.
Ope?enka
11. 07. 2014 18.20
+1
Zakaj sploh ZAAB kandidira, saj je A.B. prostovoljno odstopila, a jo je kdo sili.
Pos1on
11. 07. 2014 17.42
-4
Janković je pošten Cerar pa sposoben to je to rešeni smo.
Benjamin Majer
11. 07. 2014 18.35
+4
RoccoS
11. 07. 2014 17.34
+11
Sramotno soočenje, noben ni vprašal glede odgovornosti krivcev za največji odtok denarja iz slovenije: transakcije v davčne oaze, krediti in odgovornost bankirjev, korupcije v največji projektih... Še zdaj ne vemo ali bo Cerar preganjal bankirje?
Kirbi_Bundi
11. 07. 2014 16.03
+5
Prihaja ura resnice, oziroma čas volitev V civilnih iniciativah se načeloma ne oziramo na politične usmeritve in se s tem ne obremenjujemo. Zavzemamo pa se za odpravo monopola na dimnikarskem področju in ukinitev nepotrebnih dimnikarskih storitev, ki nam jih dimnikarji zaračunavajo. Tukaj pa takoj trčimo ob politiko, ki dimnikarjem omogoča monopolni položaj. Uporabnike dimnikarskih storitev želimo opozoriti, da je sedaj čas, da na volitvah odločijo, koga bodo volili. Zadnjih osem let so vodili ministrstvo, pod katero spada dimnikarstvo, le tri stranke, SD, SLS in DeSUS. Ravno predsedniki teh strank so bili tisti, ki so preprečili vsako pobudo civilnih iniciativ in imela omalovažujoč odnos do vseh pobud civilnih iniciativ. V javnosti pa so se predstavljali kot veliki zagovorniki šibkejših slojev ljudi. V resnici pa še danes podpirajo in zagovarjajo dimnikarske koncesionarje. V civilnih iniciativah smo podpisovali peticijo za spremembo dimnikarske zakonodaje, katero je podpisalo preko dvanajst tisoč uporabnikov, to je tudi toliko volivcev. Sedaj je čas, da izstavimo račun tema dvema strankama, ki so preprečevale spremembo dimnikarske zakonodaje in omogočile dimnikarskim monopolistom nadaljnje izkoriščanje državljanov. Civilne iniciative nimamo dostopa do medijev, zato se preko spletne strani obračamo na volivce in jih na ta način želimo opozoriti, kdo so tisti politiki, ki govorijo eno, delajo pa povsem drugo. 18.6.2014, Odbora obeh civilnih iniciativ.
Ope?enka
11. 07. 2014 18.53
+0