Slovenija

Stranki Mira Cerarja dober teden pred volitvami kaže najbolje

Ljubljana, 03. 07. 2014 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od zadnje meritve javnega mnenja se je razkorak med Stranko Mira Cerarja in SDS povečal, vidno je napredoval DeSUS, ostali pa so približno tam, kjer so bili. Kljub temu je še vedno veliko odprtega. Vsak tretji je namreč neopredeljen.

Miru Cerarju se, sodeč po javnomenjskih raziskavah, na volitvah obeta dober rezultat.
Miru Cerarju se, sodeč po javnomenjskih raziskavah, na volitvah obeta dober rezultat. FOTO: Damjan Žibert

Ninamedia je za POP TV in Dnevnik že četrtič od začetka kampanje anketirala 1000 ljudi in še vedno najbolje kaže Miru Cerarju. 16,4 odstotka volivcev bi po tej raziskavi zagotovo glasovalo za njegovo stranko in listo. Na drugem mestu je še vedno SDS s 15,1-odstotno podporo. Omembe vredno podporo imata še DeSUS s 5,1 in SD s 3,6 odstotka.

Sledijo NSi (2,5 odstotka), SLS (1,8 odstotka) in Zavezništvo Alenke Bratušek (1,5 odstotka), tik za njo pa je stranka njenega nekdanjega šefa Pozitivna Slovenija (1,4 odstotka). Ostali imajo manj kot odstotek podpore.

A ključ je znova veliko neopredeljenih. Še vedno jih je kar tretjina. In ko te vprašajo, kdo jim je bližje, koga bi prej podprli, koga zagotovo ne ... dobimo tale rezultat. Stranki Mira Cerarja kaže kar 33,3-odstotno podporo, druga je spet SDS s 26,7 odstotka.

Potem zeva velika praznina do tretjega DeSUS z 10,1 odstotka, za njim je SD z 8,5. SLS in NSI sta izenačeni na 4,4-odstotni podpori.

Bratuškova (3,5 odstotka) je tik pred Jankovićem (3,4 odstotka), tik pod parlamentarnim pragom, a še vedno znotraj intervala zaupanja, da bi obema lahko uspelo priti preko parlamentarnega praga.

Združena levica in Državljanska lista sta, kot kaže izpadli iz igre. Jelinčičeva SNS bi se na tej lestvici, čeprav je med opredeljenimi nizko, uvrstila celo pred Združeno levico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kcn
07. 07. 2014 11.27
-2
Torej lahko pričakujemo nove volitve v 2015 in novo stranko namesto SMC?
OFronta
07. 07. 2014 00.12
Vsi bluzijo in nimajo sploh kaj pokazat. No skoraj vsi. No vsaj videt se ne da, pa prijet tudi ne, edino čutimo vsak dan večjo bedo. No mogoče pa rezervni scenarij velikih načrtovalcev tudi ni tako slab, če zmaga tale birokratek....bomo tudi hitro dobili novih 10.000 delovnih mest....samo v javni upravi. Bomo pač hitreje strmoglavili. :) Mislim, pa kaj je ljudem, če seveda ankete niso prirejene. Volili bojo največji problem te države BIROKRATSKO STRANKO (noter ma same javne uslužbence) ali pa tistega kriminalca z Doba. Kam smo prišli?! Dajte no ljudje pa saj obstajajo manjša zla od teh dveh.
lars1102
06. 07. 2014 12.30
+1
Josif Visarijonovič Stalin: "Ni važno, kako se voli, važno je, kdo šteje!"
Kirbi_Bundi
04. 07. 2014 21.40
+0
uporabnika Vesna Noč. Včeraj . Spoštovani g Židan minister MKO v četrtkovi oddaji tv tarča ste govorili, kako se boste borili proti korupciji vseh vrst, naj vas spomnim da ste nekaj mesecev nazaj podaljševali koncesijske pogodbe v tem primero gre z vaše strani za pravo sprenevedanje in zavajanje državljanov z vaše strani.Tako ste letos lastnikom dimnikarskih podjetjih ki so hudo kršili pogodbe in pridobivali zelo velike premoženjske koriti na škodo 670.000 TISOČ uporabnikov v RS ,med njimi je veliko SD oz vaših volivcev. Posebej to velja za vašo volilno bazo v Pomurju. Tako bi morali uporabniki dobro razmisliti na volitvah koga bodo volili,saj jih je 670.000 TISOČ v RS in tako izločiti tiste, ki so taka početja nagrajevali .Citat iz članka DCI Malečnik >> ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za utajo davkov. << >>Citat iz članaka Trma. Toda Dimnikarstvo Dovrtel naj bi storilo kar 124 kaznivih dejanj kjer so opetnajstili tiste, ki so jih spustili v hišo kot pooblaščene dimnikarje! Osumljen je Simon Dovrtel, odgovoren za tehnični del in nadzor. In vsebina vseh tek početij? Preprosto: napačni računi na škodo strank, jasno! In zato se je redno dogajalo, da so dimnikarji zaračunavali po svoje, da o zlorabi vloge koncesionarja sploh ne pišemo! Pri tem so prekoračili pooblastila in zavajali za povrh še zdravstveni inšpektorat z napačnimi podatki. Izplen? Neupravičena premoženjska korist, računi pa so se razlikovali za deset in več evrov. Malo? Ob dejstvu, da Dovrtelovi dimnikarji delajo veliko, niti ne. Očitki iz kazenske ovadbe so toliko hujši, če pomislimo, da so dimnikarji "napadali" starejše ljudi. Tako je Uršula K. stara 87 let plačala po navedbah kriminalistov kar 30 evrov preveč kar samo dokazuje kako samopašno je bilo početje Dimnikarstva Dovrtel. Za povrh pa je bilo početje dimnikarje "stimulirano", ker so bili plačani od prometa - dimnikarji so prejeli 15% od mesečnega iztržka, ki so ga ustvarili....Oktobra lani so pri Dovrtelu izvedli hišno preiskavo,zasegli podatke in našli (v kazenski ovadbi) vsaj 124 oškodovancev....
srebrnibreg
05. 07. 2014 15.53
-2
Ne rabiš na vsak ćlanek lepi eno in isto pa to že neštetokrat ponavljaš. Osebne zamere rešuj z njim osebno.
proletarec1
04. 07. 2014 12.11
+0
JA ZA NAS, KI SM O NA ROBU PREŽIVETJA,600000 NAS JE(VČERAJ NA SOOČENJU JE BILO REČENO, DA NAS JE SAMO 400000).TISTI,KI TO GOVORIJO, VERJETNO NE POZNAJO RAZMER V NAŠI DRŽAVI,BI BILO NAJBOLJE,DA BI KRMILO VLADE ,PREVZELI,STRANKA MIRA CERARJA IN PA ZDRUŽENA LEVICA.POTEM, BI BILO ŠE MALO UPANJA ZA NAS REVEŽE.
srebrnibreg
04. 07. 2014 10.40
+5
Vedel sem, da je Kučan vsemogoč. Sedaj pa presega že samega sebe. Strank ima že toliko, da verjetno sam ne ve koliko. Vse katere niso na skrajni desnici so baje njegove. Tako vsaj trdijo janšisti in desni.
BDTR
04. 07. 2014 10.56
+1
ne misli da sem levi ali desni ker sploh nebom šel volit te barabe...mene ne zanima gdo je na oblasti levi ali desni samo da je pošten in ima avtoriteto... lahko je nekdo pošten pa kaj ti pomaga če ga nekgo samo grdo pogleda oz. mu zagrozi pa se že poserje u hlače.... rabmo pošteno in trdo osebo ki se ne pusti je...t u glavo
taklemamo01
05. 07. 2014 05.28
+1
Vse glih niso. Je pa boter vsaki novi pred volitvami.Ampak to že presega tvoj um. Zate je važno da verjameš da je Janša kriv za vse.
BDTR
04. 07. 2014 10.28
+3
zakaj včeraj ni bilo jankoviča in bratuškove ???? samo bedaku ni jasno da murglje forsirajo svojega podizvajalca cerarja na oblast.... kaj bo on naredu...ena navadna baba je k se boji samega sebe.... to ni noben dec ampak seronja brez avtoritete
100 % BDP = STOP
04. 07. 2014 11.10
+0
Lepo so povedali . Povabljeni so bili predstavniki 6 strank , ki jim kaže ( po anketah ) najboljše .
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
04. 07. 2014 09.45
Zakaj brez rapisa lahko državni inštituciji fakturira pol slovenske penzije v 2 urah..... 25 let....
blokirani
04. 07. 2014 09.11
+3
20. junija je moral nekdanji slovenski premier Janeza Janše začeti s prestajanjem dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi korupcije, povzema Die Presse dogajanje v Sloveniji in poudarja: čas odhoda v zapor ni naključje – 13. julija so namreč v Sloveniji parlamentarne volitve. Janša je predsednik največje, konservativne opozicijske stranke SDS, ki ji na volitvah napovedujejo dober rezultat. Janši je vse to že znano, piše Die Presse, ki izpostavlja sovpadanje obtožb in postopkov zoper Janšo z volitvami v letih 2008, 2010, 2011 in 2014. Gre za nakup oklepnikov finske Patrie v letu 2006, posel vreden 278 milijonov evrov. Janša je bil takrat predsednik vlade, za odobritev nakupa pa je bil pristojen tedanji obrambni minister Karl Erjavec. Ta je bil na sojenju oproščen in pričal je, da Janša ne z razpisom ne z izbiro dobavitelja ni imel nič. V procesu na Finskem, kjer je šlo prav tako za obtožbe o podkupovanju, so bili obtoženi Patriini menedžerji oproščeni, opisuje okoliščine zadeve Patria avstrijski časnik. Ne Erjavčevo pričanje in ne razplet sojenja na Finskem nista vplivala na odločitev ljubljanskih sodnikov, piše Die Presse, ki nato izpostavlja navedbe obtožnice o neznanem času, kraju in načinu storjenega zločina. Ob tako nedoločnih obtožbah je bilo Janševemu odvetniku težko sploh predstavljati dokaze v prid obtoženca. Janša je svojo kariero pričel v osemdesetih v komunistični mladinski organizaciji, piše časnik, bil nato kot disident preganjan in se nazadnje prelevil v zagovornika prostega trga in demokrata. Je priljubljena tarča levice v Sloveniji, ugotavlja Die Presse. Tudi zato, ker interne mehanizme in metode tega kroga oblastnikov še predobro pozna. V bojih, ki jih že skoraj trideset let bije z vedno istimi ljudmi, je prestal že veliko hudega. Janševi konservativni vladi v letih 2004-2008 ni uspelo izpeljati reform – Slovenija ni dežela reform, ugotavlja časnik. Edina med nekdanjimi komunističnimi državami je, ki ni nikoli niti formalno, še manj pa dejansko, prelomila s preteklostjo. Nikjer razen v Romuniji niso nekdanja komunistična omrežja tako neprekinjeno vplivna kot tu. Nadzorujejo večino medijev in še vedno dominantno državno ekonomijo. V politiki se vedno znova pojavljajo ista imena v različnih strankarskih in političnih konstelacijah. Slovenije ni bilo sram izdati kovanca za dva evra s podobo komunističnega partizanskega voditelja, še izpostavlja Die Presse. Propadla demokracija, nek bloger opisuje svojo državo. EU, ki se ne more nehati zgražati nad politiko desnosredinske madžarske vlade, v situaciji v Sloveniji ne vidi ničesar spornega, piše časnik. Vsaj Evropska ljudska stranka, največja skupina v Evropske parlamentu, v katero spada tudi SDS, je ob procesu zoper Janšo spomnila, da pošteno sojenje in domneva nedolžnosti sodita med evropske pravne standarde. Odsotnost Janše na volitvah postavlja pod vprašaj njihovo legitimnost, zaključuje Die Presse.
100 % BDP = STOP
04. 07. 2014 09.00
+1
Zanimiva možnost . J.Janša se po zgledu Z.Jankovića " zamrzne " ( v dobro Slovenije ) in odprte so možnosti za trdno koalicijo 2 strank ( tega v samostojni Sloveniji še nismo imeli ) . Sem pa skoraj prepričan , da bi se aktivirali sindikati , kulturniki , šolniki , borci , . . . . . ( možnost se mi zdi malo verjetna , vseeno jo omenjam , da se nekateri malo zamislijo )
bob87
04. 07. 2014 08.50
+0
Samo da SDS ponovno pade. Ljudje nimajo več možganov. Tam jim v cerkvi rečejo volite SDS. In vsi kot ovce. In sram naj bo katoliško cerkev. Da janša ne zna pojasniti od kje mu 200.000€ (če pustimo patrio) pa da folk pravi da je nedolžen. Potem se uprašaš s kakšnimi sodržavljani živiš! Pa čeprav niso druge stranke nič kaj boljše. Potem pa voli. Koga?
BobbyP
04. 07. 2014 08.33
+12
Če to pravi Ninamedia, potem bo že res. Ma koga imate vi za bedaka? Ninamedia ne opravlja javnomnenjskih raziskav, ampak le promovira tiste, ki morajo zmagati.
24UBRISAN
04. 07. 2014 08.28
+9
Slovenija bo spet poskusni zajček nepreverjene stranke.
modelx
04. 07. 2014 07.56
+4
če je razlika slabih 1,5 odstotne točke, se razlika ni povečala, ker je bila ta že 10 odstonih točk. tile pisuni an 24urah niso vredni , eh besede si pa kar sami napišite, ker bom drugače brisan
24UBRISAN
04. 07. 2014 08.27
+4
malimoz2012
04. 07. 2014 07.42
+1
Pa odkod jim te rezultati za SDS?? Res sedaj ,ko je ljubljeni vodja na hladnem, bodo dobili vec glasov , ampak samo 7%.
Bruhalnica24
04. 07. 2014 07.25
+1
Neverjetna manipulacija medijev glede Stranke Milana pa Cerarja, a ni dovolj očitno, da je to DELANJE NE MERJENJE JAVNEGA MNENJA...
qwertzuio9
04. 07. 2014 07.22
+11
OSEL GRE 1X NA LED, SLOVENČKI VSAKE 4 LETA, JA VOLIT NOVO STRANKO
qwertzuio9
04. 07. 2014 07.17
-4
no pa imamo novooooooo stranko rešitelja slovenije, pa koga farbajo.
domobranec 1
04. 07. 2014 07.12
-5
bojktirat volitve pol se bodo pa mogoce zamislil !!!! vsi le,vi in de,sni!!!!
mraxxx
04. 07. 2014 06.37
+8
Najlažje je dementinim ljudem. Imajo vsake volitve veliiiiiko izbiro, ker so vsi novi hehehe
Bruhalnica24
04. 07. 2014 07.25
+2