Volitve

Tuji mediji: tesna zmaga 'Instagram predsednika', presenetljiv vzpon komika Šarca, ki je vadil za parlamentarne volitve

Berlin/New York, 13. 11. 2017 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O zmagi Boruta Pahorja v drugem krogu predsedniških volitev so se razpisali tudi tuji mediji. Nemški Focus piše, da je bila zmaga "Instagram predsednika", tesna, komiku Marjanu Šarcu pa je na volitvah uspel presenetljivo uspešen podvih.

Borut Pahor - 1
Borut Pahor - 1 FOTO: Miro Majcen

Predsedniške volitve, ki so se vsaj na prvi pogled razpletle v prid Boruta Pahorja, ki pa z zbranim številom glasov nikakor ne more biti zadovoljen, zaposlujejo tudi tuje medije.

Nemški Focus piše, da je bila zmaga "Instagram predsednika", ki ima na tem družbenem omrežju že več kot 40.000 sledilcev, tesna, komiku Marjanu Šarcu, trenutnemu kamniškemu županu, pa je na volitvah uspel presenetljivo uspešen podvih. Izpostavljajo tudi, da ima predsednik v Sloveniji le malo pristojnosti in dodajajo, da slovensko gospodarstvo beleži zdravo rast.

Avstrijski Die Presse podobno kot avstrijska in nemška tiskovna agencija poudarjata, da je Pahorju uspelo ubraniti predsedniški stolček, da pa je Šarec  jasnega favorita v zadnjih treh tednih precej stisnil v kot. Rezultat je bil presenetljivo tesen, pišejo. "Šarec je igral na karto anti-establišmenta in obljubljal korenite spremembe, tudi "menjavo generacij". Opazovalci so zato njegov nastop bolj videli kot kampanjo za parlamentarne volitve 2018," pravijo pri Die Presse in dodajajo, da sta na zadnjih in predzadnjih parlamentarnih volitvah pri nas zmagala politična novinca.

Avstrijski Wiener Zeitung izpostavlja, da je volilne neudeležba pri nas dosegla nov neslavni vrhunec. Glede same kampanje pa ocenjujejo, da se je obnašanje "pozitivnega populista" Pahorju tokrat vrnilo kot bumerang in mu skoraj spodneslo položaj. Izpostavljajo tudi pismo intelektualcev, ki so mu očitali otročje objave na Instagramu, in to, da naj bi položaj predsednika spremenil v vsebinsko prazno funkcijo. Prav s tem naj bi omogočil, da komik in nekdanji politični imitator Šarec postane resna alternativa. Tako je na koncu Šarec, ki ga je Slovenija še pred meseci poznala predvsem kot Serpetinška, na koncu poudarjal, da naloga predsednika ni, da zabava državljane.

Rezultat Marjana Šarca pa bo po njihovem zaposloval predvsem šefa SDS Janeza Janšo, ki si je želel, da bi zmaga na predsedniških, Šarca izločila iz boja na parlamentarnih volitvah.

New York Times piše, da so bile predsedniške volitve pravzaprav generalka pred državnozborskimi volitvami, ki bodo prihodnje leto in kjer naj bi se bitka bila predvsem med šefom opozicije Janezom Janšo in šefom SD Dejanom Židanom.  Kot pišejo, populisti na moči pridobivajo tudi v Sloveniji, a trend niti slučajno ni tako močan kot v Veliki Britaniji, kjer so izglasovali brexit ali v Nemčiji, kjer je veliko pridobila Alternativa za Nemčijo. Izpostavljajo, da je Pahor močno zakoreninjen v tradicionalni strankarski sistem in je del evropske socialne demokracije vse od sesutja komunizma v tem delu Evrope. In prav to je bila voda na mlin Šarca, ki je pridobival v skladu s trendom, ki je že dlje časa viden po Evropi - naklonjenost volivcev pridobivajo "kandidati z obrobja" in novi obrazi.

Da je Pahorju uspelo ubraniti položaj piše tudi hrvaški dnevnik.hr, ki izpostavlja, da je staremu-novemu predsedniku že čestitala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Prepričana je, da bosta krepila sodelovanje, prav tako ga je povabila na obisk v Zagreb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
13. 11. 2017 16.25
+4
Ne glede na to, ali smo zadovoljni z izvoljenim predsednikom, ali ne, ga moramo sprejeti. Taksna so pac pravila demokracije. In ce nasi preljubi novinarji tega ne vedo, naj se grejo ucit olike in bontona kam v tujino! S kaksno pravico novinarji nasega predsednika poimenujejo kar instagram predsednik? In s kaksno pravico so v soocenjih imenovali oba kandidata zgolj s priimkom? A bi bilo tezko reci gospod Pahor ali gospod predsednik, ne pa kar Pahor in Sarec?! Tega zares ne vidis nikjer drugje na svetu!
periot22
13. 11. 2017 16.44
+2
Imamo pač novinarje s kupljeno šolo!!!!!!!!
periot22
13. 11. 2017 16.47
+3
Rookoko to da tukaj kritiziraš koga je kdo volil sam pa verjetno ne greš volit se mi zdi ne zrelo!!!!!!!!!!
Karantanija
13. 11. 2017 18.53
Narod si je pisal sodbo sam. Kakorkoli je, tako je prav. Za nekatere v redu, za druge manj. Predsedniku Pahurju želim vse dobro, naj bo viden in slišan! Srečno!
Rookoko
13. 11. 2017 15.12
-4
To da ste volili komika, o vas velliko pove. Na televizijskih nastopih je bil popolnoma nekompetenten za predsednika.
Karantanija
13. 11. 2017 16.02
+6
On komik že zdavnaj ni več. Končal je igralsko akademijo in zakaj se ne bi s tem preživljal? Sicer pa je že vrsto let župan Kamnika. Pameten, delaven, iskriv, sposoben, srčen, videti je, da ga krivice bolijo. Krivice in beda , ki še vedno kroži med slovenskim narodom. In kaj je narobe s poklicem igralca? Hudo trd kruh je to! In jaz ga spoštujem.
Uporabnik113189
13. 11. 2017 12.05
+3
Če pa tuji mediji pišejo o mali balkanski državi smo si to tudi zaslužili s svojim delom in ugledom..Oglejte si medije pa boste videli..Balkan vsepovsod..Ko smo se osamosvojili ni bilo v medijih nobene srbohrvaščine in ne njihove kulture. Danes pa povsod, sploh na nacionalki.. In da bi bila mera polna se zgodi, da "računalniški strokovnjak" na pošlje v nepovrat ( izbriše kompletno vso slovensko glasbo) na nacionalki. Res me zanima kako bi odmevalo če bi nekdo uničil Mona Lizo, ali požgal vse zapise in arhive klasične glasbe. Ampak pri nas je to mogoče, čeprav gre za zločin, ki se ne bi smel zgoditi, o njem pa piše en rumeni medij. Resni mediji pa to novico ne jemljejo "resno" in je šla pod preprogo. Bilo bi dobro vedeti kakšne nacionalnosti je bil ta "strokovnjak" in kakšno kazen je dobil in zakaj nimajo urejenih arhivov z ustreznimi varnostnimi mehanizmi. Je pač "samo" slovenska. Saj vendar plačamo vsak mesec zajeten znesek za prispevek iz svojega žepa, mnogim je to hudo breme, ker nimajo za hrano. V izogib rubežu pač druge izbire nimajo, medtem ko se na zbranem davku lahko nekateri obnašajo lagodno in neodgovorno.
TistoPravo
13. 11. 2017 11.29
-7
Šarec je samo figura, ki onemogoča vse ostale možne kandidate...ni zastonj biu del radia Ga-Ga..pri Sašotu se ne družijo naključno, in ne imitirajo naključne..resnica je kruta, ampak desnica je medijsko umetno zasenčena....sedaj, ko so ugotovili...da te tud negativne novice utrjujejo in omogočijo golasove na volitvah....enostavno več ne pišejo in medijsko izspostavljajo opcije, ki jim niso v interesu...tko so naredil z Zmagotom, to sedaj počnejo z Janezom....za Ivana pa ni blo druge opcije več, kot bam...ko enkrat država doživi tako stanje tudi v politiki, si lahko vsak misli kakšna je prihodnost v naši sicer prelepi deželici...je ni! Zato vsi mladi in pametni, najdite so lepši prostor pod soncem na tem planetu...škoda vas je za to enoumje in politično zatiranje...predvsem pa zatiranje vaše prihodnosti v poštenem, gospodarnem in z veliko rojenimi zvezdavimi in sitimi otroci...potomci, katerim boste v ponosom ...kjer ste jim omogočili začetek življenja, in za svet ki ste ga ustvarili za njih. To situacijo pa jim bo spet zelo zelo težko razložiti, in vam kot staršem spet ne bodo verjeli in vas sodili...in to povsem upravičeno, sploh z pametjo in dostopnostjo informacij v tem času. Za usodo svojih otrok ste neposredno odgovorni, zato imate noge roke ušesa usta in možgane...da se umaknete v boljši svet, tukaj pa naj ostanejo tisti ki to nepravičje in zlagan sistem demokracije omogočajo, ter nasproti tisti ki se v utapljajo v miselnosti "nič se ne da narediti". Ko se nič ne da narediti, se pokaže hrbet...dovolj je, Slovenija! Adijo
Kollerik
13. 11. 2017 12.12
+2
dokler se bo na desnici procuciralo takšne izbljuvke, kot se na novaTV, v reporterju ali demokraciji...ne bo nič boljše. Desnica se je iz sfere normalnosti izločila kar sama.
Kollerik
13. 11. 2017 12.12
puspan
13. 11. 2017 16.03
puspan
13. 11. 2017 16.12
Srepentinšek bo šel sedaj v visoko politiko, le ni še odločil za ime stranke, kjer še niha z odločitvijo Za res, ali pa Za hec.
LLLEPI
13. 11. 2017 11.15
+0
Sarcu je uspel ta podvig ker se je Slo narod ze vsega navelical in hodi na volitve samo se iz navade da je potrebno izpolniti drzavljansko dolznost in pac nekaj obkrozit
dostojevski II
13. 11. 2017 11.25
+4
Upokojenci menijo, da so volitve državljanska DOLŽNOST, zato je Pahor tudi dobil največ glasov volivcev starih nad 65 let. Medtem ko večina mladih meni, da so volitve državljanska PRAVICA in se ne udeležijo volitev, odrečejo se pravici do volitev.
Uporabnik113189
13. 11. 2017 11.29
Mladi menijo, da so žrtev medijskih manipulacii in če si žrtev manipulacij se tej godlji preprosto odrečeš. Se jim ne čudim, ker imajo prav. Glede pravic in dolžnosti pa je današnja družba predvsem usmerjena na pravice, ker ti dolžnost hitro podtaknejo, dovolj imaš opraviti da si izboriš vsaj delček pravic, sicer te pohodijo..
TistoPravo
13. 11. 2017 11.34
+2
Upojencem in tistim ki majo, odgovarja ta zlagana demokracija...pač so v obdobju v lajfu, ko se ne dela sprememb...in potem veste, kakšna prihodnost nas čaka..,s pomočjo kedijev jim bo vedno uspelo, da varujejosvoje interese. Ostali se pa je.... ...samo naokog se ozrite, spregovorite z sosedi na ulici v bloku...in lahko hitro ugotovite, kam es taco moli ...mi imamo, rabimo samo še bu.... ki nam to omogočate...
Uporabnik113189
13. 11. 2017 11.14
+11
Kolinda ga že vabi..Da bo zopet podpisal kakšno neumnost..
JanšaBoy
13. 11. 2017 10.56
+7
Spiegel 13.11: " V mali Balkanski drzavici so se odvijale predsedniske volitve."
periot22
13. 11. 2017 16.50
LOPOVIGOTOVISTE
13. 11. 2017 10.54
+5
POLITICNE IGRICE V DRZAVI SE PONAVLJAJO...SEDAJ BODO SARCA MEDIJI IN STRICI BILDALI VSAK DAN...VSE DO PARLAMENTARNIH VOLITEV.. DOBILI BOMO NOVO VLADO IN SPET NOVE DAVKE ... ELITA NA VRHU DRZAVNE PIRAMIDE SI BO GRABILA... NAROD PA BO GODRNJAL VSA STIRI LETA IN NATO SPET VOLIL LAZNIVCE SALJIVCE...
bababu
13. 11. 2017 10.52
+2
Kdor je zelel "spremembe", je volil Pahorja in Šarca spustil na Junijske volitve.
Uporabnik113189
13. 11. 2017 11.11
+1
Šarc ni nobena spremeba. To se že vidi po obrazih, ki ga podpirajo..Njegov podpornik je na primer Popovič, pa Mišič.
bababu
13. 11. 2017 11.23
+2
Ja. Ampak al sta onadva podpornika, ali le Pahorjeva nasprotnika?
Uporabnik113189
13. 11. 2017 10.48
+7
To kar ste želeli, to ste dobili. In kot je nek znan politik izjavil, če volivci želijo, da jih ropamo, potem to storimo kar najbolje. Da se potem ne boste čudili, če vam bo nekdo prodal še en kos našega ozemlja hrvatom. In še bolj potisnil partizanski NARODNO OSVOBODILNI boj v pozabo in vam predstavil kvislinštvo ter izdajstvo v lepši luči. To ni MOJ prodsednik, na kratko. Več ne bom, ker bi me brisali. V Sloveniji žal ne bo bolje dokler ne bo v našem političnem prostoru nastala močna nacionalna stranka..Ne mislim na nacionalizem v labem pomenu besede, ampak tistega zdravega, ko se postaviš za svoje. Tako kot se tisti "naši" v trenutku zavohajo in drug drugega podpirajo. Če niste opazili so sloveci" samo do takrat, ko srečajo zemljaka, potem si kot slovenec v tej družbi odveč. Vedno sem bil naravnan demokratično, toleranten do priseljencev, različno mislečih, žal pa smo prišli v stanje, ko nacinalnega naboja v naši državi preprosto ni. Mislim, tistega organiziranega, ne posameznike, ki ničesar ne morejo spremeniti. Imamo cerkveno stranko ( vse stranke imajo tudi svoje medije, če kdo ni opazil, oni imajo Ognjišče..pa še kaj bi našli), imamo stranko potomcev bele garde ( in z njimi povezanih potomcev ustaštva ter ideje velike hrvaške, ki so stranko ukradli Pučniku), imamo neoliberalce s svojo televizijo ob kateri ne veš ali bi se jokal ali smejal), imamo tako imenovano levico ki se bori za jugoslovane ( pravijo da jih je 200.000 pri nas) in imamo socilane demokrate, ki niso ne tič ne miš ( imajo pa izkušnje in znanje kako voditi državo), pa še upokojensko stranko, ki se bori za svoje penzije in je unikum glede političnih nazorov ( ki bi o njih reklo rekli da velja pregovor drži dimnik dokler mojster ne oddide, pa tudi svoje televizije še nimajo). Slovennski politični prostor bi se izrazito spremenil samo, če bi se volivci končno prebudili in volili nacionalno stranko, pa ne tisto Jelinčičevo, ki je podtaknjena s strani nekoga, ki dobro pozna razmere in ropa našo državo. Če bi ta doseggla vsaj 20% bi to ne pomenilo prevrata, bi krepko spremenilo razmišljanje in nekaj novega vetra bi zapihalo v tej zatohli dolini. Skratka, zato podpiram gibanje stranke Andreja Šiška. Ne da bi se vse z njim strinjal, imam mnogo pripomb, če pa hočemo da se kaj spremeni bo pač moral dobiti svoj prostor..
dostojevski II
13. 11. 2017 10.53
+4
Šiško je pred leti zelo dobro sodeloval z Jelinčičem.
Uporabnik113189
13. 11. 2017 14.32
+1
bababu
13. 11. 2017 10.44
+10
Šarcu je po mojem odleglo, ker se mu je zgodil najboljsi mozni scenarij. Stranke menda ni ustanobil zato da bi bil predsednik, z rezultatom pa je resna groznja tako SD kot SDS na naslednjih volitvah....
Uporabnik113089
13. 11. 2017 10.27
+9
Mali modrooki boter je celo noč prižigal sveče....Nič ne pomaga.... Pahor je obljubil da bo po ponovni izvolitvi povedal kdo so strici iz ozadja....Čakamo....
dostojevski II
13. 11. 2017 10.41
+10
Če čakaš na Pahorja, se boš načakal....Kar na dan z imeni in priimki. Za bančno luknjo, za šesti blok termoelektrarne Šoštanj, za iransko pranje denarja... Logar in Hanžek, ki vodita parlamentarni komisiji ti bosta hvaležna. Pahor je pred parlamentarnima komisijama za TEŠ6 in bančno luknjo, izgubil spomin. Nobenega strica se ni spomnil.
bb5a
13. 11. 2017 10.17
+4
Pozabl ste napisat, da se nam obeta kar nekaj novih sezon selfijev in pa seveda nekaj novih vojnih napovedi velesilam...
mastaflash
13. 11. 2017 10.16
-2
serpentinskov antipaticen ksiht, pobozno kmetavzarski pristop za gostilniske procesije
komarec
13. 11. 2017 10.54
+3
felix58
13. 11. 2017 10.13
+2
enim gre na živce, da je tako izpadlo, sicer je pa prav, zmagal je gospod Šarec in to na državnozborskih volitvah...eni se bodo takrat pojedli od zavisti
ad-hoc
13. 11. 2017 10.13
+8
povsod pa pise (vsaj v "Spiegel-u"), da je Slovenija majhna balkanska drzavica....dajmo se ze enkrat debalkanizirat
bigbooss
13. 11. 2017 10.28
+1
Ne moreš ker spadaš tu ....paše šli ne..Tako je
Uporabnik113089
13. 11. 2017 10.30
+5
Si prepričan? Veš kaj bi pomenila debalkanizacija Slovenije? Ljubljana bi štela le 45.000 prebivalcev...
JanšaBoy
13. 11. 2017 10.59
+2
bababu
13. 11. 2017 11.11
+0
Ne. Razmeji ga reka Sava. 1/5 Slovenije seze v balkanski polotok.
komarec
13. 11. 2017 10.11
+12
Tudi vi g. predsednik ste odgovoren, da je volilna udeležba tako majhna.
korintos23
13. 11. 2017 10.10
-3
kak 100 nickni tuli! Hihihi
JanšaBoy
13. 11. 2017 10.06
+11
V Press Centru v Cankarjevem Domu je bilo 9 tujih medijskih his,od katerih 3 iz Hrvaske. Toliko o zanimanju tujih medijev kaj se dogaja v Sloveniji.
bababu
13. 11. 2017 11.05
+1
Stopi v to stoletje...novinarji vse podatke dobijo izza racunalnika v svoji pisarni. Zakak le bi sli osebno v CD? Mal poglej clanke portala 24ur in ti bo jasno.
JanšaBoy
13. 11. 2017 11.21
:)))) Poglej malo v press centre pomembnih drzav!
bababu
13. 11. 2017 11.26
+2
:)))))) a mi smo pomembna drzava ? :))))))
paracelsiuss
13. 11. 2017 10.06
+1
POZOR......POZOR........J.A.V.N.I......RAZGLAS.............VSEM SVOBODOMISELNIM LJUDEM...................... ….........ALARM.......A.L.A.R.M........ALARM.......A.L.A.R.M.............................PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE , BORUT PAHOR, JE JAVNO NAZNANIL, DA V RESNICI REPUBLIKI SLOVENIJI VLADAJO SILE IZ OZADJA ( STRICI ) , KATERIM SE OB NASTOPU FUKCIJ NE DA IZOGNIT IN KATERIH NE BO IMENOVAL, KER NI NEUMEN...............................TO DAJE VEDETI DA JE PREDSEDNIK NAŠE DRŽAVE V HUDI ….....S.T.I.S.K.I......................SAJ JE SKLEPATI, DA ČE BI SE JIM LAHKO UPRL, BI JIH TUDI IMENOVAL....................TOREJ JE V PRIMEŽU SAMOVOLJNIH SIL NEKIH KRIMINALNIH ZDRUŽENJ, KI PO NJEGOVIH BESEDAH LAHKO PRITISKAJO NA VZVODE NAJVIŠJE FORMALNE OBLASTI IN UDEJANJAJO NEZAKONITO IN NARODU ŠKODLJIVO PRAKSO, NJIHOVI MOČI PA SE NE DA UKLONITI...............TEMU LAHKO EDINOLE NAREDIMO KONEC, ČE VOLIMO OPCIJO, KI TEJ PRAKSI.................................................. ….........J.A.V.N.O.................NASPROTUJE IN SICER S 70% GLASOV, ….....................................GOVORIMO O DRŽAVNOZBORSKIH VOLITVAH, V NASPROTNEM PA BO OSTALO ZARES DRAMATIČNO PLENJENJE, NEZAKONJE IN JAVNO ODOBRENI KRIMINAL KOT DO SEDAJ................. VI VOLILCI PA V PRIMERU, DA ŠE NAPREJ VOLITE TO RDEČE PLEMSTVO, KI VSE TO POVZROČA, SAJ TU VLADA ŽE DEBELA DESETLETJA, POSTANETE SOSTORILCI IN PODPORNIKI TEGA NEZASLIŠANEGA MAFIJSKEGA KRIMINALA, KI JE PREVZEL IN S KREMPLJI UNIČUJE REPUBLIKO SLOVENIJO........PIKA!
mogerad
13. 11. 2017 10.09
+4
sveta vladar je denar ne lutke ki jih volimo
felix58
13. 11. 2017 10.11
-2
idi k dohtarju, da dobiš nekaj za živčke
ArkaMast
13. 11. 2017 10.22
+0
A si iz NORA24 ušel, .... kaj vpiješ!!! ... še brat se te ne da s temi veliki črkami.
Kollerik
13. 11. 2017 11.07
+0
.... snifko iz noraTV spet nekaj kriči.....
Talent212
13. 11. 2017 11.58
+2
@paracelsius pa saj to ni nič novega. Samo da so strici iz ozadja iz evropske unije, EU pa vodijo zionisti.