Slovenija

V parlament le 26 'starih' obrazov, izvoljen tudi Janša

Ljubljana, 13. 07. 2014 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med izvoljenimi v parlament je tudi Janez Janša, ki prestaja dveletno zaporno kazen na Dobu. Med znanimi imeni, ki bodo poslanci, so tudi Violeta Tomić, Matjaž Hanžek in Franc Terček. Med poslanci SMC bosta tudi dva profesorja.

Izvoljen je bil tudi Janez Janša.
Izvoljen je bil tudi Janez Janša. FOTO: Miro Majcen

Na listi Stranke Mira Cerarja najdemo širši javnosti bolj ali manj neznana imena, ki se bodo zdaj preselila v parlament. Med izvoljenimi je seveda predsednik stranke Miro Cerar. Izvoljena pa sta tudi Milan Brglez, profesor na Fakulteti za družbene vede, in Bojan Dobovšek, profesor na Fakulteti za varnostne vede.

Več poznanih obrazov v parlamentu bo iz stranke SDS. Znova so izvoljeni nekateri dozdajšnji poslanci, med temi Branko Grims, Marko Pogačnik, Eva Irgl, Jože Tanko, Vinko Gorenak, Marijan Pojbič, Franc Beznik, Miro Petek. V parlamentu bo sedel tudi nekdanji tiskovni predstavnik vlade Anže Logar. Izvoljen je bil tudi predsednik stranke SDS Janez Janša.

Teršek: Janša lahko postane poslanec

V novem mandatu državnega zbora bo sedeže v poslanskih klopeh obdržalo le 26 dosedanjih poslancev, od tega jih polovica prihaja iz SDS. Največ novincev bo v parlamentu zastopalo SMC, saj bo vseh 36 poslancev te stranke prvič sedlo v poslanske klopi. Iz DZ pa se poslavlja 64 aktualnih poslancev, med njimi kar nekaj dolgoletnih.

Kot pojasnjuje ustavni pravnik Andraž Teršek, lahko kateri koli posameznik, tudi tisti, ki je pravnomočno obsojen ali je celo na prestajanju zaporne kazni, normalno kandidira na državnozbornih volitvah. "To pa še ni konec zgodbe – del pasivne volilne pravice je tudi to, da če si izvoljen, nastopiš mandat. To pa lahko narediš samo tako, da se izvrševanje kazni odloži in se preseliš v parlament, kajti pasivne volilne pravice se ne da razdeliti na pol," je pojasnil. To pomeni, da načeloma ni omejitve, da bi Janša postal poslanec. "Dokler je pravna ureditev takšna, da pasivna volilna pravica ni pravno omejena zaradi pravnomočne kazenske obsodbe ali prestajanja kazni zapora, je tudi ni dopustno omejiti tako, da bi se posamezniku, ki je smel kandidirati na volitvah in je kandidiraluspešno, preprečilo nastopiti mandat in dejansko uresničevati status demokratičnega ljudskega izvoljenca," še opozarja Teršek.

Z liste SDS pa nista bila izvoljena podpredsednika stranke Alenka Jeraj in Zvone Černač.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Miro Majcen
V poslanskih klopeh bo po za zdaj še neuradnih podatkih sedelo 26 dosedanjih poslancev. V 90-članskem DZ je tudi 32 žensk, kar je štiri več kot v iztekajočem mandatu.

Z liste DeSUS sta se v parlament med drugim prebila predsednik stranke Karl Erjavec in nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Več javnosti znanih obrazov pa v parlament prihaja z liste Združene levice: igralka Violeta Tomić, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, Luka Mesec in sociolog in mariborski vstajnik Franc Trček.

Iz NSi bodo v parlamentu predsednica stranke Ljudmila Novak, dosedanji vodja poslancev in nekdanji tiskovni predstavni stranke Matej Tonin in aktualni tiskovni predstavnik stranke Jernej Vrtovec.

Matjaž Nemec in Iryna Osypenko Nemec
Matjaž Nemec in Iryna Osypenko Nemec FOTO: osebni arhiv

Z liste SD so se v parlament med drugimi prebili predsednik stranke Dejan Židan, dosedanji poslanec Matjaž Han in tudi Matjaž Nemec, čigar žena je morda javnosti celo bolj poznana. Nemec je namreč poročen z manekenko Iryno Osypenko Nemec. Izvoljen je bil tudi dosedanji predsednik parlamenta Janko Veber.

V parlamentu bodo tudi dosedanja premierka Alenka Bratušek, nekdanji košarkar in dosedanji poslanec Peter Vilfan in tudi Jani Möderndorfer (vsi Zavezništvo Alenke Bratušek).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni