Volitve

VOL17VE: Politiki se menjavajo, čakalne vrste v zdravstvu pa ostajajo. Imajo tokratni kandidati rešitev?

Ljubljana, 17. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
84

Okoli deset odstotkov vseh državljank in državljanov čaka na pregled ali poseg pri specialistu. Najdlje se čaka na pregled v revmatološki in dermatološki ambulanti, za operacijo kile se čaka 230 dni, za odstranitev žolčnih kamnov pa 201 dan. Zaskrbljujoči podatki, ki terjajo konkretne rešitve, ki pa jih naši predsedniški kandidati nimajo.

Vprašanja smo poslali vsem predsedniškim kandidatom. Andrej Šiško nanje ni odgovoril.

Medtem ko se večina politikov prereka o tem, v kako hudi krizi je slovensko zdravstvo (če sploh je v krizi?), leta minevajo, državljanke in državljani pa posledice nereševanja zadev vedno bolj občutimo na svoji koži. Naš zdravstveni sistem ima veliko rano na želodcu, ki je nikakor ne znamo pozdraviti. Zaradi nakopičenih težav ne odpravljamo vzrokov, ki so privedli zdravstvo v težave, pač pa zgolj saniramo nastalo škodo. Zgodba o krizi javnega zdravstva se tako vleče kot jara kača, pristojni pa svoj del odgovornosti zgolj prelagajo drug na drugega. Nič kaj konkretni v svojih odgovorih pa niso niti kandidati za predsednika Slovenije. Njihove odgovore preberite spodaj.

Ljudje so besni, saj morajo na nek poseg v javnem zavodu čakati več mesecev, če pa bi šli na ta poseg k istemu zdravniku v njegovo zasebno ordinacijo, pa bi bili na vrsti že v nekaj dneh.
Ljudje so besni, saj morajo na nek poseg v javnem zavodu čakati več mesecev, če pa bi šli na ta poseg k istemu zdravniku v njegovo zasebno ordinacijo, pa bi bili na vrsti že v nekaj dneh. FOTO: Thinkstock
Predlog novele zakona o pacientovih pravicah prinaša novosti na področju napotitev. Z novelo v zakonu ohranjajo tri stopnje nujnosti - nujno, hitro in redno - hkrati pa uvajajo vmesno stopnjo nujnosti ’zelo hitro’. Bolniki z napotnico s takšno stopnjo nujnosti bodo morali biti pregledani v 14 dneh.

Ena od najbolj bolečih točk našega zdravstva so predolge čakalne dobe, ki pa se tudi na račun staranja prebivalstva še povečujejo. Vlada je letos pripravila sveženj zdravstvenih zakonov, med katerimi je tudi novela zakona o pacientovih pravicah, ki je v DZ dobila zeleno luč. Z novelo aktualna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer poskuša narediti red na področju predolgega čakanja na zdravstvene storitve, a ji številni očitajo, da zgolj uvaja novo, vmesno stopnjo, ki pa čakalnih dob ne bo skrajšala. Tega se potiho najverjetneje zave tudi sama ministrica, saj je največji razlog za nedopustno dolge čakalne dobe v neplačevanju opravljenih storitev. Še sama je letos opozorila: "Zmanjševala so se sredstva, a število napotenih oseb in opravljenih zdravstvenih storitev se je povečevalo. Zgolj med leti 2013 in 2015 se je število napotenih oseb k specialistu povečalo za dobrih 168.000." Denarja ni dovolj. Kako torej zmanjšati čakalne vrste?

Ko na poseg čakate skoraj tri leta 

Avgustovski podatki o čakalnih dobah razkrivajo, da so najdaljše čakalne dobe trenutno za operacijo nožnega palca s povprečno čakalno dobo 930 dni. S povprečno dobo 584 dni se čaka na operacijo krčnih žil, posegi na ušesu in mastoidu imajo povprečno čakalno dobo 467 dni. Zelo dolgo boste na pregled čakali v revmatološki ambulanti, kjer je povprečna čakalna doba 388 dni. Na poseg in operacijo nosu ter obnosnih votlin boste v povprečju čakali 293 dni, 247 dni na poseg v ustih, grlu ali na žrelu. Zelo dolgo se čaka tudi na operacijo kile pri odraslih, in sicer kar 230 dni, prav tako na operacijo žolčnih kamnov, kjer je povprečna čakalna doba 201 dan. Na operacijo ščitnice je bilo avgusta potrebno čakati 198 dni, skoraj toliko pa tudi na pregled v dermatološki ambulanti (195 dni).

Graf, ki prikazuje stanje čakalnih vrst v zdravstvu na 1. avgusta letos.
Graf, ki prikazuje stanje čakalnih vrst v zdravstvu na 1. avgusta letos. FOTO: NIJZ

V naboru 13 specialističnih ambulant, ki vključuje tudi fizioterapijo na primarni ravni, na prvi ambulantni pregled čaka 120.739 pacientov. Nad dopustno dolgo na prvi ambulantni pregled čaka 19.863 pacientov oziroma dobrih 16 odstotkov vseh čakajočih. Na 48 izbranih zdravstvenih storitev čaka 103.681 bolnikov. Od tega je 29.607 takšnih, ki čakajo nad dopustno dolgo (skoraj 30 odstotkov!).

Ko hitro ni več hitro: največ čakajočih nad dopustno mejo je ravno z oznako hitro

Avgusta je skupno število pacientov, ki na prvi ambulantni pregled čakajo nad dopustno dolgo pri stopnji nujnosti hitro preseglo skupno število pacientov, ki na prvi pregled čakajo nad dopustno dolgo pri stopnji nujnosti redno. Med vsemi čakajočimi tako na prvi ambulantni pregled pri stopnji nujnosti hitro nad dopustno dolgo čaka 23 odstotkov čakajočih, medtem, ko je pri stopnji nujnosti redno delež takšnih skoraj za polovico manjši in znaša 12 odstotkov. Pri stopnji nujnosti hitro je od 48 zdravstvenih storitev 21 takšnih, kjer je povprečna čakalna doba večja od dopustne čakalne dobe 90 dni. Pri stopnji nujnosti redno pa je od 48 storitev 14 takšnih, kjer je povprečna čakalna doba večja od dopustne čakalne dobe 180 dni oziroma 365 dni na področju ortopedije.

Vsi predsedniški kandidati se strinjajo, da so tako dolge čakalne vrste v zdravstvu nedopustne.
Vsi predsedniški kandidati se strinjajo, da so tako dolge čakalne vrste v zdravstvu nedopustne. FOTO: 24ur.com

Če združimo podatke, potem je jasno, da je čakajočih bolnikov več kot 220.000, to pa je kar 10 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. Zato smo kandidate za predsedniški stolček vprašali, kako rešiti rak rano našega zdravstva? Kako izpeljati reformo zdravstva ter urediti področji zasebnega in javnega zdravstva, da bomo zmanjšali dolge čakalne vrste ali jih celo ukinili? Glede na njihove odgovore je jasno, da konkretnih rešitev ne skrivajo v rokavu.

Suzana Lara Krause: "Utrujen zdravnik, ki gre po delovnem dnevu v eni ambulanti še v drugo, ni rešitev."
Suzana Lara Krause: "Utrujen zdravnik, ki gre po delovnem dnevu v eni ambulanti še v drugo, ni rešitev." FOTO: Aljoša Kravanja

Suzana Lara Krause: "Najti in uvesti moramo celostno rešitev, ki bo zagotovila najboljšo oskrbo pacientov v ustreznem času. Menim, da zmoremo bolje od tega, kar je trenutno na mizi. Javno in zasebno zdravstvo lahko obstaneta, a zdravniki naj se odločijo, v katerem sektorju želijo delati. Kdor si zasebno obravnavo lahko privošči, naj si jo. A utrujen zdravnik, ki gre po delovnem dnevu v eni ambulanti še v drugo, ni rešitev. Zmanjšati moramo čakalne vrste. Človek mora priti na vrsto takrat, ko se mu še lahko pomaga."

Angelca Likovič: "Mene, če sem bolna, nič ne zanima privatno in javno, ampak samo to, da bom čimprej pri zdravniku in, da mi to krije zavarovalnica. Vse govorjenje javno ali privatno zdravstvo je metanje peska v oči bolnikom. In škodi bolnikom, ker onemogoča spremembe. Sem zadnjič govorila z enim gospodom. Je rekel, da bi prišel nazaj v Slovenijo iz Švice, pa ne bo. Ker sta z ženo v letih in nekoliko bolehna. V Švici takoj dobita, kar rabita za svoje zdravje, pri nas pa ne. Pa nista nobena bogataša, bila sta navadna delavca."

Maja Makovec Brenčič: "K pacientu usmerjena javna politika lahko dokaj hitro normalizira čakalne dobe."
Maja Makovec Brenčič: "K pacientu usmerjena javna politika lahko dokaj hitro normalizira čakalne dobe." FOTO: Miro Majcen

Maja Makovec Brenčič: "Z zdravstveno reformo se je predolgo odlašalo in čakalne dobe so le posledica, zdravniki bi rekli 'simptom'. Zaradi demografskih trendov so se spremenile naše potrebe po zdravstvenih storitvah, pa tudi naša pričakovanja. Zdravstveni sistem pa že od osamosvojitve ni doživel sprememb. Zato moramo sistem prilagoditi tako, da bo v središču interes pacienta. K pacientu usmerjena javna politika lahko dokaj hitro normalizira čakalne dobe. V zadnjih letih se veliko dela na tem in verjamem v to pot. Se pa na tej poti kaže velik odpor do sprememb, kar nakazuje, da smo ogrozili stare prakse, ki niso delovale v korist pacienta. Prav je, da se s spremembami odločno nadaljuje, da bo vsakdo imel pravico do dostojne, pravočasne, varne in kakovostne zdravstvene oskrbe."

Boris Popovič: "Najprej je treba vzpostaviti učinkovit zdravstveni sistem v naši državi, ki bo zagotavljal kakovstno zdravstveno preventivo in oskrbo državljank in državljanov. Nujno je vzpostaviti enoten in javno dostopen cenik zdravstvenih storitev, da bomo uporabniki sploh vedeli, kaj in koliko plačujemo. Ko bomo to dosegli, je treba zagotoviti, da bodo zdravstvene storitve izvajali tisti, ki izpolnujejo predpisane pogoje, kar bo pripeljalo do zdrave konkurence. Na ta način bomo rešili tudi problematiko čakalnih vrst, hkrati pa bomo pacienti imeli možnost izbire kakovostnih zdravstvenih storitev. Rešitev je enostavna, če jo le hoče kdo videti, očitno pa je danes edini interes, da zdravsteni denar nekontrolirano (ali kontrolirano) porabljajo tisti, ki obvladujejo dobave in storitve v zdravstvu.  ​​​​​​

Marjan Šarec: "Treba je striktno ločiti zasebno od javnega in poskrbeti za sistem podeljevanja koncesij, takrat ko se za to pokaže potreba in javno zdravstvo tega ne zmore pokriti. Dvoživke v sistemu so škodljive in prav to je razlog, da se zadeve ne premaknejo na boljše. Svoje pa k zmedi na tem področju dodajo še zavarovalnice. Vsi želijo priti do javnih sredstev. Vendar obstajajo storitve, ki so lahko zasebne, ker ne ogrožajo zdravje človeka (npr. lepotne operacije), in tudi zavarovalnice imajo možnost zavarovati določene t. i. nadstandardne storitve. Prostora je torej za vse dovolj. Problem je v tem, da nekateri še vedno želijo kovati dobičke z javnimi sredstvi.

Borut Pahor: "Dvomim, da lahko čakalne vrste v celoti odpravimo."
Borut Pahor: "Dvomim, da lahko čakalne vrste v celoti odpravimo." FOTO: Kanal A

Borut Pahor: "Čakalne dobe so posledica več dejavnikov, ki se prepletajo. Pomanjkanje sredstev in pomanjkanje kadra, premalo razpisanih specializacij pa tudi odsotnost normativne ureditve vodenja javnih zavodov so tisti ključni momenti, ki so pripeljali do točke, kjer smo. Dvomim, da lahko čakalne vrste v celoti odpravimo; vsekakor pa je naloga reforme, da opredeli javno zdravstveno mrežo, identificira potrebe in zagotovi zadostno število zdravnikov s posameznimi specializacijami ter vzpostavi vzdržen sistem financiranja, ki bo zagotavljal dostopnost do zdravstvenih storitev za vse, ne glede na gmotni položaj."

Ljudmila Novak: "Dolge čakalne vrste bomo zmanjšali, če bomo ukinili monopol ZZZS in uvedli konkurenčnosti med zavarovalnicami ter izvajalci zdravstvenih storitev. Prav tako moramo optimizirati poslovanje in bolje organizirati delo izvajalcev zdravstvenih storitev. Ob tem pa poudarjamo, da zgolj več denarja predolgih čakalnih dob ne bo rešilo."

Romana Tomc: "Slovenski zdravstveni sistem potrebuje celovito nadgradnjo ob ohranjanju javnega, solidarnostnega in vzajemnega zdravstvenega zavarovanja. Zaradi višjih prispevkov ne bo zdravstveni sistem nič boljši in čakalne vrste nič krajše. Bo pa lahko na ta račun kdo še vedno dobro služil. Najprej pa je treba prevetriti in racionalizirati sistem ter izkoreniniti odlivanje denarja prek preplačanih proizvodov in storitev."

Soočenje
Soočenje FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

detect
17. 10. 2017 18.17
+1
psi lajajo,karavana pa gre dalje.
pop greznica
17. 10. 2017 17.55
+0
Ljudmila je kar v redu, edino kar me moti je, da ne dela za Slovenijo ampak za Vatikan
vidavidal
17. 10. 2017 17.38
+1
Sem mnenja, da moramo voliti takega, ki bo uredil pravosodni sistem, ker, če si nekdo neupravičeno prilasti toliko in toliko milijonov, povrhu gre še v "takšen" ali drugačen stečaj, grozi pa mu le nekaj letna zaporna kazen - ljudje, to se ne sme dogajati. Na cesti te kaznuje policaj na licu mesta "če si pozabil podaljšati vozniško" , sodnik je izrekel denarno kazen in še pogojni zapor, ko je nekdo žagal veje nad daljnovodom..... še in še je takšnih primerov, kjer so neusmiljeni. ZA KRADLJIVE MILJONARJE PA NI ZAKONA! DO KDAJ ŠE?
Artechh
17. 10. 2017 17.13
+1
Predsednik na to nima vpliva ..... praktično pa tud predsednik vlade ne, ker preveč mafije stoji zadaj..... zato so voltivne zguba cajta ... kar vam tudi kaže majhna volilna udeležba
Artechh
17. 10. 2017 17.13
+2
Drugače pa ... če bi volitve kar koli spremenile bi bile prepovedane
Artechh
17. 10. 2017 17.14
+3
Menjajo se obrazi ... vlak pa pelje naprej
slovenc59
17. 10. 2017 12.56
+2
Boljš bi bilo, če bi tile dejavniki molčali, ker o zdravstvu nič ne vedo in pa zato, ker nimajo nobene moči kaj spremeniti. Zatore je tyole vse skupaj mlatenje prazne slame !
Tara29
17. 10. 2017 12.18
+2
Po slovenski ustavi predsednik predstavlja Republiko Slovenijo navzven in je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone, imenuje državne funkcionarje, postavi in odpokliče veleposlanike, izdaja listine o ratifikacijah, odloča o pomilostitvah ter podeljuje odlikovanja in častne naslove.
gump3c
17. 10. 2017 12.02
+4
Vsi imajo tesitve za vse probleme, vsaj toliko casa dokler traja predvolilna kampanija... Enako kot "novinarji", ni pomembna resnica, pomembno je da se clanek bere.
DAEMONIUM
17. 10. 2017 11.46
-7
Tistim ki ste privoscili, da so Jansa and Co sedeli nezakonito, vam sedaj privoscim da vas doletijo cakalne vrste v zdravstvu in crkovanje na obroke ob gnitju vasega gnilega mesal da na lastni kozi sedaj cutite kaj je pripravil levifasizem slovenskemu narodu.
DAEMONIUM
17. 10. 2017 11.54
-4
Drugace pa, da se v drzavi razmere na podrocju zdravstva uredijo, je treba odrediti izredne razmere, takoj brez zamenjati vse direktorje bolnic, nato pa za 20 let v nazaj pregledati kdo od kirurgov, tudi ti so vmesani, je narocal medicinsko opremo po 5x in se veckrat zvisani ceni, ter jih takoj odpustiti, dokler to ne bo narejeno, slovenskemu zdeavstvu ne more nihce zaupati saj je mafija v belem cepljena na denar in bi zanj naredila vse!
detect
17. 10. 2017 13.22
+3
ha ha levi fašizem.a si ti že vzel tableto?
BUONcaffee
17. 10. 2017 11.40
-2
Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.
sre?a3
17. 10. 2017 12.31
-2
pieta
17. 10. 2017 11.08
+6
Zdravstvo je tako napredovalo, da danes nimamo več zdravega človeka !!
sandi101
17. 10. 2017 10.43
+4
Kwa Slovenija sploh rabi predsednika? Če nima velike funkcije pri odločanju kar jo itak nima kaj rabimo to??? Sej imamo cmerarja, a ni on dovolj že... Že itak jih v parlamentu preveč in itak vidite kako veliko so naredili v 25 letih razen kraj državnega premoženja!
Hary6
17. 10. 2017 10.11
+4
rešitev je samo vojna
o22
17. 10. 2017 10.42
+3
vse se da rešit v 1 dnevu ,če je volja,.odstranit vd .direktorja ,njegove namestnike ,strokovne- beri nestrokovne direktorje in konec koncev zamenjat vlado ,katera jim popušča na celi črti.ŽE ve zakaj.
detect
17. 10. 2017 13.27
-2
Realist_
17. 10. 2017 10.08
+4
a niti na 24 kur ne vejo, da je predsednik države zgolj in samo najdražja hostesa in vrhovni poveljnik vojske..to je vse in to so vsa pooblastila! Predsednik ni in ne more v našem sistemu narediti nič, dobesedno je maskota sLOWenije in to je to...samo folk še po vseh letih ni tega dojel! Sicer se pa ne čudim, da je v tem alpskem balkanu tako, kot je, glede na dojemanje in razgledanost večine!
cirenij
17. 10. 2017 10.27
+3
Nima pooblastil, lahko bi pa predlagal in se javno zavzel za določene probleme. Takih hostes ne potrebujemo.
Realist_
17. 10. 2017 10.30
+2
to je enako, kot da reče sosedov Janez...
pinko1813
17. 10. 2017 11.24
+2
macro
17. 10. 2017 10.04
+19
Sem bil pri zdravniku pa me je naročil za operacijo čez 7 let. Vprašam jaz njega ali misli dopoldan ali popoldan? Pa mi pravi gospod..čez sedem let.. pravim jaz njemu, saj sem vas razumel.. pridem dopoldan ali popoldan?.. on spet meni: Zakaj me to sprašujete, pravim vam čez sedem let? Odgovorim, ker sem takrat naročen pri zobozdravniku.
dr.dare
17. 10. 2017 10.30
-2
vezuv_
17. 10. 2017 10.44
+3
sagesse
17. 10. 2017 10.03
+8
Sistemske rešitve problemov v zdravstvu,šolstvu,sodišč itd ureja vlada... trenutno miro cerarja,kateri je predstavnik foruma 21,kar se je videlo,ko so poskušali v banke nastaviti nekdanje udbaše,,prav tiste,kateri so vse skupaj pokradli...... faktor banka,pokradli so 400 milijonov dokazano z vsemi dokazi in vsi obtoženi so dobili pogojno kazen...odločitev vrhovnega sodišča......pa ni to nihče od mainstream medijev poročal........ predsednik predlaga sodnike,je moralni poveljnik vojske in predstavlja slovenijo v svetu.......in to je to....... forum 21 ima težavo,ker drugo leto imenujejo nove vrhovne sodnike in njihov kandidat-predsednk-- mora rešiti še par tajkunov in v tem je vsa zgodba.... nekateri pa padate na vsako kost,katero vam vržejo,,,ajajjaj
Darko32
17. 10. 2017 09.57
+8
To vprašanje je malo sporno če že ne napačno. Namreč tudi HITLER je skrbel za zdravje ljudi tako, da jih je v taboriščih mučil in izvalal eksperimente. Zato politika ne sme skrbeti za zdravje ljudi ampak stroka, katera mora opravljati svoje delo strokovno in v duhu hipokratove prisege. Kako politika skrbi za zdravje ljudi vidimo na vsakem koraku, saj namesto, da bi se ukvarjali z zdravljenjem in ozdravitvijo se izrablja bolnike za polnjenje lastnih žepov.
Skunk Works
17. 10. 2017 09.57
+5
Vsaj eno malo zadoščenje ima človek, ko vse tole gleda...in sicer kako primerno in pravično ste nagrajeni, ko ste in še kar, na vsakih volitvah porivate državo, svojo usodo, usudo svojcev in svojih otrok, v roke jugokontinuiteti, jugomafiji.....Hvala bogu, da je vsaj še nekaj pravice na tem svetu.....Spomine se na to, ko boste opazovali svojce, starše z nizkimi penzijami, nedosegljivo nujno domsko oskrbo, nedosegljivo takojšnjo nujno zdravstven oskrbo, ko boste morali svetovati svojim otrokom, da naj zapustijo to, sicer pokrajinsko lepo domovino, in se odidejo udinjat v tujino.....Še je pravica na tem svetu....Hvala bogu, da nimam otrok, saj tukaj ne bi imeli lepe prihodnosti, ....vi pa kar naprej po starem....kar volite in izvolite ....jugokontinuiteto.....kot vedno.....
sagesse
17. 10. 2017 09.56
+14
na čakalne vrste predsednik nima nobenega vpliva,ker je to sistemski problem države in to ustreza tako stricem v ozadju kot zdravnikom.Ne more nek zdravnik delati tako v javnem zavodu in popoldan privat,,takega sistema ne pozna nobena druga država in posledično so čakalne vrste s tem se dvigajo cene v privatnih ustanovah in so vsi srečni-razen pacientov....... drugače pa,če kdo misli,da je v sloveniji premalo denarja za zdravstvo.....hmmm je naivec...... če ne bi strici pokradli 50 %,, bi bilo dovolj za vse in čakalna vrsta največ 1 mesec........
Darko32
17. 10. 2017 09.59
+8
Točno to, kar praviš. Novinarji res strelajo v temo in namerno sejejo jezo med ljudmi. Če še varuh pacientovih pravic se sklicuje, da nima pristojnosti.
NiVzdevka76
17. 10. 2017 10.21
+1
vezuv_
17. 10. 2017 10.43
+2
sagasse - taisti zdravnik v privat ambulanti se potrudi 3 krat bolje kot v javni ustanovi, to pozabljaš.
bb5a
17. 10. 2017 09.53
+10
Kandidati niso sposobni rešit osnovno šolskega testa matematike, kaj šele zdravstvo... A ne vidte prepiha v njihovih glavah?
detect
17. 10. 2017 09.46
-4
nevošljivci.pahor 100× boljši od vsih drugih.