Slovenija
Oglas

Ve, kaj dela

Ljubljana, 10. 07. 2014 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihajajočo nedeljo bodo izvedene že druge predčasne volitve v zgodovini Slovenije. Kot kaže za zdaj, jih bo zaznamovala poplava za potrebe volitev novoustanovljenih strank brez pravih programov.

Bojan Starman, predsednik Državljanske liste
Bojan Starman, predsednik Državljanske liste FOTO: Maks Petač

Starman: Če bomo ustvarili več, bomo vsi skupaj imeli več. Karikatura: Boris Oblak
Starman: Če bomo ustvarili več, bomo vsi skupaj imeli več. Karikatura: Boris Oblak FOTO:

Bojan Starman, novi predsednik Državljanske liste, je izkušeni menedžer. Po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist, ki je na vodilnih delovnih mestih v slovenskih podjetjih delal več kot 30 let. Pred zanesljivim propadom in izgubo na tisoče delovnih mest je rešil Muro, Alpino, Planiko in Jelovico. Je človek, ki ve, kaj dela.

Ob pomoči programa Državljanske liste Ustvarjamo prihodnost! 2014-2018, ki ponuja jasne odgovore in rešitve za vse aktualne probleme prezadolžene Slovenije z bistveno preveč brezposelnimi.

Kaj z mladimi?

Starman: Najbolj pomembno je, da imajo široke možnosti izobraževanja. 

Mladim po koncu šolanja tudi ustrezne službe za svoj poklic (Karikatura: Boris Oblak)
Mladim po koncu šolanja tudi ustrezne službe za svoj poklic (Karikatura: Boris Oblak) FOTO:

Seveda po končanem izobraževanju tudi službe za poklic, za katerega so se izobraževali. Ko se znajdeš v družbi, kakršna je sedaj naša, v kateri ni pravih perspektiv, ni možnosti za zaposlovanje in ni možnosti za reševanje stanovanjskih problemov, mladi odhajajo v tujino in to je res groza za Slovenijo.
Države praktično nihče ne upravlja. Politika se ukvarja sama s seboj, vse skupaj se pelje v tako smer, iz katere mladi, ki se čutijo prevarane, praktično ne vidijo izhoda.

Pa korupcija, posebej pereča v zdravstvu?

Starman: Vrednota je zdravje, ne zdravstvo.

Državljanska lista je edina v tej vladi naredila nekaj za urejanje razmer v zdravstvu, pravi kirurg dr. Erik Brecelj. (Karikatura: Boris Oblak)
Državljanska lista je edina v tej vladi naredila nekaj za urejanje razmer v zdravstvu, pravi kirurg dr. Erik Brecelj. (Karikatura: Boris Oblak) FOTO:

Zdravstvo je proizvod politike. Ljudje morajo dobiti občutek, da bo za njih poskrbljeno, ko bodo zašli v zdravstvene težave.

Državljani bi morali biti glede tega popolnoma varni, ne pa da so stalno pod pritiskom dogajanj v zdravstvu, predolgih čakalnih vrst, da bo na operacijo treba v tujino. 

Rabimo več reda, učinkovitosti, saj je denarja in strokovnjakov dovolj. Treba je centralizirati vsa naročila, narediti red glede zavarovanja in jasno določiti, kaj posamezno zavarovanje nudi, dopolnilno zavarovanje moramo vključiti v reden sistem zdravstvenega zavarovanja… Dober zdravstveni sistem bi pritegnil posel in denar, tudi iz tujine.

"Državljanska lista je edina v tej vladi, ki je nekaj naredila za urejanje razmer v zdravstvu. Velika zasluga ministra Viranta je, da je začel s preiskavami na področju zdravstva, da so se razgalile številne nepravilnosti, koruptivni in netransparentni posli. Če ne bi bilo podpore notranjega ministra, se to ne bi zgodilo," je povedal kirurg dr. Erik Brecelj.

Kako presekati slovenski gordijski vozel? 

Starman: Enostavno. Izboljšali bomo konkurenčnost slovenskih podjetij, da bodo sebe in svoje družine lahko normalno preživljali ter poskrbeli za nov mlad rod. Moja orientacija je gospodarstvo, povečanje bruto dodane vrednosti, zaposlitvene možnosti. Velja namreč, če bomo ustvarili več, bomo vsi skupaj tudi imeli več in tudi delili več. 

Ko bo Bojan Starman dobil priložnost tudi za upravljanje države, bo mnogo in za vse boljše. In to zelo hitro, je prepričan predsednik Državljanske liste, ki je v nedavnem intervjuju spregovoril tudi:

o upokojencih,

delu,

 

javni upravi in

podjetništvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3