Volitve

VOL17VE: Več kot četrtina upokojencev pod pragom revščine. Kdo od predsedniških kandidatov je za dvig pokojnin in kako bi bilo to mogoče?

Ljubljana, 19. 10. 2017 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
129

V začetku letošnjega leta je bilo v Sloveniji nekaj več kot 616.000 prejemnikov pokojnin. Kar 26,4 odstotke upokojencev je doslej prejemalo manj kot 500 evrov pokojnine in tako živelo pod pragom revščine. Predsedniške kandidate smo ob tem povprašali, koliko pa je po njihovem mnenju znesek, ki bi upokojencem (še) omogačal dostojno življenje. Točen znesek so podali le trije.

Najnižja pokojnina za upokojence s polno delovno dobo z oktobrom znaša 500 evrov. Pa je to dovolj za preživetje?
Najnižja pokojnina za upokojence s polno delovno dobo z oktobrom znaša 500 evrov. Pa je to dovolj za preživetje? FOTO: iStock

V Sloveniji se, podobno kot v večini držav zahodnega sveta, prebivalstvo hitro stara. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je bilo v začetku letošnjega leta 616.647 prejemnikov pokojnin, od katerih je 71,3 odstotkov (440.000) prejemalo starostno pokojnino, 13,5 odstotkov invalidsko, 6,6 odstotkov družinsko in 8,3 odstotkov tako imenovano vdovsko pokojnino.

Med upokojenci visoko tveganje revščine

Kar 98.200 upokojencev je doslej prejemalo manj kot 500 evrov pokojnine, mnogi celo manj od cenzusa za varstveni dodatek – torej 470 evrov.

A razlike med zneskom, ki ga upokojenci vsak mesec prejmejo so precejšnje. Medtem, ko je najvišja izplačana pokojnina januarja letos znašala kar 2687,22 evrov, je povprečna neto starostna pokojnina 620,65 evrov, povprečna neto invalidska pokojnina pa 479,74 evre.

Ob tem je kar 26,4 odstotkov (98.200) upokojencev doslej prejemalo manj kot 500 evrov pokojnine in tako živelo pod pragom tveganja revščine (ta je za samsko osebo 616 evrov mesečno), na kar že vrsto let opozarjajo tudi humanitarne organizacije.

Do starostne pokojnine, nižje od 500 evrov je upravičenih 26,4 odstotke vseh upokojencev. Manj kot 500 evrov pokojnine pa prejema 37,1 odstotkov vseh upokojencev - poleg starostno upokojenih, tudi upravičenci do invalidskih, vdovskih in družinskih pokojnin.

Najnižja pokojnina za upokojence s polno delovno dobo z oktobrom 500 evrov

Poslanci so aprila brez glasu proti sprejeli novelo pokojninskega zakona, po kateri bo odslej ob izpolnjenih upokojitvenih pogojih najnižja pokojnina znašala 500 evrov. Do takšnega zneska bo po podatkih ZPIZ-a upravičenih nekaj manj kot 45.300 oseb, od tega več kot 29.700 žensk.

Kot so ob sprejetju novele pojasnili v vladi, mora biti pokojnina vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek.

Predsedniške kandidate smo ob tem povprašali, koliko pa bi po njihovem mnenju morala znašati minimalna pokojnina (točen znesek), ki bi (še) omogočala preživetje in dostojno življenje upokojencem?

Suzana Lara Krause:

"Minimalna pokojnina bi morala znašati toliko kot znaša minimalna plača: 570,77 € (neto). Če je država izračunala, koliko rabi delavec, da teoretično lahko pride čez mesec, ne da bi bil porinjen čez socialni rob, naj enako velja tudi za upokojence, ki so delali celo življenje in morajo imeti možnost uživati jesen življenja brez skrbi o tem, kaj bodo jutri jedli. Znesek bi lahko zagotovili s prerazporeditvijo sredstev za socialne transferje v proračunu."

Angelca Likovič

"Najmanj toliko, da bi človek lahko plačal oskrbo v domu starejših."

Maja Makovec Brenčič

"Z odločitvijo vlade in državnega zbora, da bo najnižja zagotovljena starostna pokojnina znašala 500 evrov, je letos skoraj 45.000 upokojencev dobilo višjo oktobrsko pokojnino. Posameznikom, ki so 40 let vplačevali v sistem, vendar so imeli zelo nizke plače, se tako zagotavljajo višje pravice, kot bi jim pripadale glede na pokojninsko dobo in višino plačanih prispevkov. Zaradi zvišanja jim ne bo več treba zaprositi za socialno pomoč države, varstveni dodatek (do tega je upravičena oseba, ki izpolnjuje z zakonom določene pogoje in njen mesečni dohodek ne presega 484 evrov). S tem se je zmanjšalo tveganje revščine med upokojenimi. Se pa zavedam, da tudi ta dvig še vedno ne bo dosegel praga revščine, ki za leto 2016 znaša 7.396 evrov na letni ravni ali 616 evrov na mesec."

Kandidat Andrej Šiško svojih odgovorov ni posredoval.

Boris Popovič

"Pokojnine, kot tudi minimalna plača, ne bi smela biti nižja od 1000 evrov neto. To je osnova za koliko toliko normalno in dostojno življenje. Da bi to zagotovili, je nujno, da Slovenija postane učinkovita država. Treba je zagnati gospodarstvo, spremeniti davčno zakonodajo, uvesti socialno kapico in številne druge ukrepe, ki pripeljejo do tega, da se država začne spet normalno razvijati. Pospešiti je treba tudi trg dela in na splošno spodbuditi potrošnjo, saj bomo le na ta način v proračun dobili več in tako lahko omogočili boljše življenje za naše državljane."

Marjan Šarec

"Nesprejemljivo je, da imamo danes v družbi revne upokojence in da nikakor nismo sposobni doseči družbenega dogovora, da se določi minimalni znesek pokojnine, ki še omogoča spodobno življenje. Zelo jasno moramo izkazati hvaležnost starejši generaciji za njen prispevek k razvoju države. Zame bi morala biti minimalna pokojnina vsaj enaka minimalni plači. Kako bi se sredstva zagotovila v tem trenutku, ne vem. A z ureditvijo javnih naročil v zdravstvu ali pri drugih investicijah bi imeli dovolj sredstev, da preprečimo mizerno življenje naših upokojencev. Želimo biti napredna in solidarna družba, zato si ne moremo dovoliti, da živijo med nami ljudje, ki so nam omogočili šolanje, delo, brezskrbno otroštvo in mladost, na način, ki ne omogoča dostojnega življenja."

Borut Pahor

"Znesek se lahko izračuna po formuli minimalnih življenjskih stroškov; dostojna pokojnina bi po mojem mnenju morala dosegati vsaj to raven. Koliko točno znaša ta meja, je vprašanje, ki ga je treba nasloviti na pristojne institucije, ki to izračunavajo. Nesporno pa velja: več ko bo delovno aktivnih in manj ko bo brezposelnih, več denarja se bo steklo v pokojninsko blagajno."

Ljudmila Novak

"Sama predlagam tristebrni pokojninski sistem, kjer mora minimalna starostna pokojnina iz obveznega prvega stebra zagotoviti vsaj minimum za dostojno življenje (prag revščine), kar trenutno znaša 617,00 EUR."

Romana Tomc

"Z zneski je tako: ko ga izrečeš, ga začnejo ljudje postavljati v nek kontekst, ki morda ni enak tistemu, v katerem je bil izrečen. Vsekakor pa bi moral vsak imeti pokojnino, ki bi bila dostojna in s katero bi lahko preživel brez odrekanja osnovnim potrebščinam in brez tega, da bi, kot mi pogosto rečejo, bil v situaciji, ko z zneskom ne moreš ne živeti, ne umreti."

Pod pragom revščine bo tudi po dvigu minimalne pokojnine še zmeraj živela več kot četrtina upokojencev,
Pod pragom revščine bo tudi po dvigu minimalne pokojnine še zmeraj živela več kot četrtina upokojencev, FOTO: iStock

Do novega zneska minimalne pokojnine pa še zmeraj ne bodo upravičeni predčasno upokojeni. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so že pred časom dejali, da bi bilo nepravično, da bi bili do tega zneska upravičeni vsi upokojenci, saj je višina pokojnine odvisna tudi od dolžine pokojninske dobe.

Zanimalo nas je tako tudi, ali menijo, da bi morala biti minimalna pokojnina zagotovljena vsem upokojencem, tudi predčasno upokojenim? Zakaj da, zakaj ne?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ToTako
20. 10. 2017 10.35
smo pa "Švica"
resslovenka
20. 10. 2017 10.17
+1
Fuj in fej ! Toliko upokojencev pod pragom revščine. Neporabljena sredstva v proracunu namenjena za upokojence, prekanalizirana v "zdravstvo". Kaj je potrebno , da se znebimo v Desusu ljudi, ki naj bi v parlamentu poskrbeli za naše dobro pa ne? Nezaupnica spostovani upokojenci. Pazite komu boste dali glas na naslednjih volitvah. G. Karel pa naj zamenja stranko! Dost mamo!
Tara29
19. 10. 2017 21.57
+6
In predsednik države bo zvišal pokojnine...!!! Kdo in zakaj postavlja kandidatom ta neumna vprašanja? V Ustavi je lepo zapisano katere so pristojnosti predsednika države!
resslovenka
20. 10. 2017 10.18
srecnii
19. 10. 2017 21.39
+5
haha dobr članek, tu je dokaz da so kradli iz pokojninske blagajne ko so ljudje vplačevali. Penzija ni vprašanje saj so vsi vplačevali tudi v to vrečo.
resslovenka
20. 10. 2017 10.19
Lady_B
19. 10. 2017 21.27
+3
Kje je izjava gospoda Šiška? Zakaj ta diskriminacija?
vertex
19. 10. 2017 20.15
+0
50 milijonov američanov żivi pod pragom revščine
resslovenka
20. 10. 2017 10.21
Nikoli ne bi zelela ziveti tam. Ni vse zlato kar se sveti.
kolbek460
19. 10. 2017 19.55
+11
To pa je tako enostavno da bolj ne more bit ,v Sloveniji bi morali vsi delat in plačevat davke ,imamo največjo firmo in to je rkc ne plačuje niti enega samega centa davka,ljudje ki so vodili banke in velike korporacije so zabluzili politiki so pa paradne konje prodali tujcem ,in dobiček gre k njim ,podkupnina je pa v davčnih oazah ,,
heello
19. 10. 2017 20.32
+5
resslovenka
20. 10. 2017 10.25
+1
Točno tako. RKC najbogatejša institucija v naši državi. Pa njihove zaposlene plačujemo vsi. Bolano! Pa še nabirke pobirajo pri mašah in vseh dogodkih....krstu, obhajilu, birmi, poroki, pogrebih.... Neobdavčeno! Ah...
Skunk Works
19. 10. 2017 19.53
+3
Vi bi pravega voditelja kamenjali, križali, če bi se pojavl pred vami....saj pravi voditelj bi dejal: lubi Slovenci vzemimo usodo spet v svoje roke.....Odvisnosti od tujih bankirjev se moramo otresti...od sedaj bomo porabili, kolikor ustvarimo in sproti odplačevali naša posojila, da se jih enkrat otresemo...To pomeni ogromna odpuščanja v JS, ampak druge poti ni...nižanje davkov, rezanje v kulturi in ostalih nepomembnih resorjih, ter spodbujanje podjetnikov in podjetništva, saj le podjetniki in gospodarstvo lahko naš skupni voz potegne navzgor....Ja lubi Slovenci, vi bi takega voditelja, ko bi se pojavil, kamenjali...vi bi takega voditelja križali.....ne govorit da nimate izbire na nobenih volitvah.., vi izbire nočete....
sre?a3
19. 10. 2017 20.52
+4
Po svoje imaš prav...islandija je tako naredila...sem na netu našla tole od njih "Vrhovno sodišče v Reykjaviku je v tem tednu poslalo v zapor devet bankirjev, ki so s tržnimi manipulacijami pripomogli k izbruhu finančne krize leta 2008, poroča Island Monitor. Islandija, ki ima samo 400 tisoč prebivalcev, se je reševanja finančne krize lotila po svoje. Namesto, da bi enako kot ZDA in države EU zavožene zasebne banke reševala z davkoplačevalskim denarjem, je bankirje obsodila in poslala v zapor kot kriminalce. Tako je ohranila davkoplačevalski denar za financiranje zdravstva, šolstva, sociale in drugih dejavnosti. Brez varčevanja ni šlo, a rezi so bili precej blažji kot v državah, ki so varčevale po diktatu evropske trojke, in breme protikriznih ukrepov med prebivalci je veliko bolj enakomerno porazdeljeno"
resslovenka
20. 10. 2017 10.26
-1
ROSEANN> daj umiri se že enkrat. Prosim .
resslovenka
20. 10. 2017 10.27
-1
Frane Šajn
19. 10. 2017 19.46
+9
Cmero je ravno danes pokazal študentom ta revnim seveda , da naj se ne lotijo študija če ni denarja kajti dnar postavlja znaje in zagotovila , da bo prišel naprej v gospodarjeve roke. Ušivci pa naj kojijo ušivce in hlapce. V hram znanja ne boste vstopali brez denarja sam pa se ne vpraša s čigavim denarjem se je pasel po fakulteti in vsi posvspetniki , ki ga obkrožajo.
resslovenka
20. 10. 2017 10.36
Lol. Vazno je imeti stricacali teto nabpravem mestu. Potem je vse dosegljivo. Tudi Bruselj itd.
emilzapata
19. 10. 2017 19.45
+11
kljub temu, kot se hvali, da je bila 18 let ravnateljica, in da ima nezasluženih 1300 evrov pokojnine, je "dama" Angelca tako neiteligentna, da niti ne vidi, da se ji narod posmehuje, z menoj vred. Se vidi, da ženščina ni nikoli zaslužila niti pare na trgu, vedno pri koritu na račun tistih, ki imajo danes 450 evrov pokojnine. Bruh!!!! Le tako naprej, pa se bo vam dogodil narod.
Frane Šajn
19. 10. 2017 19.49
+8
450 !? če se vprašajmo. Ta se rada vidi po televiziji in nič drugega, kakšne pa so kompeztence predsednika razen , da kasira dbro plačo jih pa ni zaznati. Voli pa na vol-litve, navali vsi vas imajo dnes radi kot med na kruhu . že jutri boste navaden kanon futr, kot skozi vso zgodovino.
Frane Šajn
19. 10. 2017 19.42
+2
No to bo pa najbolj neumno vprašanje , ki ga bodo slišali. Le komu na pamet pade ta abota!
Teofil
19. 10. 2017 19.41
+4
Borat je geni izračunati se da po formuli,
Draža
19. 10. 2017 19.34
+4
To je ta obljubljena zlovenija,cel svet ve da gre tukaj vse navzdol.
pedritsegonita
19. 10. 2017 19.34
+11
Eden od nešteto napak, ki jih ima Pahor je tudi ta, da je preveč populističen in bi rad vsem ugajal. Izjemno neodločen človek z mehkim stališčem. Važno se je velikodušno smehljati v obraz a nikomu se ne smeš zamerit. Lolek jedni.
yss
19. 10. 2017 19.30
+2
Sploh je neumno,da je dvig pokojnine odvisen od dobre volje vlade in parlamenta. Vsi upokojenci dobijo izračun, ki je že oplemeniten s količniki dviga osnov iz prejšnjih let. Znesek pokojnine od prvega dne bi pa moral biti revaloriziran skladno z rastjo plač in pika.
pedritsegonita
19. 10. 2017 19.35
+6
Neumno je to,. da človek, ki je 40 let pošteno delal potem živi v revščini in pod njo. To se ne bi smelo dogajati. Človek je 40 let aktivno vzdrževal sistem in zato si zasluži spodobno pokojnino tudi na račun tega, da mladi imajo manj. Kjer pa piše. da moraš pri 25-ih imeti vse.
Kaktus111
19. 10. 2017 19.40
+5
Kakšna rast plač, če pa je dve tretjini delavcev na zajamčenem dohodku, ta je pa samo za životarjenje. Zajamčen dohodek nebi smel biti pod jurja.
detect
19. 10. 2017 19.28
+3
a to je obljubljena evropska unija
trunck
19. 10. 2017 19.38
+1
Za trenutne upokojence je Indija Koromandija. (80% trenutnih upokojencev bo dalj časa prejemala pokojnino kot delala (ima delovne dobe) kar je najbrž svetovni unikat. Torej, večina je delala dobrih 30 let, v penzioni pa bo 40 do 50 let. Tudi zaradi njih bodo morali mladi delati dlje. Žal je to realnost.
Kaktus111
19. 10. 2017 19.23
+6
Ha ha ha, ste ble.avi. Od kdaj pa predsednik plače pa pokojnine tala. Še vlada ne more nič sama, saj gre vse čez parlament, tisti tepkovci od poslancev so pa itak same zgube.
prinašalec2
19. 10. 2017 19.37
-1
Potem pa tak ni čudno, če mu nič ni treba.. Ja, seveda, to je problem prebivalstva, ne pečenje keksov... Naj kar gre malo do tistih, ki nam režejo kruh v skupnem državnem bogastvu. Naj gre in pove, da živimo slabo glede na to, da smo mala država pridnih ljudi, kjer pa eni prejemajo preveč na račun ddrugih... To je tisto kar lahko on "tala".
CIGU MIGU
19. 10. 2017 19.20
+2
rast gospodarstva,rast dohodka države-----rast klošarjev,rast ljudi pod pragom revščine,,rast odhodov mladih v tujino in rast laganja naših skorumpiranih politikov,,,skratka povsod sama rast
skorumpiranpolitik
19. 10. 2017 19.18
-1
bojkot volitev udeležba izpod 50 % volivcev, bo pokazal, da se nam j.... za te pokvarjene skisane face!
skorumpiranpolitik
19. 10. 2017 19.14
+0
Z minimalno plačo bod pa imeli minmalno penzijo 350 ojrov, tko kot doslej!
trunck
19. 10. 2017 19.28
+1
če so se upokojili s polno delovno dobo dobijo 500 ojrov (najnižja pokojnina za polno delovno dobo). Očitno si tako skorumpiran da svoji mami vzameš 150 ojrov in kvantaš čez državo. Pravi Janez, las tudi nimaš veliko??