Borut Pahor
Marjan Šarec

VOL17VE: Pri spletnih iskanjih kandidati vedno bolj skupaj

Ko uporabniki na spletu iščejo odgovore ali informacije – tudi o morebitnih kandidatih za politične položaje – se poleg medijev danes pogosto obrnejo tudi na spletni iskalnik Google. Kaj o uspešnosti kandidatov kažejo podatki Googlove analitike?

Googlovo orodje Trends omogoča vpogled, kaj uporabniki iščejo prek največjega spletnega iskalnika na svetu. Zato smo vanj vnesli imena petih kandidatov za predsednika države, ki jih Google že prepozna kot politike in o njih vodi statistiko.

Dolgoročna statistika sicer kaže na izrazito prednost aktualnega predsednika države Boruta Pahorja. V zadnjih 12 mesecih je zanimanje za njegovo delo in pojavnost razmeroma stabilno. In odločno pred zanimanjem za preostale kandidate. Izrazit skok navzgor se je zgodil v tednu med 5. in 11. marcem letos. Podobno je en skok viden pri Ljudmili Novak januarja letos ter Marjanu Šarcu konec maja in na začetku junija, ko se je začelo govoriti o njegovi predsedniški kandidaturi. A bolj kot se premikamo proti desni, torej današnjemu času, manjša je prednost, linija trenda (črtkana) pa celo napoveduje popoln preobrat.

Google Search - 3

S klikom na fotografijo lahko dostopate do interaktivnih osveženih podatkov. (Foto: Google.com)

Nekoliko drugačno sliko dobimo, če časovno obdobje skrajšamo na zadnjih 14 dni, ko je predsedniška bitka že v polnem razcvetu. Kandidati so na splošno mnogo bolj izenačeni. Posebej zanimivo je obdobje od 5. do 6. oktobra, ko so Romana Tomc, Maja Makovec Brenčič in Marjan Šarec po številu iskanj v Googlu celo prehiteli aktualnega predsednika države. Tudi trend v prvem grafu jasno kaže, da aktualnega predsednika ne samo dohitevajo, temveč je trend celo njim v prid.

Google Search - 2

S klikom na fotografijo lahko dostopate do interaktivnih osveženih podatkov. (Foto: Google.com)

Je pa zgovorna primerjava teh rezultatov z iskanji mladega upa slovenske košarke Luke Dončiča med evropskim prvenstvom v košarki. Če govorimo o indeksih in priljubljeno Dončičevo obdobje označimo za višek, torej indeks 100, je najvišje, kar sežejo naši kandidati, 8 za Majo Makovec Brenčič in 6 za Marjana Šarca. Uspešni športniki so tako najmanj 12-krat bolj zanimivi od politikov. 

Google Search - 1

S klikom na fotografijo lahko dostopate do interaktivnih osveženih podatkov. (Foto: Google.com)

Kakšno pa je vaše mnenje? Kdo je po vašem do zdaj najbolj prepričljiv?

Glasujte na glasuj.24ur.com.

Soočenje

(Foto: POP TV)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 161
 
PonovnoRojen 13.10.2017 13:40:25
To ni članek, ampak programiranje ovac.. Kej pa so ostali kandidati?
Več komentarjev