Volitve

Volilna pravica 16-letnikom: 'Le izgovor je, da mladih volitve ne zanimajo'

Ljubljana, 06. 11. 2017 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
115

Izjemno nizka volilna udeležba v prvem krogu predsedniških volitev je pokazala, da državljani izgubljamo interes za odločanje o pomembnih temah. Sem in tja se slišijo pozivi k znižanju praga za volilno pravico na 16 let, a mnogi menijo, da je to prenizka starost za odločanje o pomembnih vprašanjih. Avstrija je sicer to storila že leta 2007 - kot kaže, mladostnikom zaupa.

Evropa se sooča s splošnim trendom upadanja udeležbe prebivalstva na volitvah. Izjemno nizka udeležba na letošnjih volitvah za predsednika republike je pokazala, da državljani tudi pri nas izgubljajo interes za odločanje, kdo je primeren za vodenje države, nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni ponudila nič boljše slike.

Načeloma sem za, a glede na vedno manjšo volilno udeležbo, ki smo ji bili priča na volilno nedeljo, bi znižanje volilne pravice na 16 let uvedel šele takrat, ko bodo polnoletne državljanke in državljani odšli na volišča in izpolnili svojo volilno pravico. To pa se bo zgodilo, ko bodo imeli ljudje zaupanje v politiko. Marjan Šarec

Ena od letošnjih kandidatk za predsednico države Maja Makovec Brenčič, sicer tudi ministrica za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport, je v svoji kampanji dejala, da bi podelila volilno pravico mladim ob dopolnjenem 16. letu starosti. Odzivi so bili različni - nekateri so se z njenim predlogom strinjali, drugi so trdili, da je mladina pri 16. preprosto premlada, da bi lahko odločala o tako pomembni temi, kot je izbira predsednika države, vlade oziroma izkazala svojo voljo na različnih referendumih.

Zagovorniki volilne pravice pri nižjih starostih pa na drugi strani utemeljujejo pozitiven vpliv na udeležbo na volitvah (tudi) s tem, da bi mlajši ljudje to dojeli kot nekaj, kar je v demokracijah naša pravica in hkrati tudi "državljanska dolžnost". Kot namreč ugotavljajo politologi, so volitve navada, ki jo posameznik pridobi zgodaj v življenju in ko je enkrat pridobljena, ostane v njegovem življenju.

Da bi si pobližje ogledali, kako in če sploh v praksi taka sprememba deluje, ni potrebno prav daleč. Edina država v Evropi, kjer so starostno mejo za vse volitve že znižali na 16 let, je namreč naša soseda - Avstrija.

Za znižanje volilne pravice pri nas za zdaj ni interesa med politiki.
Za znižanje volilne pravice pri nas za zdaj ni interesa med politiki. FOTO: iStock

Mladinska delegatka Avstrije pri Organizaciji združenih narodov (OZN) Anna Katharina Holzhacker je pred kratkim v New Yorku, kjer so snovali novo resolucijo za mlade, svojo državo predstavila kot primer dobre prakse: "Avstrija je leta 2007 postala prva država Evropske unije, v kateri so znižali volilno pravico na starost 16 let za večino volilnih procesov. To je eden izmed načinov, kako povečati zanimanje mladih državljanov za delovanje političnega sistema in njihovo zastopanost v njem."

In očitno so proces zapeljali v pravo smer, saj se je zanimanje mladih za politiko povečalo po izvedeni reformi. "Udeležba mladih pod 18. letom starosti na zadnjih volitvah je bila sicer dokaj nizka, a tega ni mogoče povezati z nižjo zmožnostjo oziroma motivacijo za odločanje. Zanimanje mladih za volitve se namreč ne razlikuje dosti od ostalih skupin pod 30. letom, je celo večje kot pri mladostnikih med 18. in 21. letom starosti. Nekoliko nižje je sicer resda njihovo politično znanje, a v primerjavi z ostalimi starostnimi strukturami do 30. leta le malenkostno," pravi Holzhackerjeva.

Analitiki poudarjajo, da zgolj znižanje starosti za volilno pravico seveda ni dovolj, da bi zagotovili trdnost demokracije in z njo svobodnega odločanja. Potrebni so državljanska vzgoja, vzpodbuda, zadostno informiranje in nazivanje volilnega telesa. V Avstriji so k udeležbi na volitvah opozarjali tudi skozi njihov izobraževalni sistem.

Ob 25. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah sem aktivno sodeloval v razpravi z mladimi in mlajšimi od 16 let. Prevladalo je strinjanje, da bi bilo znižanje volilne pravice na 16 let primerno. Z njimi se strinjam. Prav tako podpiram možnosti za uvajanje dodatnih izobraževalnih vsebin v obliki državljanske vzgoje, tako v obveznih kot v izbirnih šolskih in obšolskih dejavnostih. Borut Pahor

"V šolah so uvedli določene elemente državljanske vzgoje, a kljub temu še vedno pogrešamo bolj učinkovito izobrazbo na tem področju. Je pa res, da je bil pri reformi močno angažiran nevladni sektor. Številne institucije, ki izvajajo neformalno izobraževanje in projekte aktivnega državljanstva, pa tudi mladinski sektor, so se izjemno angažirali in pomagali mladim pri vstopu v t. i. svet odraslih," pravi mladinska delegatka OZN iz Avstrije.

In kako bi se to obneslo v Sloveniji?

Mladinski svet Slovenije je že večkrat izpostavil in priporočil spremembe, ki bi vodile k večji vključenosti mladih v (politične) procese odločanja, tudi predlog znižanja starostne meje za pridobitev volilne pravice se je znašel pred Svetom vlade, a žal neuspešno.

"Zrelost mladih je največkrat glavni argument proti znižanju starostne meje za volilno pravico, a v večini ta argument ni podprt z empiričnimi dokazi. 16-letniki so v primerjavi s svojimi 18-letnimi kolegi ali še starejšimi primerljivo kognitivno razviti in sposobni sprejeti odločitev, koga bodo volili," pravi Klemen Mesarec z Mladinskega sveta Slovenije.

Priporočil za spremembe je več, med drugim reformiranje učnih vsebin in metod učenja, umeščanje državljanske vzgoje v šole, krepitev strukturiranega dialoga, sistematično zbiranje in spremljanje participacije mladih, sinergija delovanja med posameznimi mladinskimi organizacijami in obstoječimi strukturami, ki omogočajo sodelovanje mladih pri oblikovanju politik. Nujna bi bila tudi poglobljena razprava o mladinskih temah znotraj programov političnih strank, zagotovitev sodelovanja mladih pri oblikovanju vseh javnih politik.

Je mladina pri 16. premlada za volilno pravico?
Je mladina pri 16. premlada za volilno pravico? FOTO: iStock

"Žalosti me, da so se nekateri letošnji kandidati tekom kampanje izrekli proti temu z izgovorom, da mladih v teh letih volitve ne zanimajo. Gre za grobo posploševanje, ki vse prepogosto odraža tudi splošno obravnavanje mladih in njihove vloge v družbi. Sta pa seveda ključni ustrezna informiranost in izobrazba. A to velja pravzaprav za večji del področij ne le omenjenega," je dejala mladinska delegatka pri OZN za Slovenijo Sabina Carli.

Kar nekaj tudi analitikov poudarja, da tovrstna reforma ni tako zelo kontroverzna in zahtevna, kot se morda želi prikazati, dodaja Carlijeva. Če je izvedena pametno in preudarno, ima lahko le pozitivne posledice.

"Mladim v teh letih predvsem manjka znanja o demokratičnih procesih in demokratične izkušnje, ki jih v trenutnem izobraževalnem procesu ne morejo pridobiti. Zato kot spremljevalni ukrep znižanju starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let na Mladinskem svetu predlagamo uvedbo državljanske vzgoje v najširšem pomenu na vseh ravneh izobraževanja z možnostjo pridobivanja izkušenj soodločanja," dodaja Mesarec

Izpostavi tudi problematiko nagovarjanja mladih volivcev: "Kandidati in politične stranke mladih večkrat ne nagovarjajo v enaki meri kot starejše državljane. Razlog leži v tem, da mladi slovijo kot nezanesljivi volivci, se pravi kot tisti, ki se redkeje odločajo za konvencionalno politično participacijo. Interesi in problemi mladih posledično niso zanimivi za politične odločevalce in snovalce političnih kampanj, saj jim ne predstavljajo dovolj velikega bazena glasov, ki bi lahko veliko vplival na rezultat volitev ali referendumov. Druga stvar, ki jo država lahko naredi, pa je približanje kanalov za glasovanje mladim. Tukaj govorimo o uvedbi i-volitev in e-volitev, ki bi konvencionalno politično participacijo približala mlajši generaciji, za katero tudi pravimo, da so digitalni domorodci," opozarja Mesarec.

Pobuda šolske ministrice, da bi se v Sloveniji podelila volilna pravica mladim nad 16 let kaže, da se stvari premikajo. Kako hitro se bo zavrtelo kolesje sprememb, pa bo pokazal - čas.  Najverjetneje se bo zavrtelo hitreje, ko (in če sploh) bodo politiki ugotovili, da bi jim mladi volivci prinesli zadostno število glasov za premik tehtnice v njihovo korist.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
08. 11. 2017 19.58
Volilno pravico naj ima človek z razvitim mozgom, obveščen in nekaznovan, torej 25 ali več letnik.
Transformerji
08. 11. 2017 12.51
+1
Mladi 16. letniki si želijo, da bi lahko imeli vozniški izpit - politika jih prav gotovo nič ne zanima!!!!!
Moros
07. 11. 2017 19.10
+1
najprej rabimo elektronske volitve s katerimi bo volilna udeležba narazla na prek 80%, ne pa da bi spuščalili starostno omejitev!
FesterAdams
08. 11. 2017 19.58
krona
07. 11. 2017 19.10
Nikoli nisem šla in tudi ne mislim iti. Ker so vedno isti kandidati.
kek?e
07. 11. 2017 19.07
+1
Kaj a da bi volil te kekce...speljejo nej se že vsi politiki od samosvojitve ker so to SAMI IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA.
Borec21
07. 11. 2017 18.49
+1
še e-volitve si ne upajo uvesti ker bi bila volivna udeležba enormna in marsikateremu bi odklenkalo tko da majhna volivna udeležba je voda na mlin vsem strankam in njihovim faranom zato je vseskozi enako razmerje in se nič ne spremeni
Vinogradnik67
07. 11. 2017 18.16
Volitve sploh nebi smele biti veljavne , če ne voli več kot 50% volivcev in uzakoniti volitve preko interneta nismo več v srednjem veku !!!
tamiflu
07. 11. 2017 18.10
+1
potem naj se tudi kazenska odgovornost spusti na 16 let in vse kar je bilo do zdaj omejeno na 18 let, npr. vozniška itd.
FesterAdams
08. 11. 2017 20.03
+1
Voziti večinoma ne znajo kretenoidi do 30 let. O blondinkah pa raje ne bi. Boste imeli v kratkem priložnost videti. Več kot pade snega, bolj ta puhloglava bitja silijo za volan delat zgago na cesto. Ko poči pa ne daj bože, da si ji rekel, da bi bilo pametneje ostati za šporhetom...
sodelujem
07. 11. 2017 17.39
A levim počasi zmanjkuje.....
sodelujem
07. 11. 2017 17.38
A to :Slovenska zastava pa -vote???
brabusednet
07. 11. 2017 14.58
+1
Volilno pravico 16 letnikom pa še pravico,da preden volijo še travco prižgejo.
FesterAdams
08. 11. 2017 20.20
Pred vsako slovensko šolo učenci in dijaki kadijo. Marsikaj. A je to normalno???
brabusednet
07. 11. 2017 14.55
Slovencem so se politiki vseh barv preveč zagravžali z svojimi lažmi in neupoštevanju ustave in ustavnega sodišča.Saj sami najpogosteje kršijo zakone in iščejo luknje v njih.
FesterAdams
08. 11. 2017 20.21
Lukenj jim ni treba iskati. Zakone pišejo sami in luknje instalirajo v zakone namenoma, "za vsak slučaj", ko jih bo treba pokoristiti...
Heretik1
06. 11. 2017 18.29
+2
Politika je za lenuhe in mi na kraj pameti ne pade, da bi lenuhom dajal potuho na volitvah!
FesterAdams
08. 11. 2017 20.22
Če ne greš volit pa jim daješ potuho pri kraji. Deloven in apatičen narod so mokre sanje vsake vlade na svetu.
Kometikjami
06. 11. 2017 16.59
+6
Se strinjam s Šarcevo izjavo.
flum
06. 11. 2017 14.42
+5
volilno pravico samo za tiste, ki se lahko sami preživlajo
Luther
06. 11. 2017 14.17
+0
Sem v penziji, vendar mislim, da bi morali mladi dobiti volilno pravico. Po mojem, bi jo morali ukiniti vsem starejšim od 70 let, ki so neaktivni (se pravi tudi meni). Penzionisti volijo DESUS, ki pa je tako rekoč cehovska stranka. Osnovno vodilo stranke je: višje penzije in boljša zdravstvena oskrba staremu neaktivnemu delu prebivalstva. Penzije in oskrba sta sicer zelo pomembni, vendar naj se te razvijajo preko drugih strank (recimo ZL)).
wolfterier
06. 11. 2017 15.51
+6
Bi posodil svoj avto sosedovemu 16 letniku,seveda ne,volilne pravice tudi ne !
vrtnar01
06. 11. 2017 13.34
+10
najbolje da dajo volilno pravico od 8 leta dalje,potem pa se bo volilna udeležba dvignila mogoče na 48%. Saj vemo,zakaj je predlog za omenjeno populacijo!!
sinhron
06. 11. 2017 13.19
+15
Ko bodo politiki , gospodarstveniki , sodstvo in zdravstvo povrnili zaupanje ljudi v te institucije , ki je sedaj na zelo nizki ravni , se bo tudi zaupanje v delovanje države in njenih institucij povrnilo in ljudje bodo šli na volišča , če bodo lahko verjeli v delovanje pravne države , v politiko , ki povezuje ne razkraja in ni koruptivna , zdravstvo , ki dela za dobro ljudi in ne za lasten prestiž in polne malhe in pravni sistem , ki obstaja samo za " navadne " ljudi , za privilegirance pa ne in jim je dopuščeno vse in vse jim je oproščeno in lahko nekaznovano delajo kar želijo ! In ni treba spuščati starostne meje volivcev , to je samo izgovor da zgoraj navedeno ni treba urediti !
Arka
06. 11. 2017 14.23
+3
HouseBeatz
06. 11. 2017 12.58
+22
Kakšna bedarija? v 90% bi se te 16 letniki odločali kako se jim politik zdi po izgledu, oziroma če je "skuliran". Potem bi verjetno Pahor bil najbolj priljubljen politik, medtem ko je le ta izjemno nesposoben.
iGURT
06. 11. 2017 12.59
+5
flum
06. 11. 2017 14.45
+4
iGURT
06. 11. 2017 12.57
+11
..če se bo spustila meja polnoletnosti na 16 let, potem naj 16letniki tudi volijo, a prevzamejo naj vse kar prinese polnoletnost, ne samo možnost udejstvovanja na volitvah.