Slovenija

Stranke v 5 korakih o tem, kako bodo Slovenijo rešile iz krize

Ljubljana, 11. 07. 2014 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
790

Slovenija je že več let v globoki krizi, katere posledica so prazna državna blagajna in prazne denarnice ljudi. Stranke smo pred volitvami vprašali, kako bodo državo končno izpeljale iz krize. A se ne strinjajo niti o njenih vzrokih.

Čigav recept vas najbolj prepriča?
Čigav recept vas najbolj prepriča? FOTO: 24ur.com

Slovenija je že več let v globoki krizi, ki je le deloma posledica zunanjih vzrokov, saj številke kažejo, da večina ostalih držav okreva bolje kot Slovenija.

Pred volitvami smo zato stranke vprašali, kako bi državo končno rešile iz krize. Ker je - da napak ne bi ponavljali - dobro vedeti tudi vzroke, smo jih zaprosili še za diagnozo slovenske krize.

Ta predvsem razkriva, da si stranke niti slučajno niso enotne, ko gre za vzroke krize, razlikujejo pa se tudi njihovi pristopi k njenemu reševanju, za katere smo prosili, da jih zaradi preglednosti zapišejo zgolj v petih korakih.

Krivci krize: tranzicija, Janševa vlada ali moralni propad?

V stranki Mira Cerarja menijo, da je Slovenija v tako globoki krizi predvsem zaradi netransparentnosti, zlorab, neodgovornosti, pomanjkanje strateškega razmisleka in korupcije.

V SDS menijo, da je bila povod za našo krizo svetovna gospodarska in finančna kriza, ker pa je po sedmih letih večina držav že premagala težave, okrevajo tudi prejemnice mednarodne pomoči, je jasno, da so vzroki za krizo v Sloveniji globlji. „Predvsem je v ozadju te slovenske krize neuspela tranzicija, pa tudi napačen pristop pri upravljanju z državo,“ ocenjujejo.

Drugačnega mnenja so v SD, kjer menijo, da je za krizo kriva predvsem napačna fiskalna politika v času Janševe vlade (2004-2008), ko je bila v Sloveniji konjunktura. „Visoke investicije in zadolževanje Darsa so še dodatno pregrevale gospodarstvo. H krizi pa je pripomoglo tudi nižanje davkov in pasivna vloga Banke Slovenije, ki bi morala omejevati prekreditiranje bank ob neučinkovitih nadzornih svetih državnih bank, ki niso uspeli ustrezno nadzirati njihovega neučinkovitega upravljanja s tveganji,“ menijo v SD.

Da je za krizo še najbolj kriva prva Janševa vlada, menijo tudi v Zavezništvu Alenke Bratušek. Pravijo, da so takrat nastala velika neravnovesja v gospodarstvu, dramatično se je povečal zunanji dolg, dobre direktorje se je zamenjalo s slabimi, kredite pa namesto za proizvodnjo, namenilo za menedžerske odkupe. Vlado Boruta Pahorja pa krivijo za to, da se je reševanja težav lotila prepočasi in napačno. Ocenjujejo, da se je reševanja težav lotila šele vlada Alenke Bratušek.

V Združeni levici menijo, da je kriza v Sloveniji del globalne krize kapitalizma. Neposredne vzroke za krizo v Sloveniji pa prav tako vidijo zlasti v letih 2004-2008, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in pod vodstvom takratne vlade postopoma prevzela dolžniški razvojni model, ki so ga v tem času uporabljale države evropske periferije (Grčija, Španija, baltske države, Portugalska, Irska ...). „Slovenija je namreč z vstopom v EU dobila dostop do izjemno poceni kreditov na evropskih kapitalskih trgih, kar je vlada videla kot razvojno priložnost. Da bi omogočila kar se da velik dotok teh kreditov v Slovenijo, je uvedla vrsto neoliberalnih reform: odpravila je kapitalske kontrole, deregulirala bančništvo in znižala davke,“ ocenjujejo in poudarjajo, da je bil rezultat tega, da se je zadolženost s 15 povečala na 37 milijard evrov, denar pa je šel večinoma za financiranje projektov gradbenega balona in tajkunizacijo.

V stranki DeSUS ocenjujejo, da je za krizo kriv vpliv zunanjih gospodarskih razmer na slovensko gospodarstvo. Naslednji pomembni vzrok vidijo v krizi menedžmenta v Sloveniji, ko so bile na vodilne položaje gospodarskih družb postavljene osebe brez potrebnih znanj in izkušenj in brez osnovnih etičnih standardov. Za krizo krivijo pomanjkljivo delovanje pravne države, ki v času "tajkunskih pohodov" ni sprožila ustreznih postopkov zoper odgovorne in nekontrolirano delovanje bančnega sektorja, ki je popolnoma neodgovorno deloval pri dodeljevanju spornih kreditov, ki jih danes rešujejo davkoplačevalci.

V NSi vzroke na krizo na kratko strnejo v „pomanjkanje vrednot, ki konstituirajo družbo“. V stranki Verjamem pa, da je kriza v Sloveniji predvsem posledica pohlepa.

V SLS ocenjujejo, da je sedanja kriza v Sloveniji posledica svetovne gospodarsko-finančne krize v letih 2009-2010, ki je Slovenijo ujela popolnoma nepripravljeno, podobno neprimerne pa so bile tudi reakcije politike prvih nekaj let po začetku krize, pri čemer se je pokazala tudi kriza moralno etičnih vrednot v Sloveniji. „Namesto, da bi Slovenija takoj začela s programom prestrukturiranja svoje porabe in z neposrednimi ukrepi za olajšanje poslovanja hudo prizadetemu gospodarstvu, se je takrat najemalo nove in nove kredite ter čakalo, da kriza mine,“ ocenjujejo. Ker ni bilo strukturnih reform, se padanje življenjskega standarda še vedno nadaljuje, dodajajo.

V SNS menijo, da je kriza posledica projekta uničenja države, „ko so ob osamosvajanju takratni politični kadri vskočili v rešilni čoln iz nekdanje Jugoslavije z namero, da pokradejo kar je mogoče, potem pa državo prepustijo razsulu in razpadu, da na koncu ne bo ne tožnika, ne sodnika“. Navajajo podatek, da je po ameriških izračunih iz Slovenije „pobegnilo“ 40 do 50 milijard evrov.

Po mnenju Državljanske liste je kriza v Sloveniji v veliki meri posledica napačnih potez v preteklosti, kjer smo nihali med ostanki prejšnjega sistema in dobrimi rešitvami zahodnoevropskega tipa. „Po osamosvojitvi in vstopu v EU ter Nato smo izgubili fokus ter nepripravljeni dočakali svetovno gospodarsko krizo. Nanjo se odzivamo najpočasneje od vseh,“ ocenjujejo.

V Pozitivni Sloveniji opozarjajo, da je kriza v zadnjih letih pogosto izgovor za številne ukrepe ali zakone, ki jih sprejema politika. Sicer pa kot krivce za poglobitev krize vidijo banke, ki so premočno zaostrile pogoje za dajanje kreditov in ustvarile kreditni krč, ter vse večje število neplačnikov in splošno negativno družbena klima.

Pet korakov, s katerimi bi stranke Slovenijo popeljale iz krize.

SMC                                    
SDS                      
NSiSLS                      
DeSUS                   
VERJAMEM               
Splošno spoštovanje načel pravne države.
Pregledna in transparentna privatizacija ter popoln umik države iz gospodarstva.
 

Manjša davčna obremenitev.

 

Strukturne reforme na področju zdravstva, šolstva in javnega sektorja, v naslednjih letih pa bo potrebna tudi pokojninska reforma.Zagon strateških infrastrukturnih projektov.Uveljavitev odgovornosti posameznikov za napačne odločitve v gospodarstvu in javnem sektorju.
Krepitev znotraj in med organizacijskega sodelovanja, ki bi med drugim omogočalo optimizacijo sektorja država (npr. oblikovanje koncepta "vse na enem mestu" na različnih področjih).Nadaljevanje sanacije bančnega sistema. Učinkovitejša javna uprava.Zniževanje stroškov dela, stabiliziranje davčnega okolja in administrativna razbremenitev malih in srednjih podjetij.Odpiranje novih trgov za slovenska podjetja izven področja EU in privabljanje tujih vlagateljev.Oblikovanje družbenega soglasja za nujne strukturne reforme.
Celostno oblikovanje kriterijev za ocenjevanje ljudi in projektov.Zagotavljanje prožnosti in učinkovitosti trga dela.Umik politike iz gospodarstva.Izkoriščanje naravnih potencialov in virov kot so hrana, voda, les.Odpiranje novih delovnih mest in posledično povečanje domače potrošnje.Dosledno izvajanje dogovorjenih ciljev.
Dosledno zasledovanje mehanizmov odgovornosti, ki vključuje tudi nadzor in kontrolo. 
Uravnoteženje javnih financ in stabilna pokojninska blagajna.
Strukturne reforme.Decentralizacija države.Učinkovitejša poraba evropskih sredstev.Dvig ravni politične in poslovne kulture.
Oblikovanje strateškega razmisleka na ravni celotne družbe iz katerega so nato izpeljane strategije za posamezne družbene podsisteme, in ki jim nato sledi dejanska realizacije sprejetih zavez. Reforma sodstva.Urejene javne finance.Skrajšanje sodnih postopkov, ničelna toleranca do korupcije in kadrovska okrepitev NPU skupaj z ustanovitvijo specializiranih enot finančne policije.Izvajanje natančnega nadzora nad nosilci javnih pooblastil ter vodstvi podjetij, kjer ima neposreden ali posreden delež tudi država, ter jasna opredelitev njihovih odgovornostiMenjava političnih elit.

 

PS                                       
SNS                       
DL                          
SD                     
ZaABZL                               
Zagon velikih infrastrukturnih projektov.Denar, ki je šel v tujino vrniti z nekaj časa trajajočo abolicijo in z določeno obdavčitvijo, ali z uporabo posebnih enot obveščevalne službe.Razbremenitev gospodarstva z znižanjem davčnega bremena in administrativnih ovir.Gospodarsko okrevanje in rast za nova delovna mesta.Nadaljevanje konsolidacije javnih financ.Reševanje podjetij. Slaba banka naj odkupi “slabe terjatve”. Ta podjetja naj razdolži in jih preda v upravljanje državnemu holdingu.
3 razvojna os (povezava Koroške z Belo krajno) – začetek gradnje v 12 mesecih; 3A razvojna os (Ljubljana – Kočevje – Petrina)  - začetek gradnje v 12 mesecih; izgradnja drugega tira Koper – Divača  – v 9 mesecih začetek gradnje.Onemogočiti tistim, ki so že uničili podjetje, da bi uničili še kakšno.Nadaljevanje preganjanja gospodarskega kriminala in korupcije.Delujoča država v službi ljudi.Razdolžitev podjetij.Delavsko upravljanje. Državni holding v teh podjetjih sklene pogodbo z delavskimi kolektivi in jim preda podjetja v so-upravljanjanje. Država naj pomaga pri ohranjanju zdravih jeder in zadrži kontrolni delež.
Sprememba državnih deležev v gospodarskih podjetjih skozi družbeno lastništvo oz. zadružništvo ter sistematična soudeležba zaposlenih pri upravljanju in delitvi dobička. Oživitev podjetij z referencami – Primorje Ajdovščina, Cestno podjetje Maribor, lesna industrija Kočevje, Mura ...Onemogočiti delovanje nekaterih krogov, ki direktno vplivajo na delo policije, KPK, DURS-a, tožilstev in sodišč.Velike infrastrukturne projekte kot je drugi tir do Luke Koper bi financirali v javno-zasebnem partnerstvu.Odgovorna solidarnost za učinkovito socialno mrežo varnosti.Povečevanje investicij in razbremenitev stroškov dela. Podružbljanje bank.
Zagotovitev kakovostnih delovnih mest z dodano vrednostjo za mlade.Ponovna uvedba SDK.Reforma zdravstvenega sistema.Vlaganje v znanje, ustvarjalnost in inovacije.Pritegnitev strateških tujih vlaganj.Obdavčenje bogatih, nadzor in pomoč gospodarstvu.
Povečanje kreditiranja podjetij s strani državnih bank.Na določenih fakultetah v popolnosti revidirati učni program.Privatizacija nestrateških podjetij.Zelena ekonomija.Krepitev nadzornih institucij.Gospodarske verige (kot nekoč npr. Iskra), da bi Slovenija namesto polizdelke spet izvažala izdelke.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (790)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
13. 07. 2014 19.19
+2
Ha,Ha Ha,Ježek ,pa prijatelj ne se jokad,pa tega ,če nisi prej vedel ,SDS,nikoli ne bodo več zmagovalci,Poraz vam je težek 1,tono,V naprej nič se ne bunite ,raj vsi skupaj na cesti in kar sveče prižgite ,ker SDS,so pravi mertvci.
Pošten Zvezdaš
12. 07. 2014 13.39
+2
JežekTekaTeka?No pa res Ježek,imeli boste mame zjokane in usrane po volitve
+0
Na žalost država mora vzeti od nas ,a mi moramo več zaslužiti,a kaj ko nimamo vodstvenega kadra ,ki bi nam to omogočil. Delo ni problem ,problem so vodstvene strukture ,ki ne znajo tržit ne voditi in državna in privatna podjetja k večjemu napredku in novimi izdelki s katerimi bi dosegali višjo dodano vrednost .Zato podpiran vlado,ko se zavzema za več "Kvalitetnih" delavnih mest
bbbccc
11. 07. 2014 23.16
-9
Edino SDS vlada je zdržala 4 leta, + 7% rast BDP, najmanjša zadolženost 8,4M 22% BDP, najmanjša brezposelnost 60.000. danes v 5 letih 28,5M zadolženost 82% BDP, 120.000 brezposelnih, številke so očitne in povedo, kako se je z našim denarjem delalo.
TonyBaloony
12. 07. 2014 12.09
+3
gripson
12. 07. 2014 13.53
+8
@brezveznik: Edino SDS vlada je zdržala 4 leta - imaš prav. Pa veš zakaj? Zato, ker niso imeli SDS-a v opoziciji...
MARK AUREL
13. 07. 2014 13.29
+1
Tudi pred letom 2004 so vlada zdržale štiri leta -vsemogočen!
nsiirhilnil
11. 07. 2014 22.51
+1
ŠIPUTEMIRACKU sej veste kere ofce
Ope?enka
11. 07. 2014 21.59
+4
Če Bratuškova pride v parlament, bo Golobič kontroliral Cerarjevo vlado
povemvsem
11. 07. 2014 22.01
+5
še vedno bolje kot pa škrlatni in vatikan
nacio
11. 07. 2014 21.55
+0
v bistvu naj zmagajo vsi, sam SDS RES NE!!!, seveda pa upam na zmago Cerarja , da bo prevetril politiko in dal zapreti še kakšnega tajkunčka :)))))))
Jernej Oberstar
12. 07. 2014 08.24
+4
s čim jo bo pa prevetril?? ravno tej eni in isti vladajo že 20 let! mama je bila v lds foter je pa v kučanovem forumu 21. kdo do pol vladal, cerar ali kučan? že vsa leta vlada kučan samo taktirno palico zamenja, ko se mu zlomi!
srebrnibreg
11. 07. 2014 21.50
+2
No bluzači obsojenca ste sedaj slišali kaj je povedal Cerar? NE bo šel v koalicijo z vami. BRAVO CERAR:
povemvsem
11. 07. 2014 21.56
+6
moja intuicija mi pravi da je scerarjem nekaj narobe,pa še nisem ugotovil kaj.
Jernej Oberstar
12. 07. 2014 08.25
+6
da ga upravlja kučan! to je narobe z njim ;)
povemvsem
11. 07. 2014 21.49
+1
majerjeva senca spremlja majeriste pa ni važno kje se nahajajo .tudi ko so v postelji
povemvsem
11. 07. 2014 21.51
+1
na ženske jim itak ne reagira ker jih sovražijo.tako gospod uči ob nedeljeh.
povemvsem
11. 07. 2014 21.46
+2
crnač pa stoji mirno kot vkopan tudi če je firer daleč stran od njega.
povemvsem
11. 07. 2014 21.33
+5
majer je dokaz da ni samo tisti terorist ki si bombo zaveže okoli riti.
rambek
11. 07. 2014 21.25
+3
Tisti kateri so sedaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti! Razmislimo kaj počnemo
rambek
11. 07. 2014 21.25
+2
Tisti kateri sos edaj bili v parlamentu si ne zasluzijo še druge možnosti!
MafijaJalowaRde?a
11. 07. 2014 21.19
+0
A je že volilni molk ... da zaklepate članke ... mame wam ga usrane, pa to ...
Alini
11. 07. 2014 21.02
+3
sns,sns,sns,sns sns,sns,sns,sns
General ZKS
11. 07. 2014 21.16
+0
top01
11. 07. 2014 20.56
+13
JANŠA NI POLITIČNI ZAPORNIK AMPAK POKVARJENI POLITIK KI JE VZEL PODKUPNINO ! TA ČLOVEK JE 23 LET RAZDVOJEVAL SLOVENCE. ČE ON TEGA NE BI POČEL BI DRŽAVLJANI SLOVENIJE, DANES, MORDA IMELI BLAGINJO.
komir10
11. 07. 2014 21.59
+2
Ope?enka
11. 07. 2014 22.00
+4
Tone 12345
11. 07. 2014 20.49
+6
ma bežite vsi s tem nakladanjem!!!Me ni na teh bednih volitvah!!!Pa to je skoz isto!!!Me ni!!!Ker je samo za stolček kolikor pač bo ostal in pobral!!!
InterRefIections
11. 07. 2014 20.17
+4
Luka Mesec iz Združene levice je presenečenje večera, vendar ne zame, ki sem vedel že mesec nazaj, koga voliti, pa ste mi lepili minuse. Očitno je Luka sedaj obrnil trend v plus. Izjavil je, da bi politično kadrovanje državnih podjetij in tistih, ki so prenešena na "slabo banko"rešil tako, da bi dal v upravljanje delavcem. Povečali bodo število zadrug oz, kooperativ, ki bodo konkurirala mednarodnim korporacijam. Zahtevajo, da se povežemo z ostalimi državami periferije EU, kjer bomo od ECB-ja zahtevali, da nam odkupi državne obveznice in iskali denar v davčnih oazah. Mi plačujemo veliko višje obresti od nemških, kar je nepošteno. Naloga ECB-ja je, da pomaga državam periferije pri odplačevanju dolgov. Predlagajo poleg navedenega v soočenju tudi popolno legalizacijo konoplje s katero lahko danes delamo vse, kar je možno iz nafte. Od cest, do hrane, do zdravil, do plastike. S konopljo lahko čistimo radioaktivno zemljo in bi jo lahko posadili v Černobilu in na Japonskem, kjer je prišlo do eksplozij jedrskih reaktorjev. Dobiček se ne bo delil med naftne lobije, temveč med kmete, ki bodo imeli posajeno industrijsko konopljo. Prvi Fordov avtomobil je bil narejen iz konoplje in ga je poganjalo gorivo iz konoplje. Vendar so potem naftni lobiji prepovedali uporabo konoplje in sedaj delamo avtomobile iz nafte, denar pa gre naftnim lobijem. Moj glas gre Združeni levici.
mak0521
11. 07. 2014 20.37
+4
Danes bo Violeta spet obrnila trend v minus... žal ni primerna oseba za nagovarjanje volivcev, poleg tega se je že s prvim stavkom spustila na raven branjevke...kot bratuškova... obtoževanje drugih ne prepriča :/
srebrnibreg
11. 07. 2014 20.37
+1
No, še dobre tri ure imaš ta post priložnost ponavljati. Nakladanje teorije brez realne možnosti izvedbe,
InterRefIections
11. 07. 2014 20.42
+2
Tako kot Cerar, ki nima programa za razliko od ZL-ja, ki ima program že od februarja in je samo združila program 3 strank: DSD, IDS in TRS. Pa še enkrat ti moram ponoviti. Če bi vsi bili za Cerarja, bi dobil 100% kot Milošević. Pa nikoli ne bi dal glas nekomu, ki pravi, da je splav gre, kar kaže na to, da bo šel v koalicijo z SLS in NSi, kjer tudi pravijo, da je splav greh.
komir10
11. 07. 2014 22.05
+1
PolitKomisar`
11. 07. 2014 20.06
+7
Volite in podprite Združeno Levico!
terorist52
11. 07. 2014 20.18
+0
Brakedirt
11. 07. 2014 21.10
+1
Oreel
11. 07. 2014 19.24
+3
mene pa sploh ne zanima kaj obljubljajo člani trenutnih političnih strank ki so ali so bili v parlamentu,saj večina dobro ve da samo lažejo da se jim že kadi iz ust trenutno bi nam obljubili celo novo hišo in avto da bi le spet prišli do glavnega korita. do sedaj ni nobena politična stranka izpolnila nobene svoje kvazi obljube saj obljubljajo vse mogoče samo da bi bili spet glavni vedno poskrbijo zgolj za svoje bančne račune in na debelo kradejo ker je na njihovo srečo ogromno ljudi naivnih in slepo verujejo v svoje bogove pa če bi jim še tisto kar imajo pobrali bi še vedno slepo sledili svojim bogovom-političnim strankam in njihovim vodjem. Zato bom podprl SMC,piratsko stranko ali pa ZL,nikakor pa nobene trenutne stranke ki so ali so že bili v parlamentu pa naj obljubljajo kar hočejo če je kdo tako naiven da jim vedno znova naede je pa res naiven. če ne bomo popolnoma prečistili parlamenta se bo še naprej kradlo,delilo na naše vaše,obtoževalo drug grugega,itd...