Slovenija

'Poslancem bi morali meriti inteligenčni kvocient'

Ljubljana, 21. 06. 2014 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kaj ponujajo svojim volivcem? Mnenja so soočili predsednik Državljanske liste Bojan Starman, presenečenje evropskih volitev Igor Šoltes, najbolj znan povratnik v volilno tekmo Zmago Jelinčič in predstavnik Združene levice Luka Mesec.

Mnenja so v predvolilnem soočenju v TV Klubu soočili predsednik Državljanske liste Bojan Starman, presenečenje evropskih volitev Igor Šoltes, najbolj znan povratnik v volilno tekmo Zmago Jelinčič in predstavnik Združene levice Luka Mesec.

Kot je dejal Starman, naj bi njegova stranka, ki jo je prevzel po polomiji na evropskih volitvah, tokrat vendarle prepričala volivce, ki jim obljublja, da bodo poslej prioritete stranke predvsem gospodarske teme in odpiranje novih delovnih mest.

Na ponovni preboj v parlament računa Zmago Jelinčič, ki mu ta podvig na evropskih volitvah ni uspel, pa čeprav so na evropski ravni nacionalistične stranke beležile občutno rast. Meni, da so za slab rezultat krive slovenske razmere, ki preprečujejo tovrstne stranke, da pa v slovenski parlament bodo prišli, saj da je treba "zamenjati sodrgo, ki je Slovenijo pripeljala pred prepad, in preprečiti, da ne pade v globino".

Na vprašanje voditeljice Darje Zgonc ali Slovenija zares potrebuje Jelinčičevo stranko, je predstavnik Združene levice Luka Mesec dejal, da potrebuje predvsem levo stranko in levo koalicijo. Meni, da se trenutna parlamentarna levica od desnice razlikuje le še po odnosu do partizanstva. Šele z Združeno levico tako Slovenija dobiva levico, ki se od desnice razlikuje po gospodarskem in socialnem programu in si bo prizadevala za sistemsko alternativo kapitalizmu, pravi Mesec.

Jelinčič pa je na to odvrnil, da Slovenija vsekakor ne potrebuje radikalne levice, saj je bilo takšnih skrajnih levic vse od leta 1991 že kar nekaj in so skupaj z desnico državo pripeljale na rob propada.

Ker je Evropska komisija za Slovenijo izdala osem priporočil za izhod iz krize, so mnogi prepričani, da je gospodarski program že spisan, spet drugi se sprašujejo, zakaj priporočila sploh upoštevati, saj menijo, da poslušnost Bruslju državi ne koristi.

Zmago Jelinčič, znan kritik EU, je dejal, da gre zgolj za priporočila, težava pa se pojavi v Sloveniji, kjer jih jemljemo kot dejstvo, čeprav so mišljena kot priporočila, pri katerih je treba upoštevati lokalna dejstva. A tega naša vlada ne vidi, ker je lažje kimati in biti hlapec, meni Jelinčič.

Mesec se do (ne)upoštevanja priporočil ni izrecno opredelil, poudaril je, da se v Združeni levici zavzemajo za Evropo, ki takšnih poročil sploh ne bo dajala.

Na vprašanje, kako namerava njegova stranka v praksi uresničiti obljubo, da bo Slovenijo uvrstila med 35 najkonkurenčnejših držav, čeprav smo zdrsnili na 56. mesto, ob tem pa ohranila socialno državo, čeprav večina meni, da na račun enega vedno trpi drugo, je Starman dejal, da bi za 10-odstotkov znižali stroške dela, uvedli fleksibilni trg dela in odpravili druge obremenitve gospodarstva. Ker njegova stranka sodeluje v vladi, se seveda postavlja vprašanje, zakaj tega že niso storili. Starman je dejal, da je nekaj korakov že bilo storjenih, med drugim je izpostavil upor proti višjemu DDV.

Evropska komisija ob tem tudi svetuje, da Slovenija do konca leta pripravi socialni sporazum, ki bo zagotavljal, da gibanje plač, vključno z minimalno, vzpodbuja konkurenčnost gospodarstva. Sindikati pravijo, da konkurenčnosti na račun plač ni mogoče dvigovati, saj plač ne moremo več znižati, še posebej ne minimalne. Igor Šoltes se je strinjal, da je nižanje minimalne plače neprimerno, meni, da se konkurenčnost gradi na drugih področjih. Pri tem je izpostavil davčno politiko. Izpostavil je, da je treba, če zmanjšamo davčne obremenitve delodajalcev in delojemalcev, ta primanjkljaj prihodkov zapolniti, da pa po drugi strani višja neto plača pospeši denarni tok, potrošnjo in porabo.

Mesec je poudaril, da se, če pristanemo na politiko nižjih davkov za kapital, nižje plače in manj socialnih pravic, spustimo v konkurenčni boj z državami evropske periferije – Grčijo, Latvijo in Bolgarijo. To pa je tekma do dna, ki ne vodi nikamor, je dejal. Z njo bi le opustošili življenjski standard Slovencev in ga približali državam kot je Latvija, ki je standard spustila tako zelo, da se je v dveh desetletjih izselila tretjina prebivalcev.

Jelinčič je nasprotno prepričan, da je nižanje davkov nujni pogoj, saj to zavrti denarni tok, medtem ko višji davki uničujejo gospodarstvo. Prepričan je, da je treba davčno zakonodajo nujno spremeniti, med prvimi ukrepi pa bi na področju davka na dodano vrednost uvedel, da se 1,5-odstotka le-tega nameni za pokojninsko blagajno, enak delež pa še za zdravstveno blagajno.

Tv klub
Tv klub FOTO: POP TV

Ker se zdravstveni sistem omenja kot nova gnojna rana Slovenije, so sodelujoči govorili tudi o reševanju zdravstva. Igor Šoltes je dejal, da večina strank, ki sodelujejo na teh volitvah, poudarja izboljšanje zdravstvenega sistema, pri čemer običajno navajajo povečanje dostopnosti storitev, ureditev poslovanja zdravstvenih ustanov, racionalizacijo javnih naročil in krajšanje čakalnih vrst, poudaril pa je, da je edina pot do rešitve enotna politična podpora, ki pa je doslej ni bilo, kar je izkusil tudi sam, kot nesojeni kandidat za zdravstvenega ministra.

Zmago Jelinčič eno od rešitev vidi v tem, da bi se vsa naročila zbirala na zdravstvenem ministrstvu, brez posrednikov, ki pobirajo tudi od 70 do 120-odstotkov na osnovno ceno, s čimer pa so se doslej očitno strinjale tudi vlade.

V Združeni levici bi popolnoma ločili javno in zasebno zdravstvo ter ukinili dodatno zdravstveno zavarovanje. Mesec je dejal, da je nesprejemljivo, da zasebne zavarovalnice z denarjem zavarovancev kujejo milijonske dobičke, medtem pa denarja za zdravstvo primanjkuje.

Šoltes je še dodal, da bi bilo treba pred poseganjem v pravice zavarovancev, temeljito pogledati na področje javnih naročil, kjer bi lahko marsikaj rešili s tremi ukrepi: na podlagi sistema referenčnih cen, na podlagi standardizacije medicinske opreme in protokola naročanja.

V luči aktualnega političnega dogajanja so zbrani razpravljali tudi o predlogu ene od strank, da se pravnomočno obsojenim zakonsko prepove opravljati delo predsednika vlade, ministra ali državnega sekretarja.

Mesec se je s predlogom strinjal, Jelinčič je dejal, da ga v praksi nikoli ne bo, ker gre za predvolilno potezo, da pa je treba spremeniti slovenski pravosodni sistem, ki je kopija nekdanjega socialističnega, meni pa, da bi morali spremeniti še politični sistem. Po njegovem bi morali poslancem meriti inteligenčni kvocient.

Šoltes je dejal, da z zapisom takšnih določil že dolgo zamujamo, da pa se je najbrž predpostavljalo, da česa takšnega ni treba zapisati v zakon, ker je po nekem temeljnem načelu samoumevno. A temu očitno ni tako. Očitno živimo v državi, kjer je treba vse predpisati, zato se tudi ni primerno čuditi, če imamo potem tako normativizirano državo, pravi Šoltes.

In kakšno državo državljanom obljubljajo kandidati? Starman je dejal, da bi jo iztrgali iz rok lobijev in vrnili državljanom. Šoltes je opozoril, da hitre spremembe niso mogoče, da pa na dolgi rok njegova stranka ponuja državo, ki bi se uvrstila na mednarodni zemljevid tistih, ki imajo visoko kvaliteto življenja. Jelinčič je dejal, da smo bili nekoč prvi na vasi, zdaj pa smo zadnji v mestu, kar je treba spremeniti, Mesec pa je dodal, da se njegova stranka ne zavzema za nove obraze, ampak za nove politike.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
28. 06. 2014 09.59
+2
ALI SE TI KANDIDATI, SPLOH ZAVEDAJO,DA JE V NAŠI DRŽAVI 600000 ALI SKORAJ ENA TRETINA DRŽAVLJANOV NA ROBU PREŽIVETJA. NAJBOLJ PRAVIČNO PRI NAS BI BILO UVESTI ISLANDSKI SISTEM.TEGA PA V PROGRAMU NIMA NOBENA STRANKA KI BO KANDIDIRALA NA VOLITVAH.TOREJ SE NAM OBETA V VSAKEM PRIMERU ŠE VEČJA REVŠČINA. VEČINA TEH KANDIDATOV BO POSKRBELA ZA SVOJE ŽEPE. POTEM PA BO NAPREJ VELJAL TALE REK:(PSI LAJAJO,KARAVANA PA GRE DALJE).
Metulj?ica1304
27. 06. 2014 14.44
Zakaj se toliko prevarantov odloča za kandidaturo na poslanski listi? Zelo izviren je primer na celjski listi Pozitivne Slovenije, kjer izstopata direktor ter vodja prodaje in marketinga, v resnici pa sedaj brezposelneža, ker ju je nemški lastnik zaradi goljufij in izčrpavanja firme v začetku meseca dobesedno nagnal iz podjetja. Sedaj pa oba, ona in on, kandidirata na listi stranke, ki se ponaša s sloganom Pošteno.
Metulj?ica1304
27. 06. 2014 14.43
Zakaj se toliko prevarantov odloča za kandidaturo na poslanski listi? Zelo izviren je primer na celjski listi Pozitivne Slovenije, kjer izstopata direktor ter vodja prodaje in marketinga, v resnici pa sedaj brezposelneža, ker ju je nemški lastnik zaradi goljufij in izčrpavanja firme v začetku meseca dobesedno nagnal iz podjetja. Sedaj pa oba, ona in on, kandidirata na listi stranke, ki se ponaša s sloganom Pošteno. Pošteno natttegovanje volivcev!
heavyd
26. 06. 2014 11.49
+3
Kako naporno je poslušat tole voditeljico ..kr vsiljuje besede v usta gostov in se dere tam..
texranger
26. 06. 2014 11.17
+4
Se spomnim bivšega poslanca SDS Marjana Bezjaka, ta človek ima težave že s tem, da en stavek skupaj spravi.
jedupan?pil
26. 06. 2014 10.52
bla bla bla bla bla....
Transformerji
24. 06. 2014 13.03
+0
Pa še vprašanje za Jelenčiča: kaj pomeni inteligenčni kvocient, ki v resnici ni odvisen samo od sposobnosti?? Vprašanje: kako je možno, da ima brat bivšega predsednika države Tuerka kot sušilnico sadja prijavljeno graščino in da je bila na črno zgrajena hiša Janševega brata naknadno legarizirana???? Kaj ima tukaj opraviti inteligenca??? Gre se samo za korupcijo in pokvarjenost v brezpravni državi na višjem nivoju!! Zato bo volil Cerarja - zadnji poizkus, da grem na volitve in bom upal, da bo nastal inteligenčni pravni red!
Transformerji
24. 06. 2014 11.50
+5
Kaj, za vraga, pa dela tam Starman??? Leta 2011 je bil upokojen, 30 let je bil direktor podjetij, bil je poslanec v ničvrednih vladah, sedaj se očitno spušča še v show bisiness - poje in pleše! Naj se raje ukvarja z družino, zaboga, nikar se ne smešite!
FailNation
25. 06. 2014 18.41
vesolj?ica1
24. 06. 2014 08.34
-1
tud 24urovcxem in urovkam bi blo treba to pomert... sploh pa tem samohrnailnim režiserkam....
Mesečniku kramp v roke pa naj zasluži. Le kako bi potem navijal za višje davke, da se JU še bolj razpase?
Jelinčič zmaga. Kot vedno.
gizdalinka
23. 06. 2014 10.44
+0
zagotovo bodo take tudi volitve, kot je bil rezultat soočenja. Nekateri pač hočejo JJ nekaj naprtiti, ker je direkten in jim ni všeč in raje verjamejo tistim, ki jih okrog prinašajo, da je slovenija v času njihovih vladanj zelo napredovala, čeprav se je zadolžila še za njiove otroke in vnuke. Samo da jim rožice sadijo in se hvalijo, kot bi vsi ti potrebovali psihiatra in psihologa, resnici v oči pač nihče noče pogledati.
johan842
23. 06. 2014 10.55
+8
johan842
23. 06. 2014 10.20
+11
Vsi stari politiki so kot narkomani.ko enkrat okusijo oblast,moč in denar,bodo kot narkomani,ki so zaradi ene doze pripravljeni krasti in lagati bodo tudi stari obrazi delali isto.zato je treba dati prednost mladim neobremenjenin politikom dati priložnost,da nas potegnejo iz stanja,v kakršnem smo ze.
tomjaz
22. 06. 2014 19.27
+11
Luka Mesec je najboljši !
letmeseeit
22. 06. 2014 23.30
-3
FailNation
25. 06. 2014 18.42
+1
Castro*
22. 06. 2014 18.09
+18
bravo Luka Mesec! peb je strokovno, etično in vizionarsko podkovan. vsi ti oportunisti mu ne sežejo do kolen. sistemska Alternativa je tu. Združena levica ima moj glas.
tinya4
22. 06. 2014 18.18
+9
PolitKomisar`
22. 06. 2014 18.23
+8
MI2Gudek
22. 06. 2014 20.18
+7
milzi
23. 06. 2014 09.40
+12
PolitKomisar`
22. 06. 2014 18.08
+2
Zmago je tipičen populist, ki govori tisto kar ljudje želijo slišati. To dela že odkar je na sceni. Me tudi zanima ali je tudi kaj delal v smeri tega, kar je govoril, ko je bil v parlamentu ali le govoril?
prašekk
22. 06. 2014 17.50
-9
Zmaga bo šla SMC. Cerar, seveda !
veliki svizec
23. 06. 2014 11.14
+7
Jasno da bo zmago Cerar...ovce se dajo nate-gnat zdaj že vsako leto,on zna in zmore,pa čeprav brez programa.
Biofanatik
22. 06. 2014 16.48
+3
Ni tako majhnih enot za merjenje!
Uporabnik752521
22. 06. 2014 15.30
+6
Danes je pomembno, da imaš veze in da poznaš ljudi. Da si v kontaktu z njimi. Točno tak je Jelinčič. In takega rabimo. Takega, ki pozna ljudi. To je v današnjem svetu najbolj pomembno. Da si med ljudmi in da greš ven in se družiš in sklepaš prijateljstva, partnerstva, projekte, itd. Ne pa kot Pahor, ki je zadnjič bil povabljen v neko firmo, v katero je zelo znana družba vložila denar in so želeli, da bi se srečala njihov predstavnik in nek visok predstavnik iz Slovenije. Povabili so Pahorja. Pahor kot Pahor je seveda potrdil, da bo prišel ampak je potem eno uro pred tem odpovedal srečanje, ker ima neke neodložljive obveznosti . To je odnos? Potem pa ni čudno, da nam gre tako slabo. Namesto tega je šel raje na komunistično prireditev in pil kavo s Stanovnikom.
FailNation
25. 06. 2014 15.53
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ TLE SO POSLI VISOKIH DENARČKOV KI JIH RABMO!!!!!!!!!
woche
22. 06. 2014 15.08
+22
Gospod Mesec mi postaja vedno bolj všeč :)