'Zavedati se morajo, da po študiju ne morejo biti na plečih države'

Predstavniki političnih strank so si izmenjali mnenja o brezposelnosti mladih. Večina se strinja s svobodno izbiro študija, vendar opozarjajo na odgovornost študenta za izbiro težko zaposljivega poklica.

Predstavniki političnih strank so se na fakulteti za upravo soočili pred študenti in se med drugim izrekli o brezposelnosti mladih.

V večini so se strinjali, da mladih ne gre siliti, kaj naj študirajo. Zavedati pa se morajo, da ob izbiri poklica, po katerem na trgu dela ni povpraševanja, po študiju ne morejo biti na plečih države.

Študentski protesti

(Foto: N.D.)

Nekateri predstavniki strank so se zavzeli za omejitve vpisa na določene študijske smeri, drugi temu ostro nasprotujejo. Zaposlovanje mladih pa bi, meni večina predstavnikov strank, okrepili z davčnimi olajšavami delodajalcem za zaposlitev mladega diplomanta in zmanjšanjem stroškov dela. Med predlogi je bilo slišati tudi nujno krepitev povezovanja fakultet z gospodarstvom in spodbujanje prakse v podjetjih med samim študijem.

Večina strank se zavzema za brezplačen študij, vendar pa bi bilo treba po njihovem mnenju razmisliti o omejitvah, zlasti v smislu večkratnih vpisov na različne študijske smeri in s tem povezanim problemom dolgega študija.

Predstavniki SD, SDS, SLS, LDS, Zares, SMS - Zeleni, NSi, Liste Virant so se nekoliko bolj kot pri drugih vprašanjih razhajali pri problematiki štipendiranja in študentskega dela.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 41
 
10623 01.09.2012 10:59:42
Jamranje je postal slovenski nacionalni šport št. 1. Ste mladi, izobraženi in borci in kljub temu ne dobite dela? Začnite svoj posel! Danes je priložnosti ogromno. Še nikoli jih ni bilo toliko. Res je, da klasika ne deluje več kot je v času socializma in da bo rednih delovnih mest vedno manj, to pa ne pomeni, da ni dela. Jaz vidim problem v delovnih navadah, teh ni. Teh se naučimo najprej doma, tudi s pospravljanjem lastne sobe, odnašanjem smeti ....ali kasneje, ko smo pripravljeni poprijeti za vsako delo.
Najslabše je čakanje, da bo nekdo drug storil kaj zate. Ne bo, tudi politika ne, pa katera koli že je, leva ali desna.
Začnite razmišljat in pojdite na svoje!
Več komentarjev