Vozimo pametno!

Naj bo december vesel in trezen

Ljubljana, 06. 12. 2016 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
0

Službene zabave, druženje s prijatelji, obiski prazničnih sejmov … vse to je december in vse to še vedno prepogosto spremljajo prevelike količine alkohola. Nato pa … "Saj imam le nekaj kilometrov do doma." "Kje pa naj pustim avto?" "Saj nisem pijan." In človek sede za volan. Kdo tudi zadnjič.

V Evropi zaradi alkohola vsako leto v prometnih nesrečah umre 20.000 ljudi.
V Evropi zaradi alkohola vsako leto v prometnih nesrečah umre 20.000 ljudi. FOTO: AVP

Alkohol je nevaren, še posebej v prometu, kjer lahko napako plačaš tudi z življenjem. Ne nujno svojim. "Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja," opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Ob tem dodajajo, da se je delež  alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v zadnjem letu dvignil s 23 na 29 odstotkov.

Leta 2015 je bil alkohol po podatkih AVP vzrok za 1512 prometnih nesreč, do konca oktobra letos pa že za 1517. Število umrlih je bilo v obeh letih v tem obdobju enako – 31, medtem ko je leta 2014 v nesrečah, ki so se zgodile zaradi vožnje pod vplivom alkohola, umrlo veliko manj, 25 ljudi.

LetoŠt. prometnih
nesreč
Št. prometnih nesreč
s telesno poškodbo
in smrtjo
SmrtHuda telesna poškodbaLažja telesna po
1. 1. 2014 – 31. 10. 2014125652520121534
1. 1. 2015 – 31. 10. 2015120751431118535
1. 1. 2016 – 31. 10. 2016151763431148665
primerjava 16/1526%23%0%25%24%


Že tretjič letos 0,0 šofer

Največ prometnih nesreč nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob petkih in sobotah v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. AVP

Ne zanašajte se na to, da se vam ne more zgoditi. In ne zanašajte se na to, da vas ne morejo odkriti. Predvsem v teh dneh – od 2. do 20. decembra, ko že tretjič letos poteka akcija 0,0 šofer, bo nadzor nad porabo alkohola okrepljen. V akciji ne bodo le policisti, ampak tudi inšpektorji. Medtem ko bodo prvi okrepili nadzor v bližini lokalov, zabaviščnih prostorov in krajev, kjer se shaja več ljudi, se bodo drugi ugotavljali, ali gostinci upoštevajo prepoved točenja alkoholnih pijač mladoletnim in vidno alkoholiziranim strankam ter ali se ljudje držijo zakona, ki pravi, da alkohol v službo ne sodi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj je alkohol tako nevaren v prometu?

Alkohol sprva deluje na nas kot stimulans, zato imamo občutek izboljšanja motoričnih sposobnosti. Pijan voznik je prepričan, da odlično vozi. Prekomerni samozavesti sledijo še slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in še bi lahko naštevali. AVP

"Alkohol zavira delovanje vseh človekovih funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, spreminja razpoloženje, poveča samozavest in nekritično borbenost. Navkljub subjektivnemu občutku večje moči, se po uživanju alkohola zmanjša učinkovitost, še posebej sposobnost razumnega ravnanja. Posledica tega je vožnja preko svojih zmožnosti in zmožnosti vozila, ob tem voznik ne upošteva prometnih razmer in drugih udeležencev v cestnem prometu," so na AVP pojasnili, zakaj je alkohol nevaren in zakaj na ceste ne sodi.

"V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, neuporaba ali napačna uporaba smernih kazalcev, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč, predrzna in agresivna vožnja itd. Vozniki pod vplivom alkohola so hitreje utrujeni."

Zavedati se moramo, da alkohol v organizmu ostane več ur in tudi takrat, ko že menimo, da imamo "trezno" glavo, še vedno vpliva na našo sposobnost vožnje. "Alkohol namreč v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače," opominjajo na AVP.

Vsak dan zaradi vzrokov, ki nastanejo izključno zaradi alkohola, v Sloveniji umreta dve osebi, deset oseb pa sprejmejo v bolnišnico, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Vsak dan zaradi vzrokov, ki nastanejo izključno zaradi alkohola, v Sloveniji umreta dve osebi, deset oseb pa sprejmejo v bolnišnico, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). FOTO: Thinkstock
Alkohol ne vpliva na vse enako hitro

Koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače; od tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, kako smo pili ("eksanje" nima enakih posledic kot počasno pitje itd.), na svoji spletni strani pojasnjuje Policija. "Hitrost prehajanja alkohola v kri je odvisna predvsem od vrste pijače in hrane, ki smo jo ob tem pojedli. V povprečju potrebuje telo dobre pol ure, da prideta v kri približno dve tretjini zaužitega alkohola, ostanek pa v nadaljnjih 60 do 70 minutah," pojasnjujejo.  

In kaj se dogaja potem? Alkohol se razgrajuje sorazmerno počasi. kar pomeni, da še več ur po pitju ostaja v krvi. V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu.

Primer 1: 80 kg težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka.
Primer 1: 80 kg težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka. FOTO: Thinkstock
Primer 2: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramov v litru izdihanega zraka.
Primer 2: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramov v litru izdihanega zraka. FOTO: Thinkstock

Dejstva o alkoholu in vožnji (vir: Policija.si):

0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

- Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. Ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.
0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

- Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša, zato ne morete več pravilno oceniti razdalje. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu.
- Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.
0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

- Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici, zato pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, posledično pa lahko vozilo zanese v ovinku.
- Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.
- Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega.
- Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje in tudi zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, vas lahko začasno oslepijo.
- Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja, zaradi česar je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.
- Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma
1,0 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

- Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo, težko se prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
- Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
- Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
- Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
- Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Najboljši nasvet je: bodite 0,0 voznik. Vse več ljudi tudi podpira predlog, da bi to postala zakonska obveza za vse. V raziskavi javnega mnenja, ki jo je opravil AVP, se je za izreklo 43 odstotkov, proti pa 48 odstotkov vprašanih. Odgovarjalo je 2490 ljudi.

Registrirana poraba alkohola v letu 2014 je v Sloveniji znašala 10,9 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. NIJZ

Naklonjeni so tudi alkoholnim ključavnicam. Tako je kar 45 odstotkov vprašanih za njihovo zakonsko uvedbo v vseh primerih, medtem ko bi jih 36 odstotkov uvedlo le v določenih primerih. Med njimi bi jih velika večina namestila v vozila tistih, ki so že bili kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola in so jih znova dobili.

Alkoholne ključavnice vozniku preprečijo, da bi vžgal motor, če v izdihanem zraku zaznajo prisotnost alkohola. V Sloveniji že obstaja predlog, po katerem bi voznik odvzeto vozniško dovoljenje lahko pridobil nazaj, če bi za določen čas najel omenjeno napravo. Ta bi beležila, v kakšnem stanju je bil, ko se je odločil sesti za volan, in kolikokrat mu je vožnjo preprečila. Da bi preprečili zlorabe, naprava prepoznava obraze in tudi prstne odtise. Že nekaj let jih uspešno uporabljajo v Avstraliji, ZDA in Kanadi, uvedli pa so jih tudi že v več evropskih državah.

Zaskrbljujoče: tretjina vprašanih priznala, da je za volan sedla opita

Kar 36 odstotkov ljudi, ki so odgovarjali na anketna vprašanja AVP, je priznalo, da so že vozili motorno vozilo, čeprav bi presegli dovoljeno mejo alkohola v krvi. Ob tem jih večina verjame, da jih policija tako ali tako ne bo dobila, pozabljajo pa, da moraš za volan trezen zaradi sebe in drugih in ne zaradi policije.

Kako se Slovenija zakonsko bori proti vožnji pod vplivom alkohola? (Vir: NIJZ)

UkrepUčinkovitost ukrepaStroški za državoAli je v Sloveniji ukrep sprejet? 
Postopno znižanje
dovoljene vsebnosti alkohola v krvi za voznike
do 0,2 g/l
zelo učinkovit nizkiDELNO
Najvišja dovoljena raven alkohola v krvi
je 0,50 grama alkohola na kilogram
krvi (ZPrCP).
0,0 g/l alkohola v krvi za
mlade voznike, voznike
javnega prevoza in
voznike težkih tovornih
vozil
zelo učinkovit nizki 
 
DA(ZPrCP)
Naključno preverjanje
vsebnosti alkohola v
izdihanem zraku
zelo učinkovitvisokiDA
Vozniki imajo lahko največ do vključno
0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka pod pogojem, da tudi pri
nižji koncentraciji alkohola ne kažejo
znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje
v cestnem prometu. Poklicni vozniki, učitelji vožnje, vozniki začetniki,
vozniki, ki prevažajo otroke, in nekateri
drugi vozniki ne smejo imeti alkohola v
organizmu (ZPrCP).
Postopno pridobivanje
vozniškega dovoljenja

 
zmerno
učinkovit
nizkiDA
Od 16. do 18. leta starosti je obvezna
vožnja s spremljevalcem.
Voznik začetnik mora po najmanj štirih
mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja opraviti obvezen program dodatnega usposabljanja.
Ob izgubi vozniškega dovoljenja zaradi
vožnje pod vplivom alkohola je obvezna udeležba v rehabilitacijskih programih pred vnovičnim opravljanjem
vozniškega izpita (ZVoz).

Kaj pa droge? 

Kar 34 % vseh, ki so uživali drogo in vozili motorno vozilo, je to počelo redno (3-krat mesečno ali pogosteje).
Kar 34 % vseh, ki so uživali drogo in vozili motorno vozilo, je to počelo redno (3-krat mesečno ali pogosteje). FOTO: Thinkstock

Namen akcije 0,0 šofer ni spraviti s ceste le ljudi, ki vozijo pod vplivom alkohola, ampak tudi tiste, ki za volan ali krmilo sedejo pod vplivom prepovedanih drog in drugih substanc. To je težava, ki je vse bolj pereča in se je še vedno ne zavedamo dovolj. Uživanje prepovedanih drog namreč v zadnjih dvajsetih letih narašča in tudi med udeleženci cestnega prometa jih je iz leta v leto več, pravijo na AVP.

Podobno kot za alkohol je tudi za droge kar nekaj vprašanih priznalo, da so pod njihovim vplivom sedli za volan. 27 odstotkov jih je odgovorilo, da so že vzeli kakšno drogo, od teh pa jih je 32 odstotkov priznalo, da so potem vozili. Na slednje vprašanje je odgovarjalo 734 ljudi.

Skoraj polovica jih meni, da so pod vplivom drog vozili tako kot običajno, 13 odstotkov pa celo, da so vozili precej bolje. Zanimivo (in zaskrbljujoče) je tudi, da so med tistimi, ki v vozilu niso bili sami, vsi (z le nekaj izjemami) prepričani, da drugi potniki zaradi njihovega početja sploh niso bili zaskrbljeni.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3