Vozimo pametno!

»Motoristi, ne prehitevajte življenja!«

Ljubljana, 19. 05. 2017 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najbolj neučakani motoristi so se s svojimi dvokolesniki že podali na prve spomladanske vožnje. Številni med njimi so motor pred tem samo pripeljali iz garaže, ga očistili in morda preverili tlak v pnevmatikah in delovanje zavor. Kar pa ni dovolj! Zato številni strokovnjaki z akcijami ob začetku letošnje motoristične sezone opozarjajajo na pomen dobre priprave motorja kot tudi voznika, na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti.

motorist na vožnji
motorist na vožnji FOTO: iStockphoto

Večina motoristov motor pozimi pospravi v garažo, ga skrbno namaže, očisti, odstrani akumulator in poskrbi, da je ustrezno 'dvignjen' – da torej pnevmatike ne stojijo celo zimo na vlažnem. V takem stanju nato čaka na lepše vreme in višje temperature, ko ga lastniki prebudijo iz zimskega spanja in se odpeljejo novim dogodivščinam naproti.

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Igor Velov je dolgoletni motorist.
Direktor Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Igor Velov je dolgoletni motorist. FOTO: AVP
Za varno vožnjo se je treba dobro fizično pripraviti

Po zimskem spanju in pred prvo spomladansko vožnjo morajo motoristi pripraviti, predvsem fizično, sebe kot tudi svojega konjička. V prvi vrsti je pomembno preveriti, ali je profil na pnevmatikah ustrezen, ali je v pnevmatikah ustrezen zračni tlak, ali sta v brezhibni kondiciji tudi zavorni sistem in vzmetenje, preveriti pa je potrebno tudi količino vseh tekočin, potrebnih za delovanje motorja ter stanje verige.

Prav tako se je pomembno zavedati objektivnih dejavnikov na cestišču ter lastne psihofizične sposobnosti. »Na začetku sezone, torej spomladi, je asfaltna površina še hladna in kot taka ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, naše sposobnosti obvladovanja motorja so po nekaj mesecih neaktivnosti upadle zato vsem motoristom priporočam, da pred daljšo vožnjo osvežite spomin s krajšo kondicijsko vožnjo in se na sezono tudi fizično pripravite ob uvodu motoristične sezone svetuje direktor Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Igor Velov. »Tudi sam, kot dolgoletni motoristi, vsako sezono poskrbim za pregled motorja in opreme. Pri tem nikoli ne šparam.«

AVP zgibanka
AVP zgibanka FOTO: AVP

Priporočilo o ustrezni pripravi motocikla in sebe bi morali motoristi vzeti zelo resno

Priporočilo o ustrezni pripravi motocikla in sebe bi morali motoristi vzeti zelo resno, sploh ob podatku, da je samo lani na naših cestah umrlo kar 22 motoristov, leto pred tem pa celo 26. Po statističnih podatkih je verjetnost za prometno nesrečo s smrtnim izidom pri vožnji z motornim kolesom kar 50-krat večja kot pri vožnji z osebnim avtomobilom. In prav za zagotovitev večje varnosti v prometu in zmanjšanja števila nesreč in smrtnih žrtev med motoristi želi Javna agencija RS za varnost prometa že pred glavno motoristično sezono opozoriti tako voznike enoslednih motornih vozil kot vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti.

V ta namen so pripravili nacionalno preventivno akcijo MOTORISTI, ki bo potekala med 27. marcem in 9. aprilom s sloganom "Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno." V okviru akcije bo poleg širše komunikacijske kampanje vzpostavljen poostren in sistematični nadzor nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov, izdelana bo informativna brošura z naslovom Motorist za vedno, ki jo bodo prejeli vsi lastniki motoristov ob registraciji, izvedene bodo preventivne aktivnosti policistov-motoristov ''Policijska izkušnja kot nasvet'', strokovno in praktično obnavljanje znanja članov izpitnih komisij, ki ocenjujejo vožnjo enoslednih vozil, organiziranje različnih prireditev in preventivnih aktivnosti s strani AVP, moto-klubov in celotne civilne družbe.

motorist na vožnji
motorist na vožnji FOTO: iStockphoto
V okviru nacionalne akcije bodo po Sloveniji potekali številni preventivni dogodki in dnevi odprtih vrat za voznike enoslednih motornih vozil:
- Poligon Blagomix Varna vožnja: 9. april 2017
- ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna: 22. april 2017
- Pagrat Krško Raceland: 8. april 2017
- AMZS CVV Vransko: 2. april 2017

Na naštetih dogodkih bodo imeli obiskovalci možnost seznaniti se z veščino varne vožnje in zaščitno opremo za motoriste ter se s praktično vožnjo preizkusiti na poligonu.

Dobra oprema je investicija v vaše življenje

K večji varnosti poleg pripravljenosti motorja in dobre psihofizične kondicije motorista veliko pripomore tudi uporaba ustrezne opreme. To pomeni, da mora biti kakovostna in se mora povsem prilegati vozniku, saj se bo lahko le tako pravočasno in spretno soočal z izzivi na cesti. Zavedati se je potrebno, da je investicija v opremo v investicija v vaše življenje. Obrabljene rokavice, čelado in obleke je zato potrebno zamenjati z novimi, za boljšo opaznost v prometu pa je priporočljivo uporabljati oblačila in dodatke z odsevnimi elementi. Večna dilema je tudi izbira kombinezona: tekstilen ali usnjen? Tisti, ki so že kdaj občutili trdoto asfalta ob padcu ter drsenje po njem, zagovarjajo usnje, a odločitev je prepuščena vsakemu posamezniku. Strokovnjaki vsekakor svetujejo, da motoristi v primeru tekstilnega kombinezona izberejo takega z vgrajenimi ščitniki.

AVP zgibanka
AVP zgibanka FOTO: AVP

Res pa je, da na cesti vse ni odvisno od motorista in njegove (še tako temeljite) pripravljenosti. Tudi drugi udeleženci v prometu so v začetku motoristične sezone namreč precej manj pozorni na motoriste. Če sredi poletja skoraj vsak voznik avtomobila večkrat pogleda v vzvratno in stransko ogledalo, ko menja pas, saj se zaveda, da lahko s hitrim pogledom spregleda motorista, je spomladi to težje pričakovati. Številne nesreče se zato zgodijo ravno pri prehitevanju – bodisi zaradi nepozornosti voznikov avtomobilov bodisi zaradi domišljavosti motoristov.

Nekaj nasvetov za večjo varnost motoristov:
1. Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.
2. Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih drog.
3. Vedno uporabljajte zaščitno čelado in ostalo opremo kot so ščitniki, jakna, rokavice (tudi pri vožnji z mopedom ali kolesom s pomožnim motorjem do 25 km/h).
4. Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, zavorno pot, hkrati pa vas vozniki ne pričakujejo.
5. Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključna v prometu.
6. Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da se jim ne znajdete v nevidnem polju.
7. Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
8. Raje kot sami se odpravite v družbi večih motoristov, da boste bolje opazni, ter da skrbite drug za drugega, nikakor pa ne tekmujte med seboj.
9. Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, ali mokro spolzko cestišče in absolutno znižajte hitrost.
10. Preizkušanje motorja, polaganja ovinkov ter lastnih sposobnosti izvajajte raje na kakšnem varnem poligonu, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.
 

 Sponzorirana vsebina

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3