Vozimo pametno!

Šola vožnje: ne le cena, odloča naj kakovost

Ljubljana, 22. 09. 2016 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začetek šolskega leta je čas, ko se največ mladih odloča za opravljanje vozniškega izpita, pri čemer je zelo pomembno, da izberejo kvalitetno šolo vožnje. Mladi pa se lahko odločijo tudi za vožnjo s spremljevalcem, saj si pri taki vožnji nabirajo izkušnje, ki v splošnem pomenijo manjšo verjetnost za vpletenost v prometno nesrečo.

18. rojstni dan je prelomnica vsakega najstnika, saj so to leta, ko lahko opravi vozniški izpit in postane mobilno svoboden. Mladi se sicer za opravljanje vozniškega izpita najpogosteje odločajo v začetku šolskega leta, k čemur veliko pripomorejo tudi šole vožnje, ki po srednjih šolah organizirajo tečaje cestno prometnih predpisov (CPP) ali pa jih izvajajo v okviru obveznih izbirnih vsebin.

Na Agenciji za varnost prometa (AVP) sicer opozarjajo, da se takšen tečaj za opravljeno teoretično usposabljanje v šoli vožnje šteje le, če je bil izpeljan v predpisanem obsegu in na lokaciji, ki je pri posamezni šoli vožnje navedena v Registru šol vožnje kot naslov učilnice. Register je objavljen na spletni strani javne agencije.

Vozniški izpit
Vozniški izpit FOTO: Thinkstock

Mladi, ki živijo v krajih, kjer je le ena šola vožnje, praktično nimajo izbire, kje bodo opravljali tečaj vožnje, drugi pa lahko izbirajo med številnimi ponudniki. Odločitev za katero šolo vožnje se bodo odločili postane tako podobna nakupu določenega izdelka ali iskanju izvajalca za želeno storitev. Z različno ponudbo pa pridejo tudi različne cene.

Seveda je cena pomembna, ne sme pa biti odločilna, saj lahko izbira šole vožnje le na podlagi cene na koncu drago stane. Že vnaprej je treba namreč preveriti, ali bo tisti, ki za malo denarja ponuja veliko, usposabljanje dejansko izpeljal na predpisan način in v predpisanem obsegu.

Teoretični del je namreč zelo pomemben del vozniškega izpita, saj ne da le dobre podlage za vožnjo, ampak tudi skrajša in poceni praktični del usposabljanja. Za dobro teoretično znanje bi bilo idealno, da že pred začetkom tečaja kandidat prebere enega od priročnikov.

Šola vožnje
Šola vožnje FOTO: 24ur.com

Pomembno je tudi, da kandidat na tečaju aktivno sodeluje, po končanem tečaju pa utrjuje in preverja svoje znanje s pomočjo aplikacije 'učenje na spletu – varno v prometu'.

Kaj pa vožnja s spremljevalcem?

V obdobju vožnje s spremljevalcem naj bi bilo 30 krat manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju samostojne vožnje po opravljenem vozniškem izpitu.

Vožnja s spremljevalcem, ki jo naša zakonodaja tudi omogoča, je namenjena predvsem mladim, vendar se zanjo lahko odloči kdor koli, ki želi pridobiti vozniško dovoljenje kategorije B. Pri taki vožnji si kandidat nabira izkušnje, ki v splošnem pomenijo manjšo verjetnost za vpletenost v prometno nesrečo.

V prvih mesecih samostojne vožnje imajo večje izkušnje največji vpliv na varnejšo vožnjo, kasneje pa se njihov učinek postopno zabriše in pridejo do izraza drugi dejavniki ravnanja voznika. A opozoriti je treba, da večje izkušnje še ne pomenijo avtomatično varnejše vožnje.

Avtošola
Avtošola FOTO: Thinkstock

V določenih okoliščinah lahko kot oblika lažne samozavesti ob negativnem odnosu do prometne varnosti, osebnostnih lastnosti, ki negativno vplivajo na varno obnašanje v prometu in drugih negativnih dejavnikih, celo pomenijo večje tveganje. Zato se je vožnje s spremljevalcem treba lotiti na pravi način.

Na AVP pojasnjujejo, da se je vožnja s spremljevalcem, poleg usposabljanja v šoli vožnje, izkazala kot najvarnejši in najučinkovitejši način pridobivanja izkušenj. ''Skupaj s tradicionalnim usposabljanjem ter omejitvami in zahtevami po dodatnem usposabljanju v obdobju voznika začetnika kandidat oziroma voznik začetnik postopno pridobiva vozniške izkušnje in zrelost v pogojih manjše izpostavljenosti,'' še dodajajo.

Pogoji za vožnjo s spremljevalcem

Za dosego pričakovanih koristi naj bi vožnja s spremljevalcem trajala vsaj eno leto in naj bi kandidat pri tem prevozil vsaj 3.000 km, v raznolikih pogojih in okoliščinah.

Prvi pogoj, da lahko oseba vozi s spremljevalcem, je dopolnjenih 16 let. Takrat lahko začne s teoretičnem usposabljanjem (tečaj CPP), poleg pa mora opraviti še teoretični del vozniškega izpita in celotno praktično usposabljanje. Spremljevalec mora biti star najmanj 27 let, najmanj pet let mora imeti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih koles kategorije B, v evidenci ne sme imeti več kot pet kazenskih točk in biti mora vpisan v evidenčni karton vožnje.

Vlogo za vpis spremljevalca se lahko vloži preko spletne strani javne agencije, saj je na takšen način vloga najhitreje rešena. Lahko se jo pa odda tudi po pošti, osebno ali da na zapisnik. V teh primerih se vloga pošlje ali odda na izbranem izpitnem centru.

Obveznosti in omejitve pri vožnji s spremljevalcem

Oseba, ki se usposablja s spremljevalcem:

- Lahko vozi osebni avtomobil (v prometnem dovoljenju je v polju Vrsta vozila vpisano M1 osebni avtomobil), brez priklopnega vozila, na ozemlju Republike Slovenije, če jo spremlja spremljevalec, ki je vpisan v evidenčni karton vožnje, in če je vozilo označeno s predpisano tablico kvadratne oblike, zelene barve, na kateri je črka 'L' bele barve. 'L' tablica mora biti nameščena na levi polovici zadnje strani vozila, kadar vozi vozilo voznik s spremljevalcem (tablica mora biti velikosti vsaj 178mm x 178 in mora odsevati svetlobo).

- Se lahko usposablja s spremljevalcem, dokler ne opravi vozniškega izpita za vožnjo motornih vozil kategorije B, vendar največ dve leti od začetka usposabljanja.

- Mora imeti med usposabljanjem pri sebi evidenčni karton vožnje in veljavno zdravniško spričevalo, spremljevalec pa veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije B.

Vožnja s spremljevalcem
Vožnja s spremljevalcem FOTO: 24ur.com

Pomembno!

Za varnost vožnje in za prekršek, ki ga je storila oseba, ki se usposablja s spremljevalcem, je odgovoren spremljevalec, razen če tega ni mogel preprečiti.

Tako spremljevalec kot oseba, ki se usposablja s spremljevalcem, med vožnjo ne smeta uporabljati telefona, prav tako v organizmu ne smeta imeti alkohola.

Pri vožnji s spremljevalcem si kandidat za voznika motornih vozil nabira izkušnje in oblikuje vozniške navade.

S spremljevalcem se lahko usposablja oseba, ki ji niso vzeli vozniškega dovoljenja oziroma ji niso prepovedali vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije oziroma ji niso odvzeli vozniškega dovoljenja oziroma ji vozniško dovoljenje ni prenehalo in v evidenci nima nobene kazenske točke v cestnem prometu, če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil druge kategorije.

Glede zavarovanja avtomobilske odgovornosti pa veljajo glede vožnje s spremljevalcem pri zavarovalnicah praviloma enaki pogoji kot za tiste voznike, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje določene kategorije manj kot tri leta (doplačilo, sicer ima v primeru škodnega primera zavarovalnica regresijsko pravico).

Sponzorirana vsebina 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
22. 09. 2016 19.49
Pred 13 leti me inštruktor ni nič naučil, sam sedel je poleg in to je to. Po opravljenem vozniškem se sam dokončno načil. Rezultat v 13 letih niti enga prekrška, niti prometne kazni. Naredil 300.000km.