Vozimo pametno!

Varno na poti v šolo

Ljubljana, 08. 09. 2016 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
2

Na slovenskih cestah vsako leto v povprečju umrejo trije otroci stari do 15 let, medtem ko se hudo poškoduje okrog 35 otrok. Največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi otroci, se zgodi znotraj naselij in v popoldanskih urah, med 15. in 19. uro. Da bi bilo nesreč v katerih so žrtve otroci čim manj, lahko veliko pripomoremo vsi, tako da smo v prometu nanje še bolj pozorni in jih varujemo.

Počitnic je konec in v šolske klopi je letos sedlo največje število prvošolčkov v zadnjih 19 letih, kar 22.293. To pa tudi pomeni, da se je prav toliko in še več otrok srečalo s prednostmi in hkrati tudi nevarnostmi sodobnega prometa.

Otroci v prometu
Otroci v prometu FOTO: Thinkstock

Dnevno se otroci namreč vključujejo v promet kot potniki in pešci, pozneje pa tudi kot kolesarji. In naša naloga je, da smo nanje v prometu še bolj pozorni in jih varujemo. Tudi zato na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP) opozarjajo vse voznike, naj bodo na šolarje pozorni in naj poskrbijo za njihovo varnost tako, da prilagodijo svoje ravnanje in upoštevajo prometne predpise.

Otroci namreč promet doživljajo drugače kot ga odrasli. Otroci so manjši in tako ne vidijo čez parkirana vozila in druge ovire, imajo tudi manjši vidni kot in zato manj opazijo. Do desetega leta starosti še ne znajo in zmorejo samostojno sodelovati v prometu. Velikokrat namreč preusmerjajo pozornost na nepomembne dražljaje in pozabijo na pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, obvladovanje kolesa pa je še bolj zahtevno.Prav tako ne zmorejo dobro oceniti oddaljenosti in hitrosti vozil, smeri zvoka, zamenjujejo pa tudi levo in desno ter ne zmorejo logično sklepati in posploševati pravil na nove situacije.

''Ker se še ne morejo vživljati v vidik drugega, težko predvidevajo ravnanje drugih udeležencev v prometu. Zaradi vsega tega se pogosto lahko napačno odzovejo in je njihova varnost v prometu ogrožena. Odrasli moramo poskrbeti za njihovo varnost, kot starši, da jih spremljamo in učimo varnega ravnanja, ter kot vozniki in drugi udeleženci, da prilagodimo in predvidevamo njihovo ravnanje,'' opozarjajo na AVP.

Priporočila
Priporočila FOTO:

V tem letu so na AVP izdali tudi nove Smernice za šolske poti, izvedli pa so tudi dodatna usposabljanja za predstavnike občin in policistov. V sodelovanju z izbranimi občinami na javnem pozivu pa bodo zagotovili tudi presojo varnosti na šolskih poteh za 20 osnovnih šol po Sloveniji ter digitalizacijo načrtov šolskih poti. Prav tako bodo v okolici šol zagotovili in postavili tudi 30 novih triopan znakov Šolska pot, v brezplačno uporabo pa bodo 15 občinam posodili prikazovalnik hitrosti 'Vi vozite', ki bodo na lokalni ravni opozarjali voznike na hitrost vožnje.

Seveda pa bodo tudi s preventivnimi gradivi osveščali in informirali starše in druge udeležence, da poskrbijo za varnost otrok v prometu. Vsi prvošolci so prejeli tudi knjižice 'Prvi koraki v svetu prometa', ki je namenjena predvsem staršem.

Na AVP vsem voznikom polagajo na srce, da v bližini šol in vrtcev zmanjšajo hitrost. Posebno pozornost naj namenijo otrokom na šolskih poteh, jim odstopijo prednost pri prečkanju na označenih prehodih za pešce, ne parkirajo na površinah za pešce in kolesarje, pri zavijanju levo ali desno v križiščih pa pozorno spremljajo prečkanje otrok na prehodih.

Staršem pa priporočajo, da z otrokom šolsko pot večkrat prehodijo, se z otrokom pogovorijo, ga učijo in mu pokažejo ustrezno ravnanje v prometu. Tudi otroci, ki uporabljajo organiziran šolski prevoz, morajo poznati pravila, da sedijo vsak na svojem sedežu, ter so med vožnjo vedno pripeti. Otroci v prvem razredu, pa tudi kasneje, če je prometna situacija bolj zahtevna, potrebujejo spremstvo odrasle osebe. Otroci morajo imeti v prvem in drugem razredu OŠ rumeno rutico, ki označuje, da so začetniki v prometu in so zato drugi udeleženci bolj skrbni. V primeru slabe vidljivosti pa tudi odsevnike, kresničke ali druge odsevnike.

Otroci v prometu
Otroci v prometu FOTO: Thinkstock

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov izpostavlja pomen zgleda staršev za varnost otrok v prometu. Že v prvem razredu je po njegovih besedah čas, da otroka naučijo odgovornega ravnanja. Zelo pozorni pa naj bodo tudi vozniki, zlasti v bližini šol, poudarja in opozarja tudi na nekatere pogoste napake pri vožnji otrok v šolo. Otroci namreč pogosto niso pripeti, ne sedijo v svojem sedežu ali pa niso pripeti pravilno. 

Na prvi šolski dan so občinski Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju s šolami, policisti, redarji in tudi prostovoljci organizirali številne dodatne aktivnosti za večjo varnost otrok. Tako so že pred pričetkom pouka po občinah potekale presoje varnosti na šolskih poteh ter urejanje in obnavljanje prometne signalizacije. Prvih nekaj dni so otroke v skoraj vseh občinah na najbolj izpostavljenih mestih varovali številni prostovoljci.

Statistika: varnost otrok in mladostnikov med 2010-2015

Na slovenskih cestah vsako leto v povprečju umrejo trije otroci stari do 15 let, medtem ko se hudo poškoduje okrog 35 otrok. V prometnih nesrečah so najpogosteje udeleženi predšolski otroci, ki utrpijo najhujše poškodbe kot potniki v vozilih (50 odstotkov), pešči (42 odstotkov) in v manjši meri kot kolesarji. S starostjo se povečuje delež poškodovanih otrok in mladostnikov v drugih vlogah; 35 odstotkov pešcev, 29 odstotkov potnikov in 25 odstotkov kolesarjev.

Največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi otroci, se zgodi znotraj naselij (68 odstotkov), večina se jih zgodi v popoldanskih urah, med 15. in 19. uro (47 odstotkov).

Mladostniki, stari med 15 in 17 let, so pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah in utrpijo tudi več težjih posledic prometnih nesreč, prav tako pa so udeleženi tudi v več različnih vlogah v prometu v primerjavi z otroki, in sicer 29 odstotkov kot potniki, 23 odstotkov kot pešci, 18 odstotkov kot kolesarji, sledijo pa vozniki kolesa z motorjem in motornega kolesa.

Otroci v prometu
Otroci v prometu FOTO: Thinkstock

V zadnjih letih v povprečju na slovenskih cestah na leto umre pet otrok in mladostnikov do 18 leta starosti, okrog 60 pa se jih v prometnih nesrečah hudo poškoduje. Glede na raziskavo 'Poškodbe v Sloveniji, ki jo je leta 2013 naredil Inštitut za varovanje zdravja, so prometne nesreče vodilni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mlajših odraslih. Nesprejemljivo je, da so žrtve prometnih nesreč, ali kot potniki v vozilih, pešci ali kot kolesarji, najmlajši otroci, stari do sedem let, ki so v popolni odgovornosti odraslih, opozarjajo na AVP.

''S prometno vzgojo zato ne odlašajmo, ampak jo aktivno izvajajmo tako doma v družini, kot tudi v šolah in medijih. Samo s takšnim načinom vzgoje bomo otroka dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali kasneje kot kolesar in voznik. In ne pozabite, da ste sami s svojim vedenjem in ravnanjem otroku lahko najboljši zgled,'' še opozarjajo na AVP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
08. 09. 2016 19.56
+2
Župani v občinah raje razmetavajo z denarjem kot ,da bi naredili pločnike!!!!!
periot22
08. 09. 2016 19.50
+3
Otroke v današnjem času vozijo v šolo gor in dol vsaj v naši vasi je tako , veliko današnjih otrok sploh ne ve kaj je to peš v šolo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!