Vozimo pametno!

Za toliko prometnih nesreč je bil lani kriv alkohol

Ljubljana, 07. 06. 2017 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ponedeljek, 5. junija, se je pričela nacionalna preventivna akcija alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, katere slogan se glasi 'Premisli! Alkohol ubija!'. Prav alkohol je namreč še vedno eden najpogostejših dejavnikov hujših prometnih nesreč, prepogosto žal tudi s tragičnim koncem. Poglejmo podrobneje!

V ponedeljek, 5. junija je Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami pričela z nacionalno prevetnivno akcijo alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, katere slogan se glasi 'Premisli! Alkohol ubija!' Alkohol namreč žal, še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, pogosto se povezuje s prehitro vožnjo, ter vožnjo v nasprotni smeri oziroma strani.

alkohol in promet
alkohol in promet FOTO: iStockphoto

Lani 4 smrtne žrtve več kot leto poprej

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 je alkohol izpostavljen kot eno pomembnejših področij, kjer smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili sicer pomemben napredek, vendar pa zadnji dve leti na Agenciji za varnost prometa opažajo poslabšanje. V letu 2016 se je pripetilo 1.870 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, kar je 24 odstotkov več kot leta 2015. V lanskem letu je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 41 udeležencev – 4 več kot v letu 2015. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, se je 175 udeležencev hudo telesno poškodovalo kar je 31 odstotkov več kot leto poprej, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih – 24 odstotkov več kot leta 2015.

alkohol in promet
alkohol in promet FOTO: iStockphoto
Zelo zaskrbljujoč je tudi podatek, da so največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročili voznice in vozniki, stari med 25 in 34 let, in sicer kar 425. Največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženci umrli, pa so povzročili mladi vozniki oz. povzročitelji v starostni skupini med 18. in 24. letom starosti (8 umrlih). Povzročitelji najhujših prometnih nesreč pod vplivom alkohola so torej prisotni praktično v vseh polnoletnih starostnih skupinah. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola, se v zadnjih letih sicer zmanjšuje, a je še vedno zelo visoka, saj je v lanskem letu znašala kar 1,44 promila alkohola.

Prav tako se je v zadnjih dveh letih povečala uporaba alkohola med splošno javnostjo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (2017) znaša v Sloveniji povprečna poraba alkohola 11,3 litrov na prebivalca starejšega od 15 let, od tega največji delež piva in vina, nekoliko manj žganih pijač.

Dovolj je že en kozarec

Ljudje še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti – npr. zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru itd. smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. Najmanj alkohol vpliva na zelo dobro naučeno in avtomatizirano vedenje, kot je hoja. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično pomeni na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se že težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja, podaljšanje reakcijskega časa itd. kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

alkohol in promet
alkohol in promet FOTO: iStockphoto

Uničujoč učinek na naše telo

Prekomerna količina zaužitega alkohola ima uničujoče učinke na naše telo. Slabi imunski sistem in vodi do pogostejših okužb dihal, pospešuje staranje in slabša težave s kožo. Hkrati vpliva na možgane tako, da so ljudje bolj podvrženi stresu in se počutijo slabše. Uživanje alkoholnih pijač na dolgi rok pa povečuje tveganje za razvoj številnih drugih zdravstvenih težav, ki so še veliko hujše. Vključujejo depresijo, motnje spanja, raka dojke, raka ustne votline, črevesja, danke, jeter, grla, požiralnika in vratu, bolezni srca, kap in cirozo jeter. Raziskave so med drugim pokazale, da uživanje alkohola škodi tudi našemu mentalnemu zdravju, saj slabša sposobnost pomnjenja, in tudi zmanjšuje plodnost. Povzroča odvisnost, ki prinaša bolečino osebi, ki je odvisna od alkohola, in njegovi družini.

alkohol in promet
alkohol in promet FOTO: iStockphoto
Za volan samo trezni in naspani

Podatki za prve 4 mesece letos sicer kažejo zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci za 21 %; zmanjšanje števila prometnih nesreč s telesnimi poškodbami za 29 %; zmanjšanje števila umrlih za 14 %, zmanjšanje števila hudo telesno poškodovanih za 39 % in lažje telesno poškodovanih za 35 % v primerjavi z istim obdobjem v letu 2016. Da se bo trend zniževanja števila povzročiteljev nesreč in voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola nasploh, nadaljeval, se moramo potruditi vsi udeleženci v prometu in se na pot podati odgovorno ter z zavedanjem, da ima lahko naše nespametno ravnanje katastrofalne posledice.

Ker se bliža predpočitniški čas, počitnice in dopusti, ki za vse nas pomenijo večjo brezskrbnost, manj obveznosti in tudi več zabave ter prostega časa, želijo na Agenciji za varnost prometa opozoriti vse udeležence v prometu, da je sodelovanje v prometu pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi zelo tvegano in nevarno. Tega se vse premalo zavedajo tudi mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic.

V agenciji tako pozivajo mlade, da svojim prijateljem, fantom in puncam jasno sporočijo, da vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi nesprejemljiva. V agenciji pozivajo starše, da ti jasno sporočijo svojim mladostnikom, da je vožnja pod vplivom nesprejemljiva. Skupaj naj se dogovorijo, kako bodo na varen način prišli z zabave.

alkohol in promet
alkohol in promet FOTO: iStockphoto

Sponzorirana vsebina

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni