Vozimo pametno!

Življenje bi moralo biti vredno več kot le nekaj evrov!

Ljubljana, 10. 11. 2017 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Se vam je že zgodilo, da ste šli z avtom s prijatelji v lokal, nagnili kakšen kozarček alkohola, nato pa sedli za volan in se odpeljali domov, ker se vam ni ljubilo 'komplicirati' s prevozom in vam je bilo škoda denarja za taksi, ker ste se počutili povsem sposobni voziti? Ta napaka vas lahko stane življenja – vašega ali življenja koga drugega!

nesreča - 1
nesreča - 1 FOTO: iStockphoto
V letu 2016 se je v Sloveniji zgodilo kar 1.870 prometnih nesreč, ki jih je povzrorčil udeleženec pod vplivom alkohola. 834 oseb je bilo lažje poškodovanih, 175 težje, 41 jih je umrlo. Zagotovo je marsikdo izmed teh udeležencev, preden se je izpostavil tveganju, pomislil na to, da ne bi ... pa je vendar zbral pogum, sedel za volan – in storil največjo napako v svojem življenju.  Pa je bilo vredno?

Ta konec tedna se v Sloveniji marsikje obetajo super zabave za Martinovo. Odlična hrana, dobra družba, hektolitri alkohola ... mamljivo. A žal se prepogosto pozablja na globlji pomen tega praznika in je marsikomu vse skupaj le izgovor za popivanje.

Če ste se odločili za 'odklop', morate obvezno že prej sprejeti pomembno odločitev, da četudi ne boste najbolj odgovorni do sebe, morate ostati odgovorni do drugih. Preden se torej odpravite na Martinovanje, poskrbite za svojo varnost in varnost drugih. V prvi vrsti to pomeni, da če uživate alkohol, nikakor ne sedite za volan!

nesreča - 3
nesreča - 3 FOTO: iStockphoto

Če ste morda eden tistih, ki po kakšnem kozarčku postane še bolj pogumen in zaverovan v svoje sposobnosti, potem preberite naslednjih nekaj napotkov, kako preprečiti katastrofo.

Nekdo naj vas pelje

Če že vnaprej veste, da boste pili alkohol, potem se na zabavo nikar ne odpravite z avtomobilom, motorjem, kolesom ... Naročite si taksi, zmenite se s prijateljem, ki ne pije alkohola, da vas zapelje na zabavo in domov. Poglejte si vozne rede avtobusov, vlaka – tistega sredstva, ki pač ustavi v bližini kraja zabave in vašega doma. Tudi če vam bo iskanje prevoza vzelo nekaj minut, verjemite, ta čas ni zapravljen, temveč je investicija v vaše življenje in življenje drugih.

Ne bodite skopuhi!

Se vam zdi škoda zapravljati denar za taksi oziroma avtobus ali taksi? Ne bodite nori! Pomislite – raje plačate nekaj evrov za prevoz ali velikanski znesek za popravilo avta, če se zaletite? Razbit avto je še najmanj, kar vas lahko doleti. Kaj pa če pri tem še poškodujete koga drugega ali sebe? Je življenje res vredno manj kot tistih nekaj evrov? Odgovor je več kot jasen.

Varnostni ukrep prijatelja

Če imate prave prijatelje, potem vam bodo pomagali pri tem 'podvigu'. Če ste se na zabavo vseeno peljali z avtomobilom, nato pa pili alkohol, nikar ne vozite. Prosite prijatelja, ki ni pil, naj vas zapelje oziroma naj vam nekdo vzame avtomobilske ključe iz rok, če boste na vse pretege vztrajali, da greste sami z avtom domov. Odpeljite se domov s taksijem, avtobusom ali vlakom in se naslednji dan vrnite po avtomobil. To res terja nekaj logistike in nekaj vašega časa naslednji dan, a vam zagotovo ne bo žal, če tako storite.

Vpliv alkohola

Prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti in marsikdo meni, da je sposoben voziti, ker se zanaša na vedenjske znake, ki pravzaprav nakazujejo že močno alkoholiziranost – npr. zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru itd. Najmanj alkohol vpliva na zelo dobro naučeno in avtomatizirano vedenje, kot je hoja. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, torej tudi na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se že težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjši nadzor vedenja, podaljšanje reakcijskega časa, vse to pa vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Vsak požirek je preveč

V zadnjih petih letih se je število nesreč zaradi alkohola sicer zmanjšalo, a je bil v preteklem letu 2016 alkohol prav pri najhujših nesrečah s smrtnim izidom veliko bolj prisoten. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je v primerjavi z vsemi povzročitelji prometnih nesreč v zadnjem letu povišal na 10,4 %. V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Pri povzročiteljih nesreč s smrtnim izidom je bila povprečna stopnja alkohola v krvi 1,44 g alkohola /kg krvi.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: iStock
Da se bo trend zniževanja števila povzročiteljev nesreč in voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola nasploh, nadaljeval, se moramo potruditi vsi udeleženci v prometu in se na pot podati odgovorno ter z zavedanjem, da ima lahko naše nespametno ravnanje katastrofalne posledice.Tega se vse premalo zavedajo tudi mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki, kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost, lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic.

Nagrada za 0,0!

Med 6. in 12. novembrom v letos v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami Javna agencija RS  za varnost prometa znova izvaja akcijo Slovenija piha 0,0. Policisti v tem času poostreno nadzirajo, ali vozite pod vplivom alkohola, preverjali pa bodo tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Akcije bodo usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.Če boste »napihali« 0,0, vas bodo policisti nagradili! Prejeli boste kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si prislužite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Odgovorni vozniki si tako hkrati lahko priskrbijo vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje!

Če ste uživali alkoholne pijače, ne sedajte za volan, naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz.

Sploh veste, kaj praznujete?

Martinovanje zagotovo ne bi smelo biti izgovor za nenadzorovano popivanje. Ohranjajte kulturo pitja, uživajte v dobri družbi in odlični hrani, spomnite se na zgodovinsko ozadje in nazdravljajte pametno. In če čutite vsaj malce odgovornosti, potem nikakor ne vozite pod vplivom alkohola!Verjamemo, da marsikdo med mladimi niti ne ve, kdo je bil sv. Martin.  Če začnemo pri začetku: Martinovo je v slovenskih vinorodnih okoljih pomemben praznik, saj po starih šegah na ta dan mošt postane vino. Praznik je ime dobil po Svetem Martinu, ki se je leta 316 rodil na področju današnje Madžarske. Z družino se je sprva preselil v severno Italijo, nato pa ga je pot vodila v Francijo, kjer je postal duhovnik. Znan je bil po svoji skromnosti. Po legendi naj bi bil celo tako skromen, da je zavrnil škofovsko mesto in se je pred verniki raje skril, a so njegovo skrivališče z gaganjem izdale goske. V spomin na ta dogodek je zato na krožnikih ob Martinovih pojedinah pečena gos. 11. novembra, ko goduje sveti Martin, velja za praznik vina. Do takrat naj bi bilo mlado vino oziroma mošt nečisto in grešno, ob blagoslovitvi pa se spremeni v pravo vino, praznovanja pa zaznamujejo tudi pojedine, ki jih poleg že omenjenih gosi najpogosteje sestavlja še rdeče zelje in mlinci.

Trikotnik ob cesti
Trikotnik ob cesti FOTO: iStock

Sponzorirana vsebina

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3