Znanost in tehnologija

ČASOVNICA: 50 let od tragedije Apolla 1: 'Slišal sem njihove krike v kabini vesoljskega plovila'

Cape Canaveral, 27. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

27. januarja 1967 bi morali opraviti vajo pred izstrelitvijo Apolla 1, načrtovano 21. februarja. A plovilo je imelo pomankljivosti. Usodnega dne so se vrstile težave, a so z vajo nadaljevali. Nato se je zgodil kratek stik, v kabini je zagorelo. Umrli so trije astronavti: Gus Grissom, Ed White in Roger Chaffee.

Veteran Gus Grissom, prvi Američan na sprehodu v vesolju Ed White in novinec Roger Chaffee (od leve proti desni).
Veteran Gus Grissom, prvi Američan na sprehodu v vesolju Ed White in novinec Roger Chaffee (od leve proti desni). FOTO: NASA

Morala bi biti rutinska vaja, a usoda je hotela, da se je test spremenil v eno največjih tragedij v vesoljskem programu, v kateri so umrli trije astronavti. Od prvega alarma do zadnje komunikacije je minilo le 17 sekund ...

Apollo 1, sprva imenovan Apollo/Saturn - AS-204, je bila prva misija s človeško posadko v ameriškem programu Apollo, katerega cilj je bil pristanek na luni. Prva testna izstrelitev Apolla I v nizkozemeljsko orbito bi morala biti 21. februarja 1967.

Usodni petek pred 50 leti

Gus Grissom je tik pred smrtjo dokončeval spomine na vesoljski program. Med drugim je zapisal: ''Smo v tveganem poslu in upam, da če se nam kaj zgodi, ne bomo odlašali s programom. Osvojitev vesolja je vredna življenja.''
27. januarja 1967 so na izstrelitveni ploščadi 34 v Cape Canaveralu na Floridi pripravili vajo, a komandi modul je zagorel. V ognju in strupenem plinu so umrli poveljniški pilot Virgil Ivan ''Gus'' Grissom, višji pilot Ed White in pilot Roger Chaffee.

Načrtovali so, da ponovijo celoten postopek odštevanja do izstrelitve. Komandni modul je bil nameščen na nosilni raketi Saturn 1B, tako, kot če bi šlo za dejansko izstrelitev, le da raketa ni imela goriva.

Test bi se moral začeti že v petek zjutraj, a se je zaradi težav pri komunikacijski povezavi med plovilom in kontrolo začel šele pozno popoldne. Glavna ekipa pod vodstvom Grissoma je v modul vstopila ob 13. uri po vzhodnoameriškem času (19. uri po našem). Loputo modula so zaprli ob 14.42, tlak v modulu je bil višji kot na Zemlji, da bi ponazorili dogajanje v vesolju. Težave so se nadaljevale, med drugim ekipa nikakor ni mogla ugasiti enega izmed mikrofonov, a kljub temu težave niso bile tako velike, da bi testiranje prekinili.

Ob 18.20 po njihovem času (0.20 28. januarja po našem) je testiranje stopilo v fazo deset minut pred vzletom. Čez nekaj minut se je Grissom pritožil kontroli: ''Kako bomo prišli do Lune, če se ne moremo pogovarjati niti med dvema ali tremi stavbami?'' To je bilo okoli 60 sekund pred požarom.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob 18.30:54 so zabeležili povečano električno napetost oziroma kratek stik. Osem sekund kasneje (18.31:04) je, najverjetneje Chaffee ali Grissom, vzkliknil ''požar''. Dve sekundi kasneje je, kot navaja Nasa na svoji spletni strani, White dejal: ''Požar v kabini''.

Uradno ime misije bilo Apollo/Saturn 204.
Uradno ime misije bilo Apollo/Saturn 204. FOTO: NASA

Za sedem sekund se je komunikacija ustavila, nato so sledile zadnje težko razumljive besede (zato tudi obstaja več interpretacij): ''Imamo hud požar, pojdimo/spravite nas ven. Gorimo.'' Sledili so kriki, nato je radio ugasnil. Od prvega alarma do trenutka grozljive tišine je minilo le 17 sekund.

Astronavti so bili ujeti v peklu, praktično brez možnosti izhoda

Plameni in strupeni plini, ki so se sproščali ob gorenju materiala v modulu, so se širili z neverjetno hitrostjo. Vira vžiga niso nikoli dokončno odkrili, vendar so zaključili, da je požar povzročila iskra pri kratkem stiku na vozlu žic levo od Grissomovega sedeža.

Dejstvo je tudi, da je modul imel več pomanjkljivosti - od uporabe visokotlačne čiste kisikove atmosfere (s tem je bilo plovilo lažje - sistem za to je bil namreč manj kompleksen, kot če bi ustvarjali mešanico dušika in kisika), pomanjkljivosti pri napeljavi cevi in žic, v kabini je bil vnetljiv material …

Ognjeni zublji so tako kmalu objeli modul, slišali so se grozljivi zvoki pokanja, zato je osebje na ploščadi menilo, da je modul eksplodiral ali da bo zdaj zdaj. Sprva so ukazali evakuacijo, nato so hitro popravili ukaz v reševalno akcijo. Osebje je poprijelo za gasilne aparate, a za astronavte je bilo takrat očitno že prepozno.

Velika slabost modula je bila loputa, ki so jo lahko odprli le navznoter, dodaten pritisk na loputo je pomenil notranji tlak, ki je bil višji od zunanjega, zato je bilo treba pred odpiranjem tlak najprej izenačiti. V idealnih pogojih je trajalo vsaj 90 sekund, da so loputo odprli.

Ker je bil v modulu čisti kisik se je ogenj širil zelo hitro, tako da pravzaprav ni bilo možnosti, da bi loputo odprli. To so sicer poskušali storiti tudi od zunaj, a so se morali umakniti zaradi vročine in dima. Loputo jim je uspelo odpeti okoli pet minut po začetku požara. Kot menijo, so astronavti umrli v manj kot 30 sekundah po zadnjem klicu zaradi vdihavanja strupenega dima in opeklin.

''Poslušal sem krike''

Ogenj se je zaradi čistega kisika in vnetljivih materialov širil izjemno hitro.
Ogenj se je zaradi čistega kisika in vnetljivih materialov širil izjemno hitro. FOTO: NASA

V kontrolni sobi v drugi polovici države v Houstonu je dogajanju na Floridi sledil tudi Chris Kraft. Pol stoletja po tragediji je spomin še kako živ, navaja Ars Technica. ''Slišal sem njihove krike v kabini vesoljskega plovila,'' je dejal Kraft.

''Slišal sem krike, da gorijo. Slišal sem krike, da naj jih spravimo ven. Nato je bila smrtna tišina. V nekaj minutah smo vedeli, da so mrtvi in mi smo bili v resnih težavah. Nihče ni rekel ničesar naslednjih 15 minut, dokler niso odprli lopute. Sedeli smo, čakali smo, da povejo tisto, kar smo vedeli, da bodo povedali,'' se je za Ars Technico v Johnson Space Centru v Houstonu spominjal Kraft.

Ustavitev programa

Takoj po tragediji je bilo veliko obtoževanj in kazanja s prstom na krivce - od tehnikov na Floridi do kontrolorjev v Houstonu pa vse do Washingtona, od koder so vršili politični pritisk v vesoljski tekmi z Rusijo. A dejstvo je, da je imelo plovilo veliko napak, pravzaprav preveč, da bi lahko poletelo v vesolje. Zdaj se strokovnjaki strinjajo, da če Apollo 1 ne bi zagorel, bi se v nadaljevanju pokazalo še več težav. ''Če ne bi zagorelo, morda sploh ne bi nikoli pristali na Luni,'' je za Ars Technico ocenil zdaj 92-letni Kraft in dodal, da jim zagotovo to ne bi uspelo že v 60 letih, ker je bilo namreč preveč človeških napak v samem programu.

 

V ponedeljek zjutraj po petkovi katastrofi je vodja poletov Gene Kranz v Houstonu nagovoril zbrane in med drugim dejal: ''Ne vem, kaj bo Thompsonov komite našel kot vzrok, a vem, kaj najdem jaz. Mi smo vzrok. Nismo pripravljeni. Nismo naredili našega dela. Mi smo metali kocko in upali, da se bodo koščki sestavili do dneva izstrelitve, čeprav smo vedeli, da bi se moral zgoditi čudež. Pritiskali smo na urnik in stavili na to, da bodo v Capu zdrsnili pred nami.''

Program so ustavili. Med preiskavo so opravili na tisoče sprememb na plovilu. V letu in pol so naredili novo loputo, ki se je odpirala navzven, predvsem pa se je odprla hitro. Odstranili so večino vnetljivega materiala, čisti kisik je zamenjala manj vnetljiva mešanica kisika in dušika. Vse spremembe so vnašali z večjo natančnostjo in nadzorom.

Nasini inženirji so vseskozi hodili po tanki liniji, navaja Ars Technica. Če bi se zgodil še en polom, bi ta najverjetneje pomenil konec programa, če bi močno zaostajali za začrtano časovnico, bi bil lahko epilog enak prej omenjenemu. A očitno so našli pravo ravnovesje, saj so se pobrali že po manj kot 30 mesecih - Apollo 7 je na enaki nosilni raketi Saturn 1B v vesolje poletel 11. oktobra 1968 - sledili so največji dosežki v vesoljskem programu v 60 letih prejšnjega stoletja, ki so ga leta 1969 kronali s pristankom na Luni. Za primerjavo so pri Ars Technici navedli, da so se pri Nasi vrnili k poletom po tragediji Challengerja šele po 32 mesecih, po Columbii pa po 30 mesecih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
30. 01. 2017 12.05
+8
Eno dejstvo: Anatoli Petrovich je bil EDINI človek ki je bil po nesreči izpostavljen pospeševalniku nabitih delcev (simuliranje sevanja ioniziranih težkih delcev v vesolju) brez zaščite (1978). Rezultat je bil takojšna (v trenutku - milisekunde) vžgana luknja skozi njegovo telo (glava). In sicer ded je imel takšno srečo kot tisti redki, ki so bili ustreljeni v glavo in preživeli. S tem so rusi uvideli da je Vesoljski program NO-GO, ker so vedeli da živega človeka ne bodo spravili skozi Van ellenov radioaktivni pas, kaj šele izpostavljenost kozmičnemu sevanju itd.. Zakaj so molčali?? Denar, Ameri so še vedno strelali gor rakete in uporabljali za to ruske motorje in ruska vletišča. Dejstvo je, če želimo človeka poslati na luno, potrebujemo Magnetni ščit, kot je Startrek varianta, ke rga ni materiala ki bi imel dolgoročno nepropustnost teh delcev.. Da ne govorimo o sami energiji teh nabitih delcev, ki ta material segreva. Ta tema je tekla že pri satelitih in termosferi, kjer eni očitno ne razumejo kako delujejo IR paneli... ;) Že samo kozmično sevanje in radioaktivni pas sta dokaz da na luni ni bilo človeka...
Racio
30. 01. 2017 22.36
-13
Čakaj malo, a ti še zmeraj verjameš v ploščato zemljo ali ne? Ker praviš da: ˝Dejstvo je, če želimo človeka poslati na luno, potrebujemo Magnetni ščit˝... Torej mene zanima ali je, po tvojem, luna oddaljena nekih 5000 kilometrov ali mnogo, mnogo več? Ali je v ploščatarskem scenariju sploh mogoče poslati človeka na luno ali ne? ali nas ne obdaja neka kupola? Mislim sami se ne znate zmenit kaj pa kako in potem pametujete drugim kot da veste vse.....hujši ste kot slepci ki modrujejo kakšne barve je mavrica....
Blade911
31. 01. 2017 12.57
+9
@Racio, o čem pa ti blebetaš, tukaj se pogovarjamo o vesolju, Luni, Apollo itd, in kaj ima tukaj veze neka ploščata Zemlja s kupolo???. Sej ni bistvo koliko daleč je nek planet ali je 5000km ali 400k.km, vprašanje je ali so bili ali ne - tam zgoraj. Sem pogledal ruski dokumentarec zakaj oni niso nikdar prišli na Luno in zakaj jim ni to nikoli uspelo itd vsem lepo priporočam. Imam še vprašane glede Zemlje in sicer Rusi so skopali v Zemljo 12km globoko in zadnji kilometer mislim da so rabili vsaj 4 leta in pol so odnehali ker se več ni dalo in vprašanje od kod vemo kako je Zemlja sestavljena oziroma njena notranjost -s čem so pomerili ali je samo domneva in mislijo da je tako? Hvala za odgovor
Bruhalnica24
28. 01. 2017 21.31
+8
NASO so ustanovili Hitlerjevi sodelavci, kot FBI, CIO.... Operacija paperclip, je pa rekrutirala te zločince... Vse kar nam NASA pokaže je samo posnetek, film....Nima zveze z realnostjo..
gozdar1
29. 01. 2017 11.43
-9
Naso je ustanovil einsenhower(med 2 vojno poveljnik zavezniških sil) , kot naslednico nace, ki je nastala preden je kdo sploh slišal za hitlerja, isto fbi,... isto so počeli tudi sovjeti(torej nobena stran se ni branila vrhunskih znanstvenikov). Če imaš kaki 20 miljončkov na lagerju se lahko z rusi zmeniš in ti ne bo potrebno vsega verjet samo na podlagi posnetkov(kako ,da ne dvomiš v yutube posnetke).
Bruhalnica24
28. 01. 2017 21.28
+5
Tako se utiša kritike... To ni bila nesreča.....
jakec1575
28. 01. 2017 19.04
-7
Reproduciranje člankov drugih avtorjev za voljo nazivov phd in dr. znanosti je privedlo danes do tega, da lahko na tem svetu cvetijo blade911 in njegovi vzorniki ter nekredibilni viri informacij. Za to je kriva znanost sama in sistem pridobivanja nazivov in celotni ustroj, ki je znanost priblizal verskim napovedim. Prihajamo v čas, ko bo nad močjo argumenta vedno bolj vladal argument moči. medijske, verske, zvite folije na glavi.
Blade911
28. 01. 2017 20.27
+9
Preprosto vprašanje in mi po tvojem razloži sledeče: poglej Astronomy Picture of the Day 2007 june 21 ter izjavo g.Neil deGrasse Tyson kjer pravi, ko si v vesolju se vidijo zvezde non stop tudi, če imaš sonce pred očmi. In kako to, da astronavti Apollo 11 niso videli nikoli zvezd, no se ne spomnijo in astronavti na ISS vidijo nekateri non stop zvezde- astronavta Don Pettit in Mike Massiminio. Vsi javno dali odgovor ALI se vidijo zvezde oz ali ste videli zvezde itd. In kateri odgovor naj bi bil pravi po tvojem. Imajo vsi iste obleke, plovila, stekla, opremo itd. in ni istega odgovora, le kako to ?
Blade911
28. 01. 2017 16.11
+10
Nikakor ne morem vam povedati oz.pokazati niti ime filma, kerm mi ne dovolijo, da bi si pogledali fim , ki so pred 4 dnevi dobili astronavte kako uporabljajo žico na ISS. 25.1.2017 je bil film in je tudi na fb TETs TRUTH TUBE Komentarje so mi zbrisali 3 krat upam da bo tale šel mimo.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 16.18
-15
Pa kakšna žica? Tisto ko kolega astronavt zahakla z mezinčkom v žep od hlač drugega kolega? Tu vidite ploščatarji zaroto? Daj pojdi se zdravit...
Blade911
28. 01. 2017 18.00
+13
Mi je všeč, da si vsak sam naredi zaključek. Greva po vrsti kaj jaz vidim: najprej vsi gledajo v kamero razen, ko se začne vrteti tip na desnem, ki ga potegne k sebi- pogleda v njegov pas ker tam okoli pasu je bistvo (Holywood snemanje imajo tako in drugod itd.). Kot drugo je pest dal skupaj- se vidi palec, prstanec in kazalec, da je zagrabil nekaj in v tem je še mazinec zadel obleko, kjer nima nikjer vidnih odprtin v hlačah- JAZ jih nisem videl, ti pa. Pa lasje so tudi čisto naravni in okamneli po tvojem in nimajo nobene svoje teže in mase, da bi švigali po svoje kot na G-letalih. Čudno, da verižica plapola sem in tja. Glede tega je tako in glede drugih napak lahko naštevamo od mehurčkov in drugih napak med sprehodi od ruskih, kitajskih ESA astronavtov itd., ter zvoka v vakomu kako se lahko sploh prenaša in tudi na Luni (ko zabijajo v Luno palico in drugih stvari ko mečejo se vse sliši itd...) (v vakum so dali budilko in je "rapotala" in se iz nje ni slišalo nič), ter posnetek ki je prišel ven mislim, da leta 2006, ko so lagali da so na pol poti na Luno, kjer so fejkali z kamero in tehniko snemanja itd.. in naj bili v nizki orbiti ali letalu ali kje drugje ter od NASE dobivamo slike Zemlje in so sami photoshopi. Poglejte si Blue marible slike iz leta 2002 in boste našli najmanj 30 paro oblakov iz leta 2015 v oblakih SEX itd. Veliko stvari jim je ušlo zato pa so začeli spraševati itd. Enako za 9/11 vsi trije WTC 1, 2, 7 padli v prostem padu itd.. Pentagon, letalo iz aluminija itd prebije 6 zidov Pentagona da naredi luknjo veliko 2m z hitrostjo 850km/h v ground level LOL itd.....
UaikiUaiki
28. 01. 2017 21.19
-2
Ma tebi ni jasno kako se zadeve obnašajo v breztežnostnem prostoru in zato se ti zdi da je vse fake. Pač ne zmoreš, kaj češ... bo že bolje... nekoč.. al pa nikoli. Jbat ga...
Bruhalnica24
28. 01. 2017 21.29
+5
Pred 50 leti so bli na luni.. Baterija na Aj fonu pa leta 2017 ne zdrži 1 dan hahahah..
UaikiUaiki
28. 01. 2017 22.04
-7
To je ta primerjava, to je zdej dokaz da je vse fake, pa zemlja ravna. Ja to bo to. Bizgeci..
Blade911
29. 01. 2017 13.00
+5
Pol po tvojem, ko so v G letalih in naredijo za nekaj časa brez gravitacijsko polje v letalu nekaj neresničnega in to ne more izražat kar se dogaja po tvojem "tam" zgoraj ? Pol mi pa razloži vsevedni glede LAS v vesolju so fiksni in se vrnejo v isti položaj, ter na zemlji v G-letalih pa tako kot bi moralo po logiki z telesom plapolati ker se držijo TELESA. Prosim za tvoj odgovor na to. Pa da boš vedel gor v ISS in tukaj doli v letalih je tam tam enak pritisk z vsebino zraka itd. (in vsi lahko oponašajo SUPERMANa, igračkajo z letečimi žogicami, plapajočimi verižicami itd.. za primerjavo)
gozdar1
30. 01. 2017 09.17
-1
Kaj so G letala, razen če misliš letala , ki letijo po paraboli in za kratek čas simulirajo breztežnostno stanje. Brez gravitacijsko polje, to je približno tako, kot bi dejal da neka stvar nima mase (teža ni enako masa). Na lase v breztežnosti ne deluje sila teže zato ostajajo na mestu. če je to v zraku pač ostanejo pokonci(oz. gredo tja kamor deluje rezultirajoče sila, ki deluje nanje).
Racio
30. 01. 2017 22.43
-2
V letalih kjer simulirajo breztežnostni prostor in na ISS se lasje obnašajo popolnoma enako... edina razlika bi lahko bila v tem da ljudje na ISS malce drugače perejo in sušijo lase kot ljudje ki so šli na polet z G letalom in s tem povzročijo malce bolj bujno pričesko...
Blade911
31. 01. 2017 13.06
+1
Imata prav letala, ki simulirajo breztežnostni prostor. To sem našel glede las, kar pravi NASA je sledeče: If even one loose hair escapes, it could drift into the eye of a fellow astronaut (or even worse, clog an important part of machinery) and cause some serious danger. To pomeni, da je kar nevarno za dolge lasje in kratke :). In sem pogledal posnetek od NASE kako si ženske umivajo lase in uporabljajo tudi šampon in kako se kopajo in šamponirajo v Transab segmentu (so se pred davnimi-je drag šport pravijo)ISS. Ter o spreju ali laku ali gelu za lase ni niti črke omenjeno ali povedano.
Ate_ist
28. 01. 2017 11.31
+7
v modulu je 2m3 prostora za astronavta. pot do lune traja 3 dni in nazaj tudi. potem pa astronavti poskačejo kot primati iz modula. če ležiš neprekinjeno 6 dni na postelji tega nisi sposoben. kaj šele če si v tesnem prostoru s prisilno držo telesa.
Mega100
28. 01. 2017 11.54
+5
Ja Lunarni modul ravno dovolj velik za mrtvaško trugo...lol.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 14.32
-3
Če vidva nista sposobna, to ne pomeni da nekdo drug tudi ni... tko kot bi rekel jaz ne morem teči pod 10 sekund na 100 metrov, zato je to nemogoče....
Ate_ist
29. 01. 2017 20.00
-2
vsem ruskim kozmonavtom so pomagali zlesti ven, pa so imeli 4m3 prostora
Racio
30. 01. 2017 21.43
-3
Apollo je imel okoli 6 kubikov prostora za posadko, poleg tega niso v svojih sedežih vso pot do lune in nazaj, tako da so imeli veliko priložnosti za malce pretegnit se... Tako kot na letalu; privezan na sedež si le ob vzletu in pristanku, vmes se lahko odvežeš in greš na wc ali pa do stevardese..., u glavnem lahko pretegneš noge. to da so pa ruskim kozmonavtom pomagali zlesti ven, si lahko pa predstavljam le ob pristanku nazaj na zemlji, oziroma bolj strmoglavljenju... Seveda so jim pomagali, saj so astronavti že dovolj naredili, njihova misija je bila končana... Pa če bi se jim šlo za življenje in nebi bilo nikogar zraven da jim pomaga, verjemi da bi sami ven poskakali kot kenguruji.... Fantje, dejte mal več inteligence pokazat, oziroma neumnosti raje zadržite zase...
Mega100
28. 01. 2017 10.32
+2
LUNA SE SPLOH NE VRTI OKOLI SVOJE OSI...IN ZEMLJA NAJ BI SE ? Vedno vidimo le eno stran Lune mimogrede.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 10.37
-2
Mega100
28. 01. 2017 11.51
+3
Ja kaj pa ti veš, aha veš samo to kaj so ti drugi povedali.., o Zemlji veš samo to kaj ti je NASA povedala....aha izgovor, pametni NASA lažnjivi znanstveniki so mi povedali, pa mi ni treba samemu da razmišljam.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 14.47
-1
Jaz črpam znanje iz znanosti in znanstvenikov. Ti pa iz kje? Iz biblije?
gozdar1
28. 01. 2017 14.54
-2
Le koga bi nekateri krivili za okroglo zemljo,.. brez nase.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 15.21
+3
Iluminate, pa prostozidarje, pa žide al pa komuniste... kandidatov ne zmanjka...
Blade911
28. 01. 2017 16.20
-1
Poglejte listo ne wikipediji kdo vse je uradno pri prostozidarjih okoli 10k od kraljev, znanstvenikov, športnikov, umetnikov, fizikov itd.. vsi akterji ki smo se jih učili, ter v Sloveniji naj bi jih bilo okoli 250.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 16.55
-1
Mega100
28. 01. 2017 19.12
+2
Uaiki...dej nehi pametovati...ker nimaš pojma.
Blade911
29. 01. 2017 13.43
+2
Uaiki v skritih (zakaj skritih) društvih pijejo čajčka in igrajo activity tako kot to delajo v Bilderberg Group, Prostozidarjih, Skull&Bones itd.. ker drugega namena nimajo po tvojem. Pa seveda med najbolj iskrenimi predsedniki JFK, ko je imel govor na to temo-skritih društev in glede medija, laži, neresničnih novic, prekomernega neupravičenega prekrivanja dejstev, do krajnih meja cenzure, prekrivanja narejenih napak, da se jih prekrije javnosti, in seveda o monolitni in kruti zaroti, ki računa predvsem na tajne posle za širjenje svojega vpliva na infiltracij namesto invaziji, itd,.. po tvojem je ta tudi na glavo padel in blebetal bedarije pred smrtjo
Ate_ist
29. 01. 2017 20.13
-1
znanost sploh ne obstaja. "znanstveniki" so ljudje, ki za korporacije in njihove potrebe ustvarjajo javno mnenje. Znanost in znanstveniki so od začetka kapitalizma nezaželjeni in zgolj mit. prej jih je pa na evropskem kontinentu inkvizicija sežigala
Blade911
28. 01. 2017 09.39
+8
Poglejmo še to. Koliko časa je ISS v delovanju? Se je kdo že vprašal kakšne higijenske razmere imajo gor, kajti vsaki dan imajo fitnes, tečejo in se gibajo itd. kako jim smrdi v ISS In do danes še niso počistili ISS prahu, ostankov las, kože itd in še to da so gor tudi do 6 mesecev brez prihoda SHUTLA se mora vsa zadeva tudi nasmradeti vonja hrane, prdcev itd. In na kak način oddajajo temperaturo izven ker imajo non stop prižgane računalnike in druge raziskovalne naprave, svojo temperaturo itd. Gor imajo tudi zabave kjer leti hrana in pijača vse na okoli in vemo da voda in elektrika nista najbolša prijatelja. Poglejte posnetke kako jim ni mar kako voda se razprši po prostoru in kako delajo z njo itd. Jih preprosto ni strah. In do danes ni bilo nobenega napada na ISS ali na astronavta s strani mikro delcev meteora in drugih delcev, ki švigajo vsenaokoli, ki presegajo 20000km/h in več. Edina nevarnost ki je bila v vesolju je bila skoraj utopitev astronavta ko je bil zunaj na sprehodu.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 10.08
-2
Slabo spremljaš, in lapaš nekaj na pamet... poglej si na netu kako se čisti iss, pa kolikokrat so se že skrili v nekakšno zaklonišče zaradi delcev ki švigajo okoli iss... malo pobrskaj po netu za informacije, ne pa da tukaj trdiš in sprašuješ nesmisle.
Mega100
28. 01. 2017 10.31
+3
ISS je vse posnete v studiu...sploh ne obstaja.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 10.36
-1
Ti tud ne obstajaš, si samo signal iz interneta...
Blade911
28. 01. 2017 12.48
+2
Sem pogledal posnetek, ki ga pokaže g Chris Hadifield. z naslovom=(Chris Hadfield gets tough on Space Station spills) in se ne sekira ko mu nekaj kaplic pobegne vse na okoli, itak ima PC zaseboj in razne kable in inštrumentarije itd, ni panike. Seveda da to ni osamljen primer. Vse lepo piše kako spucajo je vse lepo na papirju in je vse ok. Kot drugo poglej ta posnetek in mi povej če te njen obraz prepriča da je nekaj hudo narobe PANIKA in to 3 krat jo gravitacija preseneti :) naslov je Cady Coleman Having GRAVITY Issues Aboard The ISS Se tebi to zdi normalno ? Seveda pa frizura LOL
UaikiUaiki
28. 01. 2017 13.57
+0
In kaj je spornega v tem posnetku?? Osredotoci se na njeno ogrlico in mi povej kdaj jo gravitacija vleče. Pa na njenem obrazu ni videti da bi bilo karkoli narobe, ker tudi ni nič narobe... daj minuto in sekundo posnetka kjer ti vidiš da bi bilo lahko kaj narobe.
gozdar1
28. 01. 2017 14.50
+0
Iss ima polec solarni tudi velije panele za izmenjavo toplote, recikliranje zraka,.. umazano obleko,.. zbirajo in nato odvržejo skupaj s progresom ki zgori v atmosferi. Nekateri včasih preveč aplicirate vsakdanje izkušnje na razmere v mikrogravitaciji.
Blade911
28. 01. 2017 17.12
+0
Na zečetku posnetka vse mirno do 8 sekunde in na sekundi 17-18 se njen obraz zresni in pol drama in se pol umiri in pol na 1:20 noge gredo po svoje in spet drama in kaj naj bi to pomenilo ter poskakuje ko zmešana sem ter tja skozi cel posnetek, kaj je to normalno da se ne more umeriti kot je bila na začetku in vmes. Pred tem se smeje in krohota in bum resnost. Poglej posnetek z vprašanjem in zvokom ti bo bolje jasno.
UaikiUaiki
28. 01. 2017 17.41
+2
Pa a se ti hecaš? Moti te ker ženska ni pri miru, ko predstavlja svoja vsakodnevna opravila? Če se česa oprime, z rokami ali nogami, potem je lahko pri miru, kadar pa se ne drži ničesar, potem pa je zelo težko pri miru. Glede mimike obraza pa razumi, da opravlja intervju in odgovarja na vprašanja... poglej katerokoli intervju in videl boš podobno...
Blade911
29. 01. 2017 14.14
-3
Ker vse veš pa razloži sledeče: ko delajo razne teste z žogicami in drugimi predmeti, mikrofon, z vodo kot v tem posnetku itd ko lebdijo ali se počasi premikajo v neko smer itd, zakaj te predmete z maso ne meče gor dol levo desno sem ter tja kot astronavte, da se morajo vedno držat modrih ročajev in preprijemat itd.. upam, da boš pojasnil to zakaj je mikrogravitacija izbirčna in to tudi pri lasjeh, prosim za izčrpan odgovor.
Racio
30. 01. 2017 21.26
+2
Ali se ti predmeti, ki jih opisuješ, kdaj dotaknejo stene in ali se kdaj odbijejo od nje? Seveda ne , ker jih astronavt skrbno vzdržuje v območju kjer jih lahko obvladuje. Sam astronavt pa je dokaj velik in ker pač v breztežnostnem prostoru stvari težko mirujejo, razen če so pritrjene na mirujočo podlago, astronavt stalno popravlja svojo pozicijo. Pa a to ni logično? Če ni gravitacije, potem ni sile ki te prilima na podlago...
Blade911
31. 01. 2017 13.29
+0
To je problem, veliko posnetkov je, ko voda odleti z veliko hitrostjo in se ne odbije nazaj ali kamorkoli pred kamero in ko žoga kroži okoli druge žoge in zadaj se spusti astronavt in se ne drži ničesar in gre gor dol levo desno. In kaj je z to vodo primer Cady Coleman ko odpre vodo gre velika kaplja v njeno levo in se ne odbije nazaj in pol popije del vode in ostalo obriše okoli ust in to z veliko hitrostjo zabriše vodo in čudno da se ta voda ne odbije nikamor in drugi taki primeri glede predmetov in vode. Pol imaš primer ko zlije v krpo 3 deci vode, ki jo ožeme in mu leti vse povsod in se nobena kapljica ne odbije tudi, ko prileti v kamero se ne odbije se razmaže. Pa imajo primer ko igrajo ping-pong (z loparji)z kapljico. Pa zakaj astronavti vedno poskakujejo zakaj niso na miru, ko se z nogami držijo, oziroma ko jih je 5 na kupu pa nekdo ne poskakuje je na miru, pa nekdo malo hitro nekdo ima svoj ritem itd.. To si poglej, imaš veliko takih posnetkov.
Racio
31. 01. 2017 20.53
+1
voda odleti z veliko hitrostjo in se ne odbije nazaj?? pa je tebi jasno da je voda tekočina??? pa upam da opaziš ko dela vodni mehurček, da je izredno previdna da ga stabilizira, da se čimanj premika...res bi pa rad videl pink pong z kapljo vode.
Blade911
01. 02. 2017 18.15
@Racio pol mi pa razloži, ko Apollo astronavti povejo, ko so leteli 3 ure tja in 3 ure nazaj skozi Van Allen belte, da so videli kozmične žarke, ko so zaprli oči, kako švigajo in da te osnovni delci visokih energij iz vesoljskega prostora, da niso vplivali na njih in na inštrumente, je tudi nekaj posebnega in normalnega po tvojem?
Blade911
01. 02. 2017 18.20
Glede ping pong z kapljo vode-pa napiši ping pong in space, pa boš videl Kellya kako igra ping pong pa se ne prime kapljica te površine se odbije.
ni_mi_vse_eno
27. 01. 2017 22.42
+2
Zadeva je prišla celo tako daleč, da se je filmska industrija hecala o pristanku na luno, zato je agent 007 dobil značko in tako bil varen pred sevanjem, iz prizorišča pa ušel v lunarnem roverju mimo prizorišča. ---
ni_mi_vse_eno
27. 01. 2017 22.39
+4
Tako kot severna koreja razvija raketni pogon danes, da bi ponesla jedrske konice na drugi konec sveta, tako je bilo v hladni vojni nujnost razvoja raketnega motorja. Za rajo je potrebno najti nek plemeniti cilj zadaj pa je umazano oboroževalno dejstvo. "Šli bomo na Luno, ker je to težko". Jasno da so šli, zato se je pa kamen z Lune izkazal za fosil lesa, torej fejk. "'Moon rock' given to Holland by Neil Armstrong and Buzz Aldrin is fake" --- kdor ne verjame, je sprana ovca in neizobražen vernik, medtem ko so vsi verujoči izobraženi znanstveniki. --- še en nonsense
Blade911
29. 01. 2017 14.49
-1
točno to, sam nekateri nočejo oz. ne morejo se sprijazniti z resnico o prevarah. V sebi vejo-čutijo da je nekaj narobe vendar jim podzavest ne dovoli še priti na plan..... :)
ni_mi_vse_eno
27. 01. 2017 22.31
+5
Baje raketni motorji niso dovolj močni, da bi odpihnili prah, medtem ko je ta prah poskrbel za popolni odtis stopala. Ampak to ni največji nonsens. Temperatura površja je 123°C, medtem ko se ohlajajo po njihovih besedah tako, da zmrznjena voda evaporira. Fotografije ne kažejo znakov sevanja, čeprav na uradni strani kodak kaže posnetke enega obsevanja preko varnostne kamere na letališču .... etc, etc. Prva sonda za odkrivanje Van Allenovih pasov je bila poslana leta 2012, ko so odkrili da so pasovi pravzaprav trije. Ram Tripathi, njihov inžinir, je izjavil, da znajo delat v nižji zemljini orbiti, medtem ko višje zaradi sevanja to ni mogoče. Wikipedija piše, da višje od 1000 km nismo bili, razen apollo programa in zadnji žebelj na njihovo krsto je uraden posnetek iz časa, ki je prišel preko "freedom and information act" in kaže kako astronauti fejkajo posnetek oddaljenega planeta Zemlje z zastori na oknu, nato zastor umakne in vidi se nižja orbita. "apollo 11 earth fake movie". Neal Armstrong: "NASA je kot papiga, ampak za papige je značilno, da ne letijo prav dobro. " :)
Blade911
29. 01. 2017 14.51
-1
Blade911
27. 01. 2017 21.41
+3
Pristanek na Luno:Človek je težak 90kg in ta zadeva ki so pristali z njo vsaj 800kg in da se niso nogice pogreznile v tla hihihi, če pa je Armstrong dal lep odtis svoje nogice-lep profil, in kdo je snemal njega ko je stopil ven. Mogoče je sam nastavil kamero in ponovil , ter kdo je snemal ko so vzleteli in seveda kdo je pobral posnetek in ga dostavil ??? Sence, oznaka C na kamnu, vse popolne slike vseh tisoč in nikjer posnetka 180-360 stopinj, le zakaj eden od posnetkov za pogled z naslovom: Unedited NASA footage of "moon landing"
Blade911
27. 01. 2017 20.27
+2
Pa preverite zakaj se na letalskih aplikacijah za tracking (flightradar24) ne vidijo letala, ko prečkajo oceane na JUŽNI POLOBLI, kar izginejo od celine cca 400km stran in se pol čez par ur pojavijo na drugem koncu oceana 1 uro pred pristankom -primer poleti iz J.Afrike v J.Ameriko, kjer se tudi ne vidi pot letenja. Kar se pa tiče S.POLOBLE se pa vse vidi, vsako letalo in ga lahko spremljaš non-stop.
UaikiUaiki
27. 01. 2017 20.38
-1
Blade911
27. 01. 2017 21.09
+0
Razlaga je ta, da ni radarskega prekrivanja na teh območij, da je predrag šport :) sam so majhni otoki z letališčem kot ta otok Ascension ter drugi otoki Sv.Helena itd, ki so nekje vmes med Afriko in Ameriko. Če že lahko kličemo iz letal... No kaj pa jaz vem :) samo se mi svita, da poleti letijo malo drugače, predvidevam tako kot je narisano na tem zemljevidu Gleason iz leta 1892. Preberi si kaj vse piše na zemljevidu in tudi glede poteka Sonca da kroži ... Poglejte si o Antartiki in o osebi, ki je bila 3 krat na Antartiki g.Richard Byrd ameriški admiral in pove kaj je onkraj Antartike, ter, da je tam neodkrita celina ( o kateri celini naj bi govoril?) večja kot Severna Amerika itd... in po nekaj mesecih sprejmejo svetovni dogovor o Antartiki itd. na yout.napiši The Secret At The South Pole & Adm. Byrd KNEW it
Svalbard
28. 01. 2017 11.32
+2
@Blade ne se trudit z uaikijem, sej vidš, da je dežurni možganski trust na 24ur. On vse ve, on je Zakon. :)
Blade911
29. 01. 2017 13.57
+0
mi je z užitkom se z takimi pogovarjat, pa še čas imam na pretekt. Za spremembo še žali in zmerja vse naokoli, pač je še nezrel in otročji, bo že počasi prišel k ..... Lp
Racio
31. 01. 2017 20.55
boš moral najprej svoje trditve podpreti z neizpodbitnimi dokazi... Potem boš pa lahko pametoval...
FesterAdams
27. 01. 2017 17.23
+2
Hiti počasi, sicer te tudi bog ne spasi...
1airbus
27. 01. 2017 15.37
-6
a po vaše tudi ISS ne obstoja?
Robert Schimitz
27. 01. 2017 15.10
+6
umor ne tragedija ker je bila nevarnost da bi izdali ....
1airbus
27. 01. 2017 15.38
-3
FesterAdams
27. 01. 2017 17.24
-1
Vrzi jih na zid. Če ne bodo padle dol jih menjaj.
1airbus
27. 01. 2017 18.56
-1
fester,imaš že izkušnje s svojimi izgleda.
Robert Schimitz
27. 01. 2017 21.07
+1
so prav in mami so Ble všeč.....pozdravi jo
1airbus
27. 01. 2017 22.50
-1
williamwallace
27. 01. 2017 14.02
+2
Na rokavih imajo narobe obrnjene ameriške zastave!
1airbus
27. 01. 2017 15.35
+0
User416781
27. 01. 2017 15.49
+2
@william - a si pozabil vzeti tablet - mogoče imaš pa ekran narobe obrnjen...?
UaikiUaiki
27. 01. 2017 17.12
-1
Blade911
27. 01. 2017 13.28
+2
Zakaj ne pogledate od Blue Marble posnetke ZEMLJE in primerjajte S.Ameriko in sicer iz leta 2002, 2012, 2015. Pa potegnite si dol pri arhiv file pri NASI Blue Marble za sliko iz leta 2002 TIFF format, ki ima 10MB pa poglejte oziroma boste našli vsaj 30 parov istih si oblakov. V sliki 2015 imate levo spodaj v oblakih napisano obrnjen SEX. Zakaj niso zajeli 180 ali 360 stopinjski posnetek na Luni, ali ko hodijo okoli vesoljske postaje ISS itd.. Posnetki so samo v eno smer. In v ISS problem ženskih las, ki so skozi na mestu-kot, da bi bili fiskni z lakom itd, ter poglejte problem astronavtov ko poročajo v živo, da niso v vesolju se pomotoma zarečejo ter da ko bodo lahko zapustili nizko orbito, bodo lahko odkrivali vesolje itd. Ter astronavtko Cady Coleman med oddajanjem v živo je doživela gravitacijo komedija
User416781
27. 01. 2017 15.52
-1
...investiraj 300 EUR, kupi teleskop, malo poglej na spletu, kako dobiš v vidno polje vesoljsko postajo - zelo zanimivo in mogoče boš nehal neumnosti pisat. Čeprav vi boste že našli neko razlago - verjetno gre za projekcijo...
Blade911
27. 01. 2017 20.18
+1
imam za 1300€ teleskop (D=200mm. F=1000mm) in sem pregledal vse kar se skoraj da videti v naši deželi. Vendar se ne vidi tako lepo kot nam prikazuje NASA (kar je razumajoče-za Luno je krasen). Jaz tebe res ne razumem, zakaj ne bi malo raziskal in preveril moje trditve, ker zaenkrat mi nobeden ni napisal pravega argumenta. Postavi si žogo in prilepi ali nariši kontinente ali karkoli in postavi fotoaparat in slikaj od daleč in blizu, da bo cela žoga=Zemlja notri njen obris , pa mi povej kaj vidiš. Pazi fotoaparat naj bo na istem mestu, ko boš slikal. Preveri. Pa prosim preberi kako so poslikali Zemljo s satelitom, ti lepo piše koliko daleč je bil satelit itd. Lp
Roxy79
27. 01. 2017 12.45
+0
Hja lepo ste napisali.. LAHKO BI PA RESNICO............. To kar ste napisali je metanje peska v oči ljudstvu..Resnica pa je da so hoteli posneti (ali pa so ga) pristanek na luni v STUDIU...za kar pa astronavt (mislim da bil Grasson) bil absolutno proti.... in lahko bi napisali še kako je prpopal LIMONO na plovilo...v znak NEUSPEHOV in LAŽI......... To da so zgoreli vsi trije..... so pa MORALI ..ker le tako so lahko utišali Grassona in kot prikaz nesreče.... sta motala umreti še preostala dva astronavta(ni bilo potem nič sumljivo..oz sumljiva smrt... v x okoliščinah (padel z avtom v brezno.. itd itd)
Amnasty
27. 01. 2017 12.54
-1
entrezen
27. 01. 2017 13.19
-4
Roxy79 si iz Polja ? Se ne norčujem,resno me zanima.
Roxy79
27. 01. 2017 14.08
+6
ZAROTA......... beri oz spreljaj 14 dni nazaj... na diskavery chanel..... je bilo uro in pol okol tega..... in so podrobno raziskali... nalimali, prlimali, objavili našli en kup posnetkov... in dokazov, ki dokazuje da NISO bili na Luni.... Tud Armstongu in takratnim akterjem na Luni.... niso hoteli pri Svetem pismu zapriseču da so res bili na Luni.... ampak so raje molče se izognili... in bežali.... bežali pred resnico.... In tudi ta nesreča ki je bila.... ..(nekako se je pač potrebno znebiti ljudi, ki se nočejo prilagoditi....in početi po UkazIH nadrejenih..) Vse za metanje peska v oči
Ferdo Crni
27. 01. 2017 14.59
-5
Roxy - če bi bil ti veren tudi ne bi prisegel na bibliji da blebečeš resnico. Namreč Discovery Chanel je kvečjemu debunkal abotne teorije zarote in iz tega delal show. Kar abotne teorije zarote tudi so - show. Izjemno neinteligentno je trditi, da so ubili tri astronavte da bi prikrili resnico, discovery chanell "raziskovalci" pa vsi živijo normalno življenje. Tudi "snemanje" v studiu zahteva ogromno logistiko in ogromno ljudi, zadeva se je prenašala preko evrovizije v vse dele našega planeta. A so vse pobili? Dejte malo zdrav razum uporabljat.
Robert Schimitz
27. 01. 2017 15.11
+5
Blade911
27. 01. 2017 15.28
+5
Zakaj si ne vzamete čas in sami mal preverite zadeve. Ne verjeti MEDIJU. PreprostoimaNASA sam arhiv njihov in je vsem dostopen in so tam zakopane vse napake
Blade911
27. 01. 2017 12.44
+4
Zvezde- zakaj astronavti(Don Pettit in Mike Massiminio) ter sodobni astronavti vidijo zvezde iz ISS ter Apollo astronavti niso nikoli videli zvezd niti iz Lune in ko so potovali 3 dni gor in dol. Vidijo samo BLACK DEEP.
mik2
27. 01. 2017 17.39
-1
Ker v vesolju sonce pač ne zaide, ISS pa gre na temno stran zemlje, kjer se zaradi teme vidijo zvezde, na poti proti luni nonstop sije sonce,in kako lahko na sončni bleščavi pričakuješ da bi kdo lahko videl zvezde, še pri hublu so imel inženirji velike tržave z bleščanjem sonca! Na luni so pristal na sončni strani, tud pr nas se ne vid zvezd podnev ane!
1airbus
27. 01. 2017 22.54
+0
mik,saj ne vedo več kaj pišejo,po njihovem še zemlja ne obstaja.
Blade911
02. 02. 2017 19.09
@mik2 in @Maj2016 = Preprosto vprašanje in mi po tvojem razloži sledeče: poglej Astronomy Picture of the Day 2007 june 21 ter izjavo g.Neil deGrasse Tyson kjer pravi, ko si v vesolju se vidijo zvezde non stop tudi, če imaš sonce pred očmi. In kako to, da astronavti Apollo 11 niso videli nikoli zvezd, no se ne spomnijo in astronavti na ISS vidijo nekateri non stop zvezde- astronavta Don Pettit in Mike Massiminio. Vsi javno dali odgovor ALI se vidijo zvezde oz ali ste videli zvezde itd. In kateri odgovor naj bi bil pravi po tvojem. Imajo vsi iste obleke, plovila, stekla, opremo itd. in ni istega odgovora, le kako to ?