Znanost in tehnologija

Ameriški znanstveniki odkrili novo vrsto: 'žepnega' morskega psa

Louisiana, 23. 07. 2019 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški znanstveniki so odkrili novo vrsto morskega psa. Gre za tako imenovanega 'žepnega morskega psa', ki so ga našli že pred desetletjem v globinah Mehiškega zaliva.

Na tako imenovanega ’žepnega morskega psa’, ki je ime dobil zaradi 'žepkov', ki jih ima v bližini prednjih plavuti, in ne zaradi majhnosti, so strokovnjaki naleteli že pred desetletjem med raziskavo prehranjevalnih navad kitov glavačev v Mehiškem zalivu.

Njemu edini podoben primerek so našli leta 1979 v vzhodnem delu Tihega ocena, ki ga hranijo v živalskem muzeju v Sankt Peterburgu v Rusiji, vendar se tudi od slednjega razlikuje v petih značilnostih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znanstvenikom, ki so preučevali to približno 14 centimetrov dolgo živo bitje, so še posebej zanimivi njegovi skrivnostni 'žepki', iz katerih žival v ocean brizga majhne svetlikajoče oblake. Prepričani so, da fluorescentno tekočino iz žepkov uporablja kot obrambni manever pred potencialnimi plenilci. 

Morski psi so razširjeni po različnih vodnih biomih na Zemlji. Obstaja okoli 350 različnih vrst in so različnih velikosti. Največji med njimi je kitovec, ki v dolžino doseže med 16 in 18 metrov.

Podrobnosti o novi vrsti so opisali v posebnem prispevku, objavljenem v strokovni publikaciji Zootaxa. Kot avtorji so se podpisali Mark Grace iz Nacionalne uprave za oceanske in atmosferske zadeve (NOAA) ter Henry Bart in Michael Doosey iz oddelka za raziskovanje biotske raznovrstnosti univerze Tulane v Louisiana. "Na področju znanosti delujem že 40 let in ponavadi kar dobro zadanem identiteto morske živali. V tem primeru tega nisem mogel storiti," je ob tem prelomnem dogodku povedal Grace, ki se je za nasvet obrnil tudi k strokovnjakom ameriškega naravoslovnega muzeja v New Yorku in muzeja naravne zgodovine na Floridi.

Dokument iz leta 2015 'žepnega' morskega psa opredeljuje šele kot drug primerek svoje vrste, bitje pa so nato preučevali še štiri leta, dokler niso bili docela prepričani, da gre za novo vrsto.

"Dejstvo, da smo v Mehiškem zalivu našli le en primerek žepnega morska psa in da je to nova vrsta, priča o tem, kako malo dejansko vemo o zalivu, še posebej o njegovih globljih vodah, in koliko novih vrst še čaka na naše odkritje," je pojasnil Henry Bart.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
24. 07. 2019 20.41
+2
Lahko ga bi naselili v naše morje.
tash73
23. 07. 2019 12.42
+22
in takoj je treba mini redko živalco ubit, da se ne bi se kdo drugi cahal po glavi kaj da je to
Patuljak10
23. 07. 2019 13.07
-13
biggbrader
23. 07. 2019 11.25
+14
Mali vohunček. Vzgojil ga je Trump, da vohuni po Karibih.
09ZarMan10
24. 07. 2019 12.20
+2
edina logična razlaga, lahko bi bil žepni Trampek...