Znanost in tehnologija

Apple namerava uporabljati le še reciklirane surovine: 'Zveni noro, a delamo na tem'

New York, 22. 04. 2017 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Apple namerava vzpostaviti dobaviteljsko verigo, ki mu bo omogočala proizvodnjo izdelkov le iz obnovljivih virov surovin ali iz recikliranih materialov. Kovine, kot so aluminij, baker, cink in volfram, želijo v svojih izdelkih uporabljati le še v reciklirani obliki. So prvo tehnološko podjetje, ki je javno napovedalo takšen cilj.

Applova trgovina
Applova trgovina FOTO: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple si je zastavil za cilj, da v svojih proizvodih ne bo več uporabljal nobenih novih surovin. Gre za dolgoročen cilj, ki ga koncern v svojem najnovejšem okoljskem poročilu sicer ni podrobneje opredelil, zapisal je le, da želi "nekega dne" povsem končati odvisnost od pridobivanja surovin.

Apple namerava vzpostaviti takšno dobaviteljsko verigo, ki mu bo omogočala proizvodnjo izdelkov le iz obnovljivih virov surovin ali iz recikliranih materialov. "Zveni noro, a delamo na tem," je zapisano v okoljskem poročilu.

Koncern s sedežem v ameriškem Cupertinu namerava torej kovine, kot so aluminij, baker, cink in volfram, v svojih izdelkih uporabljati le še v reciklirani obliki. Apple je prvo tehnološko podjetje, ki je javno napovedalo takšen cilj.

Ipad
Ipad FOTO: Reuters

Očitki, da spodbujajo k prehitremu nakupu novih naprav

Predvsem hitro rastoči industriji pametnih naprav - samo lani so jih po vsem svetu prodali približno 1,5 milijarde - okoljevarstveniki očitajo, da uporabnike že po nekaj letih spodbuja k nakupu novih aparatov.

V elektronskih napravah se uporabljajo tudi minerali in redke zemljine, ki se jih pridobiva v nevarnih in izkoriščevalskih pogojih. Apple in drugi veliki proizvajalci so se zavezali, da bodo te surovine uporabljali odgovorno. A kritiki pravijo, da je pot nekaterih materialov težko spremljati.

Apple prav tako že več let spodbuja tudi uporabo obnovljivih virov energije. Kot je vodstvo zapisalo v okoljskem poročilu za leto 2017, naj bi na srednji rok 96 odstotkov potreb po energentih svojih podjetij zagotovili iz obnovljivih virov energije. Lani je bila ta številka za tri odstotne točke nižja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
23. 04. 2017 21.44
+2
Kdor kupi en telefon za 700€ je bolan in to zelo.
vicente
22. 04. 2017 15.05
+3
Zdej morajo smo še pogruntat kje bodo dobili brezplačne delavce,ali pa bo akcija naredi si svoi iphone bodi kul jej riž in delaj za 3 dolarje na uro,kje so meje,verjetno je reciklrana surovina iz Pakiststana in Indije cenejša,boli njih Ku_ _ _ C če so dol cele pokrajine zastrupljene od recikliranja saj je San Francisko daleč,denar v davčnih oazah ni strupen oni in ostale multinacionalke bi največ naredile za človeštvo če bi plačale davek!!!!!
dr21
22. 04. 2017 14.01
+3
Podobno kot pri Tesli. In kje je tu Evropa?
Cmrlj3
23. 04. 2017 11.07
+1
kleči pod kupom populističnih regulativ. :)
truth28
22. 04. 2017 11.56
+2
Končno ! Sedaj bodo lahko svoje polizdelke nazaj "popravljali".
proofreader
22. 04. 2017 11.36
-1
Uničiti hočejo trg rabljenih aparatov in popravljanje mimo uradnih servisov.
Marko Novakov
22. 04. 2017 11.33
+1
Kako obračajo realitetno, investitorji jih davijo, 120 evrov proizvajalskih stroškov je postalo preveč (premalo dobička). Pred letom dni sem stavil z znancem da bodo v roku 10 let prodajali lesene iphone in jih bojo "opice" še vedno 7kratno preprečevale, oz še vedno častile podjetje katero jih nesramno obira... Edina dobra novica zraven zadnje je, da bo za sigurno manj otrok moralo delat v kamnolomih...
logite?než
22. 04. 2017 12.14
+6
in kje si mnogokratnik 7 našel...po modelu iphone7? BTW Samsung, Sony, Nokia,...imajo tudi high-end modele, ki so lahko še dražji od iphona. Razlika je samo ta, da ima iphone samo en model...SE, ki je v cenejši kategoriji. Še eden, ki misli, ko kupi telefon 30€ na mesec po 24 obrokov, da je poceni telefon kupil....to so opice kot jim ti praviš. Tisti, ki ima denar mu pač dol visi koliko stane telefon. In je pripravljen skešerati vsako leto po 800€ za telefon. Koliko, da pa ženska za nohte, trepalnice, frizerja na mesec??? Samo zato, da se lahko tipi za njimi ozirajo ;) Tak je pač svet, če ti ni všeč pa pojdi na luno
Marko Novakov
23. 04. 2017 11.22
+2
Seveda, tako pač je ane, hlače dol pa prepogni se ker tako pač je....Super način življenja, ni čudno da se v Sloveniji nikamor ne pride...Čakam na Elona, greva skup na Mars... Ni "opica" tisti, ki ga kupi, "opica" je tisti kateri zraven še časti podjetje katero mu prodaja jajca s, do 700% maržo, med tem ko v foxconu zaposleni delajo samomore! To in nič drugega! Ta konsumerska slepota, izguba sposobnosti dojemati realnost realno...
Cisto na hitro
22. 04. 2017 10.57
+2
Super. Pohvalno. Med tem pa ubogi Venezuelci nimajo niti za kruh, saj si veliki komunistični vodja Maduro z vso silo želi ohranit oblast. Tudi pri nas se dogaja nekaj podobnega.
tron3
22. 04. 2017 10.54
+6
Jasno, če pa Amerika nima več surovin, zato pa delajo štalo po svetu!!!