Znanost in tehnologija

Apple opozoril svoje uporabnike na nevarnosti Meltdown in Spectre

Washington, 05. 01. 2018 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tudi Applove naprave so na udaru zaradi ranljivosti procesorjev, imenovanih Meltdown in Spectre. Apple je že izdal nekatere posodobitve, uporabnikom pa so svetovali, naj prenašajo aplikacije le od zaupanja vrednih virov. 

Ranljive so tudi naprave Apple.
Ranljive so tudi naprave Apple. FOTO: AP

Apple je opozoril uporabnike iPhonov, iPadov in računalnikov, da bi bile lahko naprave prizadete zaradi napak procesorja, zaradi katere bi lahko bile ranljive za hekerske napade. Podjetje je milijonom svojih uporabnikov svetovalo, naj prenašajo programsko opremo le od preverjenih virov, potem ko so razkrili ranljivosti, imenovani Meltdown in Spectre. 

Poudarili so, da ni nobenih dokazov, da so ranljivosti  - prizadeti so procesorji Intela, AMD in ARM - nepridipravi izkoristili, a podjetja, vključno z Microsoftom hitijo s popravki. 

V blogu je Apple zapisal, da so izdali posodobitve za lastno programsko opremo iOS. 

''Varnostni strokovnjaki so nedavno odkrili dve ranljivosti, znani pod imenoma Meltdown in Spectre. Ti vplivata na vse moderne procesorje in zato na skoraj vse ražunalnike in operacijske sisteme. Vsi sistemi Mac in iOS so prizadeti, ampak ne vemo, da bi do zdaj te ranljivosti izkoristili,'' so zapisali. 

Dodali so, da pametna ura Apple Watch ni prizadeta zaradi Meltdowna, za brskalnik Safari pa bodo v prihodnjih dneh izdali posodobitev, da bo tako zaščiten pred Spectro. 

Težave so odkrili raziskovalci pri Googlu in nekaterih drugih institucijah že lani, a so jih do zdaj prikrivali. 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yyyeb
05. 01. 2018 19.29
+1
precenjena zadeva. 300 eur maximum
Našvasan_zob
05. 01. 2018 14.27
+7
Daš jurja pol te pa še s tem fu....
esid@37.com
05. 01. 2018 14.48
-6
pozanimaj se v čem je težava.... osel...
BogiEmil
05. 01. 2018 15.33
+0
našim meltdown nikoli ni nagajal ker imamo firewall ...