Znanost in tehnologija

Avtomobili prihodnosti, zakonodaja preteklosti

Maribor, 25. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zagotovo si že lahko zamislite avtomobil, v katerega boste zjutraj sedli, med vožnjo prelistali časopis in popili kavo, medtem ko vas bo popolnoma avtomatiziran 'osebni šofer' dostavil do službe? To je prihodnost avtomobilske industrije, so si enotni inženirji. A zakonodaja ostaja še iz enega drugega časa. Prav za njeno spremembo pa je potrebnih čim več testiranj in dokazov, da je tak način vožnje varnejši.

S tem avtomobilom sodelujoči študentje in profesorji vozijio po poligonih in preizkušajo učinkovitost programske opreme, predvsem tisto, ki preprečuje trke.
S tem avtomobilom sodelujoči študentje in profesorji vozijio po poligonih in preizkušajo učinkovitost programske opreme, predvsem tisto, ki preprečuje trke. FOTO: 24ur.com

"To še ni avtomobil prihodnosti, to je avto sedanjosti," je ob predstavitvi BMW-ja 640i s polnim ADAS (angleško Advanced Driver Assistance Systems) paketom pred Rektoratom Univerze v Mariboru dejal profesor Arno Eichberger s tehnične univerze v Gradcu (TU Graz).

Avtomobil prihodnosti bo po njegovem namreč nekoliko drugačen – električen in povsem avtomatiziran in se ga najverjetneje ne bo več kupilo, pač pa si ga bodo ljudje izposojali – preko souporabe (tako imenovanega car sharinga) ali sistemov, kot je denimo Uber. "Je pa ta avtomobil, ki ga so ga študentje graške univerze dobili v testiranje in kot učni pripomoček, že skorajda popolnoma avtomatiziran," razlaga strokovnjak.

"V avtu bo nekoč več programske opreme kot mehanizacije"

Da se mobilnost pospešeno spreminja, se strinja tudi Miran Rodič, docent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. "Avtomobili se bodo spremenili v tolikšni meri, da se bodo zamenjala tudi delovna mesta. V avtomobilski industriji se bo kot posledica prihajajočih tehnologij tako iskalo čedalje več računalničarjev, elektrotehnikov. To pa ne pomeni, da bodo inženirji strojništva ostali brez dela. Daleč od tega, še več ga bodo imeli," izpostavlja. Po njegovem se prihodnost avtomobilizma kaže tudi v tem, da bo vozilo najverjetneje postalo kar nekakšna platforma, kot je na primer telefon. "V avtu bo nekoč celo več programske opreme kot same mehanizacije."

In prav avtonomna vožnja je področje, kjer je morda napredek najvidnejši, je trenutno najbolj popularno, in ki se – sicer z zelo majhnimi koraki – uvaja tudi v prakso. "Za začetek v obliki pomoči pri parkiranju, omejevanju hitrosti, zaznavanju nevarnosti na cesti," našteva Rodič.

Profesor Arno Eichberger s tehnične univerze v Gradcu
Profesor Arno Eichberger s tehnične univerze v Gradcu FOTO: 24ur.com

Kljub temu, da gre tehnologija naprej s skorajda svetlobno hitrostjo, pa – tako oba profesorja – močno zaostaja zakonodaja. Popolnoma avtomatizirana oziroma samodejna vožnja, kjer bi voznik lahko roke umaknil z volana ali vmes celo počel kaj drugega, zakonsko namreč ni dovoljena oziroma urejena. "Je sicer v določenih segmentih, denimo pri pomoči pri parkiranju, a to je še daleč od tega, k čemur stremimo in česar si želimo," pravi Eichberger, sam strokovnjak za ADAS sisteme v sodobnih vozilih.

Pomembno je, da se – preden vozilo z nekim sistemom spustimo na cesto – opravi test in reče: v redu, to je dober sistem. Najprej je treba te stvari dobro preizkusiti, kot pa da gremo kar takoj na popolnoma avtonomen avtomobil. Arno Eichberger

Da pa bo države moč prepričati v spremembo zakonodaje, morajo opraviti čim več preizkusov teh sistemov. "Statistično je dokazano, da je avtomobil, ki vozi sam, varnejši, kot pa če se ga upravlja ročno. Da bodo takšni avtomobili nekoč dejansko na cesti, pa je zelo pomembno testiranje, da so zares stabilni in se nanje lahko zanesemo," pravi Avstrijec.

Zaenkrat je pri sodobnih vozilih, ki imajo vgrajene ADAS sisteme, tako pomembno, da avtomobil vozniku le asistira. "Ne pomeni, da vozi v celoti sam, pač pa 'podpira' voznika; predvsem v kritičnih situacijah – denimo ustavi pred morebitno nesrečo, na daljših razdaljah samodejno regulira in vzdržuje hitrost, opozori voznika, če želi zamenjati pas, pa je tam že avtomobil, ki ga morda spregleda ... To zaenkrat lahko storimo z obstoječo zakonodajo. Menim pa, da gre od tu le še navzgor. V bližnji prihodnosti bodo avtomobili deloma že vozili sami, v daljni prihodnosti pa povsem," izpostavlja Eichberger.

In kakšne so prve ugotovitve graških študentov?

V avtonomnih avtomobilih se pojavljajo različne tehnologije, za katere potrebuješ veliko kontrolnih enot in zelo veliko programske opreme. Mi te sisteme testiramo, če so varni in če delujejo pravilno. Arno Eichberger

Največji izziv so sodelujoči študentje in profesorji videli v delovanju glavnih senzorjev – kako bo sprednji senzor 'videl' okolico, kako bo kamera zaznavala morebitno nevarnost, kako svetlobni senzorji, kako bo deloval radar, luči ... "Ti namreč zbirajo podatke, ki ji kalibriramo z matematičnimi modeli in ji lahko kasneje tudi stimuliramo. Tako smo na primer sprednjo kamero dali na mizo in zraven računalnik, ki je prepoznaval zaznano. Nato smo ugotovili, da moramo kamero kalibrirati za širši kot in sočasno snemanje prometa," razvoj tovrstnih sistemov s pomočjo študentov opisuje graški profesor.

So pa vmes naleteli tudi na pravno oviro, na kamere. "Snemanje prometa je v Avstriji zaradi Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (General Data Protection Regulation – GDPR) prepovedano," pojasnjuje Arno Eichberger in dodaja, da tako zdaj delajo v smeri razvoja kamere, ki bi lahko med snemanjem že sama zameglila obraze in registrske tablice.

Kaj še odlikuje predstavljeno BMW ADAS testno vozilo?

Night vision kamera, ki deluje po principu infrardeče kamere. Kadar sistem prepozna, da je objekt zelo blizu, ga obarva rdeče in tako opozori voznika, v nasprotnem primeru pa rumeno.

Avtomobil, ki graškim študentom služi za preučevanje ADAS sistemov, med drugim omogoča samodejno parkiranje, vgrajeno ima vodeno vzmetenje in stabilizatorje, Niht vision, FCW, bird view, Rear steering, full range ACC in LDW.

Pomoč pri parkiranju – če voznik denimo išče parkirišče, vozilo med upočasnjeno vožnjo zaznava prosta parkirna mesta. Voznik nato prejme obvestilo, ali je parkirno mesto ustrezno. Nato voznik ustavi in avtomobil samodejno parkira.

Kamera nadomesti oči – kamere pokrijejo tudi mrtve kote.

V vetrobranskem steklu je ekran z navigacijskim sistemom. Podobni ekrani do se doslej pojavljali z odsevom oziroma dvojno sliko, kompleksna in napredna tehnologija pa je s portretiranim prikazom na konkavnem vetrobranskem steklu to pomanjkljivost odpravila.

Predstavitev vozila je potekala v sklopu poletne šole, ki jo pripravlja mariborska univerza in je v celoti posvečena avtonomni vožnji.
Predstavitev vozila je potekala v sklopu poletne šole, ki jo pripravlja mariborska univerza in je v celoti posvečena avtonomni vožnji. FOTO: 24ur.com

Vrednost predstavljenega avtomobila profesorja ocenjujeta na od 100.000 do 500.000 evrov; ceno mu dvigata predvsem notranja oprema in močnejši motor. "Če sedete v ta avtomobil, mi lahko verjamete, da še dolgo ne boste v dražjega," v smehu pravi profesor Rodič, a dodaja, da to seveda ni komercialni avto za na trg, temveč vozilo z zunajserijskimi prilagoditvami in posebnimi specifikami. "Da se mu sicer še marsikaj dodati – radarje, druge sisteme, ki niso del osnovne opreme in potem to konkretno v vožnji preizkušati, kot to počno na TU Graz."

"Prišel sem iz Gradca, promet je bil tekoč, zato je bila vožnja prijetna. Vključil sem Cruize control in Electronic Sync Sytem in avto je bolj ali manj vozil sam," pravi Eichberger.
"Prišel sem iz Gradca, promet je bil tekoč, zato je bila vožnja prijetna. Vključil sem Cruize control in Electronic Sync Sytem in avto je bolj ali manj vozil sam," pravi Eichberger. FOTO: 24ur.com

Predstavitev vozila pred rektoratom mariborske univerze je potekala v okviru mednarodnega projekta CEEPUS (projekt, namenjen izmenjavi študentov in predavateljev). Univerza v Mariboru je v sklopu tega pripravila poletno šolo, tokratna, dvotedenska, je v celoti posvečena avtonomni vožnji. "Študentom predstavljamo osnove tehnologij, metod, procesov in pravne vidike avtonomne vožnje. Videli so in še bodo, kakšne komponente mora takšno vozilo imeti in čisto konkretno – kaj je po zakonu zaenkrat sploh dovoljeno," pravi Rodič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deo30
28. 06. 2019 07.57
+1
Dokler bojo se vsi vozili tako bo že naš planet toliko onesnažen da boli glava,saamo profit to bo pogubno za vse.....Aja sej bo ste šli na Mars....Zakaj Zemlja ne zasluži tehnologijo Marsa,aja zopet profit a v Afriki še dan danes nimajo hrane,aja profit
Uporabnik443897
26. 06. 2019 09.13
+2
V Franciji bodo športnike vozili drobni v EU avtomobili brez šoferja v Sloveniji pa veseli če si bomo lahko privoščili Yugeca 😏
Uporabnik443897
26. 06. 2019 09.14
+1
Cogo
25. 06. 2019 17.10
+8
Avto je danes glavna moška igračka, o kateri vsak sanja, da si jo bo kupil in še bolj, da jo bo vozil. Nam pa dopovedujejo, da si avtov ne bomo več kupovali, niti jih vozili. To bi pa rad videl... upam, da ne.
Zentrum
25. 06. 2019 17.20
+3
V bistvu rabiš samo neko sredstvo, ki te lahko pripelje od točke A do točke B v najkrajšem možnem času in je na voljo 24/7. Če to iznajdeš, ne bo več nobene potrebe po avtu.
Uporabnik443897
26. 06. 2019 15.25
+4
Ko bodo vsa prevozna sredstva enaka pod enakimi pogoji vsakemu za izposoja da in niti sekunde prej ne. Kot plinske jeklenke včasih. Prvič si moral kupiti novo ko si menjal pa včasih dobil tako da nisem vedel če bi jo sploh nesel v stanovanje. Drugič propade vsa avto industrija saj delajo samo en model. Sistem kot pri kolesih, ga ni tam ko ga rabiš, potem 5 minut vlačiš vrečke da se par minut pelješ in spet kolo parkiraš in par minut hodiš do avta da se lahko peljem nazaj na Koroško. Ne hvala peljem se do trgovine in do dtuge in domov !!! Samo vprašam kako se bo vozila pa gospoda in politika ???
rdeč alarm
25. 06. 2019 15.56
+1
Sedaj se smejimo samo cez 200 let ne bos nsredil tehnicnega ce avto ne bo letel.
Houdor
25. 06. 2019 15.09
+6
komaj čakam e-traktor
disorderliness
25. 06. 2019 16.10
+0
antilevi?ar
02. 07. 2019 10.23
mislil je na eko traktor,.teh še dolgo nebo
Transformerji
25. 06. 2019 14.47
+2
Vse za luksuz, zahtevne bogataše - želim si samo enega Twiziya za 3000 evrov , pa 60 km/h.
flojdi
25. 06. 2019 14.20
+3
..kera žalost..pa zakaj bi nekdo moral listati po časopisu če bi pa mu lahko Bral" računalnik , ej
disorderliness
25. 06. 2019 16.12
+1
Zato, ker baje po mnenju nekaterih el. časopisi bolj onesnažujejo, kot gore tiskanega papirja v barvah in brez.
Uporabnik443897
26. 06. 2019 15.29
Dobre so knjige na kasetah, fino pa voziti avto. Tako se lahko naučiš kakega jezika prej saj vsaki dan poslušati skoraj 4 ure Angliščino med vožnjo ti počasi pride. Pravijo da se otroci naučijo tudi z gledanjem risank ko še ne znajo brati !!!
jaz77
25. 06. 2019 12.44
+8
Kdaj bote z takimi clanki nehal fopat ljudi. Je kdo postudiral kako bojo ta vozila vozila po snegu?
Uporabnik1292093
25. 06. 2019 13.30
-5
zakaj po snegu? verjetno ne bodo divjala, kot mi, ko bo avto zaznal, da drsi. prav v snegu bo veliko boljši. najbolj nevarno so nepredvidljive situacije, ki jih računalnik pač ne bo imel notri.
Morana7
25. 06. 2019 14.35
+4
šestkur ni realno, da boste v snežnem metežu vsakih par minut puscali senzorje ali apč? ko se na njih naberere sneg je zaznava ali bistveno slabša ali je pa ni...ceste bi morale bit kopne non stop...je to realno glede na to, da snežne službe vsako leto sneg "preseneti"?
disorderliness
25. 06. 2019 16.16
+1
Ma ne. Kako bodo vozila po snegu, ampak po vročem asfaltu. Najprej se bodo pregrela, pol bodo eksplodirala, nakar bo nastala soparam potlej dim, potlej bodo nuklerno sevala, pol bo crknila zel na njivi, potlej se bodo drevesa zmanjšala in gore se bodo dvignile in bo oblačno in bo padala toča. To bo, ja.
DeBill
25. 06. 2019 12.21
+6
sam da ne bo to tko k pr 737.
DeBill
25. 06. 2019 12.17
+0
ne bo vozil. zaenkrat so človeški možgani DALEČ sposobnejši od vsake nevronske mreže. in ko NN pride na naše področje je prav boga, do AI je pa še dooooolga pot. Tisti, ki trdi da AI že obstaja ali je šarlatan, ali pojma nima. Trenutno so največji doseg nevronske mreže v tam do 256 layerjev. pol se pa konča. Deep blue je avtomat, Aplha Go je specializiran stroj, ki ga je pravi prvak, ko je začel z "globjo" igro rastavil na pravaktorje in so bili vsi prejšnji presežki in nove poti in ah in sploh občudovanje TAKOJ pozabljeni.
srecnii
25. 06. 2019 11.50
+0
Trenutno najboljša rešitev in najbolj ekonomična je predelava vozila na plin, LPG že obstaja, CNG pa tudi, treba bo mal motorne glave prilagodit za plin in akcija.
DeBill
25. 06. 2019 12.19
+1
maš Vialle sistem z direktnim vbrizgom LPG. Zveča moč za 15% in zmanjša porabo glede na becin!!! za 20%. Zmanjša zaradi pohladitve zgorevalnega porostora, tako nekako kot to počne Hondin cool air intake. Moj veliki karavan porabi ob orn nažiganju do 5,5l plina na 100 km. Če sem zmirn, pridem na 4,5l na 100 km.
modelx
25. 06. 2019 16.01
+3
sanjaj. prins je boljši, pa takih sanj ne zagotavlja. dokler bo imel plin manjše oktansko število, potem ne piši traparij.
antilevi?ar
02. 07. 2019 10.28
Gorivna moč plina je slabša od ogljikovodikov, poraba plina je skoraj enkrat večja, tako, da smo s ceno tam tam, premontaža in servis so pa dragi, ne splača se, če nisi podjetje.
modelx
25. 06. 2019 11.37
+9
in če bo tak avto povzročirečo s smrtnim izidom, kdo bo odgovarjal in šel v čuzo? programerji? direktor firme (bmw)? al' bo enako, kot pri goljufivih programih, da se bo slovenija posrala pred korporacijo in tožba ne bo možna?
detect
25. 06. 2019 11.00
+18
to še dolgo ne bo,zato,ker je vse to še vedno samo denar in pohlep.
yokerxdinterfan
25. 06. 2019 10.10
+6
Avtobus vlak taxi....tam imaš tudi šoferja
cecen
25. 06. 2019 09.32
+0
Sam predvidevam, da bo nekega dne vožnja z avtomatizirani mi avti res bolj varna, sproščujoča in hitrejša. Primer; avtomotizirani avti bodo zagotovo komunicirali med seboj, kar vozniki danes ne počnemo (z izjemo na kakšnem križišču in kletvicami in trobljenjem vsepovsod). Na semaforju se bo speljalo, izsiljevanja prednosti ne bo potrebno, ker bo avto sam upočasnil in odstopil prednost, avto za njim bo držal razdaljo o da ne bo potrebno zaustavljanje ampak samo zmanjšanje hitrosti. Hitrost vožnje bo morda manjša ampak bo čas pridobljen zaradi pretočnosti prometa. Do tedaj pa bo preteklo toliko vode in zamenjalo se bo toliko vlad, ki ne bodo znale urediti zakonodaje (poglejmo npr. primer z medvedjo družino), da sam verjetno ne bom niti več potoval ampak bom črvom družbo delal. Hvalabogu za znanstveno-fantastične filme, da lahko rečem, da sem vsaj videl, kako to deluje.
cecen
25. 06. 2019 09.35
+13
Aha in še to. BMW 640 ni avto prihodnosti ampak večini nas tukaj avto mokrih sanj :)
DeBill
25. 06. 2019 12.20
+4
trumpet2018
25. 06. 2019 09.28
+37
če ne boš ubogljiv državljan, te bodo pa smrtno ponesrečili, to so mokre sanje globalistov, vendar ne bo jim uspelo, ker večina vozi avto ker uživa v vožnji, to je samo potuha lenobi, če ne znaš sam samostojno parkirati in avto samodejno parkira namesto tebe, potem nisi sposoben za voznika in bolje da hodiš peš naokrog. asistenčni sistemi so v avtu samo zato, da proizvajalci lahko nabijejo cene do neba, bedaki pa to nepotrebno kramo plačujejo
Janko Ig
25. 06. 2019 09.25
+19
Bla bla, to so še samo igračke in to zelo nevarne. Vsaj še 20 let kih ne bo....
Pimplc
25. 06. 2019 09.10
+3
verjamem da bo prislo do velikih konfliktov med strojniki in elektronicarji in progamerji. kdo je zadolzen za kaj. eni bojo cakali druge pri popravilu in vzdrzevanju takih vozil. izobrazevalni koncept se mora spremeniti. se vedno sem za klasiko. ki je konec koncev bolj varcno in okolju prijazno. koliko energije se porabi za izdelavo danasnjih avtomobilov ali pa tistih klasicnih nekoc
Podkrinko
25. 06. 2019 09.00
+16
Najbolj verjamem samemu sebi
txoxnxy
25. 06. 2019 08.53
-1
Naj jim naredijo posebne pasove nikakor pa nebi smeli voziti skupaj z ljudmi.