Znanost in tehnologija

Bodo mutantske miši postale 'super vohljačke'?

Washington, 12. 07. 2016 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podgane, miši, morda celo pse bi ameriški znanstveniki radi gensko spremenili, da bi postali bolj izurjeni v prepoznavi določenega vonja, kot sta razstrelivo in prepovedana droga. Raziskave na miših so že pokazale, da je to morda celo mogoče.

Ameriški znanstveniki so mutirali miši, da bi jih spremenili v 'super vohljačke', poroča BBC. Njihov cilj je ustvariti novo generacijo glodavcev, ki bi bila zmožna vohati prepovedane droge ali razstrelivo. Znanstveniki sicer pravijo, da je raziskava poskus koncepta.

miši
miši FOTO: Reuters

V prihodnosti bi lahko podgane, miši in morda pse genetsko spremenili, da bi zaznali oziroma izvohali določen vonj, poročajo znanstveniki v reviji Cell Reports.

Raziskovalec Paul Feinstein je povedal, da mislijo, da lahko naredijo 'super vohljače' za določen vonj. ''Živali pretentamo, da posvetijo pozornost le enemu vonju med številnimi drugimi,'' je povedal Feinstein, profesor na univerzi v New Yorku.

Raziskovalci so uporabili genske spremembe, s katerimi so naredili miši boljše pri zaznavi določenega vonja. Poskus so izvedli z dvema znanima vonjema – kemikalijama, ki imata sladek vonj, podoben jasminu in drugim, z vonjem poprove mete. Raziskava je pokazala, da so mutirane miši lahko zaznale manjše količine omenjenih vonjev kot nemutirane miši.

Naslednji korak je, da raziskavo razširijo na prepoznavanje drog in razstreliva. V Afriki podgane sicer že uporabljajo za iskanje min. ''Želimo ustvariti podgano ali miš, ki bo zavohala razstrelivo, to bi pa lahko naredili še za droge, kot je na primer kokain,'' je povedala vodja raziskave Charlotte D'Hulst s fakultete Hunter. ''Če bomo našli receptor, ki ga aktivira kokain, lahko ustvarimo glodalce 'super vohljače.'" 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Merljak
14. 07. 2016 14.42
+2
+++ Ali nas Amiji nameravoja zastrupit še s čim. Genetske spremembe na živih bitjih ( tudi žitnicah, pšenica ječmen..) niso v skladu z zakoni narave. Posledice so dolgoročno gledano, nepredvidljive. Moja domača mačka, ki se muva okrog hiše bo še polovila vse miši, ali bodo Ami DNK miši drugačne. Amiji naj delajo gužvo še naprej v politiki, naravo pa naj pustijo pri miru, ker ni njihova.
pheonix1
12. 07. 2016 18.32
+1
tevi američani imajo zelo resne probleme s paranojo in psihopatstvom
Uporabnik113189
12. 07. 2016 14.38
+2
Odlično. Potem bodo te miške ušle iz laboratorijev, tako kot je "pomotoma" pobegnila Zika in to ravno v Braziliji. Nerodno je da je to članica BRICS skupine, pa še predsednika so zmanipulirali. Da se vrnem na temo, potem ko bodo te miške zaživele v naravnem okolju ga ne bo strupa, ki bi jih pokončal..Reševal jih bo izjemen vonj, pa se bodo namnožile v milijone.. Seveda ne bo nihče kriv.. Res me zanima katera država bo imela čast za nenavadno razmnožitev..
Vig1
12. 07. 2016 16.01
+1
Točno to. Se je že kar nekajkrat zgodilo, tako pri rastlinah kot pri živalih, da so nato ta Super bitja iztrebila svoje nesuper sorodnike in vedno je bila panika, ko se je izkazalo, da teh Super bitij sami ne moremo več kontrolirati. Očitno se nismo še nič naučili.