Znanost in tehnologija

Bodo nekateri rezultati v Googlovem brskalniku postali plačljivi?

Mountain View, 04. 04. 2024 18.07 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V javnost je prišlo novo poročilo, ki nakazuje na to, da bi Google lahko začel zaračunavati dostop do nekaterih rezultatov iskanja. Posebno premijo bi podjetje zaračunavalo za različico brskalnika, ki ga poganja umetna inteligenca. O različici Googlovega brskalnika brez oglasov pa v podjetju za zdaj ne razmišljajo.

Kot kaže, Google razmišlja o tem, da bi uporabnikom začel zaračunavati premijo za dostop do različice svojega iskalnika, ki ga poganja umetna inteligenca, poroča Financial Times.

Če bo podjetje zamisel uresničilo, bo to prvič, da je Google zaračunal za katerega izmed svojih osnovnih izdelkov. Google sicer že zdaj zaračunava za denimo dodatni prostor za shranjevanje in nekatere druge funkcije, vendar pa je bilo iskanje vedno brezplačno za vse uporabnike, saj ga financirajo z oglaševanjem. 

Spletno iskanje
Spletno iskanje FOTO: Shutterstock

Tradicionalni iskalnik, ki zbira rezultate po vsem spletu in ga uporablja večina uporabnikov, bo glede na podatke poročila ostal brezplačen. Oglasi pa bi se sicer še naprej pojavljali tudi za naročnike.

Kaj bi bila torej glavna razlika med brezplačno in plačljivo storitvijo? Tisti, ki bi plačevali naročnino, bi dobili še dostop do rezultatov, ki jih ustvari generativna umetna inteligenca. Zakaj bi bilo to boljše? Nekateri strokovnjaki menijo, da bi rezultati, ustvarjeni z umetno inteligenco, lahko predstavljali prihodnost spletnega iskanja, saj bodo uporabnikom omogočili neposredne in specifične odgovore na njihova vprašanja, poroča The Independent.

Kritiki so medtem izrazili zaskrbljenost, da bi ti odgovori lahko vključevali nepreverjene laži, zlasti glede na to, da jezikovni modeli umetne inteligence včasih ustvarijo tako imenovane "halucinacije" – torej odgovore, ki so sicer videti pravilni, a so v resnici napačni. 

O različici brez oglasov v Googlu ne razmišljajo

Kot že omenjeno, Google sicer nekatera orodja, ki jih poganja UI in delujejo v sklopu obstoječih storitev, že zaračunava. Uporabniki, ki plačajo naročnino, imajo denimo dostop do njihovega novega pomočnika Gemini v Gmailu in Google dokumentih – UI v teh primerih predlaga besedilo, ki bi ga uporabnik lahko uporabil.  

Je pa podjetje zanikalo, da pripravlja različico brez oglasov. "Na funkciji iskanja brez oglasov ne delamo, niti o njej ne razmišljamo. Kot smo to že večkrat storili, bomo še naprej delali na novih vrhunskih zmogljivostih in storitvah za izboljšanje naše naročniške ponudbe v Googlu," so sporočili iz podjetja.

Google Gemini
Google Gemini FOTO: Shutterstock

Po tem, ko je ChatGPT svet navdušil nad prihodnostjo umetne inteligence, je bil Google deležen tudi nekaj kritik, ker je pri trženju svojih izdelkov nekoliko počasnejši. Pa vendar je treba upoštevati, da je Google izumil tehnologijo, ki podpira številne konkurenčne izdelke, tudi sam ChatGPT. 

Sicer pa je Google v odgovor predstavil lastnega klepetalnega robota Barda, ki ga je kasneje preimenoval v Gemini. Februarja je moral Google nato iz robota odstraniti nekatere funkcije, saj je Gemini ustvarjal nekatere netočne slike zgodovinskih dogodkov – domnevno zato, ker naj bi skušal poskrbeti za rasno raznolikost oseb na slikah.  

Google je februarja Gemini integriral tudi v svojo aplikacijo za sporočila, ljudem pa se ni treba več truditi s sporočili, saj jih samodejno ustvari kar umetna inteligenca. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
10. 04. 2024 21.00
+1
Hahaha AI me lah sam u ta zadno pogleda. Ne dam niti centa za AI.
kameltrajbar
07. 04. 2024 11.18
+1
pač prešaltaš na drugi iskalnik... 😎
SlepiSlovenc
04. 04. 2024 20.16
+1
Propaganda ameriška.
Boogieweeed
04. 04. 2024 19.35
+3
Uporabljamo duckduckgo ker ne polnimo data mining firm.
nagec123
04. 04. 2024 19.26
+7
Slej ko prej se bo našla konkurenca,ki bo cenejša ali celo zastonj...
tali?ni tom
04. 04. 2024 19.36
+0
slovenc59
04. 04. 2024 19.23
+9
Pogoltnost teh mrhovinarjev res ne pozna meja ! Naj se jim zatakne v grlu ! Bo kot kaže res treba prestopit drugam, ker tudi microsoft je ratal isti....
NeXadileC
04. 04. 2024 19.09
+11
Jaz jim ne bom plačeval prav ničesar in pod nobenimi pogoji. Oš, neš, ne moraš!
klop12
04. 04. 2024 19.07
+17
Lah probajo,pajih bodo uprabniki hitro spomnili,da so No.1 iskalnik na svetu samo zato,ker so bili zastonj. Definitivno noben pri zdravi pameti ne bo plačal rezultata iskanja,se bodo pa dvignili drugi iskalniki ala duckduckgo
MojsterSplinter
05. 04. 2024 15.23
+1
Niso No.1 samo zato, ker so bili zastonj. Spomnim se časov, ko se je Google šele pojavil. Bil je svetlobna leta pred ostalimi.