Bomo spreminjali učbenike? Geologi razkrivajo, da imamo osem in ne sedem kontinentov

Mednarodna skupina geologov je po več kot 20 letih proučevanja, raziskovanja in izvajanja meritev ugotovila, da imamo na našem planetu osem in ne sedem kontinentov. V geološkem zborniku predstavljajo svoje ugotovitve ter osmi, večinoma potopljeni kontinent - Zealandijo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Se še spomnite, ko smo pri geografiji spoznavali kontinente? Takrat so nas naučili, da imamo na našem lepem planetu sedem kontinentov: Severno in Južno Ameriko, Evropo, Afriko, Azijo, Antarktiko in Avstralijo. Nove ugotovitve ameriških geologov, ki so jih objavili v strokovnem dnevniku GSA (The Geological Society of America), pa na ta seznam dodajajo že osmi kontinent, in sicer Zelandijo.

S tem prikimavajo tistim geologom, ki so že pred desetletji trdili, da Avstralija in Nova Zelandija nista isti kontinent in da je Nova Zelandija edini kopenski del skoraj v celoti potopljenega kontinenta v jugozahodnem delu Tihega oceana.

Razdelitev na osem planetov

Delitev zemeljske skorje na osem kontinentov. (Foto: GSA Today)

Kot navaja skupina geologov v svojem poročilu, je kar 94 odstotkov osmega kontinenta potopljenega. Kopen je del, ki ga sestavlja Nova Zelandija, Nova Kaledonija ter nekaj manjših otokov. Po njihovih izračunih ima novi kontinent površino v velikosti pet milijonov kvadratnih kilometrov, kar je okoli dve tretjine velikosti sosednje Avstralije.

Geologi so pri določitvi, ali gre res za nov kontinent, upoštevali različne kriterije in poudarjajo, da za določitev kontinenta ni nujno, da je večina ozemlja nad morsko gladino. Tako so upoštevali nivo kontinenta glede na okolico, geološko posebnost, jasno določenost območja ter to, da je skorja kontinenta tanjša od običajnega morskega dna.

Nova Zelandija

Nova Zelandija naj ne bi bila del kontinentalne plošče, ki sestavlja Avstralijo, pač pa naj bi bila samostojen kontinent. (Foto: Thinkstock)

Glavni avtor teh ugotovitev je novozelandski geolog Nick Mortimer, ki je dejal, da so te ugotovitve plod več kot 20 let raziskav. Mortimer poudarja, da gre za zelo pomembne ugotovitve, ki bodo v pomoč pri razumevanju gibanja tektonskih plošč in nastanku posameznih kontinentov.

Ali bodo v šolah odslej poučevali, da sta Avstralija in Nova Zelandija tako zelo različni tudi zato, ker gre za dva ločena kontinenta, je bolj stvar dodatnih strokovnih razprav, saj traja kar nekaj časa, da v strokovnih krogih sprejmejo in priznajo nove razlage. Tako bomo najverjetneje še lep čas poslušali zgolj o sedmih kontinentih, saj ni znanstvenega telesa, ki bi formalno potrdil obstoj osmega kontinenta.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 173
Rdeči Karton! 21.02.2017 15:15:44
Evrazija je potem en kontinent, dva ali trije. Mogoče je pa evropa otok. S. in J. amerika sta dve celini zaradi panamskega prekopa? Ta debata bo trajala še nekaj časa. Nekateri jih niti 7 ne neštejemo eni pa jih najdejo 8 ali pa 9...
Več komentarjev