Znanost in tehnologija

Darko se je na krut način naučil, da je nekaj predobro, da bi bilo res. Kaj pa vi? Ste že bili žrtev prevare?

Ljubljana, 25. 10. 2016 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z novo kampanjo ozaveščanja pred spletnimi goljufijami SI-CERT opozarja, da na nas prežijo goljufi tudi na spletni platformi Airbnb, saj so prijeli številne prijave uporabnikov, oškodovani pa so v povprečju izgubili več kot 1000 evrov. Tokrat nas skozi prevaro popelje naivni Darko, ki je ostal ne le brez denarja, temveč tudi pozornosti svoje drage.

Oktober je vseevropski mesec kibervarnosti in Slovenijo že peto leto zapored zastopa program ozaveščanja Varni na internetu, ki deluje v okviru Nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT pri javnem zavodu Arnes.Ves mesec opozarjajo na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike, med njimi so tudi goljufije pri najemanju raznih nepremičnin.

"Svetovno znana platforma za posredovanje nepremičnin med uporabniki z vsega sveta zasluženo uživa veliko priljubljenost, vse bolj priljubljena je tudi pri internetnih kriminalcih," opozarjajo na SI-CERT, kjer prejemajo številne prijave uporabnikov, oškodovani pa so tako v povprečju izgubili več kot 1000 evrov.

Prostorno stanovanje, lepa oprema, odlična lokacija in pol cenejše od konkurence. Predobro, da bi bilo res? To je že razlog za alarm.
Prostorno stanovanje, lepa oprema, odlična lokacija in pol cenejše od konkurence. Predobro, da bi bilo res? To je že razlog za alarm. FOTO: Varni na internetu

Predobro, da bi bilo res, a preveč mamljivo, da bi se lahko uprli

Na SI-CERT pojasnjujejo, da se prevara vedno začne na portalu Airbnb, na katerem je oglas za odlično stanovanje po izjemno nizki ceni. Lastnik mu predlaga, da komunikacijo iz portala Airbnb preselita na elektronsko pošto, kjer se dogovorita o rezervaciji in plačilu. Nato z e-naslova safe@airbnb-payment.com prejme pošto z navodili za plačilo namestitve in seveda čimprej plača (elektronski naslov safe@airbnb-payments.com ni uradni naslov Airbnbja, portal posnema samo v imenu, izmislili so si ga kar goljufi sami, ki z njim tudi upravljajo). Še malo pred tem se prijazen lastnik neha odzivati na sporočila in uporabnik se zave, da je šlo nekaj hudo narobe. Obrne se tudi na Airbnb, a tam naleti na hladen odziv: "Naleteli ste na prevaro, a ker ste kot uporabnik kršili pogoje uporabe, za nastale razmere ne odgovarjamo."

Lažne profile, ki objavljajo goljufive oglase, spletni administratorji vsakodnevno odstranjujejo. A kaj, ko je dovolj že en sam dan, da se na njihove limanice ujame vsaj nekaj žrtev. SI-CERT o tem, kako hitro lahko postanemo tarče goljufov

Ta neverjetna ponudba vam je zameglila presojo in že ste postali žrtev spletnih prevarantov. Na spletni strani Airbnb mrgoli goljufov, ki samo izkoriščajo dobro ime platforme. Tam ustvarjajo lažne profile in oglašujejo stanovanja, ki ne obstajajo. Poceni, prostorna, moderna in na odlični lokaciji, lepe fotografije pa poiščejo kar na spletu. Ravno ta neverjetna ponudba je argument, ki pri lovcih na najboljše ponudbo prevečkrat premaga vsako skepso. Ko goljufi vzpostavijo stik z žrtvami, komunikacijo s spletne strani speljejo na svoj elektronski naslov in žrtev prepričajo, da denar nakaže na njihov TRR-račun. Komunikacija in plačevanje zunaj portala obenem pomenita neupoštevanje Airbnb pravil in pogojev rabe, zaradi česar žrtve niso upravičene do nadomestila v primeru oškodovanja.

Sled za nakazanim denarjem se izgubi

Računi, na katere žrtve nakažejo denar, so odprti s ponarejenimi osebnimi izkaznicami ali pa v lasti denarnih mul. Denarne mule prejeta sredstva hitro dvignejo in po neki drugi denarni poti nakažejo naprej goljufom. Največkrat gre za nakazilo preko plačilnega sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja denarnim transakcijam, in na ta način se sled za denarjem hitro izgubi. Od tako nakazanega denarja se lahko žrtve kar poslovijo.

Primer lažnega sporočila, ki uporabnika nagovarja k plačilu z bančnim nakazilom.
Primer lažnega sporočila, ki uporabnika nagovarja k plačilu z bančnim nakazilom. FOTO: Varni na internetu

Prevare so tudi drugje

Na podobne goljufive oglase lahko naletimo tudi med brskanjem po slovenskih spletnih oglasnikih. Administratorji takšne oglase redno odstranjujejo, vendar je dovolj samo nekaj ur, da se na njihove limanice ujame več žrtev, opozarjajo na SI-CERT.

Čas za rdeči alarm

Vsem svetujejo: "Niti svetovno priznana spletna platforma ni zagotovilo za varnost, če kot uporabniki ne upoštevamo varnih pogojev rabe. Ob ponudbi tipa ‘predobro, da bi lahko bilo res’ naj se takoj oglasi rdeči alarm. Na Airbnb platformi se dnevno pojavljajo podobne neverjetne ponudbe, ki jih administratorji sicer redno odstranjujejo, podobne oglase lahko najdemo tudi na slovenskih spletnih oglasnikih. Da se vam ne bo treba prihodnjič držati za denarnico, izbirajte samo uveljavljene ponudnike, ki so na portalu registrirani že dalj časa, njihovo verodostojnost pa potrjujejo tudi številne pozitivne izkušnje drugih uporabnikov. In preberite že enkrat navodila in pogoje uporabe.'

S tem lahko preprečite, da tudi vi ne postanete Darko, ki ga je nespameten nakup stal denarja in nežnosti svoje najdražje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
27. 10. 2016 08.28
+2
če gre denar, gre tudi ženska....vedno
estelle.r
25. 10. 2016 21.44
+25
Če si pa tako lahkoveren, da padeš na tak trik, je najbolje, da vrneš kreditno kartico nazaj na banko, ker pač nisi prištevna oseba za spletne nakupe. Sej smo se že vsi kdaj kej ušteli, kupili kej slabega itd..ampak da greš nekomu nakazovat denar, ko ti npr. na airbnb lepo piše, da NE tega delat, dobesedno pri vsakem koraku ko iščeš stanovanje za spat...pol pa res..
nevica
25. 10. 2016 20.00
+4
Sem, en moški se mi je tri leta lagal po dolgem in počez, praktično o vsem...Je bilo pač lepo slišat, pa sem toliko časa prenašala - ampak vsega je enkrat dovolj.
Praškovarit
25. 10. 2016 15.01
+12
kaj je blo pa z Bredo narobe?
Jo Va
25. 10. 2016 14.27
+23
Pa ljudje, če ste pismeni, preberite najprej pogoje in pravila uporabe. Tam lepo piše (Airbnb), da se morajo vse transakcije izvesti preko njih. Če si tako nor, da tega ne upoštevaš, pa si si sam kriv...
Against
25. 10. 2016 13.33
+8
Pozornost svoje drage.... je lahko srečen, ker je bil šus babji, še malo ga je koštalo, da se je je rešil, sedaj lahko dobi inteligentno žensko. Saj ne, da jih je polno, se pa najde sem pa tja kakšna.
zulj001
25. 10. 2016 12.33
+11
Nisem ,ker nisem toliko butast ,da bi mi ti kekci meglo prodajal............
BUONcaffee
25. 10. 2016 12.23
-4
Mene tale članek in video ne prepriča, da nebi kupoval preko spleta. Kar koli sem kupil sem prihranil.
290ktober
25. 10. 2016 12.48
+12
Ojoj si izmišljuješ nikjer ne piše ,da ne kupovat na spletu!!!
buzerantos
25. 10. 2016 11.39
+51
Ko imajo nori denar, pametni sluzijo. Sami ste si krivi. Gledas oddajo isci napako v sliki, ali iscejo besedo, crko, folk veselo klice in placuje 2-3 € na minuto... Halo ? Zadnjic sem se prav smejal. Pol pa racun 100€ plus in vsi drugi krivi... Zal ljudje, bo treba malo mislit. Zaradi vse vecje bede in naivnezev se rojevajo taksne zadeve.
audiirs4
25. 10. 2016 11.59
+28
Isto je, ko nekdo kupi neki izdelek v najdražji trgovini, da bi pa googlal, bi videl da ga lahko v sosednji trgovini dobi polovico ceneje..
audiirs4
25. 10. 2016 12.01
+10
pol pa jamranje da ni denara, prodajalci pa živijo na vlki nogi pa se preseravajo
GlavniModerator
25. 10. 2016 12.23
+21
ja uno z iskanjem napake na sliki, je taka komedija, da clovek ne more verjet da je to sploh dovoljeno. Eno napako iscejo eno uro, 20 placanih klicateljev kr neki rece, da imajo ostali obcutek moznosti, da pridejo na vrsto in potem en lih na koncu oddaje ugotovi napako. In folk tam pusca po vec 30 eurov
NiVseRes
25. 10. 2016 12.43
+18
Pa vedezevanje...kera natega eeej...zakon pa j.b gostince in postene delavce
allstarker
25. 10. 2016 12.48
+18
hahahaha enkrat za foro smo klicali na to oddajo in verjeli ali ne, zadeli smo okrog 500 eur (klicali smo enkrat in to je trajal dobre 2 min)...kje je nastal problem? za izplacilo so nam sporocili, da bo trajali 30 dni...no po 90 dnevu brez placila, sem klical na urednistvo in so rekli (vem da je bila jesen, kater mesec je bil pa ne vem), da morajo izplacati se majske nagrade...no po malo bolj interni preiskavi, sem ugotovil, da sedez tega podjetja je bil registriran na siciliji!!! tako da prijavit jih tudi ne mores:) no enkrat sredi zime so le izplacali znesek:)
andisej1
25. 10. 2016 11.37
+3
razni čebelarji , ki prodajajo prebarvane zastarele panje
Pantokrator
25. 10. 2016 11.33
-9
nik500
25. 10. 2016 11.40
+10
Kaki romuni. Sej oni niso edini pirati v svetu računalništva.
BUONcaffee
25. 10. 2016 12.02
+0
Jaz sem kupil poceni gume od Romunov, v naprej nakazal denar in jih tudi dobil TOČNO TAKE KOT SO BILE NA SLIKI, NOVE, HA, HA,.....
mik222
25. 10. 2016 15.08
+1
IVO1965
26. 10. 2016 21.22
romunsko gumi zgodbo lahko tud jaz potrdim, sem naročil gume za motor, plačal vnaprej 168 eur in čim sem plačal sem se začel tolčt po buči. nič sem rekel, sem si pač za 160 eur kupil pameti. po cca 1 tednu ko sem nakazal denar pa mi je hitra pošta pripeljala naročene gume ( nove in brez napak, točno tako kot je bilo dogovorjeno ), tak da..... se je izšlo ok za mene.
mojcd
27. 10. 2016 08.29