Znanost in tehnologija

Elon Musk in novi poskusi humanitarnosti

Flint, 12. 07. 2018 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po kritikah, ki jih je prejel Elon Musk, šef podjetja SpaceX in Tesla Motors, glede medijskega izpostavljanja pri reševanju tajskih dečkov, je po pobudi na Twitterju prebivalcem ameriškega mesta Flint obljubil, da jim bo zagotovil čisto pitno vodo.

Elon Musk, poslovnež in izumitelj.
Elon Musk, poslovnež in izumitelj. FOTO: AP

Med reševanjem tajskih dečkov je Elon Musk, poznan poslovnež in izumitelj, ponudil svojo pomoč in celo ustvaril majhno podmornico, s katero naj bi rešili fantke. Vodilni v reševalni akciji so se mu za pomoč zahvalili, a ocenili, da podmornica ne bi bila primeren način, da dečke rešijo. Ob tem so se pojavile številne kritike na družbenih omrežjih, da se Musk izpostavlja tam, kjer njegova pomoč ni potrebna in da bi lahko svoj čas ter denar namenil drugim humanitarnim projektom.

En izmed teh kritikov je tudi Twitter uporabnik Baby D, ki je pozval, ali bolje rečeno izzval Muska, naj očisti vodo v mestu Flint. Flint je mesto v ameriški zvezni državi Michigan, ki ima težave z onesnaženo vodo že od leta 2014. Takrat je prišlo v javnost, da cevi mestnega vodovoda v vodo spuščajo nevarne količine svinca. Oblasti so sicer sporočile, da je voda dovolj čista za pitje, a problem ne bo rešen, dokler ne bodo zamenjane cevi. Prebivalcem mesta so svetovali, naj še vedno pijejo filtrirano vodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Musk je hipoma odgovoril na tvit. Sporočil je, da bo financiral čiščenje vode, ki ne ustreza FDA standardom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Musk sicer ni preveril, čigava odgovornost je pravzaprav voda. Javni vodovod namreč regulira Agencija za okolje in ne Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA). V nadaljnjih tvitih je Musk razložil, da bo plačal za filtre v vseh hišah, kjer voda ne ustreza standardom, prav tako pa bo poskušal pomagati znova vzpostaviti zaupanje med oblastmi in ljudmi v mestu.

"Večina hiš v Flintu že ima čisto vodo, ampak ljudje ne zaupajo več rezultatom oblasti. Tistim hišam, ki čiste vode še nimajo, pa bomo filtre priskrbeli," je še razložil Musk. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
21. 07. 2018 07.59
+4
A zdaj boš narod zastrupljal s filtri? Tako kot bo Gates pomagal ljudem s cepljenjem-beri strupljenjem
Dragonball
12. 07. 2018 18.42
+3
Bravo Musk, eden najvecjih izumiteljev in vizionarjev nasega casa, ki si dejansko upa poskusiti realizirati stvari, ki so se se 20 let nazaj zdele nemogoce (kolonizacija Marsa, hipersonicni vlak, povezava med cloveskimi mozgani in internetom)
mario7
12. 07. 2018 17.22
-1
lahko je biti humanistče prejmeš od države (ZDA) miljarde dolarjev pomoči za projekt Tesla
Dragonball
12. 07. 2018 18.36
+2
Musk je podjetnik ter vrhunski inovator, ki je ustanovil 4 revolucionarna podjetja(Tesla, Space X, Neuralink, The boring company) in si z njihovimi uspehi kar lepo sam sluzi svoje milijarde
Da se mene pita..
12. 07. 2018 17.04
-2
Naj v Afriko zacne posiljat pitno vodo z raketam..
KavčStrokovnjak
12. 07. 2018 15.59
-3
Z njegovim denarjem bi lahko zagotovil pitno vodo po celi Afriki, tudi sredi Sahare.
Dragonball
12. 07. 2018 18.32
+5
Ce bi v Afriki na ekvatorju, kjer vsak dan pada dez postavili rezervoarje za vodo, ce bi za potrebe pitne vode zaceli izkoriscat obsirne afriske reke(Nil, Kongo, Niger, Oranje) bi si lahko vsak african privoscil doma bazen
ituL
13. 07. 2018 11.02
+0
Kajje zvami ljudje?! V afriko! Mi bomo resevali tote zivali? Kiliko ljudi pa zivi tam ?! Namesto da bi stopili skupaj izumili oz imeli ideje da se sami resijo se izobrazevali kot amo se mi pred 500 leti ne pa da cakajo in jocejo RESI NAS EVROPA AMERIKA smo revni!! mi poskrbimo za svojeoni pa zasvoje naj uporabijo mozgane ! Pa centa ne za afriko iz evrope!! V evropi jeze zadosti revnih kateri rabijo naso podporo , Zaradi takih kot si ti in ostali kateri imajo pomilivanje do tujceev propada nada skupnost! Cebi jaz vodil drzavo bi pocistil nered! Tu smo mi nasa kultura nas narod in nase druzine! Voditi bi nas moral en in edini kateri bi gledal za svojo drzavo ne 10 strank politikov kateri nas tegajo narazen in uocejo nas denar!
krnekilojz
12. 07. 2018 15.21
+39
Če hoče pomagati je navaden populist, če noče je smrad milijarderski! in kaj naj človek potem še ponudi? ali naj se človek sploh še zavzema zato, da bi komu pomagal?
CucurbitaPepo
12. 07. 2018 15.45
-11
Reševanje Tajskih dečkov je izkoristil za medijsko promocijo...