Elon Musk: Ne Severna Koreja, tretjo svetovno vojno bo zakuhala umetna inteligenca

Milijarder Elon Musk znova opozarja, da umetna inteligenca, če je ne bomo ustrezno regulirali, predstavlja grožnjo človeštvu. Tokrat se je odzval na izjave ruskega predsednika, ki je dejal, da bo tisti, ki bo postal vodilni v tej sferi, vladal svetu. Musk je prepričan, da bo prav bitka za primat na področju AI razlog za začetek tretje svetovne vojne.

Elon Musk

Musk svari pred tretjo svetovno vojno. (Foto: AP)

Stališče šefa Tesle in SpaceX-a Elona Muska glede razvoja umetne inteligence je znano že nekaj časa, prav tako so poznana njegova prizadevanja, da bi uredili to področje in dosegli večje omejitve. Musk, ki je prepričan, da AI predstavlja resno grožnjo obstoju naše civilizacije, se je znova razpisal na Twitterju.

Tokrat je opozoril, da naj bo Severna Koreja "nizko na listu naših skrbi glede dejavnikov, ki ogrožajo obstoj naše civilizacije" in dodal, da bo "tekmovanje za primat v razvoju in posesti umetne inteligence na nacionalni ravni najverjetnejši razlog za začetek tretje svetovne vojne".

Kot poroča CNN, se je Musk na Twitterju odzval na izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki jih je izrekel pred kratkim. "Umetna inteligenca je prihodnost, ne le v Rusiji pač za celotno človeštvo. Kdorkoli bo postal vodilni v tej sferi, bo postal vladar celotnega sveta," je dejal Putin in očitno 'stopil na žulj' že tako zaskrbljenemu Musku.

Trenutno v tekmi za AI vodijo ZDA, Kitajska in Indija, poroča CNN. Ampak Musk verjame, da bodo druge nacije poskušale čim prej doseči in celo preseči vodilne in to za vsako ceno. Tvitnil je, da vlade pri razvoju AI ne potrebujejo slediti normalnim zakonom in dodal, da bodo AI razvijala podjetja, ki bodo v to prisiljena, če bo potrebno.

Musk gre še dlje v svojem ugibanju. Pravi, da bi lahko sistem AI začel vojno, če bi bila to najboljša pot do zmage.

Musk je že večkrat opozarjal pred nevarnostmi AI in njenega nekontroliranega razvoja. ''Vseskozi zvenim kot alarm, ampak dokler ljudje sami ne vidijo robotov, ki hodijo po cesti in ubijajo ljudi, se ne znajo odzvati, ker gre za nekaj preveč neoprijemljivega,'' je dejal julija. Musk namreč meni, da bomo ljudje z razvojem AI postali drugorazredni Zemljani in da bomo kmalu doživeli vzpon robotov, videnih v Terminatorju. S svojimi ostrimi stališči je julija letos razburil še milijarderja Marka Zuckerberga, ki je Musku zabrusil, da je prevelik negativnež, njegove izjave pa je označil kot neodgovorne. Musk mu ni ostal dolžen in je dejal, da je Markovo razumevanje te teme "omejeno".

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 113
macro 03.10.2017 08:10:12
Sorri Elon, ne AI, ampak mi.
Več komentarjev