Znanost in tehnologija

Mali digitalni raj: 'Estonci na spletu ne moremo opraviti le treh stvari: poroke, ločitve in nakupa hiše'

Talin, 26. 09. 2017 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
81

Estonija se s ponosom smatra za eno najbolj naprednih držav na svetu na področju digitalnih rešitev. Baltska država je julija prevzela predsedovanje Evropski uniji in med svoje prednostne naloge uvrstila digitalizacijo ter kibernetsko varnost. Le treh stvari Estonci ne morejo opraviti prek spleta - poroke, ločitve in prodaje oziroma nakupa hiše.

Estonija ne velja zaman za eno najrazvitejših digitalnih družb na svetu. Med predsedovanjem Evropski uniji, ki ga je prevzela 1. julija letos, je med svoje prednostne naloge uvrstila kibernetsko varnost in digitalizacijo. Anna Piperal, direktorica razstavnega salona za digitalne rešitve, t.i. Showrooma, pravi, da je v Estoniji kar 99 odstotkov vseh javnih storitev dostopnih preko spleta.

"Poroka, ločitev in prodaja hiše - to so tri stvari, ki jih ne morete opraviti preko spleta, ostalo je dostopno praktično vse," je dejala Piperalova. Za 24ur.com je na praktičnih primerih podrobno predstavila estonsko digitalno učinkovitost.

Otrokom od 7. leta ponujajo učenje robotike in programiranja.
Otrokom od 7. leta ponujajo učenje robotike in programiranja. FOTO: iStock

V osrčju vsega je v Estoniji ID kartica, s katero prebivalci dokazujete svojo identiteto, z njo pa tudi opravljate malodane vse spletne storitve.

ID kartica z vgrajenim digitalnim potrdilom je uradni dokument, s katerim opravljamo praktično vse spletne storitve. Na začetku kartica ni bila prav popularna, nato pa smo jo začeli uporabljati za javni prevoz, ki je s tem postal precej cenejši. Uporaba ID kartice je postajala vedno pogostejša, zato so banke prišle na idejo, da bi dokument uporabljali tudi za bančne storitve. Začele so promovirati ID kartico, pocenile storitve, spremenile bančni sistem. Danes jo lahko uporabimo za skoraj vse e-storitve, za pridobitev digitalnega potrdila, dostop do telekomunikacijskih in bančnih storitev, za različne popuste v trgovinah, kot knjižnično kartico in dostop do šolskih ocen. S svojo ID kartico lahko recimo preverim, kdaj ima moja mačka cepljenje, če se žival izgubi, lahko vsak preko čipa preveri, da sem jaz njena lastnica. Kartica je uporabna in popularna, saj nudi izjemen razpon storitev za različne generacije ljudi, odvisno pač od tega, kakšne so njihove potrebe.

Kdo in kdaj lahko dobi ID kartico?

Kartico lahko dobi praktično vsak prebivalec, tudi otroci, le da z njo seveda upravljajo starši. Samostojno pa jim "pripada" od 15. leta naprej. Tudi tujci so upravičeni do dokumenta, če študirajo ali delajo v Estoniji.

Leta 2005 ste kot prva država na svetu uvedli možnost voliti po spletu. Omenili ste, da ste z elektronskimi volitvami prihranili več kot 10.000 delovnih dni, če bi uvedbo i-volitev pretvorili v prihranek ...

Na zadnjih parlamentarnih volitvah (leta 2015, op. a.) je več kot 30 odstotkov prebivalcev svoj glas oddalo prek spleta, in sicer iz kar 116 držav po vsem svetu. Ljudje si še vedno želijo sooblikovati estonsko prihodnost, četudi ne živijo več tu in ker Estonija nima veliko veleposlaništev, je to priročna rešitev. Sistem t.i. i-volitev je izjemno dodelan in varen. V tednu pred volitvami lahko s pomočjo ID kartice oddaš glas in si po potrebi tudi premisliš, velja vedno zadnji oddan glas. Na dan volitev e-glasovanje ni več mogoče. Zabeležili smo nekaj poskusov hekerskih napadov na sistem, a je ta tako zaščiten, da niso naredili nobene škode. Najpogosteje prek spleta volijo ljudje med 40. in 45. letom starosti ter seveda večina, ki živi v tujini.

Tu se moram ustaviti pri starejših prebivalcih, ki niso tako zelo vešči uporabe računalnika. Kako se počutijo v tej izjemno digitalno napredni družbi oziroma kako poskrbite za njih?

Določenih storitev starejši seveda ne uporabljajo. Vsem, ki ne znajo uporabljati digitalnih storitev, so še vedno na voljo številni uradi z zaposlenim osebjem, ki jim pomaga pri njihovih storitvah. Smo pa v letih 2002, 2004 in 2006 starejše načrtno izobraževali na računalniških tečajih, ki so bili zastonj, da bi jim tako kar najbolj približali e-storitve.

In kako je z mladimi? Dejali ste, da poskušate informacijsko tehnologijo kar najbolj približati mladim, zato se šolarji že zgodaj srečajo s to tematiko?

Ker želimo vzgajati posameznike, ki bodo znali poganjati našo e-družbo naprej, se zavedamo, da morajo biti z njo tesno povezani že od vsega začetka. Praktično vse informacije lahko poiščemo prek spleta, a kreativnega razmišljanja in praktičnih rešitev, tega stroji ne znajo. Otrokom od 7. leta naprej tako ponujamo učenje robotike in programiranja, če si tega seveda želijo. Tako razvijajo različna znanja. Otroci so lačni znanja, odlični so s tehnologijo, če jim ponudimo dovolj možnosti in spodbude. E-učilnice so na voljo učiteljem, učencem in staršem, tam so na vpogled ocene, morebitne graje, otrokov uspeh. Spodbujamo študij informacijskih tehnologij, ker potrebujemo ljudi, ki bodo poganjali naprej našo e-družbo.

Popolna odprava birokracije je cilj Estonije pri digitalnih rešitvah.
Popolna odprava birokracije je cilj Estonije pri digitalnih rešitvah. FOTO: iStock

A kje so meje? Se kdaj zamislite, da bo vsa družba postala prežeta s spletnimi rešitvami, medtem ko se vedno manj poudarka daje na medsebojnih odnosih? Estonija je konec koncev prva država, ki je dostop do interneta razglasila za človekovo pravico.

Če vam povem po pravici, ne poznam nikogar, ki bi užival v ukvarjanju z birokracijo. Vedno mi je bila odveč hoja na banko ali pa sodelovanje z drugimi ustanovami. Rada imam svoj prosti čas, rada sem z družino in prijatelji. Svoje možgane pač raje uporabljam za kreativno razmišljanje, za iskanje dobrih rešitev. Ukvarjanja z birokratskimi ovirami mora biti čim manj, ni potrebe, da bi plačevali npr. tiskanje različnih tiskanih potrdil. To nam jemlje čas, denar in energijo. Vsi vemo, kje so meje, zato me ni strah, da bi izgubili medsebojni stik.

Občutek imam, da morajo imeti državljani izjemno visoko zaupanje v državo, da bo njihove podatke varovala ter preprečila morebitne zlorabe. Je temu res tako? Prinaša digitalizacija zgolj pozitivne stvari?

Prav imate. Eden od ključnih razlogov za digitalni uspeh v Estoniji je veliko zaupanje državljanov v vlado in v to, da je transparentna. V zadnjih 17 letih je bila vlada vedno odprta glede podatkov, ki jih je pridobila in tudi načina, kako je to storila. Zaupamo ji, da podatke uporablja transparentno in učinkovito, zgolj zato, da nam prihrani čas in denar. Vsak lahko s svojo ID kartico kadar koli preveri, kdo, kdaj in zakaj je preverjal njihove osebne podatke. Vse zlorabe se kaznujejo. Pred leti smo imeli primer, ko je nek policist preverjal podatke o svojem bivšem dekletu. Ko je ona to opazila, ga je takoj prijavila in nemudoma stekel je postopek. Ker policija pač ne sme imeti vpogleda v vaše zdravstvene ali finančne podatke, razen če tako določi sodišče. Bistvo delovanja sistema je v zaupanju in če bi ga kršili, bi vse skupaj propadlo. Zakonodaja je stroga in ne dopušča malverzacij.

Ena od uspešnih zgodb, kar se tiče elektronskih storitev, je vaš zdravstveni sistem. Če potrebujete recept, lahko preprosto pokličete osebnega zdravnika ali mu pošljete sms, v kratkem pa vas bo v lekarni počakal recept.

Začeli smo leta 2008, ko smo od bolnišnic zahtevali, da digitalizirajo vse zdravstvene kartoteke, da bi bile te dostopne vsem zdravstvenim ustanovam, ki tvorijo naš sistem. Nekje je šlo hitro, drugje počasi, a sedaj imamo na razpolago 1,5 milijona zdravstvenih kartotek. Če želimo v določeno bolnišnico na eno preiskavo in nato odidemo drugam še po drugo mnenje, si strokovnjaki lahko med seboj izmenjajo podatke. Svojo zdravstveno kartoteko lahko po potrebi tudi zaprem in tako preprečim vpogled posameznim zdravnikom, za katere ne želim, da bi jo videli. Zdravljenje je celovito, ker imajo strokovnjaki možnost vpogleda v mojo kartoteko. Naš cilj je, da bi s primerjalnimi izsledki naredili čim več na preventivi, preprečili izbruhe nalezljivih bolezni ali raziskali npr. določeno ogroženost posameznega dela prebivalstva. To si želimo za prihodnost.

Kje so torej meje digitalnih rešitev? Sploh obstajajo?

Želimo si, da bi popolnoma izničili birokracijo. Naš cilj je, da ljudem olajšamo urejanje vseh storitev. Ponudili bi radi odprto poslovno okolje, zato smo leta 2001 vzpostavili platformo X-Road za izmenjavo podatkov med privatnim in javnim sektorjem. Platformo uporablja že 9000 ustanov, kar za Estonijo pomeni praktično večino institucij. X-Road smo "izvozili" tudi v tujino, Finska, Azerbajdžan, Kirgizistan, Namibija in Ferski otoki so postale naše partnerice. Z njimi si tako lahko izmenjamo davčne in socialne podatke, če delate na Finskem in tam plačujete davke, vam v Estoniji tega ni potrebno dokazovati. Davčna urada si sama izmenjata podatke o tem. In če smo že pri davkih, Estonija je z digitalnimi davčnimi storitvami pri pobiranju davkov postala izjemno učinkovita. Za 100 evrov pobranih davkov porabi 40 centov. Radi bi tudi olajšali povsem vsakdanje storitve - ob rojstvu otroka vam sedaj vzame deset minut, da izpolnite obrazec o imenu, očetovstvu itd. Naš cilj je, da vam ne bo potrebno storiti sploh ničesar - da si bodo posamezne ustanove same izmenjale podatke o višini porodniškega nadomestila, plače.

Ali potem sploh obstaja kakšna storitev, ki je Estonec ne more opraviti na spletu?

Tri stvari so, pravzaprav. Poroka, ločitev in nakup hiše. Morda zveni smešno, a tako smo se odločili. Nekatere storitve je pač bolje opraviti osebno, iz oči v oči. Ker ne bi radi postali drugi Las Vegas, se prek spleta ne morete poročiti niti ločiti. Tudi nepremičnine ne morete kupiti on-line. Lahko jo plačate, uredite pogodbo, to da. A zadnje dejanje mora biti osebno, dokazati je potrebno, da razumete pravila in da resno mislite, ko se zavežete h kateremu koli od omenjenih treh dejanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špina?ni njoki
27. 09. 2017 08.22
+4
Medtem ko se Estonci ukvarjajo s prihodnostjo in imajo strategijo razvoja, se mi se vedno ukvarjamo s partizani in belogardisti.
Frane Šajn
27. 09. 2017 11.52
+0
Raje tako kot pa s tem kar snujejo Estonci in to brez lastne pameti v tem fohtu.
Frane Šajn
27. 09. 2017 11.59
nikhrast
27. 09. 2017 15.52
Jay pa chicken stri-fry in udon nudelci, grška solata in shiraz zraven.
scipio
26. 09. 2017 19.12
+8
Estonci so 1,5 milijona ljudi velika država, od tega jih je 40% Rusov, ki so etnično, jezikovno in sploh dosti bolj narazen od "tapravih" estov, bolj kot smo mi narazen npr. s hrvati. A so se tam gor očitno eni in drugi kljub temu odločili živeti v eni državi, s cilji usmerjenimi v sedanjost in predvsem v prihodnost, in ne v razprtije in krivice podedovane iz realne sovjetske preteklosti svojih prednikov. Bravo Estonija, topogledno ti tale Slovenija po ljudskem mind-setu pač ne seže do kolen. Talinsko letališče je že dans za štiri pučnike, btw., mi smo pa kukr en center in popek Evrope.
Frane Šajn
27. 09. 2017 11.59
+1
Ma Estonci so od samga hudiča, ma ni kaj!
Frane Šajn
27. 09. 2017 12.01
+0
scipio kar naglej se Estonskega zelja čez plot o ti ubogi kozel Lukeža Drnulje.
York
26. 09. 2017 18.19
+4
@jakec1575 26.09.2017 13:53:50 .... ..... Slovencelj bi moral imeti pogum in prašnike, da bi stopil na cesto, povzdignil glas in nekaj spremenil. Pogumni in brihtni so v anonimnosti ob tipkovnici. Večina Slovenceljnov voli samo "svoje" in nikogar drugega kot "svojega". In je vseeno ali je politično opredeljen desno ali levo. Ko se bo nekaj premaknilo v glavah povprečnega Slovenceljna bodo tudi izvoljenci ljudstva kaj drugega kot Barbike, Cmeravci in njima podobni.
York
26. 09. 2017 18.08
+1
Lepo in prav, da se ponašajo z navedenim. A, imajo vsi prebivalci Estonije računalnik? In so vsi uspsobljeni do te mere, da vsaj nekaj od poniujenega tudi izkoristijo.
Uporabnik443897
26. 09. 2017 16.35
-4
Že 116 držav po setu lahko voli po spletu in Slovenija je ena izmed njih, ja bi bila, če ne bi imeli oblasti iz komunističnih časov!!!
Merenda
26. 09. 2017 17.44
+6
Je ni oblasti, ki bi tebi lahko bila v pomoč... 116 držav po svetu glasuje online? :)) omfg
toxicox
26. 09. 2017 16.35
+1
glupo da si nisem moral naročit nove osebne in izpita
Nightyfly
26. 09. 2017 16.20
+2
dugi159 26.09.2017 12:58:29 1 2 1 A teb je internet in podobne storitve metilo o uspesnosti drzave ? Zalostno da je to danes najbolj pomembna stvar za nekatere.************popolnoma strinjam ,.+++
Uporabnik443897
26. 09. 2017 16.37
-1
Je tudi to znak kako država napreduje, seveda če še vedno bereš Pavli hov prati ko, ti to najbrž ni prioriteta :)
mikitr
26. 09. 2017 15.33
+1
Ve se kaj je najceneje in najgospodarnejše,za večino ljudi.A kako bodo interesenti potem lupili to večino,če ne bo polno zapletenih procesov ,ki so nepotrebni.
kameltrajbar
26. 09. 2017 15.25
-3
..estonci so proti sloveniji revni....)......)
29350
26. 09. 2017 15.58
+7
Nightyfly
26. 09. 2017 16.24
+8
29350 .......... to samo vi domnevate . Jaz bi pa rekel , da smo Slovenci , stoletja bivajoc ne najbolj vaznem kriziscu v Evropi pridobili ogromno informacij , kulture , omikanosti .... vsega , ce hocete .Morda nas je vse to malo zazibalo v lagoden sen ,ker kljub vsemu Slovenci kar dobro zivijo . Edino kar jim , nam ocitam ,da smo prevec zaupljivi do tujcev in se pustimo opehariti .
29350
26. 09. 2017 18.36
+1
Se strinjam, da se kar dobro zivimo. Ce je to zauplivost do tijcev , da stalno pluvamo po drzavah, ki so bolj razvite od nas se meni zdi malo nenavadno.
Skunk Works
26. 09. 2017 15.15
+10
Vaauu, .....kaj vse lahko dosežeš z intiligentnimi, neindoktriniranimi in nezabitimi volilci....pa je država nedolgo nazaj bila 50 let za nami....bravooooo.....
eiffel
26. 09. 2017 15.24
-1
Pravzaprav - kaj vse lahko dosežeš, če ljudi prepričaš, da jih ogroža Rusija.
29350
26. 09. 2017 15.35
-4
Saj jih ogroza. In res se jo je za bat. Estoici ne zelijo ziveti na 160 Eurov (povprecje) place. Vsem, ki tako hvalite Ruse bi privoscil, da bi se preselili v to bogato z rozicami postlano drzavo.
Frane Šajn
27. 09. 2017 11.54
+1
Evo ga transi je že nazaj in to v letnem krilcu in še vedno je v dilemi ali morski psi v Jadranu lajajo ali ne!
Frane Šajn
27. 09. 2017 11.55
+1
29350 pa kaj še delaš tukaj?, zasej svoje seme še ti na to plodno Estonsko njivico!
TOX6
26. 09. 2017 14.57
-2
Stodholemski sindrom je v SLO glavna bolezen volilnega telesa!!!!
TOX6
26. 09. 2017 15.00
+1
Nightyfly
26. 09. 2017 16.25
+5
Stockholmski ........... hehe , v tretje bo slo .
tornadotex
26. 09. 2017 14.47
+11
OTROKE ŽE OD 7 LETA,UČIJO ROBOTIKE IN PROGRAMIRANJA, res neverjetno,lahko se učimo od njih.......
perovskija
26. 09. 2017 14.39
+14
mi bomo pa šibali z gomulkami po 2. tiru....
pejtrajspat
26. 09. 2017 14.33
+13
si predstavljate kaos v slo 50 000 ljudi takoj brez službe v državnih službah. tudi če je tehnologija to ne bo izvedeno zaradi socialnih razmer.
Uporabnik443897
26. 09. 2017 16.38
+1
Bilo bi super, saj ne bi najedli proračuna in bi morali za plačuje tudi kaj narediti, kot mi privatni ki!!!
29350
26. 09. 2017 13.54
+19
kaksna fovsarija. Ja, vsi nas prekasajo. Mi pa pametujemo in mislimo, da smo najpametnejsi na svetu.
pinko1813
26. 09. 2017 14.20
+1
Itaq... pri nas v informatiki nič ne deluje kot bi moralo.
pinko1813
26. 09. 2017 14.20
-1
RobespierreWithGuillotine
26. 09. 2017 14.28
+5
Predvsem Slovenija potrebuje, da vajeti prevzamejo operativci in inženirji. Pravniki, filozofi, diplomanti druženih ved in zdravniki ne sodijo v to skupino. Dejansko v SLO spdbujamo "negativno selekcijo". Dobre je potrebno udariti z veslom, da ni pridejo na površje.
Nightyfly
26. 09. 2017 16.34
-3
29305 ...... kdo ste , kaj ste , da vam je Slovenija pretesna in poleg tega ocitno tudi maceha !! ? Svet je velik ,zakaj ne spakirate ?
Nightyfly
26. 09. 2017 16.34
-2
29305 ...... kdo ste , kaj ste , da vam je Slovenija pretesna in poleg tega ocitno tudi maceha !! ? Svet je velik ,zakaj ne spakirate ?
jakec1575
26. 09. 2017 13.50
+29
Za kaj takega moraš imeti vizijo. pri nas o tem odloča glavni pravnik, človek brez vizije in tehnokrat, ki še osnovne zdravstvene reforme nima jajc izvesti. Imajo zgolj vizijo, kako za novi novi LDS pripraviti teren za cuzanje javngea denarja. Trenutno 2tir. Dokler bo na sceni Janez Janša bo lahko novinovi novi LDS še naprej živel na seskih slovenske države. Nisem desničar, vendar se strinjam, da v tej državi ni bila izvedena lustracija in da se določeni lagodno napajajo in vozijo luksuz po glavnem mestu. Salonska mafijska država, ki daje vtis urejene eu države, v resnici pa ni daleč od Romunije. Celo več. zaradi protestov je Romunija naredila korak k bolj transparentni nekorupcijski državi. Nekaj kar v Sloveniji lahko samo sanjamo. Brez agencije za konkurencnost, unicevanje KPK, unicevanje javnega pooblaščenca, unicevanje vseh nadzornih institucij, brezobo racunsko sodisce. Edini, ki nekaj meljejo so na fursu. pa se to zgolj proti izbranim firmam. nekatere so pa zascitene kot kocevski medvedi. Mafijska država.
jakec1575
26. 09. 2017 13.53
+14
Prej ko si to javno priznamo, prej ko bomo sli na ulice in rekli ne Rajkotu Kendi in mistrici, prej ko bomo na ulici zahtevali pravno državo za vse, prej bo parlament premaknil svojo posrano rit in sprejel rigorozne zakone, ki bodo podlaga da sluzbe dobijo zobe, prej se bo pocistila agencija za konkurencnost in bodo tam ljudje s sposobnostjo in prej bo slovenija postala konkurencni trg, kar danes ni. V državah z visjim standardom zivijo ceneje kot Slovenci.
Banion
26. 09. 2017 13.48
-2
seksajo lahko?
matej1111
26. 09. 2017 13.47
-10
Naj kar imajo. Od digitalizacije še noben ni postal sit.
JanšaBoy
26. 09. 2017 13.55
+12
TOX6
26. 09. 2017 13.17
+12
Estonci so mentalno obrnili k EUropskim vrednotam. Javno so se odkrižali vsega komunističnega izvedli lustracijo. 2008 ob nastopu finančne krize so poslali domov 30% javne uprave. Saj ne da Kekeci ne bi vedeli kakšne sp rešitve. Točno jih poznajo samo sami sebe morajo odpiščat sami seve se morajp lustrirat, sami sebi mprajo pluralizirat žedijski prostior......
FrancRode
26. 09. 2017 13.10
+0
Všeč mi je.