Znanost in tehnologija

EU želi preiskati zlorabe Facebookovih podatkov, delnice Facebooka močno padle

London, 19. 03. 2018 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropa bi morala storiti vse, da zaščiti svoje državljane, je v luči razkritja zlorabe podatkov uporabnikov Facebooka dejala evropska komisarka Vera Jourova. Podjetje Cambridge Analytica je s pomočjo podatkov od približno 50 milijonov večinoma ameriških uporabnikov Facebooka ugotavljalo njihove politične preference.

V Evropski uniji so ocenili domnevno zlorabo osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja Facebook v politične namene v ZDA za grozljivo. Evropa bi morala storiti vse, da zaščiti svoje državljane, je dejala evropska komisarka Vera Jourova. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je pozval k preiskavi incidenta.

Facebooku je padal vrednost delnic.
Facebooku je padal vrednost delnic. FOTO: Reuters

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Jourova je danes dejala, da bo zahtevala pojasnilo od Facebooka glede poročanja britanskega časnika Observer in ameriškega New York Times.

Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel v znamenju padcev. Med večjimi izgubaši je Facebook, katerega delnice so se po poročilih o vmešavanju v ameriško predvolilno kampanjo uvodoma pocenile za več kot pet odstotkov. V prvih 30 minutah trgovanja so se delnice družbenega omrežja pocenile za 5,45 odstotka. Facebook naj bi s posebno aplikacijo posredno omogočil britanskemu podjetju Cambridge Analytica, da je prišlo do podatkov okoli 50 milijonih uporabnikov družbenega omrežja. Podjetje naj bi na podlagi teh podatkov razvilo izjemno učinkovit program, ki predvideva obnašanje uporabnikov na spletu in na ta način omogoča tudi manipuliranje z javnim mnenjem, je za britanski časnik Observer in ameriški New York Times razkril žvižgač.

Časnika sta navajala nekdanjega uslužbenca podjetja za politično raziskovanje Cambridge Analytica Christopherja Wylieja, ki je dejal, da je to podjetje s pomočjo podatkov od približno 50 milijonov večinoma ameriških uporabnikov Facebooka ugotavljalo njihove politične preference in poskušalo vplivati na njihovo glasovanje na volitvah za predsednika ZDA leta 2016.

"Tega si ne želimo v EU in bomo sprejeli vse možne pravne ukrepe," je tvitnila komisarka ter dodala, da to vključuje tudi strožja pravila glede varovanja podatkov in uveljavitev Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR), ki stopi v veljavo 25. maja.

Tajani pa je na Twitterju ocenil, da domneve nakazujejo "nesprejemljivo kršenje pravic do zasebnosti naših državljanov" in da bo Evropski parlament raziskal incident. Pri Evropskem parlamentu so sicer pojasnili, da trenutno še nimajo natančnih načrtov, ampak da si želijo izvedeti več. Če se poročila izkažejo za resnična, to namreč pomeni, da lahko družbena omrežja ogrožajo demokracijo, navaja izjavo iz Tajanijeve pisarne spletni portal Politico.

Cambridge Analytica naj bi bil glede na poročanja medijev v lasti ameriškega milijarderja Roberta Mercerja, ki je izdatno podprl kampanjo Donalda Trumpa za predsednika ZDA leta 2016. Eden njegovih glavnih mož pa naj bi bil Steve Bannon, vodilni strateg Trumpove predvolilne kampanje in do nedavnega eden njegovih najtesnejših sodelavcev.

Kot je konec tedna razkril Wylie, je bil on eden tistih, ki je ustvarjal "Bannonovo orodje za psihološko bojevanje". Skušali so vplivati na "notranje demone" med ljudmi, tako da so jim posredovali točno določena politična sporočila. Na ta način so skušali vplivati predvsem na tiste, ki še niso bili odločeni, koga bi volili, je povedal.

V Cambridge Analytica zatrjujejo, da Wylie ne govori resnice, in zagotavljajo, da so podatke uničili leta 2015, ko je Facebook prvič ugotovil kršenje pravil glede podatkov uporabnikov, in da jih niso uporabili pri volitvah v ZDA leta 2016.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.