Znanost in tehnologija

Facebook bo po napadih v Christchurchu poostril pravila za oddajanje v živo

Pariz, 15. 05. 2019 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H., / U.Z./ STA
Komentarji
7

Facebook je napovedal, da bo ob terorističnih napadih na Novi Zelandiji zaostril pravila o oddajanju v živo na tem družbenem omrežju. Novozelandska premierka pa poziva k podpisu zaveze za odstranitev teroristične in nasilne vsebine na spletu.

Facebook je sporočil, da bo uvedel politiko "enega prekrška", kar pomeni, da bo omejil dostop do funkcije "prenos v živo" vsem uporabnikom, ki so v preteklosti že kršili kakršnakoli pravila na strani. Tistim, ki bodo pravila prekršili prvič, bodo dostop do te storitve omejili za določeno obdobje. Hkrati bodo ustvarjalci družbenega omrežja razširili seznam prekrškov, zaradi katerih bodo uporabnike lahko na tak način sankcionirali. 

Poostrili bodo pravila za oddajanje v živo na Facebooku.
Poostrili bodo pravila za oddajanje v živo na Facebooku. FOTO: Shutterstock

To bi veljalo denimo za vsakogar, ki bi brez konteksta delil nasilno vsebino, tudi denimo izjavo teroristične skupine. Facebook sicer ni pojasnil, za katere vse prekrške bo veljal ta ukrep in koliko časa bodo kršilcem onemogočili dostop do javljanja v živo. So pa zatrdili, da se po novih pravilih takšen prenos v živo ne bo mogel več zgoditi. 

Marca je namreč napadalec izvedel teroristični napad v dveh mošejah v Christchurchu in ubil 51 ljudi, napad pa je prenašal v živo na Facebooku.

Francoski predsednik Emmanuel Macron danes v Parizu gosti srečanje voditeljev več držav (Velike Britanije, Kanade, Norveške, Jordanije in Senegala), na katerem bodo sprejeli poziv k boju proti širjenju sovražnih in terorističnih vsebin na spletu. Namen poziva, imenovanega Christchurch Call, ki je predvsem simbolne narave, je ohranjati pritisk na družbene medije, ki so deležni vse glasnejših pozivov svetovnih voditeljev, naj preprečijo zlorabo svojih platform.

"To je akcijski načrt, to je začetek nečesa," je pred srečanjem za CNN dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern. "Ta problem moramo ustaviti, preden je narejena škoda," je poudarila. Dodala je, da ne gre zgolj za regulativne ukrepe, ampak za to, da se podjetja povabi za mizo in se jim pove, da imajo tudi oni vlogo pri tem.

"Da je moral Facebook odstraniti 1,5 milijona kopij posnetka – in da smo ga še vedno lahko našli na Youtubu tudi osem ur po prvi objavi – je močno opozorilo, da moramo storiti več, da odstranimo takšno vsebino in preprečimo, da bi se pojavila na spletu," pa je opozorila britanska premierka Theresa May.

Zgovorno je to, da ZDA na vrh niso poslale nobenega predstavnika, prav tako ne nameravajo podpisati zaveze. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
16. 05. 2019 13.15
To je isto k da se bom napiu jegra in bom naredu nesrečo in bo jeger mogu poostrit njihov alkoholl...
lumpimonster
16. 05. 2019 13.14
Ne razumem zakaj bi poostrili? Sej ni njihov pronlem da se cloveku utrga pa gre prenasat v živo......s3 donr da je prenasu v živo se je folk lahk saj skriv ali pa karkol ..
Uporabnik1095190
15. 05. 2019 20.41
+2
Se pravi,da ne bomo več mogli gledati islamiste kako obglavljajo svoje ujetnike?
Al83
15. 05. 2019 20.50
+3
99,7% terorističnih napadov je z strani muslimanov in vi si drznete namigovati, da so kristjani problem. Sram vaz bilo, lažnjivci fakenewsa. Samo še en izgovor, da se cenzurira politične nasprotnike skrajne levice.
losser
15. 05. 2019 19.00
+2
To bo pomagalo: ne bom se danes razstrelil, pol ne bom več na facebook mogo
tomos apn7
15. 05. 2019 11.31
+6
konec svobode na spletu
Slamnati Jeti
15. 05. 2019 12.17
+5
brez skrbi,.. nerazumljeni inženirji bodo lahko še vedno neovirano objavljali,..