Znanost in tehnologija

'Facebook mora uporabnike Whatsappa vprašati, ali se strinjajo s prenosom podatkov'

Berlin, 28. 09. 2016 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporabniki morajo imeti možnost, da se odločijo, ali želijo povezati svoj račun na Whatsappu s Facebookom. To meni pristojni nemški organ za varstvo podatkov, ki je Facebooku prepovedal zbiranje podatkov o uporabnikih Whatsappa. V Facebooku se bodo pritožili.

WhatsApp in Facebook
WhatsApp in Facebook FOTO: AP

Pristojni nemški organ za varstvo podatkov je družbi Facebook prepovedal zbiranje podatkov o uporabnikih Facebookove podružnice Whatsapp v Nemčiji. Obenem bo od Facebooka zahteval izbris podatkov, ki jih je že prejel od Whatsappa v Nemčiji.

Ob Facebookovem prevzemu Whatsappa sta ti družbi obljubili, da ne bosta izmenjevali podatkov o uporabnikih, je pojasnil hamburški pooblaščenec za varstvo podatkov Johannes Caspar. Facebook svoje aktivnosti v nemško govorečih regijah vodi prek podružnice v Hamburgu.

Po njegovih pojasnilih morajo uporabniki imeti možnost odločitve, ali želijo povezati svoj račun na Whatsappu s Facebookom. "Facebook jih mora vnaprej vprašati za njihovo dovoljenje," je poudaril.

Trenutno je namreč vzpostavljen tak mehanizem, da mora uporabnik sam v nastavitvah aplikacije na svojem mobilnem telefonu označiti, ali dovoljuje posredovanje podatkov Facebooku.

V Nemčiji želijo z omenjeno odločbo zaščititi 35 milijonov uporabnikov Whatsappa v Nemčiji - Whatsapp ima sicer skupno več kot milijardo uporabnikov - in obenem tudi oseb, ki se nahajajo v imenikih Whatsappovih uporabnikov.

V Facebooku so napovedali pritožbo nad odločbo

Kot pojasnjujejo, delujejo v skladu z evropskimi pravili o varstvu podatkov. Obenem napovedujejo sodelovanje s hamburškim pooblaščencem s ciljem, da razrešijo odprta vprašanja.

Upravljalec ameriške mobilne aplikacije za neposredno sporočanje Whatsapp je avgusta napovedal, da bo podatke o svojih uporabnikih začel deliti s Facebookom, upravljalcem največjega spletnega družbenega omrežja na svetu. Facebook je kupil Whatsapp leta 2014.

Facebook naj bi posledično lahko še bolj ciljano oglaševal uporabnikom Whatsappa, ki so obenem tudi uporabniki njegovega družbenega omrežja, oziroma jim zagotavljal boljša priporočila. Whatsappu pa naj bi dogovor omogočil boljši boj proti neželenim sporočilom v okviru njihove storitve.

V Whatsappu, ki je pred meseci uvedel močno šifriranje komunikacije med svojimi uporabniki, so sicer zagotovili, da bo vsebina njihovih šifriranih sporočil še vedno ostala zasebna in ne bo vidna ne Facebooku ne Whatsappu ne komurkoli drugemu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
28. 09. 2016 10.39
Naš Koprivnikar pa ravno nasprotno, Facebooku bi dal še več vpliva.