Facebook pripravlja velike spremembe: 'news feed' bo spet namenjen povezovanju ljudi

Od uporabnikov smo prejeli veliko pripomb, da je vsebina medijev, podjetij in blagovnih znamk preplavila news feed in zasenčila osebne trenutke, ki nas povezujejo, je sporočil ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Zato bodo v prihodnjih tednih uvedli pomembne spremembe.

"Od uporabnikov smo prejeli veliko pripomb, da je vsebina medijev, podjetij in blagovnih znamk preplavila news feed in zasenčila osebne trenutke, ki nas povezujejo," je na svojem profilu pojasnil ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg

Z ekipo se čutijo odgovorne, da poskrbijo za to, da bo Facebook znova skrbel za dobro počutje ljudi, zato so napovedali pomembne spremembe pri viru novic (news feed). Po novem bodo objave medijev, podjetij in blagovnih znamk manj vidne, bolj poudarjene pa bodo objave in pogovori med ljudmi.

"Vsebina, ki bo promovirana, bo morala biti takšna, da bo spodbujala interakcijo med ljudmi, kakršna se odvija pri objavah športnih dogodkov," je napovedal. Bolj poudarjena bo tudi živa videovsebina, ki prav tako izzove več interakcije med ljudmi.

Sprememba naj bi se zgodila v prihodnjih tednih. "Pričakujemo, da bo Facebook s tem izgubil nekaj uporabnikov. Hkrati pa pričakujemo, da bo čas, ki ga bodo ljudje preživeli na Facebooku, tako bolj dragocen," je še zapisal.

Že v predhodni objavi je Zuckerberg obljubil, da bo leta 2018 "popravil" Facebook, uporabnike zaščitil pred zlorabami in poskrbel za to, da bo čas, ki ga bodo preživeli na družbenem omrežju, kakovostnejši. Prav tako bo poskušal preprečiti državam, da bi manipulirale z vsebino, kot to počne Rusija.

"Zagotovo gre za veliko spremembo," je za BBC povedala Laura Hazard Owen z novinarskega oddelka na univerzi Harvard. "To bo močno vplivalo na objave, ki jih bomo videli na našem zidu," je dejala, a hkrati poudarila, da ustanovitelj ni konkretno pojasnil, kakšne algoritme bo uporabljal za vsebino, ki bo imela prioriteto.

Mark Zuckerberg in Priscilla Chan

Zuckerberg je obljubil, da bo v letu 2018 "popravil" Facebook. (Foto: AP)

'Facebook se vrača k svojim koreninam'

Kot je za BBC pojasnil strokovnjak za tehnologijo Dave Lee, se Facebook tako na neki način vrača k svojim koreninam, na zidu bodo namreč spet bolj vidne objave naših prijateljev – kaj počnejo in o čem razmišljajo, ne pa članki in novice, ki so jih delili.

Zuckerberg tokrat prvič uvaja spremembo, ki je v nasprotju z njegovim dozdajšnjim prepričanjem: da bodo uvajali le spremembe z namenom in ciljem izboljšav, ki bi privabile še več ljudi. Ta poteza zdaj pa bo verjetno povzročila, da bodo ljudje na omrežju preživeli manj časa.

A morda se je leta 2017 Zuckerberg naučil, da v času lažnih novic vsa vsebina le ni dobra vsebina. Za medije in blagovne znamke to zagotovo ni dobra novica, saj veliko prometa dobijo prav prek Facebooka, še ugotavlja Lee.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
Fortuna27 13.01.2018 18:05:51
FB je v bistvu le dobro orodje za oglaševalce, ki vam preko vaših vnesenih podatkov prodajajo izdelke / storitve.
Več komentarjev