Znanost in tehnologija

Facebook priznal, da so dve leti prikazovali napačne statistike o ogledih videoposnetkov

Washington, 27. 09. 2016 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Facebook kar dve leti ni beležil ogledov posnetkov, večinoma oglasov, ki so se predvajali manj kot tri sekunde. Prav ta napaka naj bi močno dvignila prikazano povprečno dolžino časa, ki so ga gledalci namenili posnetkom. Za napako se opravičujejo, a uporabnikom se zdi takšno ravnanje nesprejemljivo.

Predstavniki Facebooka so priznali, da so bile njihove meritve ogledov videoposnetkov zadnji dve leti napačne. Napaka pri merjenju je povzročila napačno oceno povprečega trajanja ogledov predvajanega posnetka. Kot poroča CNN, je eden od oglaševalcev dejal, da so bile v nekaterih primerih statistike mnogo pretirane, saj naj bi od realnih podatkov odstopale tudi do 80 odstotkov.

Napačni podatki o količini ogledov videoposnetkov so bili prikazani v aplikaciji Facebook Analytics – orodju, ki naj bi oglaševalcem podajal natančne informacije o tem, koliko ljudi si je ogledalo videoposnetke, in spremljal, kako dolgo so trajali posamični ogledi.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg FOTO: Reuters

Kaj so ugotovili?

Ugotovili so, da sistem ni beležil ogledov posnetkov, večinoma oglasov, ki so se predvajali manj kot tri sekunde. Prav ta napaka naj bi močno dvignila prikazano povprečno dolžino časa, ki so ga gledalci namenili oglasu oziroma posnetku.

“Nedavno smo ugotovili napako pri preračunavanju. To smo odpravili,” so zagotovili. Trdijo, da to ni vplivalo na zaračunavanje prikazov oglasov.

Časnik The Wall Street Journal navaja predstavnike podjetja Publicis, enega od oglaševalcev na Facebooku, ki pravijo, da je takšno napačno statistično poročanje nesprejemljivo. Kot pravijo, se je s tem jasno pokazalo, da manjka zunanji nadzor nad delovanjem in beleženjem statistike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beowulfsam
27. 09. 2016 15.28
+4
Uporabnikom dol visi, oglaševalcem pak ne. A je tok težko vsaj en člank na dan korektno napisat?
shaft6
27. 09. 2016 15.32
+1
Pa niso sposobni in nikol ne bodo. Bud... pac.