Znanost in tehnologija

Facebook, Twitter, YouTube in Microsoft v boj proti nasilni in ekstremistični vsebini na njihovih storitvah

New York, 06. 12. 2016 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Štirje tehnološki velikani so stopili skupaj v prizadevanju, da bi preprečili širjenje najbolj nasilnih in ekstremističnih posnetkov na družbenih omrežjih in spletnih straneh. Ustvariti nameravajo t.i. "prstne odtise" ekstremistične vsebine.

Ameriški tehnološki velikani so se že pred pol leta zavezali, da bodo hitreje odstranjevali neprimerno in nasilno vsebino, ki vzpodbuja terorizem.
Ameriški tehnološki velikani so se že pred pol leta zavezali, da bodo hitreje odstranjevali neprimerno in nasilno vsebino, ki vzpodbuja terorizem. FOTO: AP

Facebook, Microsoft, Twitter in YouTube ustvarjajo podatkovno bazo, ki vsebuje "digitalne prstne odtise" nasilne in ekstremistične vsebine. Baza bo vsebovala nabor digitalnih fotografij in videov, ki jim v računalniškem žargonu rečejo "hashes". S pomočjo baze bodo skenirali vse posnetke, ki jih bodo nalagali posamezniki in tako prepoznavali nasilno ali ekstremistično vsebino še preden jo bodo ljudje delili.

Sčasoma bo baza na voljo tudi ostalim podjetjem, ki si želijo večjega nadzora nad nezaželeno in neprimerno vsebino na njihovih platformah.

"Na naših storitvah ni prostora za vsebino, ki promovira terorizem," so sporočili na Twitterju. Osredotočili se bodo na "najbolj skrajne in šokantne" posnetke in fotografije.

Vsak, ki bo menil, da je vsebina, ki jo je objavil, neupravičeno odstranjena in označena, da vzpodbuja terorizem, bo lahko podal pritožbo.

Projekt bo pomagal tehnološkim velikanom, da so bolj učinkovita pri odstranjevanju vsebine, ki ni v skladu s politiko o tem, kaj lahko posamezniki objavljajo na omenjenih družbenih omrežjih.

Gre za odgovor na poziv evropske komisije, ki je ameriške tehnološke velikane pozvala, naj hitreje ukrepajo pri omejevanju sovražnega govora. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je namreč kritizirala nespoštovanje zaveze omenjenih družb, da bodo po obvestilu, da nekdo širi sovražno ali rasistično vsebino, ukrepali v roku 24 ur.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
06. 12. 2016 19.52
+1
se pravi,policijska zemlja v polnem šusu! demokracija,svoboda,govor in izražanje misli so le sanje! da ne govorimo o prikazovanju nasilja držav nad svojimi ljudmi! vse pocenzurirat in v eter,ops internet spuščat le v celofan zavite novice češ le kako srečen,pošten in usmiljen ter poln blagostanja je iztirjen planet zemlja! resnica pa,koga briga,da le na volitvah zmagajo , seveda goljufivo tapravi!
Kollerik
06. 12. 2016 11.46
+4
Sodi v ta boj tudi prilaščanje osebnih podatkov njihovih uporabnikov?
NiVzdevka76
06. 12. 2016 11.30
-1
Tudi na 24 ur je možno ustvariti nov račun le z imenom in priimkom, zaradi številnih prijav na policijo točno določenih uporabnikov, zoper katere se zaradi spolnega nadlegovanja pripravlja tudi odškodninska tožba. Gre za skupino duševno bolanih, obsojenih pedofilov.
NiVzdevka76
06. 12. 2016 11.49
-4
Še to: pozdravljam to potezo za zaščito neproblematičnih uporabnikov spleta.
Ementalc
06. 12. 2016 11.19
+10
To vodi v totalitarizem, se pravi poslušali in gledali bomo kar nam servirajo filtrirano.