FOTO in VIDEO: Ste uprli oči v nebo? 

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Gre za majhne ostanke kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let. 

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Perzeidi

Utrinke je najbolje opazovati s prostim očesom. (Foto: AP)

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Vrhunec dogajanja, ko je na nebu največ vidnih meteorjev, pa je bil minulo noč.

Letos meteorski roj ni bil nič posebnega, na uro so jih pričakovali okoli 40. Dokler ni vzšla luna, je bilo mogoče opazovati tudi šibkejše utrinke, po vzhodu pa je lunina svetloba nekatere tudi zabrisala. 

Perzeidi veljajo za najhitrejše in najstvelejše meteorje. Gre za majhne ostanke kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let. 

V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta. Delci pa potujejo s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. 

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
macek_garfield 14.08.2017 12:38:16
sveckarji pa se bojijo, ker mislijo, da je konec sveta pa to
kryptix 14.08.2017 18:59:53
nevem od gdaj so politiki levi pa desni kolikor vem so oni že 25 let čisto v sredini in hočjo skregat ljudi na leve in desne da lahko oni lepo sedijo na svojih stolčkih in se praskajo po riti in kregajo med seboj. ko se pa parlament zapre grejo pa na en drink pa eno lajno bele potegnejo pa opravljajo nas vse kako lepo nas nategujejo že vrsto let. ampak ljudje ki pacate po forumih sodite res med leve in desne ampak v sredini so se politiki že davno umaknili v narekovajih ker vidijo da takšen sistem deluje.
Boryy 14.08.2017 19:00:54
kaj ma tu politika zraven?
Več komentarjev